Για όσους είχαν την ευκαιρία να δουν τα άρθρα και τις αναθεωρήσεις του εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) που καλύπτουν κορυφαίες VPN όπως το ExpressVPN, το NordVPN και το TorGuard, είμαι βέβαιος ότι ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η κάλυψή μου από τη χρήση VPN σε δρομολογητές ήταν στην καλύτερη περίπτωση..

Το VPN συνήθως συνοδεύεται από περιορισμένο αριθμό ταυτόχρονων συνδέσεων, οπότε αν μπορείτε να το εφαρμόσετε στο δρομολογητή σας και να καλύψετε πολλές συσκευές, γιατί όχι, σωστά; Δυστυχώς, όπως συμβαίνει με ό, τι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό στη ζωή, το ίδιο κάνει και αυτή η θεωρία.

Ας δούμε γιατί οι δρομολογητές κάνουν συνήθως φοβερούς αγωγούς VPN.

Η κρυπτογράφηση παίρνει σημαντικούς πόρους συστήματος

Ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι από εμάς κοιτάζουμε προς το VPN είναι να διατηρήσουμε ιδιωτικές τις δραστηριότητές μας στο Διαδίκτυο. Τα VPN το κάνουν αυτό, βοηθώντας μας να δημιουργήσουμε μια ασφαλή σήραγγα μεταξύ της συσκευής μας και ενός ασφαλούς διακομιστή. Κρυπτογραφεί επίσης τα δεδομένα που ρέουν σε αυτήν τη σήραγγα για να τα διατηρήσει ασφαλή.

Η διαδικασία κρυπτογράφησης είναι ακριβώς το κύριο πράγμα που κάνει τα VPN στους δρομολογητές τόσο κακή ιδέα.

Οι περισσότεροι χρήστες VPN σήμερα επιλέγουν το OpenVPN καθώς προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό ασφάλειας και ταχύτητας που είναι διαθέσιμος. Είναι πιο ασφαλές από το παρωχημένο πρωτόκολλο PPTP και, ως επί το πλείστον, γρηγορότερο από το IPSec.

Δυστυχώς, οι προγραμματιστές δεν έχουν ακόμη καταστήσει το OpenVPN ένα επεκτάσιμο πρωτόκολλο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ μοναδικής φύσης, δεν μπορεί να κάνει χρήση πολλαπλών σπειρωμάτων επεξεργαστών. Για παράδειγμα, εάν ο υπολογιστής ή ο δρομολογητής σας ισχυρίζεται ότι εκτελεί έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή 1,5GHz, το OpenVPN μπορεί να εκτελέσει μόνο έναν πυρήνα σε αυτήν την ταχύτητα.

Για να το θέσουμε σε προοπτική, ας δούμε την κρυπτογράφηση 256-bit.

Η κρυπτογράφηση 256-bit σημαίνει ότι κάθε bot δεδομένων που βγαίνει από τον υπολογιστή σας είναι κρυπτογραφημένο με ένα «κλειδί» που αποτελείται από 256 δυαδικά αρχεία (1s ή 0s). Γι ‘αυτό ένας υπολογιστής ή ένας δρομολογητής χρειάζεται σημαντική ισχύ επεξεργασίας για να χειριστεί την κρυπτογράφηση VPN.

Οι δρομολογητές είναι πολύ λιγότερο ισχυροί από τους υπολογιστές

Η κρυπτογράφηση καταλαμβάνει πόρους συστήματος, καθώς βασικά χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για να κωδικοποιήσετε και να αποκωδικοποιήσετε ανεπεξέργαστα δεδομένα. Η μέση ταχύτητα επεξεργαστή υπολογιστή σας σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 2,4GHz και 3,4Ghz και είναι εξοπλισμένη με από μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM) μεταξύ 4 GB και 16 GB.

Από την άλλη πλευρά, ο μέσος δρομολογητής καταναλωτή είναι εξοπλισμένος με οτιδήποτε μεταξύ επεξεργαστή 600MHz έως 1GHz με μνήμη 128MB έως 256MB.

Επιτρέψτε μου να σας δείξω τι εννοώ χρησιμοποιώντας την εμπειρία μου με τον ασύρματο δρομολογητή ASUS RT-AC1300UHP.

Με το πρόγραμμα TorGuard VPN Client να λειτουργεί στον φορητό υπολογιστή μου Windows 10, μπορώ να επιτύχω σχεδόν τη μέγιστη επιτρεπόμενη από τον ISP ταχύτητα των 50Mbps.

Δοκιμή ταχύτητας VPN TorGuard

Η εκτέλεση του ίδιου πρωτοκόλλου στο δρομολογητή μου, ωστόσο, με πέφτει στα 13-15Mbps. Κοιτάζοντας την παρακάτω εικόνα, θα παρατηρήσετε ότι ακόμη και για να επιτύχετε αυτήν την ταχύτητα, ένας από τους επεξεργαστές του δρομολογητή μου λειτουργεί με χωρητικότητα άνω του 80%.

Δοκιμή ταχύτητας VPN επεξεργαστή

Απλώς για να σας ενημερώσω ότι δεν προκαλείται από το TorGuard, έτρεξα επίσης την ίδια δοκιμή για τα ExpressVPN και NordVPN, τα οποία μου έδωσαν επίσης αργές ταχύτητες μέσω του δρομολογητή μου.

Δοκιμή ταχύτητας ExpressVPN

* Απόδοση ExpressVPN στο Router

Δοκιμή ταχύτητας NordVPN

* Απόδοση NordVPN στο Router

Πώς να ρυθμίσετε το VPN σε ένα δρομολογητή

Η ίδια η διαδικασία δημιουργίας ενός VPN σε δρομολογητές εξαρτάται από το υλικολογισμικό του δρομολογητή. Ωστόσο, είναι μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία και συνήθως διαρκεί μόνο μερικά βήματα. Οι περισσότεροι πάροχοι VPN θα έχουν έναν αναλυτικό οδηγό για το πώς να το κάνουν αυτό.

Για να σας δείξω πόσο εύκολη είναι η διαδικασία, επιτρέψτε μου να σας δείξω πώς ρυθμίζω το ExpressVPN στο ASUS AC1300UHP μου.

Βήμα 1: Επιλογή συσκευής για διαμόρφωση

Μόλις εγγραφείτε στο ExpressVPN, θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μια σελίδα εγκατάστασης όπου μπορείτε να επιλέξετε τη συσκευή που θέλετε να διαμορφώσετε για λεπτομερείς οδηγίες. Στην περίπτωσή μου, επέλεξα το “ASUS (συμπεριλαμβανομένου του Merlin)”. Το Merlin είναι ένα υλικολογισμικό τρίτου μέρους για δρομολογητές ASUS, αλλά η διαδικασία εγκατάστασης λειτουργεί όπως και με το τυπικό υλικολογισμικό ASUSWRT.

Αφού επιλέξετε το δρομολογητή σας, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να επιλέξετε να ρυθμίσετε το OpenVPN. Το OpenVPN προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό ταχύτητας και ασφάλειας.

Επιλογή συσκευής για διαμόρφωση

Βήμα 2: Διαμόρφωση OpenVPN

Μόλις κάνετε κλικ στο «Configure OpenVPN» θα εμφανιστούν δύο πλαίσια που περιέχουν ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης. Παρακάτω θα βρείτε μερικά αναπτυσσόμενα μενού που απαριθμούν τις κύριες περιοχές από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε μια τοποθεσία διακομιστή VPN. Επιλέξτε ένα και κάντε κλικ στο αρχείο διαμόρφωσης που θέλετε. Αποθηκεύστε το αρχείο .ovpn σε μια τοποθεσία που μπορείτε να θυμάστε.

Διαμόρφωση OpenVPN

Βήμα 3: Συνδεθείτε στο δρομολογητή

Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης ιστού και μεταβείτε στη σελίδα σύνδεσης του δρομολογητή σας. Για τους δρομολογητές ASUS, αυτό είναι συνήθως 192.168.1.1. Μόλις συνδεθείτε στο δρομολογητή σας, στην αριστερή γραμμή μενού, κάντε κλικ στο “VPN”

Σύνδεση δρομολογητή

Βήμα 4: Προσθήκη νέου προφίλ

Στη σελίδα VPN, επιλέξτε την καρτέλα “Πελάτης VPN” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη προφίλ”

Προσθήκη νέου προφίλ

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me