För de som har haft en chans att titta på mina VPN-artiklar (Virtual Private Network) och recensioner som täcker topp-VPN: er som ExpressVPN, NordVPN och TorGuard är jag säker på att du kanske har lagt märke till att min täckning av VPN-användning på routrar i bästa fall har varit prickig.

VPN har vanligtvis ett begränsat antal samtidiga anslutningar, så om du kan implementera den på din router och täcka flera enheter, varför inte, eller hur? Tyvärr, liksom med allt som verkar för bra för att vara sant i livet, så gör denna teori också.

Låt oss titta på varför routrar vanligtvis gör fruktansvärda VPN-ledningar.

Kryptering tar betydande systemresurser

Det främsta skälet till att de flesta av oss ser mot VPN är att hålla vår internetrelaterade aktiviteter privat. VPN: er gör detta genom att hjälpa oss skapa en säker tunnel mellan vår enhet och en säker server. Det krypterar också data som flyter i tunneln för att hålla den säker.

Krypteringsprocessen är exakt det viktigaste som gör VPN på routrar till en så dålig idé.

De flesta VPN-användare väljer idag OpenVPN eftersom det erbjuder den bästa kombinationen av säkerhet och hastighet som är tillgänglig. Det är säkrare än det mycket föråldrade PPTP-protokollet och för det mesta snabbare än IPSec.

Tyvärr har utvecklare ännu inte gjort OpenVPN till ett skalbart protokoll. Detta innebär att den är väldigt enkel och inte kan använda flera gängade processorer. Om din dator eller router till exempel påstår att köra en fyrkärnig 1,5 GHz-processor kan OpenVPN bara köra en enda kärna med den hastigheten.

För att sätta detta i perspektiv, låt oss titta på 256-bitars kryptering.

256-bitars kryptering betyder att varje databot som kommer ut från din dator är krypterad med en “nyckel” som består av 256 binärer (1s eller 0s). Det är därför en dator eller router behöver betydande processorkraft för att hantera VPN-krypteringen.

Routrar är mycket mindre kraftfulla än datorer

Kryptering tar upp systemresurser eftersom du i princip använder datorn för att koda och avkoda rådata. Din genomsnittliga PC-processorhastighet varierar idag mellan 2,4 GHz och 3,4 GHz och är utrustad med mellan 4 GB och 16 GB Random Access Memory (RAM).

Å andra sidan är den genomsnittliga routern för konsumentkvalitet utrustad med allt mellan en 600MHz till 1 GHz processor med 128 MB till 256 MB minne.

Låt mig visa dig vad jag menar med min erfarenhet med ASUS RT-AC1300UHP trådlös router.

Med TorGuard VPN-klient som körs på min Windows 10-bärbara dator kan jag nå nära min maximala ISP-tillåtna hastighet på 50 Mbps.

TorGuard VPN-hastighetstest

Att köra samma protokoll på min router, minskar mig dock till mellan 13-15 Mbps. När du tittar på bilden nedan kommer du att märka att även för att uppnå denna hastighet kör en av min routers processorer med över 80% kapacitet.

Processorns VPN-hastighetstest

Bara för att informera dig om att det inte orsakas av TorGuard körde jag också samma test för ExpressVPN och NordVPN, vilket på samma sätt gav mig långsamma hastigheter över min router;

ExpressVPN-hastighetstest

* ExpressVPN-prestanda på routern

NordVPN hastighetstest

* NordVPN-prestanda på routern

Hur man ställer in VPN på en router

Själva processen för att ställa in ett VPN på routrar beror på routerns firmware. Men det är en relativt smärtfri process och tar vanligtvis bara några steg. De flesta VPN-leverantörer kommer att ha en steg-för-steg-guide för hur du gör detta.

För att visa hur lätt processen är, låt mig visa dig hur jag ställer in ExpressVPN på min ASUS AC1300UHP.

Steg 1: Välja enhet för konfiguration

När du registrerar dig för ExpressVPN kommer du att kunna komma åt en installationssida där du kan välja den enhet du vill konfigurera för detaljerade instruktioner. I mitt fall valde jag ”ASUS (inklusive Merlin)”. Merlin är en tredje parts firmware för ASUS-routrar, men installationsprocessen fungerar på samma sätt som med standard ASUSWRT-firmware.

När du har valt din router rekommenderar jag starkt att du väljer att ställa in OpenVPN. OpenVPN erbjuder den bästa kombinationen av hastighet och säkerhet som finns.

Välja enhet för att konfigurera

Steg 2: OpenVPN-konfiguration

När du klickar på “Konfigurera OpenVPN” visas två rutor som innehåller ett användarnamn och lösenord. Nedan kommer några rullgardinsmenyer med de huvudregioner som du kan välja en VPN-serverplats från. Välj en och klicka på den konfigurationsfil du vill ha. Spara .ovpn-filen på en plats du kan komma ihåg.

OpenVPN-konfiguration

Steg 3: Logga in på routern

Öppna din webbläsare och navigera till din routers inloggningssida. För ASUS-routrar är detta vanligtvis 192.168.1.1. När du loggar in på din router klickar du på “VPN” på vänster menyfält.

Router-inloggning

Steg 4: Lägg till en ny profil

Välj fliken ‘VPN Client’ på VPN-sidan och klicka sedan på ‘Lägg till profil’

Lägger till ny profil

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me