Tenker man på Indonesia, kan man bli fristet til å ha i tankene et eksotisk feriemål med steder så varierte som store kjøpesentre til naturskjønne strender. Dessverre kan det å bo i landet utgjøre et helt annet scenario, gitt regjeringens forkjærlighet for å utføre skjult overvåkingsvirksomhet selv på sine egne innbyggere.

Med en internettfrihet-score som er så lav som India, burde det ikke være så overraskende at det har vært flere tilfeller av undertrykkende regjeringens digitale aktiviteter i Indonesia. Fra å gi seg veldig bredt definerte overvåkningskrefter til blokkering av sosiale medier-plattformer, er innbyggere i Indonesia en perfekt brukssak som de som vil ha stor fordel av bruken av en VPN.

Med en befolkning på over 260 millioner har Indonesia en relativt lav internettgjennomtrengelsesgrad på 54,68% og har likevel begrensninger på sosiale medieplattformer, begrenset tilgang til politisk innhold og har til og med sett arrestasjonen av noen høyprofilerte bloggere.

Med forsvarlig bruk av VPN-er kan mye av dette unngås nøye, spesielt siden VPN-er ikke er ulovlig der.

Contents

Indonesia bruker en AI-basert crawler for å oppdage brudd på innholdet

Tidlig i 2018 lanserte Indonesias departement for kommunikasjon og informasjonsteknologi (MCIT) det som ble kalt Cyber ​​Drone 9. Den tilpassede webcrawleren ble designet med to mål i tankene – for å finne ut hva regjeringen anså som ‘negativt innhold’ og deretter blokkere indonesere fra tilgang til det.

Parametrene som robotsøkeprogrammet jobber med, forbedres fortsatt, siden det er basert på AI, men så langt virker omfanget ganske bredt. Ifølge kilder dekker negativt innhold paraplyen “pornografi, pengespill, skildringer av vold, radikalisme og diskriminering basert på rase og religion.”

Dette blir ytterligere forsterket av ISP-er som vilkårlig utfører sine egne blokkeringsaktiviteter av forskjellige grunner. For eksempel rapporterte brukere i Indonesia i 2016 at Netflix var blitt utilgjengelig via Telkomsel selv om det ikke var på forbudslisten.

Ikke bare ble situasjonen ikke løst for å hjelpe brukere, men ISP ble takket av regjeringsdepartementene for å ha tatt initiativet til å blokkere et selskap som det hevdet, “drev ulovlig uten skikkelig lisensiering.”

Netflix-tilgang ble bare tillatt igjen i 2017 da selskapet signerte en avtale med landets største telco.

Regjeringen gir seg brede overvåkingsmakter

Innenfor myndighetene har flere byråer fullmakt til å begrense nettinnhold under det som er merket som informasjons- og elektroniske transaksjonsloven (ITE Law). Loven er blitt endret flere ganger for å øke omfanget av fullmakter som er oppført der.

ITE-loven tillater nå ikke bare blokkering av innhold, men en del av endringene har tillatt myndigheter å be ISP-er om å gjøre det. Siden den gang har antallet byråer som har myndighet til å filtrere innhold økt.

Usikkerhet i retten til personvern

Selv om indonesisk offisielt er ment å ha sin rett til privatliv beskyttet av grunnloven, er det tilsynelatende ikke en lov som er utformet for å bidra til å håndheve denne rettigheten. På grunn av myndigheters mandater til å lagre brukerdata, er imidlertid personvern noe mistenkt.

Dette gjelder spesielt siden noen selskaper har vært kjent for å gi lovhåndteringsbyråer brukerdata på forespørsel. Forresten, dette er et av nøkkelelementene i en VPN – beskyttelsen av brukernes personvern. De fleste topp VPN-er garanterer brukere at det ikke blir ført noen logger om deres aktiviteter, noe som bokstavelig talt betyr at det ikke er noen data å overlate dersom en forespørsel blir gjort.

Fra en tidslinje med aktiviteter over flere år kan vi se at regjeringen systematisk beveger seg ikke bare for å få vilkårlige rettigheter til å få tilgang til brukerdata, men også former miljøet for å gjøre det enkelt. Følgende tidslinje er en slik gruppe av implementerte scenarier som fremhever dette;

 • 2000 – Regjeringen gir mandat til å opprettholde telco-kundetid på minst tre måneder
 • 2012 – Tilbyder av elektroniske systemer som tilbyr offentlige tjenester som kreves for å bygge datasentre
 • 2016 – MCIT tvinger OTT-leverandører til å innlemme lokalt for å lette lovlig avskjæring

Mens anonymitet ikke er regulert av Indonesia-loven, er disse milepælene skritt mot rett og mulighet for offentlige etater i landet til å fjerne dette anonymitetslaget.

Arrestasjon og påtale av internettaktivister

I nasjonal sikkerhets navn har Indonesia også slått hard ned på bruken av Internett til forskjellige formål, inkludert, men ikke begrenset til, ærekrenkelse, religiøse forhold og manipulering av innhold (“falske nyheter”).

Selv om dette kan virke veldig Donald-Trump-esque, er virkeligheten sterkere, og i minst ett tilfelle ble en Internett-bruker i landet arrestert for å dele kritisk innhold på en taler for House of Representants. I 2017 ble også tre medier utsatt for oppgaven (Merk: Koblingsinnhold er på indonesisk) av en myndighetsperson som hevdet ærekrenkelse av dem.

VPN-er er fortsatt lovlige i Indonesia

Mens det er pågående tilfeller av land rundt om i verden (som Russland og Kina) som begynner å ta hensyn til VPN-er og forsøke en slags regulering, ser det ikke ut til at Indonesia ennå har sluttet seg til den båndtvangen ennå.

Det vi ser etter i en VPN

1. Personvern og anonymitet

Som du kanskje skjønner nå, er ikke virkelig Indonesia det stedet du vil surfe på nettet uten å bruke en VPN, enten du er statsborger eller besøker landet. På grunn av faktorene jeg har delt ovenfor og alvoret av konsekvensene av brudd på disse forskriftene, er det en god idé å fokusere på aspektene ved personvern og anonymitet som en VPN tilbyr for brukere i Indonesia.

Med både regjeringen så vel som privat industri som samarbeider så vel som uavhengig for å overvåke og kontrollere trafikken, trenger en VPN å være i stand til å sikre at dataene og aktivitetene dine kan holdes nøyaktig slik de skal være – privat.

En av de beste måtene å sikre dette på er å holde øye med VPN-er som ikke bare har streng retningslinjer for ikke-logging, men som også er basert på land som er slappere i lovene om oppbevaring av data. Dette ekskluderer absolutt land i de fem øynene og fjorten øyne jurisdiksjonen.

2. Sikkerhet

Sikkerhetsområdet på VPN-er er det samme for Indonesia-baserte brukere som overalt ellers. Den ideelle balansen er bare kjent for deg som bruker. Velger du 256-biters kryptering med fare for lavere VPN-hastigheter, eller er du villig til å senke den linjen for økt hastighet?

Personlig føler jeg at det for det indonesiske markedet at det ville være best å prøve å holde krypteringsnivået høyt av to hovedgrunner. Den første er at en av hovedpersonene i saken vi diskuterer er den indonesiske regjeringen, som sannsynligvis vil ha flere ressurser som er dedikert til å forsøke å bryte enhver kryptering.

Det andre er at på grunn av lavere gjennomsnittlige internetthastigheter i landet, er du sikker på å holde krypteringsnivåene så høye som mulig uten at det går ut over de maksimale oppnåelige hastighetene.

3. Spionering av geolokalisering

Normalt når vi snakker om forfalskning av geolokering, ville det være med et mål å få tilgang til alternativt innhold fra mainstream-leverandører som Netflix US eller BBC iPlayer i Storbritannia. Imidlertid har Indonesia-brukere mye mer å se frem til i forbindelse med forfalskning av geolokalisering siden det bokstavelig talt er mange nettsteder de ikke har tilgang til.

4. P2P-støtte

En av kategoriene nettsteder som blokkeres for tilgang i Indonesia ser ut til å være torrent-nettsteder. Igjen, dette er et annet område der en VPN virkelig vil hjelpe. Se opp for VPN-er som har P2P-trafikkretningslinjer tydelig stavet i deres vilkår for bruk, for eksempel TorGuard eller NordVPN.

5. Hastighet og stabilitet

Med en gjennomsnittlig fastlinje bredbåndshastighet på bare 16,31 Mbps i Indonesia, bør de fleste VPN-er ha null problemer som samsvarer med behovene til brukerne der. Mobilhastigheter er enda lavere med et gjennomsnitt på 10.45 Mbps, så hovedproblemet med VPN-er i Indonesia vil absolutt ikke være hastighet.

Rangert: Den beste VPN for indonesere

Som med alle VPN-testene mine, dømmer jeg alltid min egen før jeg bedømmer hastigheten. Følgende er min faktiske bredbåndshastighet basert på en tjenestelinje på 500 Mbps, uten at en VPN-tilkobling er aktiv:

grunnleggende hastighetstestresultat - Indonesia

(Se hele testresultatet for baselinehastighet her)

Mens jeg har base i Malaysia, vil hastighetene mine ofte være høye og koble til VPN-servere i Asia-regionen og saktere når jeg kobler til servere i USA eller Europa. For denne testen koblet jeg til en Indonesia-basert hastighetstestserver for å gi deg en ide om relativ hastighet over avstand.

Som du ser, en nettverksforbindelse uten VPN til en lokal server gir meg en anstendig hastighet på 365 Mbps. Hastighetene selvfølgelig vil variere til tider, så ta dette med en klype salt.

Merk

 1. Prisen er basert på valutakursen på 1 USD = 14,148 IDR.
 2. Prisen som vises er basert på 12-måneders abonnement. Pris kan bli billigere når du abonnerer på en lengre periode.
 3. 1. NordVPN

  https://nordvpn.com

  NordVPN

  Hastighet

  Utmerket

  Sikkerhet & Personvern

  Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

  Pris (IDR)

  98894 / mo

  Funksjon Høydepunkter

  • Ingen logger
  • Kill Switch
  • Støtter 6 enheter

  "Med sitt slanke grensesnitt, stabile hastigheter og fantastiske prisplaner på lengre sikt, er Nord et enestående valg for enhver VPN-bruker."

  NordVPN tar en sterk førsteplass på vår beste VPN for Indonesia-liste av mange grunner. En av de første er at de har base i Panama, som også er et bra sted å være for VPN-er. Bortsett fra det har NordVPN et sterkt rykte og er en annen VPN-leverandør som har et enormt antall servere i mange land.

  Deres strenge retningslinjer for ikke-logging kombineres med 256-bit kryptering av militær karakter og gode prisplaner for å tilby nesten hvem som helst en avtale som det er vanskelig å motstå.

  NordVPN Speed ​​Test Indonesia

  NordVPN Speed ​​Test Indonesia – Jakarta Server
  (Se testresultatet for full hastighet)

  Med en 16Mbps nedstrømshastighet viste NordVPN i denne testen en veldig stabil ytelse på deres Indonesia-server. Det som gjør dem enda mer attraktive, er at de ikke bare tillater P2P-trafikk, men har spesielt optimaliserte servere for P2P-trafikk!

  Les vår grundige gjennomgang på NordVPN for å lære hvorfor det er Bitcatchas VPN VPN!

  2. ExpressVPN

  https://www.expressvpn.com

  ExpressVPN

  Hastighet

  Flink

  Sikkerhet & Personvern

  Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

  Pris (IDR)

  117711 / mnd

  Funksjon Høydepunkter

  • Offshore personvern
  • 148 VPN-lokasjoner
  • Full 256-biters kryptering

  "Ved å bruke ExpressVPN kan du få en IP-adresse i Indonesia som er rask, sikker og muliggjør strømming av medier og mer."

  På grunn av de mange begrensningene der, burde det ikke komme som noen overraskelse at ExpressVPN ser ut til å ha lagt omfattende infrastrukturgodtgjørelser for Indonesia. I gjennomsnitt tilbyr denne VPN-tjenesten utmerket all-round service fra topp hastigheter helt til omfattende applikasjoner og protokoller – ideell for sikkerhet, personvern og anonymitet. Sikkerhetsprotokollene er også den beste i klassen for forbrukere som eksisterer i dag.

  Jeg har testet tjenesten grundig og nøler ikke med å anbefale dem som den beste VPN-tjenesteleverandøren for brukere i Indonesia. ExpressVPN er stabil og gir tilgang på et godt utvalg av enheter også.

  ExpressVPN hastighetstest Indonesia

  ExpressVPN Speed ​​Test Indonesia – Jakarta Server
  (Se testresultatet for full hastighet)

  Som en ide om hvor bra det blir, sammenlignet jeg min standardlinjehastighet uten VPN til en ExpressVPN-dekket test til samme sted. Med ExpressVPN på og koblet til en server i Indonesia, klarte jeg å vise en sterk hastighet på 86 Mbps.

  Les vår komplette anmeldelse på ExpressVPN for å se hvorfor det er et av de beste valgene våre!

  3. Surfshark

  https://surfshark.com/

  Surfshark

  Hastighet

  Utmerket

  Sikkerhet & Personvern

  Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

  Pris (IDR)

  28155 / mo

  Nøkkelegenskaper

  • Multi-Hop-tilkobling
  • Støtter mange plattformer
  • Ingen logger

  "Surfshark gir sitt friluftsfri og konsistent ytelse navn som en sterk kommende utfordrer."

  For en relativt ny tjeneste har Surfshark vist imponerende ytelse og utholdenhet så langt. Det er en av de sterkeste nykommerkonkurrentene, og stedet på denne listen reflekterer hvor bra det har gjort så langt til tross for ‘ungdommen’..

  De tilbyr en komplett VPN-pakke med privatliv og sikkerhet i kjernen, brakete av de sterke salgsfunksjonene til P2P-støtte og enkel bypass av regionale blokker. Dette fungerer spesielt bra for de som ønsker tilgang til forskjellige regioninnhold på leverandører som Netflix eller Hulu.

  Annet enn det har de et veldig minimalistisk grensesnitt som ikke er rotet av mange funksjoner som du verken ba om eller vil ha. Dette gjør dem veldig fokuserte og fungerer bra for de som rett og slett ikke vil ha ekstra søppel.

  surfshark hastighetstest Indonesia

  Surfshark Speed ​​Test Indonesia – Surabaya Server
  (Se testresultatet for full hastighet)

  Siden mange VPN-leverandører forsømmer Asia Pacific-området til fordel for Europa og Nord-Amerika, tilbyr Surfshark ikke bare servere i Indonesia, men serverer brukerne gode hastigheter. Faktisk er stabile hastigheter fra alle serverne et av høydepunktene ved å bruke en Surfshark-tilkobling.

  Med hastigheter over 80 Mbps via Surabaya-serveren, vil brukere i Indonesia eller de som trenger å bruke en server her være glade.

  Lær mer om dens fortreffelighet ved vår grundige gjennomgang av Surfshark!

  4. TorGuard

  https://torguard.net

  TorGuard

  Hastighet

  Utmerket

  Sikkerhet & Personvern

  Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

  Pris (IDR)

  79598 / mo

  Funksjon Høydepunkter

  • Bygget for P2P
  • TorGuard Stealth Proxy
  • Støtter 5 tilkoblinger

  "Å bruke TorGuard er en herlig opplevelse og gir en forsikring om at internettforbindelsen deres er virkelig trygg."

  En av de viktigste avgjørende faktorene for TorGuards plassering er at det er en veldig P2P-vennlig VPN-tjenesteleverandør. Det er ikke mye bling på den brukervendte siden, men det er bemerkelsesverdig når det gjelder ytelse.

  TorGuard-grensesnittet kan virke litt datert når du først møter det, men det er ingen tvil om at det er en av de mest sikre VPN-tjenesteleverandørene rundt. Selv om det ikke er mye bling på den brukervendte siden, er ytelsen ganske bemerkelsesverdig.

  Det er en sentral forskjell mellom TorGuard og mange konkurrenter ved at den lar deg velge hvilket krypteringsnivå du foretrekker. Dette betyr at for P2P-brukere kan du skru ned kryptering et hakk og glede deg over raskere torrenserhastigheter når som helst!

  Bortsett fra det har TorGuard mange andre forløsende kvaliteter, som stabile hastigheter, multiplattform-evne og muligheten til å omgå VPN-blokkering.

  TorGuard Speed ​​Test Indonesia

  TorGuard Speed ​​Test Malaysia – Petaling Jaya Server
  (Se testresultatet for full hastighet)

  Dessverre har TorGuard ingen servere som ligger direkte i Indonesia, så brukerne må velge en ut av landet. Det nærmeste ville være i enten Singapore eller Malaysia – hvor den viste sterk hastighetsytelse.

  Som en av de tre beste VPN-ene for Indonesia, oppfylte TorGuard selvfølgelig visse hastighetskrav, og spesielt gitt at de måtte koble seg ut av landet, er 77 Mbps veldig bra. Den eneste ulempen er at for yngre brukere som er vant til den elegante moderne applikasjoner, vil TorGuard-grensesnittet se ut som noe fra fortiden.

  Les vår grundige analyse på TorGuard for mer informasjon!

  5. CyberGhost

  https://www.cyberghostvpn.com

  CyberGhost

  Hastighet

  Fattige

  Sikkerhet & Personvern

  Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5

  Pris (IDR)

  84746 / mo

  Funksjon Høydepunkter

  • Tilbyr datakomprimering
  • Annonseblokkering
  • Støtter 7 enheter

  "CyberGhost er basert i Romania, men det har tatt hensyn til behovene til brukerne i Indonesia ved å øke servertallet i landet jevnlig."

  CyberGhosties er fornøyde med dem, og de har absolutt prøvd å være hippe og positive i markedsføringen. Dette er et av de mer kjente navnene i VPN-bransjen, men personlig føler jeg at de bare kan være litt overhypede.

  Spesifikasjonsmessig CyberGhost snakker den gode praten, men når jeg har testet dem, anbefaler jeg en liten klype salt. Husk imidlertid at dette er en rangeringsliste, så forventningene mine er ganske høye.

  Cyberghost Indonesia

  CyberGhost Speed ​​Test Indonesia – Jakarta Server
  (Se testresultatet for full hastighet)

  Brukere i Indonesia må være oppmerksom på at de fleste av CyberGhost-serverne er i EU-sonen, men heldigvis har de også noen i Asia-regionen. Indonesia ser imidlertid ut til å være et unntak, og de har etablert minst åtte kjente servere i landet.

  Totalt sett klarte vi å få veldig brukbare hastigheter på 15 Mbps, som fremdeles er nok til å dampe medier på.

  Se hele anmeldelsen vår på CyberGhost for å lære mer!

  6. IPVanish VPN

  https://www.ipvanish.com

  IPVanish

  Hastighet

  Rettferdig

  Sikkerhet & Personvern

  Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5

  Pris (IDR)

  91820 / mo

  Funksjon Høydepunkter

  • Tvang 256-bits kryptering
  • Ubegrenset P2P
  • Støtter 10 enheter

  "Flott for Paranoid, men kanskje ikke vil være på topp for listen for Indonesia-baserte brukere. IPVanish er høyt markedsført, men dårlig støttet."

  IPVanish har lidd sterkt i nyere tid på grunn av dets innblanding i visse … skal vi si, uheldige hendelser. Likevel bør du legge merke til at de er under ny ledelse, og forhåpentligvis vil slike ting bare bli fartshumper i fortiden.

  Ved å flytte hendelsene til side forblir de en VPN-gigant i feltet og kan skryte av hastigheter som er imponerende. Heldigvis for det, siden hvis du har noen klager på hastigheten deres, er det ikke så mye du kan gjøre fordi de tvinger 256-biters kryptering på alle uten unntak.

  IPVanish VPN Malaysia

  IPVanish Speed ​​Test Malaysia – Kuala Lumpur Server
  (Se testresultatet for full hastighet)

  Igen, IPVanish er ikke en med en lokal tilstedeværelse av servere i Indonesia, så de nærmeste var i enten Singapore eller Malaysia. På Malaysia-koblingen manglet jeg for å etablere en nedstrømshastighet på rundt 3 Mbps som knapt er brukbar. For de som er villige til å eksperimentere, kan du alltid prøve andre servere i regionen som kan gi bedre resultater. Forbindelsen var likevel stabil og mer enn nok til å streame medier på.

  Les vår grundige gjennomgang om IPVanish for å finne ut mer!

  7. PureVPN

  https://www.purevpn.com

  PureVPN

  Hastighet

  Rettferdig

  Sikkerhet & Personvern

  Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5

  Pris (IDR)

  47112 / mo

  Funksjon Høydepunkter

  • Brukervennlige apper
  • Ubegrenset båndbredde
  • Støtter delt tunneling

  "PureVPN er absolutt en av lederne i en komplett bransje takket være et solid nettverk av servere."

  PureVPN, som er vertskap for over 2000 servere lokalisert i mer enn 140 land over hele verden, har absolutt den infrastrukturen som er nødvendig for å vise seg som bransjeleder. Det kompletterer dette med utmerkede sikkerhetsfunksjoner i bedriftsklasse for å beskytte brukerne mot inntrenging eller deteksjon.

  PureVPN Indonesia

  PureVPN Speed ​​Test Indonesia – Jakarta Server
  (Se testresultatet for full hastighet)

  En stor fordel med å prøve dem ut er at de er en av få i markedet nå som gir tilgang til WireGuard-protokollen – en neste generasjonsprotokoll som visstnok er lysår foran OpenVPN. Det er imidlertid litt begrenset med dekning, med tilstedeværelse i bare rundt fem land.

  Når jeg koblet til en Jakarta-basert PureVPN-server, kunne jeg få hastigheter på rundt 4 Mbps, igjen, ganske glatt.

  8. Raskeste VPN

  https://fastestvpn.com

  FastestVPN

  Hastighet

  Rettferdig

  Sikkerhet & Personvern

  Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5

  Pris (IDR)

  35228 / mo

  Funksjon Høydepunkter

  • Optimaliserte servere for P2P
  • Lar serverhopping
  • Støtter 10 enheter

  "FastestVPN er ikke den raskeste, men den tilbyr absolutt et verdiforslag som er vanskelig å utfordre."

  FastestVPN er ikke den raskeste jeg har testet, men den er heller ikke den tregeste. Det tilbyr at mer begrensede land kjører forbindelsen din i forhold til mange topp-lag VPN-er, men til priser fra så lave som 83 cent i måneden er det en stjele. De har også P2P-optimaliserte servere som gjør dem bra for det også.

  De lave prisene har en alvorlig ulempe, og det er den begrensede ytelsen i å overvinne geo-blokkering. Endelig oppdaget vi at FastestVPN ikke kan gi deg tilgang til verken Netflix USA-innhold eller Storbritannias BBC iPlayer – bummer!

  Gå over til vår FastestVPN-anmeldelse for å lære mer!

  Trenger jeg virkelig en VPN i Indonesia?

  Når jeg snakker alvorlig, ser det ut til at Indonesia er et av landene jeg har blitt mer og mer opptatt av på grunn av forskjellige faktorer. Hvis det var så enkelt som vanlig regulering som hadde til hensikt å forhindre forbrytelser fra å oppstå, ville ikke ting være så ille.

  Imidlertid ser personvern- og sikkerhetsscenen i Indonesia ut til å være kaotisk, og myndighetene bryr seg tilsynelatende ikke så mye om internettfrihet. Dette kombinert med viljen til å arrestere og straffeforfølge legger et enormt press på internettbrukere i landet.

  Jeg føler at bruken av en VPN bør være høyt plassert på de fleste brukeres agenda der. Dette gjelder dobbelt så for utlendinger som er i Indonesia for arbeid eller fritid – du absolutt ikke vil løpe av lov og havne i et indonesisk fengsel – av uspesifiserte grunner.

  For å sammenfatte, her er topp 3 VPN for Indonesia:

  HASTIGHET

  SIKKERHET & PERSONVERN

  PRIS (IDR / MO)

  NordVPN

  Utmerket

  Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

  98894

  BESØK VPN

  ExpressVPN

  Flink

  Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

  117711

  BESØK VPN

  Surfshark

  Utmerket

  Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

  28155

  BESØK VPN

  Kim Martin
  Kim Martin Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me