Za one koji su imali priliku pogledati moje članke i recenzije o virtualnoj privatnoj mreži (VPN) koji pokrivaju vrhove VPN-a poput ExpressVPN-a, NordVPN-a i TorGuarda, siguran sam da ste možda primijetili da je moja pokrivenost upotrebe VPN-a na usmjerivačima u najboljem slučaju neprimjetna..

VPN obično dolaze s ograničenim brojem istodobnih veza, pa ako ga možete implementirati na usmjerivač i pokriti više uređaja, zašto ne, zar ne? Nažalost, kao i u svemu što se čini predobro da bi bilo istinito u životu, tako je i s ovom teorijom.

Pogledajmo zašto usmjerivači obično čine užasne VPN vodove.

Šifriranje uzima značajne resurse sustava

Glavni razlog zbog kojeg nas većina gleda na VPN je privatnost naših internetskih aktivnosti. VPN-ovi to rade tako što nam pomažu u stvaranju sigurnog tunela između našeg uređaja i sigurnog poslužitelja. Također kriptira podatke koji struju u tom tunelu da bi ga sačuvali.

Proces šifriranja upravo je glavna stvar zbog čega su VPN-ovi na usmjerivačima tako loša ideja.

Većina VPN korisnika danas se odlučuje za OpenVPN jer on nudi najbolju kombinaciju sigurnosti i brzine koja je dostupna. Sigurniji je od znatno zastarjelog PPTP protokola i većim dijelom brže od IPSeca.

Nažalost, programeri još nisu napravili OpenVPN skalabilnim protokolom. To znači da je po prirodi vrlo jedinstvena i ne može koristiti višestruke procesore. Na primjer, ako vaše računalo ili usmjerivač tvrdi da pokreću četverojezgreni procesor 1,5 GHz, OpenVPN može pokrenuti samo jedno jezgro tom brzinom.

Da bismo to stavili u perspektivu, pogledajmo 256-bitnu enkripciju.

256-bitna enkripcija znači da je svaki pojedinačni bot podataka koji izađu iz vašeg računala šifriran ‘ključem’ koji se sastoji od 256 binarnih datoteka (1 ili 0). Zato je osobnom računalu ili usmjerivaču potrebna značajna procesorska snaga za obradu VPN šifriranja.

Ruteri su mnogo manje moćni od računala

Šifriranje zauzima sistemske resurse jer u osnovi koristite računalo za kodiranje i dekodiranje neobrađenih podataka. Vaša prosječna brzina procesora računala danas se kreće između 2,4GHz i 3,4Ghz, a opremljena je s 4GB do 16GB Random Access Memory (RAM).

S druge strane, prosječni potrošački usmjerivač opremljen je bilo čim između procesora od 600MHz do 1GHz sa 128MB do 256MB memorije.

Dopustite da vam pokažem što mislim koristeći svoje iskustvo s bežičnim usmjerivačem ASUS RT-AC1300UHP.

S TorGuard VPN klijentom koji radi na mom Windows 10 prijenosnom računalu, mogu postići približno maksimalnu brzinu od ISP-a dopuštene od 50Mbps..

TorGuard VPN test brzine

Međutim, pokreću isti protokol na ruteru, spuštate me na 13-15Mbps. Gledajući sliku ispod, primijetit ćete da čak i za postizanje ove brzine jedan od procesora mog usmjerivača radi sa preko 80% kapaciteta..

VPN test brzine procesora

Samo da vam kažem da to nije uzrokovano TorGuardom, također sam pokrenuo isti test za ExpressVPN i NordVPN, koji su mi slično davali male brzine preko usmjerivača;

ExpressVPN test brzine

* ExpressVPN performanse na usmjerivaču

NordVPN test brzine

* NordVPN izvedba na Routeru

Kako postaviti VPN na usmjerivač

Sam proces postavljanja VPN-a na usmjerivač ovisi o firmwareu usmjerivača. Međutim, to je relativno bezbolan proces i obično traje samo nekoliko koraka. Većina davatelja VPN-ova imati će detaljni vodič kako to učiniti.

Da bih vam pokazao koliko je jednostavan postupak, dopustite mi da vam pokažem kako sam postavio ExpressVPN na svoj ASUS AC1300UHP.

Korak 1: Odabir uređaja za konfiguraciju

Jednom kada se prijavite za ExpressVPN, bit ćete u mogućnosti pristupiti stranici za postavljanje na kojoj možete odabrati uređaj koji želite konfigurirati za detaljne upute. U mom slučaju odabrao sam “ASUS (uključujući Merlin)”. Merlin je softver treće strane za ASUS usmjerivače, ali postupak postavljanja funkcionira isto kao i kod standardnog softvera ASUSWRT.

Nakon što odaberete svoj usmjerivač, toplo vam preporučujem da postavite OpenVPN. OpenVPN nudi najbolju dostupnu kombinaciju brzine i sigurnosti.

Odabir uređaja za konfiguriranje

Korak 2: OpenVPN konfiguracija

Jednom kada kliknete „Konfiguriraj OpenVPN“, prikazat će se dva okvira koja sadrže korisničko ime i lozinku. Ispod toga bit će nekoliko padajućih izbornika s popisom glavnih regija s kojih možete odabrati mjesto VPN poslužitelja. Odaberite ga i kliknite na konfiguracijsku datoteku koju želite. Spremite .ovpn datoteku na mjesto koje se možete sjetiti.

Konfiguracija OpenVPN

Korak 3: Prijavite se na usmjerivač

Otvorite web preglednik i otvorite stranicu za prijavu na usmjerivač. Za ASUS usmjerivače to je obično 192.168.1.1. Nakon što se prijavite na usmjerivač, na lijevoj traci izbornika pritisnite “VPN”

Prijava rutera

4. korak: Dodajte novi profil

Na stranici VPN odaberite karticu “VPN klijent”, a zatim kliknite “Dodaj profil”

Dodavanje novog profila

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me