8 najboljih VPN-a za Australiju 2020. (testirano brzinom!)

Podaci Državnog zavoda za statistiku Australije pokazali su da se pristup internetu u toj zemlji tijekom godina naglo povećao. Istraživanje također pokazuje da će u domovima diljem Australije do 2021. biti 311 milijuna povezanih uređaja. Kombinirajte da će internetski davatelji usluga prikupljanja podataka i cenzura vlade u Australiji biti dobra ideja započeti kupovinu davatelja usluga virtualne privatne mreže (VPN). sada.


Povećani korisnici interneta u Australiji

(Izvor: ABS)

Pa ipak, kombinirajte ove brojke s činjenicom da se čini da se gotovo svi jure za vašim privatnim podacima, što je najvažnije da počnete ozbiljno razmišljati o upotrebi VPN-a. Oni nude mnogo veću sigurnost i anonimnost na Internetu.

Contents

Australski davatelji internetskih usluga prikupljaju vaše podatke

Službeno, australski davatelji internetskih usluga (ISP) traže od vlade prikupljanje podataka o upotrebi njihovih usluga od strane korisnika. To znači da vaš davatelj internetskih usluga ne samo da prolazi kroz komunikaciju češljem s finim zubima, već i pohranjuje puno vaših osobnih podataka.

Sve se od vrste komunikacijskih usluga koje koristite do vaše lokacije i vremena korištenja uredno bilježi. Ni u Sjedinjenim Državama stanje digitalne slobode potrošača nije tako zvanično narušeno kao što je to danas u Ozu.

Ako za sada niste shvatili što to znači, na kratko; Australska policija, Australska komisija za integritet integriteta i neke druge agencije mogu pristupiti svim podacima koje vaš ISP sretno prikuplja – u bilo koje vrijeme.

Vlada filtrira vaše web usluge

Kad govorimo o internetskoj cenzuri, prve zemlje koje nam padnu na pamet često su Kina ili Rusija. Pa ipak, to bi moglo postati šok za većinu poznatog svijeta da su mnoge tradicionalno demokratske i slobodne zemlje cenzurirale Internet ili barem pokušale.

Australski ministar za komunikacije je 2012. rekao da će zbog obavijesti koje je vlada poslala internetskim pružateljima usluga u zemlji više od 90% Australaca koji koriste Internet filtrirati njihov sadržaj.

U početku je cenzura značila zaustavljanje teških zločina poput zlostavljanja djece i slično, ali u 2015. proširila se i na kršenje autorskih prava. To je tačno, korisnici P2P-a, što znači i vi!

Zapravo, vlada ima dašak naredbe davateljima internetskih usluga da cenzuriraju sve više i više web stranica zbog uočenog pojma da oni nose materijal za zaštitu autorskih prava. Tu spadaju The Pirate Bay, Torrentz i TorenHound.

Stranice za blokiranje Optusa

Obavijest Optus korisnici dobili kada se traže cenzurirane stranice
(Izvor: Wikipedia)

Kao što gotovo svaki korisnik P2P-a može to potvrditi, to je potpuno promuklo i jednostavno pokazuje da većina vlada jednostavno tvrdi neznanje i koristi ga kao izgovor za zatvaranje web lokacija kojima se komercijalne tvrtke suprotstave, bez obzira na stvarnost situacije.

Korištenje VPN-a pomoglo bi u prevladavanju ove predrasude i zaustaviti pretežno ponašanje koje je trenutno na zaslonu.

Što tražimo u VPN-u

1. Privatnost i anonimnost (protokoli, opcije plaćanja)

Privatnost je od najveće brige kada se bavite pružateljem VPN usluga i na to postoje dva aspekta – bilo da vode evidenciju vaših aktivnosti korištenja (evidentiranje) i mogućnosti koje vam pružaju za plaćanje.

Neki VPN-i, zapravo mnogi, danas nude mogućnost plaćanja putem darovnih certifikata neke vrste ili cryptocurrency. To ne ostavlja papirnati trag prema vama kao korisniku, što je korak dalje od onoga što je tradicionalno dostupno.

2. Sigurnost (šifriranje, blokiranje pratilaca itd.)

U pogledu sigurnosti postoje dva njegova aspekta – protokol s kojim se uspostavlja veza, kao i metoda šifriranja koja se koristi za osiguranje podataka koji putuju između vašeg uređaja i VPN poslužitelja..

Svaki protokol ima svoje prednosti i neke nedostatke, poput bržeg, ali ima nekih sigurnosnih rupa ili neke druge ravnoteže sigurnosti u odnosu na performanse. Kod šifriranja uobičajeno je da će viša razina enkripcije obično dovesti do slabijih performansi, jer će se više podataka dodati na paketima podataka.

Ostali sigurnosni dodaci obično su samo glazura na kolaču, poput ugrađenih blokatora oglasa ili mogućnosti blokiranja podataka o praćenju na nekim web mjestima.

3. Brzina i stabilnost

Brzina, naravno, dolazi sljedeća jer očito nećemo htjeti platiti za korištenje usluge koja će previše usporiti naše brzine interneta. Rekao bih da bi dobar VPN trebao biti u mogućnosti ponuditi vam najmanje 70% vaše stvarne brzine linije (ne teoretski!) Po vrlo minimalnom.

4. Geolokacijsko krivotvorenje

Tu je i problem lokacije poslužitelja, jer to pomaže u podmetanju geolokacije. Uzmimo za primjer da se nalazite u Italiji i želite upotrebljavati BBC-ovu uslugu iBBC Player za streaming videozapisa. Prijavljivanje putem VPN-a koji nema poslužitelj u Velikoj Britaniji predstavljat će mali tehnički problem.

5. P2P podrška

Posljednja točka bit će oko dijeljenja datoteka P2P. Dijeljenje datoteka P2P postavlja veliko opterećenje na internetske linije i stoga je namršteno nekim davateljima internetskih usluga, pa čak i nekim dobavljačima VPN usluga. To je nesretno, budući da dijelitelji datoteka P2P često se progone u nekim zemljama poput Sjedinjenih Država i Singapura (jednom sam tamo imao prijatelja koji je od svog ISP-a dobio pismo upozorenja zbog preuzimanja jednog filma!).

Iako je možda nerazumno očekivati ​​da će svi davatelji VPN usluga dostaviti korisnike dijeljenja datoteka P2P, za njihovu upotrebu treba biti barem nekoliko poslužitelja. To bi znatno otvorilo tržište klijenata i zadovoljilo nezadovoljan profil korisnika.

Rang: Najbolji VPN za Australije

Prije nego što prođem kroz rezultate testova, ovdje bih želio uspostaviti osnovnu brzinu za svoj Internet. Slijedi moja stvarna širokopojasna brzina zasnovana na uslužnoj liniji od 500Mbps, bez aktivne VPN veze:

Nema početne VPN mreže

(Potpuni rezultat ispitivanja brzine početne brzine pogledajte ovdje)

Bilješka

Korišteni tečaj: 1) 1USD do 1,37AUD, 2) 1Euro do 1,57AUD

1. NordVPN

https://nordvpn.com

NordVPN

Ubrzati

izvrstan

sigurnosti & Privatnost

Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5

Cijena (AUD)

5,48 $ / mj

Istaknuti dijelovi

 • Preko 4400 poslužitelja
 • Dvostruki DNS
 • Osigurava 6 uređaja
 • PGP za komu. privatnost
 • Više protokola

"NordVPN ima dobar spoj sigurnosti, privatnosti & brzina @ teško pobijediti dugoročne cijene"

Jedna od najpopularnijih VPN usluga oko nje, NordVPN ima oko 5000 servera raspoređenih u 59 zemalja. Budući da je u poslu od 2012. godine, uspio je držati korak s najboljima i onda s nekim.

Budući da ima sjedište u Panami, nema bojazni za njihove odredbe o anonimnosti i evidentiranju jer zemlja još uvijek nema zakone o čuvanju podataka. Kombinirajte to sa standardima šifriranja svjetske klase i dvostrukom VPN zaštitom i dobit ćete pobjedu na svojim rukama.

NordVPN test brzine Australija

NordVPN test brzine Australija – Perth Server
(Pogledajte rezultat ispitivanja pune brzine)

Australski poslužitelji na NordVPN-u uspjeli su otkriti oko 45Mbps do 50Mbps brzine.

Iako cijene za Nord polaze od industrijske standardne razine, ovaj VPN dobar je za one koji ga žele držati dugo. Ima ogromne popuste na trogodišnje planove koji bi vjerojatno mogli uništiti konkurenciju.

Pročitajte naš detaljni pregled NordVPN-a da biste saznali zašto je Bitcatcha # 1 VPN!

2. ExpressVPN

https://www.expressvpn.com

ExpressVPN

Ubrzati

izvrstan

sigurnosti & Privatnost

Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5

Cijena (AUD)

11.43 / mj

Istaknuti dijelovi

 • Bez ograničenja
 • Privatnost na moru
 • Protok curenja DNS / IPv6
 • 24/7 podrška
 • Podrška za više protokola

"Najbolje za one koji žele stabilnost, sigurnost & solidne performanse. Preporučuje se!"

Moja je greška bila u odabiru ExpressVPN-a kao prvog na popisu za pregled, zbog čega nisam uspio u potpunosti cijeniti Mercedes VPN-ova kakav je zaista bio. Postavio sam traku izuzetno visoko i otišao sam razočaran što je jednostavno uspio ispuniti zahtjeve koje sam postavio – jedva.

Nakon što sam proveo izuzetno dugo razdoblje probijajući rupe u mnogim VPN uslugama, nakon razmišljanja shvaćam da ExpressVPN uistinu izvrsno radi ono što radi. Prave note bilježe u kombinaciji na popisu svega što tražite u VPN-u, a zatim i nekih.

Osjećam se kao da je ovo savršena VPN usluga zbog prave ravnoteže sastojaka, što nije lako postići u tako tehničkom području kao što je to. To što je još impresivnije, to kombiniranje s upravljanjem infrastrukturom širom svijeta kako bi se postigli ti standardi.

ExpressVPN test brzine u Australiji

ExpressVPN test brzine Australija – Sydney Server
(Pogledajte rezultat ispitivanja pune brzine)

Brzina, ExpressVPN uspio je ponuditi uglavnom stabilne brzine po ploči bez obzira koliko sam udaljen od moje fizičke lokacije. Poslužitelji u Australiji imali su snažne performanse i trebali bi biti više nego sposobni za upravljanje gotovo bilo kojom linijom u zemlji.

ExpressVPN možda nije najjeftinija VPN usluga u poslu, ali to je više nego nadoknađeno njihovim performansama u sterlingu.

Pročitajte našu cjelovitu recenziju na ExpressVPN-u da biste vidjeli zašto je to jedan od naših najboljih izbora!

3. Surfshark

https://surfshark.com/

Surfshark

Ubrzati

izvrstan

sigurnosti & Privatnost

Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5

Cijena (AUD)

2,75 $ / mj

Glavne značajke

 • Multi-Hop veza
 • Podržava mnoge platforme
 • Nema trupaca

"Surfshark je bez nabora i dosljedan u izvedbi, a svoje ime postaje snažni nadolazeći kandidat."

Surfshark mi se uvijek činio jednim od najsavršenijih pružatelja VPN usluga zbog mnogih čimbenika. Pa ipak, nekako se uvijek događalo da su i dalje relativno nove. Za davatelja sigurnosnih usluga, tržište koje traje kraće od dvije godine ne znači baš nadahnuće.

Ipak, na svakom koraku, u pogledu čiste izvedbe i jednostavnosti, Surfshark mi se pokazao krivim. Smatram neizbježnim da ih budno pratim i povremeno revidiram svoje mišljenje. Do sada je to bilo izuzetno pozitivno iskustvo.

Australska korist u pogledu brzine VPN-a u dva kritična područja. Prvo je da ima jaku infrastrukturu, dok je drugo da oni zauzimaju kritično azijsko-pacifičko mjesto za promet podataka. Čini se da je Surfshark dobro iskoristio tu bušotinu, a brzine s njihovih poslužitelja u Australiji su impresivne.

surfhark test brzine Australija

Surfshark test brzine Australija – Perth Server
(Pogledajte rezultat ispitivanja pune brzine)

Iako mi je Singapur fizički mnogo bliži od Australije, Surfshark je dobro odradio svoj balans. Zapravo, čini se da je Surfshark u gotovo svim zemljama u kojima su njihovi poslužitelji u stanju održati minimalni standard performansi.

Rekao bih da će se brzine za Aussies pokazati relativno snažno bez obzira na poslužitelje na koje se oni povezuju – bilo gdje na Surfshark mreži. Također možete biti zahvalni na niskim cijenama Surfsharka i relativno jakim Aussie dolarima da vas pošteno uzdrmaju, skupo.

Saznajte više o njegovoj izvrsnosti u našem temeljnom pregledu na Surfsharku!

4. TorGuard

https://torguard.net

TorGuard

Ubrzati

izvrstan

sigurnosti & Privatnost

Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5

Cijena (AUD)

6,85 $ / mj

Istaknuti dijelovi

 • Podržava sve uređaje
 • oglasi & blok zlonamjernog softvera
 • Neograničena propusnost
 • Stealth VPN
 • Višestruki GCM & CBC šifre

"TorGuard dizajniran je tako da ispuni potrebe korisnika P2P-a i to čini na divan način"

Moj prvi dojam o TorGuard VPN-u bio je da se čini pomalo … neobično. Nije imao bling i marketinški sjaj koji nude mnoge usluge danas i izgledao je toliko tehnički da sam sumnjao da će se svidjeti mnogima koji su ga pogledali.

Koliko sam pogriješio! Iako je ova usluga započela s fokusom na korisnike P2P-a, iz ravnoteže značajki naspram jednostavnosti jasno je da su dizajneri sve temeljito razmislili. U ranoj dobi suočio se s opozicijom na mnogim frontovima zbog svog P2P fokusa.

Međutim, danas je TorGuard postao usluga koja je narasla kako bi zadovoljila visoke standarde VPN-a poput ExpressVPN-a i ima poslužitelje u preko 50 zemalja širom svijeta..

TorGuardov test za brzinu u Australiji

TorGuardov test brzine Australije – Melbourne Server
(Pogledajte rezultat ispitivanja pune brzine)

Brzina njihovih poslužitelja sa sjedištem u Australiji je pristojna i zapravo je bila veća od mnogih područja koja su bliža mom fizičkom položaju. To je dobar znak da su pozorno obratili infrastrukturu u regiji Aussie.

Međutim, kao što sam već napomenuo, njihov nedostatak marketinškog spona smanjuje se u korisničkom sučelju s pomalo postavljenim izgledom za Windows klijenta. Toplo vam savjetujem da pogledate prošlost, jer su u pogledu performansi izvanredni.

Očekujte da platite relativno niže cijene nego što bi naplatila većina vrhunskih VPN-a – ali ne sve tako jeftino.

Pročitajte našu temeljitu analizu na TorGuardu za više informacija!

5. CyberGhost

https://www.cyberghostvpn.com

CyberGhost

Ubrzati

Pravedan

sigurnosti & Privatnost

Ocijenjeno 3 od 5Ocijenjeno 3 od 5Ocijenjeno 3 od 5

Cijena (AUD)

4,81 / mj

Istaknuti dijelovi

 • Nudi sažimanje podataka
 • Blokiranje oglasa
 • Podržava 7 uređaja

"CyberGhost je uspio pristojno prilagoditi svoje poslužitelje za performanse"

Iako nije nepoznanica u VPN krugovima, CyberGhost se ipak ne uklapa u ono što smatram vrhunskim VPN kriterijima. Iako je istina da se u nekim slučajevima pridaje crta karakteristika i performansi, za mene ostaje dovoljno sumnje da se ne mogu osjećati potpuno ugodno u preporučivanju istih..

Što se tiče ponude, CyberGhost ima dovoljno poslužitelja koji će se uklopiti s VPN gigantom Nord, ali unatoč toj infrastrukturi zaostaje u učinkovitosti. Jedan od glavnih razloga bi mogao biti taj što je većina njihovih poslužitelja okupljena u Europi.

CyberGhost test brzine Australije

CyberGhost test brzine Australije – Sydney Server
(Pogledajte rezultat ispitivanja pune brzine)

Za mene u Maleziji i za one od vas koji traže dobar VPN za Australiju, ovo možda nije najbolja vijest. Na 500Mbps vezi, jedva bih mogao održati djelić toga pri povezivanju s jednim od njihovih Aussie poslužitelja.

Potom, čini se kako nadoknađuje sigurnosne dodatke ono što može imati nedostatak performansi. Na primjer, blokira praćenje putem interneta i daje sve od sebe kako bi HTTPS forsirao na većinu web lokacija I čak imao ugrađenu zaštitu od virusa i blokiranje oglasa..

S obzirom da cijene dugoročnih planova padaju čak do 3,50 USD (4,51 AUD) mjesečno, ovo bi moglo biti jeftino ako samo tražite anonimnost i niste previše zabrinuti zbog maksimiziranja brzine svoje linije.

Pogledajte našu cjelovitu recenziju o CyberGhostu da biste saznali više!

6. IPVanish VPN

https://www.ipvanish.com

IPVanish

Ubrzati

Pravedan

sigurnosti & Privatnost

Ocijenjeno 3 od 5Ocijenjeno 3 od 5Ocijenjeno 3 od 5

Cijena (AUD)

8.91 / mj

Istaknuti dijelovi

 • Prisiljena 256-bitna enkripcija
 • Neograničeno P2P
 • Podržava 10 uređaja

"Grozna korisnička podrška. Ako možete gledati prošlost toga, IPVanish u nekim trenucima ima uspona"

S kontroverzom o kardinalnom grijehu (za VPN-ove) pružanja korisničkih dnevnika vlastima, IPVanish je u mojoj recenziji započeo s tamnim oblakom koji visi nad njim. To je zakomplicirano nastojanjima njegovog marketinškog tima da ukloni činjenice pod tepih tvrdeći da ne znaju i da nisu svjesni otkad je tvrtka promijenila ruke.

Ipak, gledao sam prošlost koju sam morao, ili bi recenzija otišla u odvodu prije nego što je započela. Nažalost, IPVanish se malo preporučio. Doduše, neke stvari koje rade, kao što su nametnute 256-bitnu enkripciju na svojim korisnicima, bile bi od neke točke plus.

IPVanish VPN

IPVanish test za brzinu u Australiji – Adelaide poslužitelj
(Pogledajte rezultat ispitivanja pune brzine)

Iako sam uspio izvući pristojne brzine na svom poslužitelju sa sjedištem u Singapuru, druge opcije koje sam pokušao bile su slabije performanse. U Australiji sam uspio otkriti jedva više od 10% stvarne brzine linije, što je također bilo malo uznemirujuće..

U tim slučajevima normalno bih pokušao surađivati ​​s davateljem usluga kako bih vidio može li se situacija popraviti, ali nažalost IPVanish je pružio strašnu uslugu kupcima. Od kasnih odgovora (3 dana e-poštom!) Do nekorisnih uputa – nije bilo načina da trošim tjedne radeći na problemima s njima.

Sveukupno vrlo kontroverzan rezultat tvrtke koja već radi s ciljanom reputacijom.

Pročitajte našu detaljnu recenziju na IPVanish-u da biste saznali više!

7. iPredator

https://ipredator.se

iPredator

Ubrzati

Pravedan

sigurnosti & Privatnost

Ocijenjeno 3 od 5Ocijenjeno 3 od 5Ocijenjeno 3 od 5

Cijena (AUD)

10.96 / mj

Istaknuti dijelovi

 • Bez pravila dnevnika
 • Podržani IPv6
 • Dostupni su statički IP-ovi

"IPredator koji je osnovao Peter Sunde iz slave The Pirate Bay, zanimljiv je, ali ima stroga ograničenja"

Za sve ljubitelje dijeljenja datoteka P2P, The Pirate Bay naziv je koji se u torrent industriji ne može iskoristiti. Poznat po osvajanju P2P svijeta i progonstvu iz svih smjerova, logično bi se činilo da bi ovaj VPN bio jedan od najneovisnijih i žestoko lojalnijih kupaca do kojeg usluga može biti.

Ipak, usluga izgleda kao polusan pokušaj u poslu, dok u isto vrijeme pokušava naplatiti industrijske norme. Na primjer, nema softver za klijente i pomoć je ograničena na onu dokumentaciju otvorenog koda i forume koje možete pronaći. (A kamoli ograničenje samo na švedske poslužitelje.)

No unatoč tome, zajedno s očigledno nevjerojatnim performansama, koncept je zanimljiv samo zato što je na neki način povezan s The Pirate Bay.

8. AzireVPN

https://www.azirevpn.com

AzireVPN

Ubrzati

Pravedan

sigurnosti & Privatnost

Ocijenjeno 3 od 5Ocijenjeno 3 od 5Ocijenjeno 3 od 5

Cijena (AUD)

4,70 / mj

Istaknuti dijelovi

 • Podržava WireGuard protokol
 • Omogućuje P2P promet
 • Ne nadzire promet

"Jedna je od rijetkih VPN usluga koja podržava WireGuard protokol"

Ako je brzina vaša stvar, onda bi se AzireVPN trebao impresionirati jer su postojala izvješća da je nekim korisnicima omogućila brzinu do 500Mbps. Ipak u isto vrijeme je tvrtka relativno mlada, osnovana je tek 2012. godine.

AzierVPn podržava enkripciju do 256-bitnih sa SHA512 HMAC i TLS provjerom autentičnosti. Ako ste jedna od paranoičnih bandi, to je otprilike toliko visoko kao prehrambeni lanac – komercijalno u bilo kojoj mjeri.

Uz namjenske aplikacije za mainstream platforme, nažalost, nema dodataka kao što su RaspBerry Pie ili PlayStation pokrivenost. Također ograničeno, u smislu da ima samo 20 poslužitelja u pet zemalja.

Nadamo se da će im to omogućiti da usmjere svoje napore na optimizaciji i na kraju će nam donijeti VPN uslugu koja je uistinu svjetske klase.

Završne misli

Kao što su neki od vas možda primijetili, bacao sam se oko nekih davatelja usluga, a istodobno sam osjetio da sam prestrogo prosuđivao druge. Da biste stvari postavili u veći kontekst, osjećam potrebu da vam savjetujem da su, pored čistih podataka o performansama, pojedinačni potrebe još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir.

Iz mog stajališta, ocjenjivao sam pružatelje VPN usluga i stoga ću imati visoke standarde koje će svi oni ispuniti u svakom području – što je obično nemoguće. Na toj bilješci, nekima od vas brzina je sve, drugima drugima može biti anonimnost i privatnost. Neki su spremni žrtvovati manje, a drugi će radije sniziti troškove na minimum.

S obzirom na to, nadam se da ćete čitati između redaka i odlučiti što nudi ravnotežu koja odgovara vašim potrebama.

Za ponovni izračun, evo najboljih 3 VPN Australije:

UBRZATI

SIGURNOST & PRIVATNOST

CIJENA (AUD / MO)

NordVPN

izvrstan

Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5

5.48

POSJETITE VPN

ExpressVPN

izvrstan

Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5

11.43

POSJETITE VPN

Surfshark

izvrstan

Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5

2.75

POSJETITE VPN

S gledišta čisto kvalitete, mislim da sam jasno rekao gdje su moje postavke u ovom rangiranju. U kontekstu onoga što bi bilo najbolje VPN za australijsko tržište, mislim da će mnogi od vas podići uzdah shvativši da vam je Singapur prilično blizu i da tamošnji serveri djeluju gotovo u cijelosti..

Stoga, što se tiče performansi, pretpostavljam da su australski korisnici sretni, jer se mogu odlučiti za gotovo sve gore navedeno. I kao što sam već spomenuo, uzmite u obzir i druge čimbenike i možete li s njima živjeti.

Ja se, primjerice, nikada ne bih odlučio za davatelja usluga koji, primjerice, zadovoljava usluge kupca.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map