Per a aquells que hagin tingut l’oportunitat de veure els articles i les ressenyes de la meva xarxa privada virtual (VPN) sobre les VPNs més importants com ExpressVPN, NordVPN i TorGuard, estic segur que potser heu notat que la meva cobertura de l’ús de VPN als routers ha estat òptima..

Les VPN solen venir amb un nombre limitat de connexions simultànies, de manera que si podeu implementar-lo al vostre router i cobrir diversos dispositius, per què no, no? Malauradament, com amb tot el que sembla massa bo per ser veritat a la vida, també ho fa aquesta teoria.

Vegem per què els routers solen produir conductes VPN terribles.

El xifrat té recursos importants del sistema

El motiu principal que molts de nosaltres mirem cap a la VPN és mantenir privades les nostres activitats relacionades amb Internet. Les VPN ho fan ajudant-nos a crear un túnel segur entre el nostre dispositiu i un servidor segur. També xifra les dades que flueixen en aquest túnel per mantenir-la segura.

El procés de xifrat és exactament el principal que fa que les VPNs siguin una rouba tan mala idea.

Avui la majoria dels usuaris de VPN opten per OpenVPN, ja que ofereix la millor combinació de seguretat i velocitat disponibles. És més segur que el protocol PPTP molt antiquat i, en la seva majoria, més ràpid que IPSec.

Malauradament, els desenvolupadors encara no han convertit l’OpenVPN en un protocol escalable. Això vol dir que és de naturalesa molt singular, no podent fer ús de processadors multi-fil. Per exemple, si el vostre ordinador o encaminador assegura que utilitza un processador quad-core de 1,5 GHz, l’OpenVPN només pot executar un sol nucli a aquesta velocitat.

Per dir-ho en perspectiva, vegem el xifrat de 256 bits.

El xifrat de 256 bits significa que cada bot de dades que surt del vostre ordinador està xifrat amb una “clau” formada per 256 binaris (1s o 0). És per això que un ordinador o un encaminador necessita un poder de processament important per gestionar el xifratge VPN.

Els encaminadors són molt menys potents que els ordinadors

El xifrat cobra recursos del sistema ja que bàsicament utilitzeu l’ordinador per codificar i descodificar dades en brut. La velocitat mitjana del processador d’ordinadors actuals oscil·la entre els 2,4 GHz i els 3,4 GHz i està equipada amb entre 4 GB i 16 GB de memòria d’accés aleatori (RAM)..

D’altra banda, l’encaminador mitjà de qualitat per al consumidor està equipat amb qualsevol cosa entre un processador de 600 MHz a 1 GHz amb 128MB a 256 MB de memòria.

Permeteu-me mostrar-vos què vull dir mitjançant la meva experiència amb el router sense fils ASUS RT-AC1300UHP.

Amb el client VPN TorGuard que funciona al portàtil de Windows 10, puc aconseguir prop de la velocitat màxima de 50Mbps autoritzada per ISP..

Prova de velocitat VPN TorGuard

Tanmateix, el fet de fer servir el mateix protocol al meu encaminador em deixa entre 13-15Mbps. Veient la imatge següent, notareu que fins i tot per assolir aquesta velocitat, un dels processadors del meu router funciona amb més del 80% de capacitat.

Prova de velocitat VPN del processador

Només per informar-vos que no és causat per TorGuard, també vaig fer la mateixa prova per a ExpressVPN i NordVPN, que de manera similar em van donar velocitats lentes al meu encaminador;

Prova de velocitat ExpressVPN

* Rendiment ExpressVPN al router

Prova de velocitat NordVPN

* Rendiment del NordVPN al router

Com configurar la VPN en un encaminador

El propi procés per configurar una VPN en encaminadors depèn del firmware del router. Tot i això, és un procés relativament indolor i sol fer uns quants passos. La majoria de proveïdors de VPN tenen una guia pas a pas sobre com fer-ho.

Per mostrar-vos com és de fàcil el procés, deixeu-me mostrar-vos com configuro ExpressVPN al meu ASUS AC1300UHP.

Pas 1: tria del dispositiu per a la configuració

Un cop us registreu a ExpressVPN, podreu accedir a una pàgina de configuració on podeu seleccionar el dispositiu que voleu configurar per obtenir instruccions detallades. En el meu cas, he seleccionat “ASUS (inclòs Merlín)”. Merlin és un firmware de tercers per als encaminadors ASUS, però el procés de configuració funciona igual que amb el firmware estàndard ASUSWRT.

Després de seleccionar el vostre enrutador, us recomano que decidiu configurar OpenVPN. OpenVPN ofereix la millor combinació de velocitat i seguretat disponibles.

Selecció del dispositiu per configurar

Pas 2: configuració d’OpenVPN

Un cop faci clic a “Configura l’OpenVPN”, se li mostraran dos quadres que contenen un nom d’usuari i una contrasenya. A continuació, es mostraran alguns menús desplegables que llisten les regions principals on podeu triar la ubicació del servidor VPN. Seleccioneu-ne un i feu clic al fitxer de configuració que vulgueu. Guardeu el fitxer .ovpn en una ubicació que pugueu recordar.

Configuració d'OpenVPN

Pas 3: Inicieu la sessió al router

Obre el navegador web i navega a la pàgina d’inici de sessió del router. Per als encaminadors ASUS, normalment és 192.168.1.1. Una vegada que us inicieu la sessió al vostre enrutador, a la barra de menús de l’esquerra, feu clic a “VPN”

Inici de sessió de l'encaminador

Pas 4: afegeix un perfil nou

A la pàgina VPN, seleccioneu la pestanya “Client VPN” i després feu clic a “Afegeix perfil”

Afegir el perfil nou

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me