Размишљајући о Индонезији, могло би се догодити да се има на уму егзотична дестинација за одмор са локацијама које варирају од великих трговачких центара до живописних плажа. Нажалост, живот у земљи могао би представљати потпуно другачији сценариј с обзиром на склоност владе да спроводи тајне надзорне активности чак и на сопственим становницима..

С оцјеном слободе Интернета тако ниским као у Индији, не би требало бити изненађење што је у Индонезији било више појава опресивних владиних дигиталних активности. Од давања веома широко дефинисаних надзорних овлашћења до блокаде платформи на друштвеним медијима, становници Индонезије су савршен случај употребе као они који би имали велику корист од употребе ВПН-а..

Са преко 260 милиона становника, Индонезија има релативно ниску стопу пенетрације интернета од 54,68%, а ипак има ограничења на платформама друштвених медија, ограничен приступ политичким садржајима и чак је приметила хапшење неких високих блогера.

Уз опрезну употребу ВПН-ова, много тога се може пажљиво избећи, посебно зато што ВПН-ови тамо нису илегални.

Contents

Индонезија користи алат за индексирање на основу АИ за откривање кршења садржаја

Почетком 2018. године, индонежанско Министарство комуникација и информационих технологија (МЦИТ) лансирало је оно што се називало Цибер Дроне 9. Прилагођени веб претраживач дизајниран је с два циља – да тражи шта влада сматра “негативним садржајем”, а потом блокира Индонежане да приступ до њега.

Параметри на којима програм претраживача ради и даље се усавршавају, јер се заснива на АИ, али за сада се чини да је опсег прилично широк. Према изворима, негативан садржај покрива кишобран „порнографије, коцкања, приказа насиља, радикализма и дискриминације на основу расе и религије“.

То додатно усложњавају ИСП-ови који из различитих разлога произвољно извршавају властите активности блокирања. На пример, корисници Индонезије у 2016. години известили су да је Нетфлик постао недоступан путем Телкомсела иако није био на листи забране.

Не само да ситуација није решена да помогне корисницима, већ су владина министарства захвалила ИСП-у што су преузели иницијативу у блокирању компаније за коју тврде да је „пословала илегално без одговарајућег лиценцирања“.

Приступ Нетфлику био је поново дозвољен тек 2017. године, када је компанија потписала уговор са највећим телцо-ом у земљи.

Влада себи даје широка овлашћења за надзор

Унутар владе, неколико агенција има овлашћења да ограничи мрежни садржај на основу онога што је означено као Закон о информацијама и електронским трансакцијама (ИТЕ Лав). Закон је неколико пута измењен да би се повећао обим овлашћења која су у њему наведена.

Закон о ИТЕ сада не само да омогућава блокирање садржаја, већ су део амандмана дозволио властима да наложе даватељима интернетских услуга. Од тада је порастао број агенција са овлашћењима за филтрирање садржаја.

Неизвесност у праву на приватност

Иако би званично требало да Индонезијани имају право на приватност заштићену уставом, очигледно не постоји закон који је осмишљен да помогне у спровођењу тог права. Ипак, због владиних мандата за компаније да чувају корисничке податке, приватност је донекле сумњива.

Ово је посебно тачно јер је познато да неке компаније пружају агенцијама за спровођење закона податке о корисницима на захтев. Узгред, ово је један од кључних елемената ВПН-а – заштита приватности корисника. Већина врхунских ВПН-а гарантује корисницима да се неће чувати евиденције њихових активности, што дословно значи да нема података за предају у случају да се затражи захтев.

Из временске линије активности током неколико година видимо да се влада систематски креће не само да би стекла произвољна права на приступ корисничким подацима, већ и обликује окружење како би му омогућила лакши рад. Следећа временска линија је један такав низ имплементираних сценарија који то истичу;

 • 2000 – Влада мандатом телцо-а за задржавање корисника није најмање три месеца
 • 2012 – Добављачи електронских система који нуде јавне услуге потребне за изградњу дата центара
 • 2016 – МЦИТ приморава добављаче ОТТ да се локално укључе како би олакшали легално пресретање

Иако анонимност није регулисана индонежанским законом, ове прекретнице су кораци ка праву и способности да државне агенције у земљи уклоне тај слој анонимности.

Хапшење и гоњење интернет активиста

У име националне безбедности, Индонезија је такође жестоко искористила употребу Интернета у разне сврхе, укључујући, али не ограничавајући се на клевету, верске ствари и манипулацију садржајем („лажне вести“).

Иако се ово може чинити врло Доналдовим-Трумпом, стварност је главна и барем је један корисник интернета у земљи ухапшен због дијељења критичког садржаја на говорнику Представничког дома. Током 2017. године три медија су такође преузела задатак (Напомена: Садржај линкова је на индонезијском) од стране владиног службеника који је тврдио да је клеветала од њих.

ВПН-ови су још увек легални у Индонезији

Иако су у току инциденти земаља широм света (попут Русије и Кине) које почињу да обраћају пажњу на ВПН и покушавају неку врсту регулације, изгледа да се Индонезија у то време још није придружила том појасу..

Шта тражимо у ВПН-у

1. Приватност и анонимност

Као што можда до сада схватите, Индонезија заиста није место где желите да сурфујете мрежом без употребе ВПН-а, било да сте држављанин или посетилац те земље. Због горе наведених фактора и озбиљности последица кршења тих прописа, добра је идеја усредсредити се на аспекте приватности и анонимности које ВПН нуди корисницима у Индонезији..

С обзиром да и влада и приватна индустрија раде заједно, као и да самостално прате и контролишу саобраћај, ВПН мора бити у стању да обезбеди да се ваши подаци и активности могу чувати баш онако како треба – приватни.

Један од најбољих начина да се то обезбеди јесте да се пази на ВПН-ове који не само да имају стриктне политике записивања без дневника, већ се темеље и на оним земљама које су лаксе у законима о чувању података. То сигурно искључује земље у надлежности пет очију и четрнаест очију.

2. Сигурност

Сигурносна спирала на ВПН-овима иста је за кориснике са седиштем у Индонезији као и свуда другде. Идеална равнотежа је позната само вама, као кориснику. Да ли се одлучите за 256-битну енкрипцију уз ризик од нижих ВПН брзина или сте вољни снизити ту траку за повећану брзину?

Лично, осећам да би за тржиште Индонезије било најбоље испробати и задржати висок ниво шифрирања из два главна разлога. Први је да је један од главних актера у случају о којем разговарамо влада Индонезије, која ће вероватно имати више ресурса посвећених покушају пробијања било које шифрирања на које се нађе.

Друго је да, због нижих просечних брзина интернета у земљи, сигурно ћете одржавати нивое енкрипције што је више могуће без да угрожавате своје укупне максималне брзине..

3. Геолокацијско варање

Када говоримо о подметању геолокације, то би био циљ приступа алтернативним садржајима од главних добављача као што су Нетфлик УС или ББЦ иПлаиер у Великој Британији. Међутим, корисници Индонезије имају много више чему да се радују подметању геолокацијама, јер дословно постоји тона места на која не могу приступити.

4. П2П подршка

Чини се да су једна од категорија веб локација које су блокиране за приступ у Индонезији бујица. Опет, ово је још једна област у којој би ВПН заиста могао да помогне. Пазите на ВПН-ове који имају П2П саобраћајне смернице јасно прецизиране у њиховим условима услуге, као што су ТорГуард или НордВПН.

5. Брзина и стабилност

Са просечном брзином фиксне линије од само 16,31Мбпс у Индонезији, већина ВПН-ова би требало да има нула проблема које одговарају потребама корисника тамо. Брзина мобилних уређаја је чак нижа у просеку од 10.45Мбпс, тако да главна брига ВПН-ова у Индонезији сигурно неће бити брзина.

Ранг: Најбољи ВПН за Индонезијце

Као и код свих мојих ВПН тестова, пре него што проценим њихову брзину, увек просудим своје. Следи моја стварна широкопојасна брзина заснована на сервисној линији од 500Мбпс, без активне ВПН везе:

резултат теста основне брзине - Индонезија

(Погледајте пуни резултат теста за почетну брзину овде)

Како сам са седиштем у Малезији, моје брзине ће бити веће повезивање са ВПН серверима у азијској регији и спорије док се повезујем са серверима у САД или Европи. За овај тест сам се повезао са сервером за тестирање брзине заснованим на Индонезији да бих вам дао представу о релативној брзини преко растојања.

Као што видите, веза без локалног ВПН-а на локални сервер пружа ми пристојну брзину од 365Мбпс. Брзина кретања ће се временом разликовати, па узмите ово са прстохватом соли.

Белешка

 1. Цена се заснива на курсу валуте 1 УСД = 14,148 ИДР.
 2. Приказана цена је заснована на претплати од 12 месеци. Цена се може појефтинити ако се претплатите на дужи период.
 3. 1. НордВПН

  хттпс://нордвпн.цом

  НордВПН

  Брзина

  Одлично

  Сигурност & Приватност

  Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

  Цена (ИДР)

  98,894 / мј

  Истакнути садржаји

  • Без записа
  • Килл Свитцх
  • Подржава 6 уређаја

  "Са својим елегантним интерфејсом, стабилним брзинама и фантастичним дугорочним плановима цена, Норд је изванредан избор за било ког ВПН корисника."

  НордВПН заузима чврсто прво место на нашој листи ВПН за Индонезију из више разлога. Једна од првих је да се налазе у Панами, што је такође добро место за ВПН-ове. Поред тога, НордВПН има репутацију стерлинга и други је ВПН провајдер који има огроман број сервера у многим земљама.

  Њихова строга политика записивања без дневника комбинује се са 256-битним шифрирањем војног ранга и сјајним плановима цена да понуде готово свакоме коме је тешко одољети.

  НордВПН тест брзине Индонезија

  НордВПН тест брзине Индонезија – Џакарта Сервер
  (Погледајте резултат теста у пуној брзини)

  Са брзином од 16Мбпс низводно, у овом кругу тестова НордВПН је показао врло стабилне перформансе на свом серверу у Индонезији. Оно што их чини још атрактивнијим темељним је то што они не само да омогућавају П2П саобраћај, већ имају посебно оптимизоване сервере за П2П саобраћај!

  Прочитајте наш детаљни преглед о НордВПН-у да бисте сазнали зашто је Битцатцха # 1 ВПН!

  2. ЕкпрессВПН

  хттпс://ввв.екпрессвпн.цом

  ЕкпрессВПН

  Брзина

  Добро

  Сигурност & Приватност

  Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

  Цена (ИДР)

  117,711 / мј

  Истакнути садржаји

  • Приватност на мору
  • 148 ВПН локација
  • Потпуна 256-битна енкрипција

  "Коришћењем ЕкпрессВПН-а можете добити ИП адресу у Индонезији која је брза, сигурна и омогућава стриминг медија и још више."

  Због бројних тамошњих ограничења, не треба чудити да је чини се да је ЕкпрессВПН Индонезији одредио широке дозволе за инфраструктуру. У просеку, ова ВПН услуга нуди одличну свеобухватну услугу од врхунских брзина па све до свеобухватних апликација и протокола – идеално за сигурност, приватност и анонимност. Њени сигурносни протоколи такође су најбољи у класи за потрошачку употребу који постоје.

  Свеобухватно сам тестирао услугу и не оклијевам их препоручити као најбољег ВПН пружатеља услуга за кориснике у Индонезији. ЕкпрессВПН је стабилан и омогућава приступ и великом броју уређаја.

  ЕкпрессВПН тест брзине Индонезија

  ЕкпрессВПН тест брзине Индонезија – Џакарта Сервер
  (Погледајте резултат теста у пуној брзини)

  Као идеју о томе колико је добра, упоредила сам задану брзину линије без ВПН-а са тестом покривен ЕкпрессВПН-ом на истој локацији. Са укљученим ЕкпрессВПН-ом и повезивањем са сервером у Индонезији, успео сам да покажем јаку 86 Мбпс низводну брзину.

  Прочитајте наш комплетан преглед на ЕкпрессВПН-у да бисте видели зашто је то један од наших најбољих избора!

  3. Сурфсхарк

  хттпс://сурфсхарк.цом/

  Сурфсхарк

  Брзина

  Одлично

  Сигурност & Приватност

  Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

  Цена (ИДР)

  28,155 / месечно

  Кључне карактеристике

  • Мулти-Хоп веза
  • Подржава многе платформе
  • Нема трупаца

  "Сурфсхарк је без фриллс-а и доследан у перформансама, а његово име је снажни надолазећи кандидат."

  За релативно нову услугу, Сурфсхарк је до сада показао импресивне перформансе и истрајност. Један је од најјачих такмичара у новој конкуренцији и његово место на овој листи одражава колико је добро успела до сада упркос својој „младости“.

  Они нуде комплетан ВПН пакет са суштином приватности и сигурности, ојачан снажним продајним карактеристикама П2П подршке и лаким заобилазом регионалних блокова. Ово посебно добро делује за оне који желе да приступе различитим садржајима из региона код пружатеља услуга као што су Нетфлик или Хулу.

  Осим тога, имају веома минималистички интерфејс који није препун тона функције коју нисте ни тражили ни желели. То их чини високо фокусираним и добро се сналазе за оне који једноставно не желе додатну смећу.

  сурфсхарк тест брзине Индонезије

  Сурфсхарк тест брзине Индонезије – Сурабаиа Сервер
  (Погледајте резултат теста у пуној брзини)

  С многим пружатељима услуга ВПН-а који занемарују азијско-пацифички простор у корист Европе и Северне Америке, Сурфсхарк не само да нуди сервер у Индонезији, већ и корисницима на њима пружа велику брзину. У ствари, стабилна брзина са свих њихових сервера један је од најважнијих начина коришћења Сурфсхарк везе.

  Са брзинама већим од 80Мбпс преко њиховог Сурабаиа сервера, корисници у Индонезији или они који овде требају да користе сервер ће бити срећни.

  Сазнајте више о његовој изврсности у нашем темељном прегледу на Сурфсхарку!

  4. ТорГуард

  хттпс://торгуард.нет

  ТорГуард

  Брзина

  Одлично

  Сигурност & Приватност

  Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

  Цена (ИДР)

  79,598 / мј

  Истакнути садржаји

  • Изграђено за П2П
  • ТорГуард Стеалтх Проки
  • Подржава 5 веза

  "Кориштење ТорГуарда изузетно је искуство и пружа сигурност да је интернетска веза заиста сигурна."

  Један од најважнијих одлучујућих фактора у смештају ТорГуарда је тај да је ВПН пружатељ ВПН услуга погодан за П2П. Нема много блинга на страни која је окренута према кориснику, али је изванредне перформансе.

  ТорГуард интерфејс може се чинити мало датираним када се први пут сусреће, али нема сумње да постоји један од најсигурнијих провајдера ВПН услуга. Иако нема пуно гужве на страни која је окренута према кориснику, перформансе су прилично изванредне.

  Постоји једна кључна разлика између ТорГуарда и многих конкурената у томе што вам омогућава да одаберете који ниво шифровања више волите. То значи да за П2П кориснике можете било када искључити шифровање и уживати у већим брзинама бујице!

  Осим тога, ТорГуард има и многе друге откупне квалитете, попут стабилних брзина, могућности мулти-платформе и могућности заобиласка ВПН блокаде..

  ТорГуард тест за брзину у Индонезији

  ТорГуард тест брзине Малезија – Петалинг Јаиа Сервер
  (Погледајте резултат теста у пуној брзини)

  Нажалост, ТорГуард нема сервере који се налазе директно у Индонезији, па ће корисници морати да одаберу један из земље. Најближе би било у Сингапуру или Малезији – кроз које је показао снажне брзинске перформансе.

  Као један од три најбоља ВПН-а за Индонезију, ТорГуард је, наравно, испуњавао одређене захтеве за брзину, а посебно имајући у виду да би се морали повезати ван земље, 77 Мбпс је врло добро. Једина мана је да ће за млађе кориснике који су навикли на елегантност савремених апликација, ТорГуард интерфејс изгледати као нешто из прошлости.

  Прочитајте нашу детаљну анализу на ТорГуарду за више информација!

  5. ЦиберГхост

  хттпс://ввв.цибергхоствпн.цом

  ЦиберГхост

  Брзина

  Лоше

  Сигурност & Приватност

  Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5

  Цена (ИДР)

  84,746 / мј

  Истакнути садржаји

  • Нуди компресију података
  • Блокирање огласа
  • Подржава 7 уређаја

  "ЦиберГхост је базиран ван Румуније, али је обраћао пажњу на потребе корисника Индонезије непрестано повећавајући број својих сервера у земљи."

  ЦиберГхостиес су задовољни с њима и сигурно су се трудили да буду брзи и бржи у свом маркетингу. Ово је још једно од познатих имена у ВПН индустрији, али лично осећам да би они могли бити мало преварени.

  Специфични ЦиберГхост говори добар разговор, али након што сам прошао тест с њима, савјетујем мали прстохват соли. Имајте на уму да је ово ранг листа, тако да су моја очекивања прилично велика.

  Цибергхост Индонесиа

  ЦиберГхост тест брзине Индонезија – Џакарта Сервер
  (Погледајте резултат теста у пуној брзини)

  Корисници у Индонезији морају имати на уму да је већина ЦиберГхост сервера у зони ЕУ, али срећом, постоје и у азијском региону. Чини се да је Индонезија изузетак иако су у земљи успоставили најмање осам познатих сервера.

  Све у свему, успели смо да добијемо врло корисне брзине од 15Мбпс, што је још увек довољно да упаримо медије.

  Погледајте нашу потпуну рецензију о ЦиберГхосту да бисте сазнали више!

  6. ИПВанисх ВПН

  хттпс://ввв.ипванисх.цом

  ИПВанисх

  Брзина

  Поштено

  Сигурност & Приватност

  Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5

  Цена (ИДР)

  91,820 / месечно

  Истакнути садржаји

  • Присиљена 256-битна енкрипција
  • Неограничено П2П
  • Подржава 10 уређаја

  "Одлично за Параноид, али можда неће бити на врху листе за кориснике са седиштем у Индонезији, ИПВанисх је високо маркетиншки али слабо подржан."

  ИПВанисх је у последње време јако претрпео због свог уклизавања у извесним… да кажемо, несретним инцидентима. Ипак, осим тога, имајте на уму да су под новом управом и надамо се да ће такве ствари постати само брзи ударци у њиховој прошлости.

  Премјештајући те инциденте у страну, они остају ВПН гигант на терену и могу се похвалити импресивним брзинама. Срећом због тога, јер ако имате било каквих притужби на њихову брзину, не можете много учинити јер они присиљавају 256-битну енкрипцију за све без изузетка.

  ИПВанисх ВПН Малезија

  ИПВанисх тест брзине Малезија – Куала Лумпур Сервер
  (Погледајте резултат теста у пуној брзини)

  Опет, ИПВанисх није онај са локалним присуством сервера у Индонезији, па су најближи били у Сингапуру или Малезији. На Малезијској вези управљао сам успостављањем низводне брзине од око 3Мбпс која је једва употребљива. За оне који су спремни да експериментишу, можете увек испробати друге сервере у региону који могу дати боље резултате. Ипак, веза је била стабилна и више него довољна за преношење медија.

  Прочитајте наш детаљни преглед ИПВанисх-а да бисте сазнали више!

  7. ПуреВПН

  хттпс://ввв.пуревпн.цом

  ПуреВПН

  Брзина

  Поштено

  Сигурност & Приватност

  Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5

  Цена (ИДР)

  47,112 / мј

  Истакнути садржаји

  • Једноставне апликације
  • Неограничена пропусност
  • Подржава сплит тунелинг

  "ПуреВПН је сигурно један од лидера у комплетној индустрији захваљујући солидној мрежи сервера."

  Хостирајући преко 2000 сервера који се налазе у више од 140 земаља широм света, ПуреВПН сигурно има инфраструктуру потребну да се покаже као лидер у индустрији. То употпуњава одличним безбедносним карактеристикама за предузећа како би заштитио своје кориснике од провале или детекције.

  ПуреВПН Индонесиа

  ПуреВПН тест брзине Индонезија – Џакарта Сервер
  (Погледајте резултат теста у пуној брзини)

  Велика предност испробавања њих је та што су једни од ретких на тржишту који сада дозвољавају приступ ВиреГуард протоколу – протоколу следећег рода који је наводно светлији испред ОпенВПН-а. Покривеност је мало ограничена, али је присутна у само око пет земаља.

  Спајајући се на ПуреВПН серверу са седиштем у Џакарти, успео сам да постигнем брзину од око 4 Мбпс, опет, прилично заморно.

  8. НајбржеВПН

  хттпс://фастествпн.цом

  НајбржеВПН

  Брзина

  Поштено

  Сигурност & Приватност

  Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5

  Цена (ИДР)

  35,228 / мо

  Истакнути садржаји

  • Оптимизирани сервери за П2П
  • Омогућава прескакање сервера
  • Подржава 10 уређаја

  "Најбржи ВПН није најбржи, али сигурно нуди предлог вредности који је тешко изазвати."

  Најбржи ВПН није најбржи који сам тестирао, али није ни најспорији. Нуди више ограничених земаља у којима вам недостаје веза у поређењу са многим ВПН-овима врхунског нивоа, али по ценама од чак 83 цента месечно, то је крађа. Такође поседују и П2П оптимизоване сервере што им чини и добро за то.

  Ниске цене имају један озбиљан недостатак и то су ограничене перформансе у превазилажењу геоблокирања. Коначно смо открили да вам ФастестВПН не може дозволити приступ Нетфлик САД садржају или британском ББЦ иПлаиеру – лумер!

  Идите на нашу најбржу рецензију да бисте сазнали више!

  Да ли ми заиста треба ВПН у Индонезији?

  Озбиљно говорећи, чини се да је Индонезија једна од земаља због којих сам све више забринут због различитих фактора. Да је то тако једноставно као обичан пропис који има за циљ да спречи да се злочини догоде, ствари не би биле тако лоше.

  Међутим, сцена у погледу приватности и сигурности у Индонезији изгледа каотична и влада очигледно не мари за слободу интернета. Ово у комбинацији са вољом за задржавањем и гоњењем врши огроман притисак на кориснике интернета у земљи.

  Сматрам да би употреба ВПН-а требало бити високо постављена на дневном реду већине корисника. То иде двоструко, а за странце који су у Индонезији због посла или доколице – сигурно не желите да се спопадате законодавством и завршите у индонежанском затвору – из неодређених разлога..

  За поновни преглед, ево најбољих 3 ВПН за Индонезију:

  БРЗИНА

  СИГУРНОСТ & ПРИВАТНОСТ

  ЦЕНА (ИДР / МО)

  НордВПН

  Одлично

  Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

  98,894

  ПОСЕТИТЕ ВПН

  ЕкпрессВПН

  Добро

  Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

  117,711

  ПОСЕТИТЕ ВПН

  Сурфсхарк

  Одлично

  Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

  28,155

  ПОСЕТИТЕ ВПН

  Kim Martin
  Kim Martin Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me