За оне који су имали прилику да погледају моје чланке и критике о виртуелној приватној мрежи (ВПН) који покривају врхове ВПН-а попут ЕкпрессВПН, НордВПН и ТорГуард, сигуран сам да сте можда приметили да је моја покривеност употребе ВПН-а на рутерима у најбољем случају примећена..

ВПН обично долазе са ограниченим бројем истовремених веза, па ако га можете имплементирати на рутер и покрити више уређаја, зашто не, зар не? Нажалост, као и у свему што се чини превише добро да би било истинито у животу, тако и ова теорија.

Погледајмо зашто рутери обично праве ужасне ВПН проводнике.

Шифровање узима значајне ресурсе система

Главни разлог због којег већина нас гледа на ВПН је очување приватности наших активности везаних за Интернет. ВПН-ови то раде тако што нам помажу у стварању сигурног тунела између нашег уређаја и сигурног сервера. Такође шифрира податке који струју у том тунелу да би га сачували.

Процес шифрирања је управо главна ствар која ВПН-ове на рутерима чини тако лошом идејом.

Већина ВПН корисника данас се одлучује за ОпенВПН јер нуди најбољу комбинацију сигурности и брзине која је доступна. Сигурнији је од знатно застарелог ППТП протокола и већим делом бржи од ИПСеца.

Нажалост, програмери још нису направили ОпенВПН скалабилним протоколом. То значи да је по природи врло јединствена и да не може користити вишеструке процесоре. На пример, ако ваш рачунар или рутер тврди да покрећу четворојезгарни процесор 1,5 ГХз, ОпенВПН може покренути само једно језгро том брзином.

Да бисмо ово ставили у перспективу, погледајмо 256-битну енкрипцију.

256-битна енкрипција значи да је сваки појединачни бот који долази из вашег рачунара шифриран „кључем“ који се састоји од 256 бинарних записа (1 или 0). Због тога је рачунару или рутеру потребна значајна процесорска снага за руковање ВПН шифрирањем.

Рутери су много мање моћни од ПЦ-а

Шифрирање заузима системске ресурсе јер у основи користите рачунар за кодирање и декодирање необрађених података. Просечна брзина рачунарског процесора данас се креће између 2,4ГХз и 3,4Гхз и опремљена је са 4ГБ до 16ГБ Рандом Аццесс Мемори (РАМ).

С друге стране, просечни потрошачки рутер опремљен је било чим између процесора од 600МХз до 1ГХз са 128МБ до 256МБ меморије.

Дозволите ми да вам покажем на шта мислим користећи своје искуство са АСУС РТ-АЦ1300УХП бежичним рутером.

Са ТорГуард ВПН клијентом који ради на мом Виндовс 10 лаптопу, успећу да достигнем максималну брзину од ИСП-а дозвољену брзину од 50Мбпс..

ТорГуард ВПН тест брзине

Међутим, покретање истог протокола на рутеру ме спушта на 13-15Мбпс. Гледајући слику испод, приметићете да чак и да постигне ову брзину један од процесора мог рутера ради са преко 80% капацитета.

Тест брзине ВПН процесора

Само да вам кажем да то није узроковано од ТорГуарда, такодје сам покренуо исти тест за ЕкпрессВПН и НордВПН, који су ми такође дали мале брзине преко рутера;

ЕкпрессВПН тест брзине

* ЕкпрессВПН перформансе на Роутер-у

НордВПН тест брзине

* НордВПН перформансе на Роутеру

Како подесити ВПН на рутеру

Сам процес подешавања ВПН-а на рутерима зависи од фирмваре-а рутера. Међутим, то је релативно безболан процес и обично траје само неколико корака. Већина ВПН провајдера имаће корак по корак водич како то учинити.

Да бих вам показао колико је лак процес, дозволите ми да вам покажем како сам поставио ЕкпрессВПН на свом АСУС АЦ1300УХП.

Корак 1: Одабир уређаја за конфигурацију

Једном када се пријавите за ЕкпрессВПН, моћи ћете да приступите страници за подешавање на којој можете одабрати уређај који желите да конфигуришете ради детаљних упутстава. У мом случају одабрао сам „АСУС (укључујући Мерлин)“. Мерлин је независни фирмвер за АСУС рутере, али поступак подешавања функционише као и стандардни АСУСВРТ фирмваре.

Након што одаберете рутер, топло вам препоручујем да поставите ОпенВПН. ОпенВПН нуди најбољу доступну комбинацију брзине и сигурности.

Одабир уређаја за конфигурацију

Корак 2: ОпенВПН конфигурација

Једном када кликнете на „Цонфигуре ОпенВПН“, приказаће вам се два поља која садрже корисничко име и лозинку. Испод тога ће бити неколико падајућих менија у којима су наведени главни региони са којих можете одабрати локацију ВПН сервера. Изаберите га и кликните на конфигурациону датотеку коју желите. Спремите .овпн датотеку на место које се сећате.

ОпенВПН конфигурација

Корак 3: Пријавите се на усмјеривач

Отворите веб претраживач и отворите страницу за пријаву на свој рутер. За АСУС рутере то је обично 192.168.1.1. Након што се пријавите на рутер, на левој траци менија кликните на „ВПН“

Рутер Логин

Корак 4: Додајте нови профил

На страници ВПН изаберите картицу „ВПН клијент“, а затим кликните „Додај профил“

Додавање новог профила

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me