Podatki avstralskega urada za statistiko kažejo, da se je dostop do interneta v tej državi v zadnjih letih močno povečal. Raziskave kažejo tudi, da bo do leta 2021 v domovih po Avstraliji že 311 milijonov povezanih naprav. Če bi ponudniki storitev virtualnega zasebnega omrežja (VPN), z internetnimi ponudniki, ki zbirajo podatke in vladno cenzuro v Avstraliji, verjetno bi bilo dobro začeti nakupovati zdaj.

Naraščajoči uporabniki interneta v Avstraliji

(Vir: ABS)

Kljub temu te podatke združite z dejstvom, da se skorajda vsi lovijo po vaših zasebnih podatkih, zato je ključnega pomena, da začnete resno razmišljati o uporabi VPN. V internetu ponujajo veliko večjo varnost in anonimnost.

Contents

Avstralski ponudniki internetnih storitev zbirajo vaše podatke

Uradno naj bi avstralski ponudniki internetnih storitev (ISP) zahtevali, da zbirajo podatke o uporabi svojih storitev s strani njihovih strank. To pomeni, da vaš ponudnik internetnih storitev ne prehaja samo v vaše komunikacije z glavnim zobnikom, temveč tudi shranjuje veliko vaših osebnih podatkov.

Vse, od vrste komunikacijske storitve, ki jo uporabljate, do vaše lokacije in časa uporabe, se ustrezno posname. Niti v ZDA država digitalne svobode potrošnikov ni bila tako uradno ogrožena, kot je danes v Ozu.

Če do zdaj še niste ugotovili, kaj to pomeni, na kratko; Avstralska policija, avstralska komisija za integriteto in nekatere druge agencije lahko dostopajo do vseh podatkov, ki jih vaš ponudnik internetnih storitev z veseljem zbira – kadar koli.

Vlada filtrira vaše spletne storitve

Ko govorimo o internetni cenzuri, so prve države, ki nam pridejo na pamet, pogosto Kitajska ali Rusija. Kljub temu pa bi utegnilo biti šok za večino znanega sveta to, da so številne tradicionalno demokratične in svobodne države cenzurirale internet ali vsaj poskušale.

Leta 2012 je avstralski minister za komunikacije dejal, da bo zaradi obvestil, ki jih je vlada poslala ponudnikom internetnih storitev v državi, več kot 90% Avstralcev, ki uporabljajo internet, filtriralo svojo vsebino.

Prvotno je bila cenzura mišljena za zaustavitev hudih kaznivih dejanj, kot so zloraba otrok in podobno, leta 2015 pa je bila razširjena na kršitev avtorskih pravic. Tako je, uporabniki P2P, kar pomeni, da ste vi!

Pravzaprav vlada že razposajeno naroči ponudnikom internetnih storitev, da cenzurirajo vse več spletnih mest zaradi zaznane predstave o tem, da nosijo avtorsko gradivo. Sem spadajo The Pirate Bay, Torrentz in TorenHound.

Blokiranje strani Optus

Obvestilo, ki ga Optus uporabniki dobijo, ko zahtevajo cenzurirane strani
(Vir: Wikipedia)

Kot lahko to potrdi skoraj vsak uporabnik P2P, je to skrajno pranje svinje in preprosto pokaže, da večina vlad preprosto uveljavlja neznanje in ga uporablja kot izgovor, da zapre spletna mesta, ki jim komercialna podjetja nasprotujejo, ne glede na realnost razmer.

Uporaba VPN bi pomagala premagati te predsodke in zaustaviti pretirano vedenje, ki je trenutno na ogled.

Kaj iščemo v VPN-ju

1. Zasebnost in anonimnost (protokoli, možnosti plačila)

Zasebnost je najpomembnejša pri delu s ponudnikom storitev VPN, pri tem pa obstajata dva vidika – ali vodijo evidenco vaših dejavnosti uporabe (beleženje) in možnosti, ki vam jih nudijo za plačilo.

Nekateri VPN-ji, pravzaprav mnogi, dandanes ponujajo možnost plačila prek darilnih potrdil neke vrste ali kripto valute. To vam kot uporabniku ne pušča sledi papirja, kar je korak dlje od tistega, kar je na voljo tradicionalno.

2. Varnost (šifriranje, blokiranje sledilcev itd.)

Z vidika varnosti imata znova dva vidika – protokol, s katerim naj se vzpostavi povezava, in način šifriranja, ki se uporablja za zaščito podatkov, ki potujejo med vašo napravo in strežniki VPN.

Vsak protokol ima svoje prednosti in nekatere pomanjkljivosti, na primer hitrejši, vendar ima nekaj varnostnih vrzeli ali kakšno drugo ravnovesje varnosti glede na uspešnost. Po šifriranju je običajno, da bo višja raven šifriranja ponavadi povzročila počasnejše delovanje, saj bo v podatkovne pakete dodanih več podatkov.

Drugi varnostni dodatki so ponavadi le zaledenitev na torti, na primer vgrajeni zaviralci oglasov ali zmožnost blokiranja podatkov o sledenju na nekaterih spletnih mestih.

3. Hitrost in stabilnost

Hitrost je seveda naslednja, saj očitno ne bomo želeli plačati za uporabo storitve, ki bo preveč upočasnila naše internetne hitrosti. Rekel bi, da bi vam moral dober VPN ponuditi najmanj 70% vaše dejanske hitrosti linije (ne teoretično!).

4. Geolokacijsko ponarejanje

Obstaja tudi težava lokacije strežnika, saj to pomaga pri ponarejanju geolokacij. Vzemimo za primer, da ste v Italiji in želite uporabljati BBC-jevo storitev iBBC Player za predvajanje videoposnetkov. Če se prijavite v VPN, ki nima strežnika v Veliki Britaniji, bo to predstavljalo majhno tehnično težavo.

5. P2P podpora

Končna točka bo o skupni rabi datotek P2P. Skupna raba datotek P2P povzroča veliko breme na internetnih linijah, zato jo nekateri ponudniki internetnih storitev in celo nekateri ponudniki storitev VPN zbujajo. To je na žalost, saj so delitelji datotek P2P pogosto preganjani v nekaterih državah, kot sta Združena država in Singapur (nekoč sem imel prijatelja tam, ki je od svojega ponudnika internetnih storitev prejel opozorilno pismo zaradi prenosa enega samega filma!).

Čeprav je morda nerazumno pričakovati, da bodo vsi ponudniki storitev VPN poskrbeli za uporabnike skupne rabe datotek P2P, je za njihovo uporabo vsaj nekaj strežnikov. To bi znatno odprlo trg strank in poskrbilo za nezadovoljen profil uporabnikov.

Uvrščena: Najboljši VPN za avstralca

Preden nadaljujem s testnimi rezultati, želim vzpostaviti osnovno hitrost svojega interneta. Spodaj je moja dejanska širokopasovna hitrost, ki temelji na servisni liniji 500Mbps, brez aktivne VPN povezave:

Ni izhodiščne točke VPN

(Popolni rezultat preskusa osnovne hitrosti si oglejte tukaj)

Opomba

Uporabljeni menjalni tečaj: 1) 1USD do 1,37AUD, 2) 1Euro do 1,57AUD

1. NordVPN

https://nordvpn.com

NordVPN

Hitrost

Odlično

Varnost & Zasebnost

Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5

Cena (AUD)

5,48 USD / mesečno

Glavne predstavitve

 • Več kot 4400 strežnikov
 • Dvojni DNS
 • Zavaruje 6 naprav
 • PGP za komu. zasebnost
 • Več protokolov

"NordVPN ima dobro mešanico varnosti, zasebnosti & hitrost @ težko premagljive dolgoročne cene"

NordVPN je ena izmed najbolj priljubljenih VPN storitev okrog 5000 strežnikov, razpršenih v 59 državah. Ker je v poslu od leta 2012, je uspel slediti najboljšim in potem še nekaterim.

Glede na to, da ima sedež v Panami, ni zaskrbljeno glede njihove določbe o anonimnosti in sečnji, saj država še nima zakonov o hrambi podatkov. Združite to s standardi šifriranja vrhunske kakovosti in zaščito Double VPN in dobili boste zmagovalca.

NordVPN test hitrosti, Avstralija

NordVPN test hitrosti Avstralija – Perth Server
(Oglejte si rezultat preskusa s hitrostjo)

Avstralski strežniki na NordVPN so uspeli doseči približno 45Mbps do 50Mbps hitrosti.

Medtem ko cene Nord začnejo na ravni industrijskih standardov, je ta VPN dober za tiste, ki se želijo držati dolgega obdobja. Ima veliko popustov na triletne načrte, ki bodo verjetno raznesli konkurenco.

Preberite naš poglobljeni pregled o NordVPN, če želite izvedeti, zakaj je Bitcatcha številka 1 VPN!

2. ExpressVPN

https://www.expressvpn.com

ExpressVPN

Hitrost

Odlično

Varnost & Zasebnost

Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5

Cena (AUD)

11,43 / mo

Glavne predstavitve

 • Brez omejitev
 • Zasebnost na morju
 • DNS / IPv6 puščanje prot
 • 24/7 podpora
 • Podpora več protokolom

"Najboljše za tiste, ki želijo stabilnost, varnost & solidno delovanje. Zelo priporočljivo!"

Napaka je bila, ker sem izbral ExpressVPN kot prvi na seznamu pregledov, zaradi česar nisem povsem cenil mercedesa VPN-jev, kar je v resnici. Bar sem postavil izredno visoko in se razočaral, ker mi je le uspelo izpolniti zahteve, ki sem jih postavil – komaj.

Po tem, ko sem porabil izjemno dolgo časa, da je luknjal v številnih storitvah VPN, po premisleku ugotovim, da ExpressVPN resnično presega v tem, kar počne. Prave opombe so v kombinaciji na seznamu vsega, kar iščemo v VPN-ju, in nato še nekaj.

Menim, da je to popolna VPN storitev zaradi pravega ravnovesja sestavin, česar na tehničnem področju, kot je to, ni enostavno doseči. Če združite infrastrukturo po vsem svetu, da bi dosegli te standarde, je še bolj impresivno.

ExpressVPN hitrostni test Avstralija

ExpressVPN test hitrosti Avstralija – Sydney Server
(Oglejte si rezultat preskusa s hitrostjo)

ExpressVPN, ki temelji na hitrosti, je uspel ponuditi večinoma stabilne hitrosti po krovu, ne glede na to, kako daleč je od moje fizične lokacije. Avstralski strežniki so bili uspešni in bi morali biti več kot sposobni za upravljanje skoraj katere koli proge v državi.

ExpressVPN morda ni najcenejša storitev VPN v tem poslu, vendar je to več kot kompenzirano z njihovo uspešnostjo v šterlingu.

Preberite si celoten pregled na ExpressVPN in si oglejte, zakaj je to eden naših najboljših izbir!

3. Surfshark

https://surfshark.com/

Surfshark

Hitrost

Odlično

Varnost & Zasebnost

Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5

Cena (AUD)

2,75 USD / mesečno

Ključne funkcije

 • Povezava z več strežniki
 • Podpira številne platforme
 • Brez dnevnikov

"Surfshark je brez naklonov in dosleden pri izvedbi, kar se je uveljavil kot močan prihajajoči kandidat."

Surfshark se mi že od nekdaj zdi eden najbolj dovršenih ponudnikov storitev VPN. Pa vendar se nekako vedno dogajajo stvari, ki so še vedno relativno nove. Za ponudnika varnostnih storitev, ki je na trgu kratek dve leti, ne vzbuja samozavesti.

Na vsakem koraku pa me je Surfshark na vsakem koraku dokazal napačnega. Neizogibno se mi zdi, da jih pozorno spremljam in bom svoje mnenje občasno revidiral. Doslej je šlo za izjemno pozitivno izkušnjo.

Avstralska korist v smislu hitrosti VPN na dveh kritičnih področjih. Prva je, da ima močno infrastrukturo, druga pa je, da zasedajo kritično azijsko-pacifiško lokacijo za podatkovni promet. Zdi se, da je Surfshark izkoristil to dobro in hitrosti iz njihovih avstralskih strežnikov so impresivne.

Avstralski test hitrosti surfanja

Surfshark Speed ​​Test Avstralija – Perth Server
(Oglejte si rezultat preskusa s hitrostjo)

Čeprav mi je Singapur fizično precej bolj blizu kot Avstralija, je Surfshark svoje izravnalno delo dobro opravil. Pravzaprav je v skoraj vseh državah, kjer so njihovi strežniki, Surfshark videti, da lahko ohrani minimalni standard delovanja.

Rekel bi, da se bodo hitrosti Aussies pokazale razmeroma močne, ne glede na to, s katerimi strežniki se povezujejo – kjer koli v omrežju Surfshark. Prav tako ste lahko hvaležni za nizke cene Surfshark in relativno močne Aussie dolarje, ki vam omogočajo pošteno tresenje.

Več o njegovi odličnosti najdete v našem temeljitem pregledu o Surfsharku!

4. TorGuard

https://torguard.net

TorGuard

Hitrost

Odlično

Varnost & Zasebnost

Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5

Cena (AUD)

6,85 USD / mesečno

Glavne predstavitve

 • Podpira vse naprave
 • Oglasi & blok zlonamerne programske opreme
 • Neomejena pasovna širina
 • Stealth VPN
 • Večkratni GCM & CBC šifri

"TorGuard je bil zasnovan tako, da zadosti potrebam uporabnikov P2P in to počne čudovito"

Moj prvi vtis o TorGuard VPN je bil, da se zdi malo… nenavadno. Ni imel bling in trženjski sijaj, ki ga danes ponujajo številne storitve, in se je zdel tako tehničen, da sem dvomil, da bi bil privlačen mnogim, ki so na to pogledali.

Kako sem se motil! Čeprav se je ta storitev začela osredotočati na uporabnike P2P, je iz ravnovesja funkcij in preprostosti razvidno, da so oblikovalci temeljito preučili stvari. V povojih se je zaradi številnih področij soočal z nasprotovanjem na številnih frontah.

Danes pa je TorGuard postal storitev, ki je zrasla za izpolnjevanje visokih standardov VPN, kot je ExpressVPN in ima strežnike v več kot 50 državah po vsem svetu..

TorGuardov hitrostni test Avstralija

TorGuard test hitrosti Avstralija – Melbourne Server
(Oglejte si rezultat preskusa s hitrostjo)

Hitrost njihovih strežnikov, ki temeljijo na Avstraliji, je spodobna in so bila dejansko višja od mnogih področij, ki so bližje moji fizični lokaciji. To je dober znak, da so pozorno posvetili infrastrukturo v regiji Aussie.

Vendar pa, kot sem že omenil, njihovo pomanjkanje trženja odhaja v nekoliko zastarelem uporabniškem vmesniku za njihovo stranko Windows. Toplo vam svetujem, da si omislite preteklost, saj so glede na uspešnost izjemne.

Pričakujte, da boste plačali relativno nižje cene, kot bi jih zaračunala večina najboljših VPN-jev – vendar ne vse tako poceni.

Preberite našo temeljito analizo TorGuarda za več informacij!

5. CyberGhost

https://www.cyberghostvpn.com

CyberGhost

Hitrost

Pošteno

Varnost & Zasebnost

Ocenjeno 3 od 5Ocenjeno 3 od 5Ocenjeno 3 od 5

Cena (AUD)

4,81 / mo

Glavne predstavitve

 • Ponuja stiskanje podatkov
 • Blokiranje oglasa
 • Podpira 7 naprav

"CyberGhost je uspel dostojno prilagoditi svoje strežnike za delovanje"

Čeprav v krogih VPN ni neznanka, se CyberGhost kljub temu ne ujema s tistimi, za katere menim, da so najboljši kriteriji VPN. Čeprav je res, da v nekaterih primerih ustreza vrsti funkcij in zmogljivosti, ostajam dovolj dvoma, da se ne priporočam, da bi jih priporočil..

Glede ponudbe ima CyberGhost dovolj strežnikov, da se lahko ujemajo z velikanom VPN Nord, vendar kljub tej infrastrukturi zaostaja v svojih zmogljivostih. Glavni razlog za to bi lahko bil, da je večina njihovih strežnikov združenih v Evropi.

Avstralski test hitrosti CyberGhost

CyberGhost test hitrosti Avstralija – Sydney Server
(Oglejte si rezultat preskusa s hitrostjo)

Zame v Maleziji in za tiste, ki iščete dober VPN za Avstralijo, to morda ni najboljša novica. Pri 500Mbps povezavi bi komaj zdržal delček tega pri povezovanju z enim od njihovih strežnikov Aussie.

Potem pa se zdi, da tisto, kar morda manjka v učinkovitosti, nadoknadi v varnostnih dodatkih. Na primer, blokira spletno sledenje in po svojih najboljših močeh prisili HTTPS na večino spletnih mest IN celo ima vgrajeno zaščito pred virusi in blokiranje oglasov..

Ker se cene dolgoročnih načrtov znižajo na 3,50 USD (4,51 AUD) mesečno, bi to lahko bilo ugodno, če iščete le anonimnost in niste preveč zaskrbljeni zaradi povečanja hitrosti linije.

Oglejte si naš celoten pregled o CyberGhostu, če želite izvedeti več!

6. IPVanish VPN

https://www.ipvanish.com

IPVanish

Hitrost

Pošteno

Varnost & Zasebnost

Ocenjeno 3 od 5Ocenjeno 3 od 5Ocenjeno 3 od 5

Cena (AUD)

8,91 / mo

Glavne predstavitve

 • Prisilno 256-bitno šifriranje
 • Neomejeno P2P
 • Podpira 10 naprav

"Grozna podpora strankam. Če lahko pogledate mimo tega, je IPVanish na nekaterih točkah viden"

S polemiko o kardinalnem grehu (za VPN-je) zagotavljanja uporabniških dnevnikov avtoritetam je IPVanish v mojem pregledu začel s temnim oblakom, ki visi nad njim. To so zakomplicirali napori njegove marketinške ekipe, ki je pometala dejstva pod preprogo in trdila, da niso vedeli in niso bili seznanjeni, odkar je podjetje zamenjalo roke.

Kljub temu, gledal mimo, da sem moral, ali bi pregled že padel, preden se je začel. Žal se je IPVanish sam malo priporočil. Res je, da je nekaj, kar počnejo, na primer vsiljevanje 256-bitnega šifriranja svojim uporabnikom, z nekaterih vidikov plus.

IPVanish VPN

Preskus hitrosti IPVanish Avstralija – Adelaide Server
(Oglejte si rezultat preskusa s hitrostjo)

Čeprav mi je uspelo doseči spodobno hitrost njihovega strežnika s sedežem v Singapurju, so bile druge možnosti, ki sem jih preizkusil, manj učinkovite. V Avstraliji mi je uspelo izvleči komaj več kot 10% dejanske hitrosti proge, kar je bilo tudi malo nerodno.

Običajno bi v teh primerih poskušal sodelovati s ponudnikom storitev, da bi videl, ali se lahko situacija popravi, a na žalost je IPVanish imel grozno storitev za stranke. Od poznih odgovorov (3 dni po e-pošti!) Do nekoristnih navodil – nikakor ne bi smela zapravljati tednov, ko sem delala težave z njimi.

Na splošno je zelo kontroverzen rezultat podjetja, ki že deluje z ugledom.

Preberite naš poglobljen pregled o IPVanish-u, če želite izvedeti več!

7. iPredator

https://ipredator.se

iPredator

Hitrost

Pošteno

Varnost & Zasebnost

Ocenjeno 3 od 5Ocenjeno 3 od 5Ocenjeno 3 od 5

Cena (AUD)

10,96 / mo

Glavne predstavitve

 • Brez pravilnikov o dnevnikih
 • Podprto IPv6
 • Na voljo so statični IP-ji

"IPredator, ki ga je ustanovil Peter Sunde iz slave The Pirate Bay, je zanimiv, vendar ima stroge omejitve"

Za vse ljubitelje skupne rabe datotek P2P je The Pirate Bay ime, ki ga v hudourniški industriji ni mogoče uporabiti. Znano po tem, da je zajemal P2P po vsem svetu in ga preganjal iz vseh smeri, bi se logično zdelo, da bi bil ta VPN eden najbolj neodvisnih in močno zvest svojim strankam, da je storitev lahko.

Kljub temu se zdi storitev polovičen poskus v poslu, hkrati pa poskuša zaračunati industrijske norme. Na primer, nima programske opreme za odjemalce in pomoč je omejena na ne glede na odprtokodno dokumentacijo in forume, ki jih najdete. (Kaj šele njegova omejitev samo na švedske strežnike.)

Kljub temu pa je koncept v povezavi z očitno srednje zmogljivostjo zanimiv tudi zato, ker je nekako povezan s The Pirate Bay.

8. AzireVPN

https://www.azirevpn.com

AzireVPN

Hitrost

Pošteno

Varnost & Zasebnost

Ocenjeno 3 od 5Ocenjeno 3 od 5Ocenjeno 3 od 5

Cena (AUD)

4,70 / mo

Glavne predstavitve

 • Podpira WireGuard protokol
 • Omogoča promet P2P
 • Ne nadzira prometa

"Ena redkih storitev VPN, ki podpira protokol WireGuard"

Če je hitrost vaša stvar, potem naj bi AzireVPN navdušil, saj obstajajo poročila, da je nekaterim uporabnikom omogočila uporabo linijskih hitrosti do 500Mbps. Kljub temu pa je podjetje razmeroma mlado, ustanovljeno je bilo šele leta 2012.

AzierVPn podpira šifriranje do 256-bitnih s SHA512 HMAC in TLS avtentikacijo. Če ste ena od paranoičnih tolp, je to približno toliko visoko kot prehranska veriga – komercialno za vsako ceno.

Z namenskimi aplikacijami za mainstream platforme žal nima dodatnih dodatkov, kot sta RaspBerry Pie ali PlayStation. Tudi v določenem smislu je omejen s samo 20 strežniki v petih državah.

Upajmo, da jim bo to omogočilo, da se osredotočijo na svoja prizadevanja za optimizacijo in nam na koncu prinesejo storitev VPN, ki je resnično vrhunske kakovosti.

Končne misli

Kot so nekateri izmed vas morda opazili, sem se lomil nekaterih ponudnikov storitev, hkrati pa čutil, da sem druge prestrogo presojal. Da bi stvari postavili v večji kontekst, menim, da vam moram svetovati, da so poleg čistih številk uspešnosti še pomemben dejavnik posameznika..

Z mojega vidika ocenjujem ponudnike storitev VPN in tako bom imel visoke standarde, ki jih bodo lahko izpolnili na vseh področjih – kar je običajno nemogoče. Za nekatere od vas je hitrost vse, drugim pa anonimnost in zasebnost. Nekateri so pripravljeni žrtvovati manj, drugi pa bodo stroške raje znižali na minimum.

Glede na to upam, da boste prebrali med vrsticami in se odločili za ravnotežje, ki ustreza vašim potrebam.

Če želite povzet, tukaj je najboljših 3 VPN Avstralije:

HITROST

VARNOST & ZASEBNOST

CENA (AUD / MO)

NordVPN

Odlično

Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5

5.48

Obiščite VPN

ExpressVPN

Odlično

Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5

11.43

Obiščite VPN

Surfshark

Odlično

Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5Ocenjeno 5 od 5

2.75

Obiščite VPN

S čistega kakovostnega vidika mislim, da sem jasno povedal, kje so moje želje v tej razvrstitvi. Glede na to, kaj bi bil najboljši VPN za avstralski trg, menim, da bo marsikdo od vas olajšal vzdih, ko je spoznal, da vam je Singapur precej blizu in da strežniki tam delujejo skoraj v celoti.

Glede na zmogljivost torej mislim, da imajo avstralski uporabniki srečo, da se lahko odločijo za skoraj katero od zgornjih. Kot sem že omenil, upoštevajte druge dejavnike in ali lahko z njimi živite.

Jaz se na primer nikoli ne bi odločil za ponudnika storitev, ki je na primer zajemal uporabniške storitve.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me