Singapore har lenge vært kjent for å være et land med ganske drakoniske lover, og veldig dessverre har dette på en måte resultert i at det har blitt en avansert overvåkingsstat. Kombinert med det nære forholdet til USA med henvisning til frihandelsavtalen USA og Singapore, har innbyggere i bystaten god grunn til å være opptatt av sitt personvern og anonymitet på nettet.

Blant alle landene i verden er kanskje Singapore en av de som er på toppen av listen når det gjelder nødvendigheten av å bruke en VPN-tjeneste. I det minste for nå, mens det fremdeles er lovlig der å bruke en.

Contents

Singapore regjeringen bruker lovlig spyware

Mens Singapore for mange virker som en bastion av demokratisk prosess og rettslig uavhengighet, er det få som vet at detaljer i landets grunnlov gir regjeringen ekstraordinære rettigheter over innbyggerne og innbyggerne. Dette er markant slik når det gjelder digitale aktiviteter, spesielt når det gjelder personvern.

Forfatningen i Singapore inkluderer for eksempel ikke spesifikk rett til privatliv og andre vedtekter som utnytter dette faktum for å gi visse myndigheter rett til å inntrenge i privatlivets aktiviteter. Disse inkluderer straffeprosesskoden (endret i 2012) og loven om misbruk av datamaskiner og cybersecurity (endret i 1997).

På en mer uformell måte å snakke, har ikke singaporeanere og innbyggere i landet offisielt rett til privatliv, og noen offentlige etater kan uten behov for garanti eller rettskjennelse gjennomføre overvåking og overføring avskjæring.

Landet har blitt navngitt som en av 25 som er vert for kommandoer og kontrollservere for FinSpy (en type malware som brukes til observasjon og kontroll) bakdører. Dette betyr at myndighetene kan få tilgang til nesten alle data i landet uten at noen har rett til rettsanvendelse.

Copyright Act (Singapore 2014) håndheves kraftig

Du har kanskje hørt at i USA blir P2P-filtilleggere ofte slått med søksmål, og at mange selskaper har bedrevet fildelingsaktiviteter. På grunn av frihandelsavtalen USA-Singapore er Singapore forpliktet til å gjøre det samme i mange tilfeller.

Dette har tidligere vært gjort av Recording Industry Association of Singapore for eksempel, og jeg vet om enkeltpersoner som har mottatt opphør og avstå brev fra sine Internett-leverandører (ISPer).

Dette betyr at ikke bare er det selskaper som ønsker å belaste dem, men at ISP-er i Singapore er i samarbeid med dem for å følge sine egne kunder.

VPN-er er fortsatt lovlige i Singapore

I 2016 ble det holdt en offentlig konsultasjon i Singapore av lovdepartementet for å gjennomgå lovligheten av å bruke VPN-tjenester i landet. Dette ble gjort for å oppdatere åndsverkloven for å muliggjøre strengere håndhevelse.

For øyeblikket er det bare en håndfull land rundt om i verden som har forbudt VPN-bruk direkte og et litt større antall som bare tillater statskontrollerte VPN-tjenesteleverandører. For å gi deg en ide om hvilken type land som forbyr VPN-er, er Nord-Korea og Irak blant dem, mens Kina og Russland bare tillater myndighetskontrollerte tjenester å operere.

Likevel gitt det faktum at regjeringen i Singapore diskuterer problemet, betyr det at det er veldig på deres sinn.

Det vi ser etter i en VPN for Singapore

1. Personvern og anonymitet

Selv om personvern normalt står høyt på listen over behov for en VPN-tjenesteleverandør å imøtekomme, føler jeg ingen steder i regionen et større behov for det enn brukere i Singapore. Fra myndighetsovervåking til ISP-overvåking og trusselen om rask rettslig handling, er internettbrukere i Singapore kanskje noen av de mest pressede gruppene i hele Asia Pacific Region.

Som sådan er det viktig at enhver VPN-tjenesteleverandør som brukes i Singapore har en solid oversikt over brukernes personvern, for eksempel en strengt ikke-loggføringspolicy og kanskje til og med i den grad man godtar anonyme betalingstyper. Dette kan inkludere gavekort, kontanter eller til og med Cryptocurrency.

2. Sikkerhet

Mens noen brukere har muligheten til å bytte krypteringsalternativer til lavere priser for å aktivere raskere VPN-hastigheter, gitt de avanserte overvåkingsfunksjonene til regjeringen i Singapore, kan det være lurt å oppsøke en VPN-leverandør som har fokus på sikkerhet i tillegg til personvern.

Sikkerhet i en VPN kommer fra to hovedkilder – etableringsprotokoller for kommunikasjon og kryptering for dataflyt. Det er forskjellige av disse tilgjengelige, og heldigvis har mange VPN-er hele serien åpent for bruk.

3. Hastighet og stabilitet

Hastighet er heldigvis ikke så stort tema i Singapore, takket være den fantastiske beliggenheten i forhold til globale kommunikasjonslinjer og selvfølgelig den fantastiske infrastrukturen som landet har. Som sådan vil nesten enhver leverandør i landet kunne imøtekomme for høye hastigheter.

Dette er den ideelle situasjonen i Singapore for VPN-brukere, da de kan velge en server med den lukkede mulige fysiske plasseringen som innfødte støtter dataoverføring med høy hastighet.

4. Spionering av geolokalisering

Selv om serverplassering kanskje ikke er så mye som et problem med VPN-brukere i Singapore, bør det likevel tas forsiktighet for å unngå, avhengig av VPN-er som har for mye fokus utenfor Asia. Jada, det ville være flott om forfalskning av geolokalisering er det tiltenkte resultatet, men det kan føre til lavere tilgjengelighet i Asia-regionen.

5. P2P-støtte

Kanskje er de nest mest kritiske kriteriene for Singapore VPN-tjenesteleverandører muligheten til å imøtekomme og administrere P2P-trafikk godt. P2P-fildeling stiller ofte kraftige båndbreddekrav til VPN-er, og noen rynker pannen på det.

En god ide vil være å velge en som tydelig angir retningslinjene for bruk av P2P, for eksempel TorGuard. I det minste skal VPN ha et utvalg dedikerte servere avsatt til bruk av P2P-fildeling.

Rangert: Den beste VPN for Singaporean

Før jeg går gjennom testresultatene mine, vil jeg her etablere en grunnleggende hastighet for Internett. Følgende er min faktiske bredbåndshastighet basert på en tjenestelinje på 500 Mbps, uten at en VPN-tilkobling er aktiv:

Ingen VPN-hastighetsbaseline

(Se hele testresultatet for baselinehastighet her)

Som du kan se, er jeg i stand til å få en relativt god forbindelse til en Singapore-basert hastighetstestserver uten VPN, selv om oppstrømmen min virker litt begrenset.

Merk

Valutakurs brukt: 1) 1 USD til 1,38 SGD; 2) 1 Euro til 1,56 SGD

1. NordVPN

https://nordvpn.com

NordVPN

Hastighet

Utmerket

Sikkerhet & Personvern

Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

Pris (SGD)

5.50 / mo

Funksjon Høydepunkter

 • Over 4000 servere
 • Rask hastighet
 • Ingen logger & Kill Switch
 • Støtter 6 enheter

"Slank grensesnitt, stabile hastigheter og fantastiske prisplaner på lengre sikt."

Jeg tror jeg trygt kan si at blant alle VPN-leverandørene jeg har sett på, kommer NordVPN lett ut på topp i deres geografiske skala og dekning. Den har en spredning på over 4000 servere i 62 land, med et godt antall av dem som befinner seg i Asia Pacific-regionen.

Du kan være trygg på at personvernet ditt er i gode hender, da det har en streng policy for ikke-logging, så daaen din blir ikke opprettholdt. NordVPN er basert på Panama, som egentlig ikke har noen lov om dataoppbevaring å snakke om.

Tilkoblingen kan også være så sikker du vil, siden NordVPN støtter ikke bare 256-biters kryptering, men også har noe som heter ‘dobbelt VPN’. Det betyr at du kobler deg til en VPN-server og deretter spretter den forbindelsen fra en annen før du går til destinasjonsadressen.

Paranoia, kanskje, men hvis regjeringen din VET om å lovlig spionere mot deg, vil du ikke heller være paranoid enn å møte loven av ukjente grunner?

NordVPN Speed ​​Test Singapore

NordVPN Speed ​​Test – Singapore Server
(Se testresultatet for full hastighet)

Singapore-server fra NordVPN var ekstremt gode så langt forbindelsene går, og hastighetene var imponerende, både lastet opp og lastet ned. De har også spesialiserte P2P-servere som er optimalisert for denne typen trafikk.

Prisene er rundt normen, men hvis du leter etter en VPN du vil holde fast ved i en lengre periode, er NordVPN den for deg. Med et tre-års abonnement synker prisene betydelig, og er noe av det beste jeg har sett i markedet.

Les vår grundige gjennomgang på NordVPN for å lære hvorfor det er Bitcatchas VPN VPN!

2. ExpressVPN

https://www.expressvpn.com

ExpressVPN

Hastighet

Utmerket

Sikkerhet & Personvern

Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

Pris (SGD)

11,47 / mnd

Funksjon Høydepunkter

 • Offhshore personvern
 • Full 256-biters kryptering
 • 148 VPN-lokasjoner

"ExpressVPN tilbyr så god service på veldig brede kriterier – sjelden for en VPN!"

ExpressVPN var en av de første jeg noensinne har testet ut, og til å begynne med følte jeg at det var … lite inntrykk. Mye tid senere og mange flere VPN-tjenester under beltet, bare da kunne jeg virkelig sette pris på det for det det var – en knekt av alle bransjer og rangert veldig høyt på de fleste av dem!

For eksempel kan det ikke alltid være det raskeste, eller tilby det bredeste spekteret av tilkoblingsprotokoller eller kanskje til og med ha det største antallet servere på de fleste stedene, men det var definitivt ingen slouch på noe bestemt område.
Jeg har sett mange VPN-er utmerke seg på ett eller to områder bare for å falle flat i andre, og jeg lurte på slutten av dagen, hvorfor skulle jeg som bruker ønske å knytte meg til en tjeneste som ikke kunne utføre like rimelig som kunne være på så mange områder som jeg trengte det?

Av den grunn, så vel som det fremragende omdømmet i VPN-kretser (absolutt velfortjent), har jeg ingen nøle med å anbefale dem som en topp konkurrent.

ExpressVPN hastighetstest Singapore

ExpressVPN Speed ​​Test – Singapore Server
(Se testresultatet for full hastighet)

Som vi ser av hastigheten, stemmer det kanskje ikke med min ‘nakne’ linjefart, men infrastrukturen i Singapore gir den absolutt et ben. ExpressVPN er også kjent for å kunne administrere relativt stabile hastigheter på mange av serverne deres, så det er ikke sannsynlig at du blir sittende fast med et enkelt sted.

Det er kanskje ikke det billigste, men det er absolutt ikke det dyreste. Som en fantastisk balanse mellom pris-ytelse, har denne VPN-tjenesten kommet langt.

Les vår komplette anmeldelse på ExpressVPN for å se hvorfor det er et av de beste valgene våre!

3. Surfshark

https://surfshark.com/

Surfshark

Hastighet

Utmerket

Sikkerhet & Personvern

Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

Pris (SGD)

2.75 / mo

Nøkkelegenskaper

 • Multi-Hop-tilkobling
 • Støtter mange plattformer
 • Ingen logger

"Surfshark gir sitt friluftsfri og konsistent ytelse navn som en sterk kommende utfordrer."

Surfshark er kanskje en av de nyere VPN-leverandørene rundt, men det har klart å møte ganske høye forventninger veldig raskt. De har gått fra 0 til å ha over 1000 servere i 61 odde land på kort tid i det hele tatt med mer fremover.

Det som gjorde dem enda mer imponerende, var det faktum at de gjorde alt dette sømløst. Min første erfaring med å bruke Surfshark var problemfri, og jeg har opprettholdt min egen konto med dem siden den gang. Så langt har det ikke vært noen tilknytnings- eller serviceproblemer, og jeg la merke til fornuftige appoppdateringer fra tid til annen.

Singaporeansere som er budsjettbevisste, vil spesielt sette pris på Surfsharks holdning uten frills når det kommer til VPN-tjenesten – en god pris for nøyaktig hva en VPN-tjeneste skal være – uten å betale for uønskede (eller unødvendige) statister.

Det at de også er i stand til å skjule P2P-trafikk på alle servere, gir dem et stort pluss også.

surfshark hastighetstest Singapore

Surfshark Speed ​​Test – Singapore Server
(Se testresultatet for full hastighet)

Selv om VPN-trafikken i Singapore kanskje ikke er raskere på Surfshark enn noen andre leverandører, der den utmerker seg i sin stabilitet. Surharkhastigheter er konstant på nesten alle serverne deres. Dette gjør dem til et ideelt valg for et VPN siden det ikke er sannsynlig at du vil holde deg til en landsserver hele tiden, ikke sant?

Fortsatt er 80+ Mbps for en VPN med delt linje ikke noe å nyse på, og med mindre du bare planlegger å bruke et enkelt sted med maksimal hastighet, er konsistensen som finnes her et stort løft. Selvfølgelig gjør deres lave priser dem til et veldig attraktivt valg.

Lær mer om dens fortreffelighet ved vår grundige gjennomgang av Surfshark!

4. TorGuard

https://torguard.net

TorGuard

Hastighet

Utmerket

Sikkerhet & Personvern

Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

Pris (SGD)

6.88 / mo

Funksjon Høydepunkter

 • Bygget for P2P
 • TorGuard Stealth Proxy
 • Støtter 5 tilkoblinger

"En av de beste VPN-ene for P2P-fildeling."

Jeg ble først tiltrukket av TorGuard på grunn av markedsføringen som en P2P-vennlig VPN-tjenesteleverandør, men når jeg først hadde installert Windows-klienten som snart viste seg å lure på om jeg kanskje gjorde en feil. Dette ble forårsaket på en måte av det ganske daterte ser grensesnittet.

Denne VPN-en kommer ikke med mye av den moderne markedsføringsblingen som gir glede av samtidens, men jeg fant snart ut at det i ytelsen var der den utmerket seg. Dette fremheves av at det har vokst til å gi over 3000 IP-er i mer enn 50 land.

Med P2P-støtte som grunnlag og en rekke andre fremragende kvaliteter – stabile hastigheter, distribuerbare selv på rutere, forbedrede sikkerhetstjenester og til og med muligheten for å omgå VPN-blokkering – vil jeg si at TorGuard er på eller i nærheten av toppen, spesielt for Singapore- baserte brukere.

TorGuard Speed ​​Test Singapore

TorGuard Speed ​​Test – Singapore Server
(Se testresultatet for full hastighet)

Som du kan se, selv med en solid nedstrømshastighet, var jeg i stand til å øke opplastningshastigheten fra grunnlinjen. Dette, selv om ikke noe alle måtte ønske seg, eller trenger, kan være nyttig for P2P-brukere i noen tilfeller (oppretthold disse forholdstallene!).

Jeg føler at den eneste store ulempen med denne VPN-tjenesten ligger i det gammeldagse brukergrensesnittet, og at det mangler gode (eller skal jeg si enestående) priser for kunder på lengre sikt. Ikke desto mindre faller prisene fortsatt i det lave spekteret av toppnivå VPN-leverandører.

Les vår grundige analyse på TorGuard for mer informasjon!

5. CyberGhost

https://www.cyberghostvpn.com

CyberGhost

Hastighet

Rettferdig

Sikkerhet & Personvern

Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5

Pris (SGD)

4.83 / mo

Funksjon Høydepunkter

 • Tilbyr datakomprimering
 • Blokkering av annonser
 • Støtter 7 enheter

"Sikker og privat, men kanskje ikke på et så jevnt fotfeste med slike som ExpressVPN."

CyberGhost er ganske kjent i VPN-bransjen, men personlig føler jeg at det ikke er en så nær match for avlingens krem. Selv om det gir en fin, snaz outlook, er det aspekter av ytelsen som trekker litt av skeptikeren ut i meg.

På papir tilbyr CyberGhost gode funksjoner, og har også spesialiserte servere for P2P. Det håndhever dette ganske strengt, og hvis du ikke klarer å laste ned på P2P-klienten, er det sannsynlig at du har koblet til en ikke-P2P-server, siden hastigheten holder seg på et stort fett null.

CyberGhost hastighetstest Singapore

CyberGhost hastighetstest – Singapore-server
(Se testresultatet for full hastighet)

Hurtigmessig, mens jeg klarte å få anvendelige hastigheter fra dem, kan du bli skuffet. For Singapore er det ikke så ille, men jeg finner ut at hvis du er mer interessert i å omgå geo-blokkering for videostreaming, kan du lide litt. Mai av serverne deres er samlet rundt i Europa.

Likevel, hvis du bare håper på en sikker forbindelse fra Singapore til steder på nettet, er dette en håndterbar tjeneste du kan logge på med. Dette er spesielt slik når du tar hensyn til de mange sikkerhetsutvidelsene som CyberGhost kommer med.

Bortsett fra din vanlige VPN-kryptering, kan denne tjenesten også blokkere sporing på nettet og gjør sitt beste for å tvinge HTTPS til de fleste nettsteder. Kombiner det med litt ekstra tillegg som innebygd virusbeskyttelse og annonseblokkering, så får du kanskje det du betaler for.

I likhet med NordVPN har CyberGhost utmerkede prisalternativer på lang sikt som reduserer det månedlige engasjementet ditt til så lavt som $ 3,50 i måneden. Avgjørelsen din må balansere pris og ytelse og se om du kan leve med den for den prisen.

Se hele anmeldelsen vår på CyberGhost for å lære mer!

6. IPVanish

https://www.ipvanish.com

IPVanish VPN

Hastighet

Rettferdig

Sikkerhet & Personvern

Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5

Pris (SGD)

8.95 / mo

Funksjon Høydepunkter

 • Tvang 256-biters kryptering
 • Ubegrenset P2P
 • Støtter 10 enheter

"Flott for paranoid, men vil kanskje ikke være på toppen av listen for Singapore-baserte brukere."

Hvis det bare var basert på historie, ville jeg aldri latt denne VPN-en komme inn på vår liste over beste VPN-er for Singapore. IPVanish har tidligere blitt beskyldt for å ha levert brukerlogger til myndigheter, og det er et stort nei-nr for VPN-er. Selv om det er ille nok, prøvde de nye eierne av IPVanish å feie hendelsen under teppet ved å si at de ikke hadde kunnskap om tidligere hendelser som kanskje eller ikke ville ha skjedd.

Det er deres kundesupport, som er absolutt søppel å høres ut hva som kan være den endelige dødsdommen (jeg vet at Singaporere elsker å klage!). Jeg bor i Malaysia, og til og med er jeg avsky over støttenivået som IPVanish gir kundene.

Imidlertid klarer IPVanish overraskende bra i Singapore-baserte hastighetstester OG kombinerer det med tvungen 256-biters kryptering. Selv om noen av dere kanskje tenker at du ikke trenger det nivået av kryptering, kan vi si at det redder deg fra din egen dårskap (kanskje).

IPVanish Speed ​​Test Singapore

IPVanish Speed ​​Test – Singapore Server
(Se testresultatet for full hastighet)

Både opplastinger og nedlastinger går bemerkelsesverdig raskt på IPVanish-servere, og overstiger også NordVPN og ExpressVPN i dette tilfellet. Det var ingen klager her, men problemer jeg hadde med hastigheten til Malaysia-baserte servere var der deres kundeservice virkelig kom til meg.

Forskjellen i nivåer av økt ytelse kombinert med deres forferdelige kundeservice gjør IPVanish til en virkelig hit eller glipp. Jeg vil spørre deg om du er villig til å ta sjansen på at det vil fungere fint ut av boksen for deg. Hvis du tror det, er det flott. Hvis ikke, kan det hende du må ende opp med å kreve refusjon.

Les vår grundige gjennomgang om IPVanish for å finne ut mer!

7. SaferVPN

https://www.safervpn.com

SaferVPN

Hastighet

Rettferdig

Sikkerhet & Personvern

Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5

Pris (SGD)

4.54 / mo

Funksjon Høydepunkter

 • 256-biters kryptering
 • 24/7 kundestøtte
 • Server over hele verden

"Litt mer begrenset enn VPN-toppnivå, gir SaferVPN likevel et anstendig tilbud til en fornuftig pris."

SaferVPN er et nettbasert SaaS-selskap grunnlagt av partnerne Amit Bareket og Sago Gidali, to teknisk karer som utmerker seg i nett-sikkerhet. De er stolte av å tilby et godt produkt som støttes av deres prinsipper om et usensurert og tryggere internett for alle.

Hos SaferVPN var deres mål å skape den enkleste og raskeste VPN som mulig, og i en grad de har klart å gjøre det. For en relativt mindre spiller har de gjort det bra å lage et nettverk på mer enn 700 servere på over 34 steder over hele kloden.

Tjenesten har til og med mottatt ros fra likes for Forbes og PCWorld, så vel som egne kunder som har berømmet både selve tjenesten, så vel som støttepersonell som var der for å hjelpe dem i tider med behov.

8. AzireVPN

https://www.azirevpn.com

AzireVPN

Hastighet

Rettferdig

Sikkerhet & Personvern

Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5Karakter 3 av 5

Pris (SGD)

4.68 / mo

Funksjon Høydepunkter

 • Støtter WireGuard-protokoll
 • Tillater P2P-trafikk
 • Overvåker ikke trafikk

"AzierVPN tilbyr tilgang til WireGuard-protokollen, som fremdeles er ganske sjelden."

Hastighetsdemoner skal glede seg over å vite at AzireVPN er testet for å støtte linjefart på opptil 500 Mbps i noen tilfeller. Dette er ekstremt sjelden, og vi må ta det med en klype salt. Likevel, kombinasjonen av WireGuard pluss støtte for 256-biters kryptering gjør det til å holde et øye med nå.

Dessverre er AzireVPN litt begrenset i tjenesten sin siden den bare har rundt 20 servere i fem land. Fortsatt til de prisene og som støtter denne typen teknologi, er det potensialet for at den skal vokse.

Et godt pluss i sin fordel er muligheten for deg å betale i noen former for cryptocurrency som Bitcoin og Litecoin.

Avsluttende tanker: Trenger du en VPN i Singapore?

Tanken på å foreslå en VPN-tjenesteleverandør i Singapore til å begynne med, gjaldt meg. Landet besitter avansert teknologi og i regjeringens hender, vel, alt kan skje der.

Som sådan i mine anbefalinger, måtte de tre beste spillerne være basert på selskaper med solide tilbud og en bevist merittliste. Min skjevhet delvis har blitt drevet av personlig erfaring og vennene som er i landet, men ærlig talt er det bedre å være trygg enn å beklage.

Med solid infrastruktur i landet, skal det være enkelt å finne nesten alle VPN-leverandører du kan bruke der og få minst anstendige hastigheter, men betaler mer fokus på sikkerhet der. 256-biters kryptering kan redusere ytelsen, men i det minste vil alle oppfangede data forbli trygge.

For å sammenfatte, her er topp 3 VPN Singapore:

HASTIGHET

SIKKERHET & PERSONVERN

PRIS (SGD / MO)

NordVPN

Utmerket

Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

5,50

BESØK VPN

ExpressVPN

Utmerket

Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

11.47

BESØK VPN

Surfshark

Utmerket

Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5Vurdert 5 av 5

2,75

BESØK VPN

Jeg tror at jeg har gjort mitt synspunkt klart når det gjelder VPN-nødvendighet for Singapore-baserte brukere. Enten du er en P2P-fildeler, videostrømmer eller bare ønsker å være anonym og trygg generelt – gå for det.

Det er for mye på spill når en regjering begynner å diskutere om du vil eliminere din siste sjanse for internettfrihet i nasjonal sikkerhet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me