Datele Biroului de Statistică din Australia au arătat că accesul la Internet în țară a urcat brusc de-a lungul anilor. Cercetările indică, de asemenea, că vor exista 311 de milioane de dispozitive conectate în casele din Australia până în 2021. Combinați cu ISP-urile care colectează date și cenzura guvernamentală în Australia, probabil că ar fi o idee bună să începeți cumpărăturile pentru un furnizor de servicii de rețea virtuală (Private Private Network). acum.

Creșterea utilizatorilor de Internet în Australia

(Sursa: ABS)

Totuși, combinați aceste cifre cu faptul că aproape toată lumea pare să urmărească datele dvs. private din zilele noastre, face esențial să începeți serios să luați în considerare utilizarea unui VPN. Acestea oferă o securitate și un anonimat mult mai mari pe internet.

Contents

ISP-urile australiene colectează datele dumneavoastră

În mod oficial, furnizorii australieni de servicii de internet (ISP) sunt obligați de guvern să colecteze date despre utilizarea clienților de serviciile lor. Acest lucru înseamnă că ISP-ul dvs. nu doar trece prin comunicările dvs. cu un pieptene cu dinți fine, ci și stochează multe informații personale.

Totul, de la tipul de serviciu de comunicare pe care îl utilizați până la locația dvs. și momentele de utilizare, este înregistrat cu atenție. Nici măcar în Statele Unite libertatea digitală a consumatorilor nu a fost atât de oficială, cât este în Oz.

Dacă, până acum, nu vă dați seama ce înseamnă asta, pe scurt; Poliția australiană, Comisia australiană pentru integritatea aplicării legii și alte agenții pot accesa toate datele colectate de fericitul dvs. ISP – oricând.

Guvernul îți filtrează serviciile web

Când vorbim despre cenzura pe Internet, primele țări care vin în minte sunt adesea China sau Rusia. Totuși, poate fi un șoc pentru majoritatea lumii cunoscute, că multe țări tradițional democratice și libere au cenzurat Internetul, sau cel puțin au încercat să.

În 2012, ministrul comunicațiilor australian a spus că, din cauza notificărilor pe care guvernul le-a trimis ISP-urilor din țară, peste 90% dintre australienii care folosesc internetul urmau să-și filtreze conținutul..

Inițial, cenzura era menită să oprească infracțiunile grave, cum ar fi abuzul de copii și altele asemenea, dar în 2015 a fost extinsă pentru a acoperi încălcarea materialelor de autor. Așa este, utilizatori P2P, asta înseamnă!

De fapt, guvernul a dat peste hotare ordinarea ISP-urilor să cenzureze din ce în ce mai multe site-uri web, din cauza noțiunii percepute a acestora care transportă materiale de copyright. Acestea includ The Pirate Bay, Torrentz și TorenHound.

Optus Blocking Pages

Avizul pe care utilizatorii Optus l-au primit atunci când sunt solicitate paginile cenzurate
(Sursa: Wikipedia)

Așa cum poate atesta aproape orice utilizator P2P, aceasta este o completare completă și arată pur și simplu că majoritatea guvernelor reclamă pur și simplu ignoranța și o folosesc drept scuză pentru a închide site-urile la care se opun companiile comerciale, indiferent de realitatea situației..

Utilizarea unui VPN ar ajuta la depășirea acestui prejudiciu și ar opri comportamentul supraîncărcător care este în prezent afișat.

Ce căutăm într-un VPN

1. Confidențialitate și anonimat (protocoale, opțiuni de plată)

Confidențialitatea este de cea mai mare preocupare atunci când aveți de-a face cu un furnizor de servicii VPN și există două aspecte în acest sens – dacă păstrează înregistrările activităților dvs. de utilizare (logging) și opțiunile pe care vi le oferă pentru efectuarea plății.

Unele VPN-uri, de fapt multe, oferă astăzi opțiunea de a plăti prin intermediul certificatelor cadou de un fel sau a unei criptomonede. Acest lucru nu lasă nicio urmă de hârtie înapoi, ca utilizator, care este un pas mai departe decât ceea ce a fost disponibil în mod tradițional.

2. Securitate (criptare, blocare tracker, etc.)

În ceea ce privește securitatea, există din nou, două aspecte ale acesteia – protocolul cu care trebuie stabilită conexiunea, precum și metoda de criptare utilizată pentru securizarea datelor care călătoresc între dispozitivul dvs. și serverele VPN.

Fiecare protocol are propriile sale merite și unele dezavantaje, cum ar fi faptul că este mai rapid, dar are unele lacune de securitate sau un alt echilibru de securitate versus performanță. Înțelept în funcție de criptare, este comun ca un nivel mai ridicat de criptare să conducă de obicei la performanțe mai lente, deoarece vor fi adăugate mai multe date pe pachetele de date.

Alte adăugiri de securitate sunt, de obicei, doar gheață pe tort, cum ar fi blocarea de reclame integrate sau capacitatea de a bloca datele de urmărire pe unele site-uri web.

3. Viteza și stabilitate

Viteza, desigur, urmează, deoarece, evident, nu vom dori să plătim pentru a utiliza un serviciu care va încetini prea mult viteza Internetului nostru. Aș spune că o VPN bună ar trebui să vă poată oferi minim 70% din viteza reală a liniei (nu teoretic!).

4. Distrugerea geolocalizării

Există, de asemenea, problema locației serverului, deoarece aceasta ajută la spargerea geolocalizării. Să luăm, de exemplu, că sunteți în Italia și doriți să utilizați serviciul iBBC Player al BBC pentru a transmite videoclipuri. Înscrierea cu un VPN care nu are un server în Marea Britanie va prezenta astfel o ușoară problemă tehnică.

5. Suport P2P

Ultimul punct va fi despre partajarea fișierelor P2P. Partajarea de fișiere P2P reprezintă o încărcătură grea pe liniile de internet și, prin urmare, este încruntată de unii ISP-uri și chiar de unii furnizori de servicii VPN. Acest lucru este nefericit, deoarece împărțitorii de fișiere P2P sunt adesea persecutați în unele țări precum United Stated și Singapore (am avut cândva un prieten care a primit o scrisoare de avertizare de la ISP-ul său pentru descărcarea unui singur film!).

Deși poate fi nerezonabil să vă așteptați ca toți furnizorii de servicii VPN să răspundă utilizatorilor de partajare a fișierelor P2P, ar trebui să existe cel puțin mai multe servere rezervate pentru utilizarea lor. Acest lucru ar deschide piața clienților considerabil și ar răspunde unui profil minus de utilizatori.

Clasat: Cel mai bun VPN pentru australian

Înainte de a parcurge rezultatele testelor mele, aici aș dori să stabilesc o viteză de bază pentru Internetul meu. Următoarea este viteza mea reală în bandă largă bazată pe o linie de serviciu de 500Mbps, fără o conexiune VPN activă:

Fără bază VPN

(Vedeți aici rezultatul complet al testului de viteză de bază)

Notă

Rata de schimb utilizată: 1) 1USD la 1.37AUD, 2) 1Euro până la 1.57AUD

1. NordVPN

https://nordvpn.com

NordVPN

Viteză

Excelent

Securitate & intimitate

Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5

Preț (AUD)

$ = 5,48 / mo

Repere caracteristice

 • Peste 4.400 de servere
 • DNS dublu
 • Securizează 6 dispozitive
 • PGP pentru com. intimitate
 • Protocoale multiple

"NordVPN are un mix bun de securitate, confidențialitate & viteză @ prețuri pe termen lung greu de învins"

Unul dintre cele mai populare servicii VPN din jur, NordVPN are o atenție de peste 5.000 de servere distribuite în 59 de țări. Fiind în afaceri din 2012, a reușit să țină pasul cu cei mai buni și apoi cu unii.

Având sediul în Panama așa cum este, nu există nicio preocupare cu privire la anonimatul și prevederile lor privind înregistrarea, deoarece țara nu are încă legi de păstrare a datelor. Combinați asta cu standardele de criptare de clasă mondială și protecția VPN dublu și veți avea un câștigător pe mâinile dvs..

NordVPN Speed ​​Test Australia

NordVPN Speed ​​Test Australia – Server Perth
(Vezi rezultatul testului cu viteză maximă)

Serverele australiene de pe NordVPN au reușit să ridice viteze de aproximativ 45Mbps la 50Mbps.

În timp ce prețurile pentru Nord încep de la nivelul standard al industriei, acest VPN este bun pentru cei care urmăresc să rămână cu el pentru perioade lungi. Are reduceri masive la planurile de 3 ani care sunt susceptibile de a respinge concurența.

Citiți recenzia noastră aprofundată despre NordVPN pentru a afla de ce este VPN-ul # 1 al Bitcatcha!

2. ExpressVPN

https://www.expressvpn.com

ExpressVPN

Viteză

Excelent

Securitate & intimitate

Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5

Preț (AUD)

11.43 / mo

Repere caracteristice

 • Fara restrictii
 • Confidențialitate offshore
 • Protecție de scurgere DNS / IPv6
 • Suport 24/7
 • Mai multe suporturi de protocol

"Cel mai bun pentru cei care doresc stabilitate, securitate & performanță solidă. Foarte recomandat!"

Greșeala mea a fost să aleg ExpressVPN ca primul din lista de revizuire, ceea ce m-a făcut să nu apreciez pe deplin Mercedes-ul VPN-urilor pentru ceea ce a fost cu adevărat. Am fixat bara extrem de sus și am plecat simțindu-mă dezamăgit că a reușit doar să îndeplinească cerințele pe care le-am setat – abia.

După ce mi-am petrecut acum o perioadă extrem de lungă de timp înfundând multe servicii VPN, îmi dau seama de reflectare că ExpressVPN excelează cu adevărat la ceea ce face. Face clic pe notele potrivite în combinație pe lista a tot ceea ce căutăm într-un VPN și apoi pe unele.

Mă simt de parcă acesta este serviciul VPN perfect datorită acestui echilibru corect în ingrediente, ceea ce nu este un lucru ușor de realizat într-un domeniu de servicii la fel de tehnic ca acesta. Combina asta cu nevoia de a gestiona infrastructura din întreaga lume pentru a atinge aceste standarde o face și mai impresionantă.

Test de viteză ExpressVPN Australia

Test de viteză ExpressVPN Australia – Server Sydney
(Vezi rezultatul testului cu viteză maximă)

Înțelept în ceea ce privește viteza, ExpressVPN a reușit să ofere viteze de cea mai mare parte stabile, indiferent cât de departe de locația mea fizică. Serverele australiene au performat puternic și ar trebui să fie mai mult decât capabile să gestioneze aproape orice linie din țară.

Este posibil ca ExpressVPN să nu fie cel mai ieftin serviciu VPN din afacere, dar acest lucru este mai mult decât compensat de performanțele lor sterline.

Citiți recenzia noastră completă pe ExpressVPN pentru a vedea de ce este una dintre selecțiile noastre de top!

3. Surfshark

https://surfshark.com/

Surfshark

Viteză

Excelent

Securitate & intimitate

Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5

Preț (AUD)

$ 2,75 / mo

Caracteristici cheie

 • Conexiune Multi-Hop
 • Suporta multe platforme
 • Fără jurnale

"Fără fricțiuni și consecvent în performanță, Surfshark își face numele de concurență puternică."

Surfshark mi s-a părut întotdeauna unul dintre cei mai perfecți furnizori de servicii VPN din jur din cauza multor factori. Dar, într-un fel, lucrurile au ajuns întotdeauna la faptul că sunt încă relativ noi. Pentru un furnizor de servicii de securitate, a fi pe piață pentru o durată scurtă mai mică de doi ani nu inspiră exact încredere.

Totuși, la fiecare rând, din punct de vedere al performanței și simplității sale pure, Surfshark mi-a dovedit greșeala. Consider că este inevitabil să păstrez cu atenție asupra lor și să îmi revizuiesc periodic părerea. Până acum, a fost o experiență extrem de pozitivă.

Beneficiul australian în ceea ce privește viteza VPN în două domenii critice. Primul este că are infrastructură puternică, în timp ce al doilea este că ocupă o locație critică Asia-Pacific pentru traficul de date. Surfshark pare să fi valorificat această fântână și viteze de pe serverele lor din Australia sunt impresionante.

test de viteză surfshark Australia

Surfshark Speed ​​Test Australia – Server Perth
(Vezi rezultatul testului cu viteză maximă)

Deși Singapore este mult mai aproape de mine decât Australia (fizic), Surfshark și-a făcut bine actul de echilibrare. De fapt, în aproape toate țările unde sunt serverele lor, Surfshark pare să poată menține un standard minim de performanță.

Aș spune că viteza pentru Aussies va arăta relativ puternic indiferent de ce servere se conectează – oriunde pe rețeaua Surfshark. De asemenea, puteți fi mulțumitor pentru prețurile scăzute de Surfshark și pentru dolarii Aussie relativ puternici pentru a vă oferi o scuturare corectă, fără preț.

Aflați mai multe despre excelența sa la recenzia noastră amănunțită despre Surfshark!

4. TorGuard

https://torguard.net

TorGuard

Viteză

Excelent

Securitate & intimitate

Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5

Preț (AUD)

$ 6,85 / mo

Repere caracteristice

 • Acceptă toate dispozitivele
 • Reclame & bloc malware
 • Lățime de bandă nelimitată
 • VPN Stealth
 • GCM multiple & Criptare CBC

"TorGuard a fost conceput pentru a satisface nevoile utilizatorilor P2P și face acest lucru în mod admirabil"

Prima mea impresie despre TorGuard VPN a fost că părea puțin … ciudat. Nu a avut strălucirea și marketingul pe care multe servicii le oferă astăzi și mi s-au părut atât de tehnice încât m-am îndoit că va atrage mulți care o privesc cu ochi.

Ce greșeală am fost! Deși acest serviciu a început să se axeze pe utilizatorii P2P, din echilibrul caracteristicilor versus simplitate este clar că proiectanții au gândit lucrurile în detaliu. Încă de la început, s-a confruntat cu opoziție pe multe fronturi din cauza focusului său P2P.

Astăzi, însă, TorGuard a devenit un serviciu care a crescut pentru a satisface standardele înalte ale VPN-urilor precum ExpressVPN și are servere în peste 50 de țări la nivel mondial.

TorGuard Speed ​​Test Australia

TorGuard Speed ​​Test Australia – Melbourne Server
(Vezi rezultatul testului cu viteză maximă)

Viteza serverelor lor din Australia este decentă și erau de fapt mai mari decât multe zone mai apropiate de locația mea fizică. Acesta este un semn bun că au acordat o atenție deosebită infrastructurii din regiunea Aussie.

Cu toate acestea, așa cum am menționat mai devreme, lipsa lor de marketing bling se oprește într-o interfață de utilizator ușor datată pentru clientul Windows. Vă sfătuiesc cu tărie să priviți în trecut, deoarece, din punct de vedere al performanței, acestea sunt remarcabile.

Se așteaptă să plătească prețuri relativ mai mici decât ar percepe majoritatea VPN-urilor de top – dar nu toate atât de ieftine.

Citiți analiza noastră detaliată pe TorGuard pentru mai multe informații!

5. CyberGhost

https://www.cyberghostvpn.com

CyberGhost

Viteză

echitabil

Securitate & intimitate

Evaluat 3 din 5Evaluat 3 din 5Evaluat 3 din 5

Preț (AUD)

4.81 / mo

Repere caracteristice

 • Ofera compresie de date
 • Blocarea anunțurilor
 • Suportă 7 dispozitive

"CyberGhost a reușit să-și regleze decent serverele pentru performanțe"

Deși nu este o necunoscută în cercurile VPN, CyberGhost nu se încadrează cu adevărat în ceea ce consider criteriile VPN de nivel superior. Deși este adevărat că în unele cazuri depinde linia de caracteristici și performanțe, rămâne suficientă îndoială pentru a nu mă simți pe deplin confortabil în a le recomanda.

În ceea ce privește oferta, CyberGhost are suficiente servere pentru a se potrivi cu gigantul VPN Nord, dar rămâne în performanță, în ciuda infrastructurii respective. Un motiv principal pentru acest lucru ar putea fi acela că majoritatea serverelor lor sunt reunite în Europa.

CyberGhost Speed ​​Test Australia

CyberGhost Speed ​​Test Australia – Sydney Server
(Vezi rezultatul testului cu viteză maximă)

Pentru mine, în Malaezia și pentru cei care caută un VPN bun pentru Australia, este posibil să nu fie cea mai bună veste. Pe o conexiune de 500 Mbps, abia puteam susține o parte din asta când mă conectez la unul dintre serverele lor Aussie.

Apoi, din nou, ceea ce poate lipsi de performanță pare să facă față în suplimentele de securitate. De exemplu, blochează urmărirea online și face tot posibilul să forțeze HTTPS la majoritatea site-urilor web și chiar are protecție anti-virus și blocare de anunțuri.

Dacă prețurile pentru planurile pe termen lung scad până la 3,50 USD (4,81 AUD) pe lună, acest lucru ar putea fi un chilipir dacă căutați doar anonimatul și nu sunteți prea preocupați să vă reduceți viteza liniei..

Consultați recenzia noastră completă despre CyberGhost pentru a afla mai multe!

6. VPN IPVanish

https://www.ipvanish.com

IPVanish

Viteză

echitabil

Securitate & intimitate

Evaluat 3 din 5Evaluat 3 din 5Evaluat 3 din 5

Preț (AUD)

8.91 / mo

Repere caracteristice

 • Criptare forțată de 256 biți
 • P2P nelimitat
 • Suportă 10 dispozitive

"Asistență teribilă pentru clienți. Dacă puteți privi în trecut, IPVanish și-a înregistrat creșteri în anumite puncte"

Având controverse cu privire la păcatul cardinal (pentru VPN-uri) de a furniza jurnale de utilizator autorităților, IPVanish a început în recenzia mea, cu un nor întunecat atârnat peste el. Aceasta s-a agravat cu eforturile echipei sale de marketing de a mătura faptele sub covor, susținând că nu știau și nu știau de când compania și-a schimbat mâinile.

Cu toate acestea, am privit trecut pe care trebuia, sau recenzia ar fi trecut în scurgere înainte de a începe. Foarte, din păcate, IPVanish a avut prea puțin de recomandat. Desigur, unele dintre lucrurile pe care le fac, cum ar fi aplicarea criptării pe 256 biți a utilizatorilor săi ar reprezenta un plus din anumite puncte de vedere..

IPVanish VPN

IPVanish Speed ​​Test Australia – Adelaide Server
(Vezi rezultatul testului cu viteză maximă)

Deși am reușit să obțin viteze decente pe serverul lor bazat pe Singapore, alte opțiuni pe care le-am încercat au fost lipsite de performanță. În Australia, am reușit să scot aproape mai mult de 10% din viteza mea reală a liniei, ceea ce a fost, de asemenea, un pic neconcertant.

În mod normal, în aceste cazuri, aș încerca să lucrez cu furnizorul de servicii pentru a vedea dacă situația poate fi remediată, dar, din păcate, IPVanish a avut un serviciu pentru clienți teribil. De la răspunsurile întârziate (3 zile prin e-mail!) La instrucțiuni nesănătoase – nu aveam de unde să pierd de săptămâni lucrând la o problemă cu ele.

În general, un rezultat foarte controversat al unei companii care lucrează deja cu o reputație gata.

Citiți recenzia noastră aprofundată despre IPVanish pentru a afla mai multe!

7. iPredator

https://ipredator.se

iPredator

Viteză

echitabil

Securitate & intimitate

Evaluat 3 din 5Evaluat 3 din 5Evaluat 3 din 5

Preț (AUD)

10.96 / mo

Repere caracteristice

 • Fără politică de jurnal
 • Suport IPv6
 • IP-uri statice disponibile

"Fondat de Peter Sunde de la The Pirate Bay fame, iPredator este interesant, dar are limitări severe"

Pentru orice fan al partajării de fișiere P2P, The Pirate Bay este un nume care nu este permis în industria torrenturilor. Cunoscut pentru a promova P2P în întreaga lume și a fi persecutat din toate direcțiile, logic ar părea că acest VPN ar fi unul dintre cei mai independenți și mai feroce loiali clienților că un serviciu poate fi.

Cu toate acestea, serviciul pare o încercare de jumătate de inimă în afaceri, în timp ce încearcă să perceapă normele industriei. De exemplu, nu are software client și ajutorul este limitat la orice documentare și forumuri open source pe care le puteți găsi. (Să nu mai vorbim de restricția sa numai la serverele suedeze.)

Cu toate acestea, în combinație cu performanțele aparent intermediare, conceptul este interesant pur și simplu pentru că este asociat cumva cu The Pirate Bay în nume.

8. AzireVPN

https://www.azirevpn.com

AzireVPN

Viteză

echitabil

Securitate & intimitate

Evaluat 3 din 5Evaluat 3 din 5Evaluat 3 din 5

Preț (AUD)

4.70 / mo

Repere caracteristice

 • Suportă Protocolul WireGuard
 • Permite traficul P2P
 • Nu monitorizează traficul

"Unul dintre puținele servicii VPN care acceptă protocolul WireGuard"

Dacă viteza este lucrul tău, AzireVPN ar trebui să impresioneze, deoarece au existat rapoarte că le-a permis unor utilizatori să utilizeze viteze de linie de până la 500Mbps. În același timp, compania este relativ tânără, fiind înființată abia în 2012.

AzierVPn acceptă criptarea de până la 256-biți cu autentificarea SHA512 HMAC și TLS. Dacă sunteți una dintre bandele paranoice, aceasta este la fel de mare ca și lanțul alimentar – în orice mod comercial – oricum.

Cu aplicații dedicate pentru platforme mainstream, din păcate, nu are suplimente precum RaspBerry Pie sau acoperire PlayStation. De asemenea, este limitat, într-un sens, având doar 20 de servere în cinci țări.

Sperăm că acest lucru le va permite să își concentreze eforturile de optimizare și, în cele din urmă, să ne aducă un serviciu VPN care este cu adevărat de talie mondială.

Gânduri finale

După cum s-ar putea să observați unii dintre voi, am discutat despre unii dintre furnizorii de servicii și, în același timp, am simțit că i-am judecat prea tare pe alții. Pentru a pune lucrurile într-un context mai mare, simt nevoia să vă sfătuiesc că, pe lângă cifrele pure de performanță, nevoile individuale sunt un alt factor important de luat în considerare.

Din punctul meu de vedere, am evaluat furnizorii de servicii VPN și aș avea astfel standarde ridicate pentru ca toți să se îndeplinească în fiecare domeniu – ceea ce este de obicei imposibil. Din această notă, pentru unii dintre voi, viteza este totul, pentru alții, anonimatul și confidențialitatea pot fi. Unii sunt dispuși să se jertfească mai puțin, în timp ce alții vor prefera să reducă costurile la minimum.

Având în vedere acest lucru, sper să citiți între rânduri și să faceți o alegere care să ofere un echilibru care să se potrivească nevoilor dvs..

Pentru a recapătă, iată primele 3 VPN Australia:

VITEZĂ

SECURITATE & CONFIDENȚIALITATE

PRET (AUD / MO)

NordVPN

Excelent

Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5

5,48

VIZITARE VPN

ExpressVPN

Excelent

Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5

11.43

VIZITARE VPN

Surfshark

Excelent

Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5Evaluat la 5 din 5

2,75

VIZITARE VPN

Din punct de vedere al calității pure, cred că am lămurit unde se află preferințele mele cu acest clasament. În contextul în care ar fi cel mai bun VPN pentru piața australiană, cred că mulți dintre voi vor da un suspin ușurat să înțeleagă că Singapore este destul de aproape de dvs., iar serverele de acolo funcționează aproape în întregime peste tot..

Prin urmare, din punct de vedere al performanței, cred că utilizatorii australieni sunt norocoși, putând opta pentru aproape oricare dintre cele de mai sus. După cum am menționat, luați în considerare alți factori și dacă puteți trăi cu ei.

Eu, pentru unul, nu aș opta niciodată pentru un furnizor de servicii care suge în serviciul clienților, de exemplu.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me