Memikirkan Indonesia, seseorang mungkin tergoda untuk mengingat tujuan percutian eksotik dengan lokasi yang bervariasi seperti pusat membeli-belah yang besar hingga ke pantai yang indah. Sayangnya, tinggal di negara ini mungkin menimbulkan senario yang sama sekali memandangkan kecenderungan pemerintahnya untuk melakukan kegiatan pengawasan secara tersembunyi bahkan terhadap penduduknya sendiri.

Dengan skor Internet Freedom serendah India, itu tidak mengejutkan bahawa terdapat banyak kejadian terdapat kegiatan digital pemerintah yang menindas di Indonesia. Dari pemberian kekuatan pengawasan yang ditentukan secara luas hingga pemblokiran platform media sosial, penduduk Indonesia adalah kasus penggunaan yang sempurna kerana mereka yang akan mendapat keuntungan besar dari penggunaan VPN.

Dengan populasi lebih dari 260 juta, Indonesia memiliki kadar penembusan Internet yang relatif rendah iaitu 54.68% namun mempunyai batasan di platform media sosial, akses terhad kepada kandungan politik dan bahkan telah menyaksikan penangkapan beberapa blogger berprofil tinggi.

Dengan penggunaan VPN secara berhemah, banyak perkara ini dapat dielakkan dengan berhati-hati, terutamanya kerana VPN tidak haram di sana.

Contents

Indonesia menggunakan crawler berasaskan AI untuk mengesan pelanggaran kandungan

Pada awal tahun 2018, Kementerian Komunikasi dan Teknologi Maklumat Indonesia (MCIT) melancarkan apa yang dijuluki sebagai Cyber ​​Drone 9. Perayap web khusus dirancang dengan dua objektif – untuk mengetahui apa yang dianggap oleh pemerintah sebagai ‘kandungan negatif’ dan kemudian menyekat orang Indonesia dari akses kepadanya.

Parameter yang digunakan crawler masih diperhalusi kerana berdasarkan pada AI, tetapi sejauh ini, ruang lingkupnya kelihatan agak luas. Menurut sumber, kandungan negatif merangkumi payung “pornografi, perjudian, penggambaran keganasan, radikalisme dan diskriminasi berdasarkan bangsa dan agama.”

Ini diperparah lagi oleh ISP yang secara sewenang-wenangnya menjalankan aktiviti menyekat mereka sendiri dengan pelbagai alasan. Sebagai contoh, pada tahun 2016 pengguna Indonesia melaporkan bahawa Netflix tidak dapat diakses melalui Telkomsel walaupun tidak ada dalam senarai larangan.

Situasi tidak hanya tidak diselesaikan untuk membantu pengguna, tetapi ISP berterima kasih kepada kementerian pemerintah karena mengambil inisiatif dalam menyekat syarikat yang diklaimnya, “beroperasi secara haram tanpa perizinan yang tepat.”

Akses Netflix hanya dibenarkan sekali lagi pada tahun 2017 apabila syarikat itu menandatangani perjanjian dengan telco terbesar di negara ini.

Pemerintah memberikan kuasa pengawasan yang luas

Di dalam pemerintah, beberapa agensi memiliki kekuatan untuk membatasi kandungan dalam talian berdasarkan apa yang dilabelkan sebagai Undang-Undang Transaksi Maklumat dan Elektronik (Undang-Undang ITE). Undang-undang telah diubah beberapa kali untuk meningkatkan ruang lingkup kekuasaan yang disenaraikan di dalamnya.

Undang-undang ITE sekarang tidak hanya membenarkan penyekat kandungan tetapi sebahagian dari pindaan telah membolehkan pihak berkuasa memerintahkan ISP untuk melakukannya. Sejak itu jumlah agensi yang mempunyai kuasa untuk menyaring kandungan telah bertambah.

Ketidakpastian Hak Hak Privasi

Walaupun secara resmi, orang Indonesia seharusnya memiliki hak privasi mereka yang dilindungi oleh konstitusi, nampaknya tidak ada undang-undang yang dirancang untuk membantu menegakkan hak tersebut. Oleh kerana mandat kerajaan untuk syarikat menyimpan data pengguna, privasi agak dicurigai.

Ini benar terutamanya kerana beberapa syarikat telah diketahui memberikan maklumat pengguna kepada agensi penguatkuasaan undang-undang ketika diminta. Secara kebetulan, ini adalah salah satu elemen penting dari VPN – perlindungan privasi pengguna. Sebilangan besar VPN teratas menjamin pengguna bahawa tidak ada log aktiviti mereka yang akan disimpan, yang secara harfiah bermaksud tidak ada data untuk diserahkan sekiranya permintaan dibuat.

Dari jangka waktu aktiviti selama beberapa tahun, kita dapat melihat bahawa pemerintah bergerak secara sistematik bukan hanya untuk mendapatkan hak sewenang-wenang untuk mengakses data pengguna tetapi juga membentuk persekitaran untuk memungkinkannya melakukannya dengan mudah. Garis masa berikut adalah salah satu senario pelaksanaan yang menonjolkan ini;

 • 2000 – Kerajaan mewajibkan tempoh penyimpanan pelanggan telco tidak kurang dari tiga bulan
 • 2012 – Penyedia sistem elektronik yang menawarkan perkhidmatan awam yang diperlukan untuk membina pusat data
 • 2016 – MCIT memaksa penyedia OTT untuk bergabung secara tempatan untuk memudahkan pemintasan undang-undang

Meskipun anonimitas tidak diatur oleh undang-undang Indonesia, tonggak ini merupakan langkah ke arah hak dan kemampuan agensi pemerintah di negara itu untuk menghapus lapisan tanpa nama.

Penangkapan dan Pendakwaan Aktivis Internet

Atas nama keamanan nasional, Indonesia juga telah menindak keras penggunaan Internet untuk pelbagai tujuan termasuk, tetapi tidak terbatas pada, fitnah, masalah agama dan manipulasi kandungan (“berita palsu”).

Walaupun ini nampaknya sangat Donald-Trump, kenyataannya lebih jelas dan sekurang-kurangnya dalam satu kes seorang pengguna Internet di negara itu ditangkap kerana berkongsi kandungan kritikal pada pembicara Dewan Perwakilan. Pada tahun 2017 tiga gerai media juga ditugaskan (Catatan: kandungan pautan ada dalam bahasa Indonesia) oleh seorang pegawai pemerintah yang mengaku fitnah oleh mereka.

VPN masih sah di Indonesia

Walaupun ada banyak kejadian di negara-negara di seluruh dunia (seperti Rusia dan China) yang mulai memperhatikan VPN dan mencoba semacam peraturan, pada saat itu Indonesia sepertinya belum bergabung dengan kereta itu.

Apa yang Kami Cari dalam VPN

1. Privasi dan tanpa nama

Seperti yang mungkin anda ketahui sekarang, Indonesia sebenarnya bukanlah tempat di mana anda ingin melayari internet tanpa menggunakan VPN, sama ada anda warga negara atau pelawat ke negara ini. Oleh kerana faktor-faktor yang telah saya sampaikan di atas dan betapa seriusnya akibat pelanggaran peraturan tersebut, adalah idea yang baik untuk memberi tumpuan kepada aspek privasi dan anonim yang ditawarkan oleh VPN untuk pengguna di Indonesia.

Dengan kedua-dua kerajaan dan industri swasta bekerjasama serta secara bebas untuk memantau dan mengawal lalu lintas, VPN perlu memastikan data dan aktiviti anda dapat disimpan sebagaimana mestinya – persendirian.

Salah satu cara terbaik untuk memastikan ini adalah dengan mengawasi VPN yang tidak hanya memiliki kebijakan pembalakan yang ketat tetapi juga didasarkan pada negara-negara yang lebih lemah dalam undang-undang penyimpanan data mereka. Ini tentu tidak termasuk negara-negara yang mempunyai bidang kuasa lima mata dan empat belas mata.

2. Keselamatan

Keselamatan keselamatan pada VPN sama untuk pengguna yang berpangkalan di Indonesia seperti di tempat lain. Imbangan yang ideal hanya diketahui oleh anda, sebagai pengguna. Adakah anda memilih enkripsi 256-bit dengan risiko kelajuan VPN yang lebih rendah atau adakah anda bersedia menurunkan bar untuk peningkatan kelajuan?

Secara peribadi, saya merasakan bahawa untuk pasar Indonesia adalah lebih baik untuk mencuba dan menjaga tahap enkripsi tinggi kerana dua sebab utama. Yang pertama adalah salah satu protagonis dalam kasus yang kita bicarakan adalah pemerintah Indonesia, yang kemungkinan besar akan memiliki lebih banyak sumber daya yang didedikasikan untuk berusaha memecahkan segala enkripsi yang dihadapi..

Yang kedua adalah kerana kelajuan internet rata-rata yang lebih rendah di negara ini, anda selamat untuk menjaga tahap enkripsi setinggi mungkin tanpa menjejaskan kelajuan maksimum yang dapat dicapai.

3. Penipuan geolokasi

Biasanya ketika kita berbicara tentang penipuan geolokasi, itu adalah dengan tujuan untuk mengakses kandungan alternatif dari penyedia arus perdana seperti Netflix US atau BBC iPlayer di UK. Namun, pengguna Indonesia memiliki lebih banyak hal yang dinanti-nantikan dalam penipuan geolokasi kerana terdapat banyak situs yang tidak dapat mereka akses.

4. Sokongan P2P

Salah satu kategori laman web yang disekat dari akses di Indonesia adalah laman web torrent. Sekali lagi, ini adalah kawasan lain di mana VPN akan sangat membantu. Perhatikan VPN yang mempunyai garis panduan lalu lintas P2P yang dinyatakan dengan jelas dalam syarat perkhidmatan mereka, seperti TorGuard atau NordVPN.

5. Kelajuan dan kestabilan

Dengan kelajuan jalur lebar jalur tetap rata-rata hanya 16.31Mbps di Indonesia, kebanyakan VPN semestinya mempunyai masalah sifar yang sesuai dengan keperluan pengguna di sana. Kelajuan mudah alih bahkan lebih rendah pada rata-rata 10.45Mbps, jadi perhatian utama dengan VPN di Indonesia tentu tidak akan menjadi kelajuan.

Peringkat: VPN Terbaik untuk Orang Indonesia

Seperti semua ujian VPN saya, sebelum menilai kelajuan mereka, saya selalu menilai sendiri. Berikut adalah kelajuan jalur lebar sebenar saya berdasarkan talian perkhidmatan 500Mbps, tanpa sambungan VPN aktif:

keputusan ujian kelajuan garis dasar - Indonesia

(Lihat keputusan ujian kelajuan garis dasar lengkap di sini)

Oleh kerana saya berpusat di Malaysia, kelajuan saya cenderung menyambung tinggi ke pelayan VPN rantau Asia dan lebih perlahan ketika saya menyambung ke pelayan di AS atau Eropah. Untuk ujian ini, saya menyambung ke pelayan ujian kelajuan yang berpusat di Indonesia untuk memberi anda idea tentang kelajuan relatif dari jarak jauh.

Seperti yang anda lihat, sambungan tanpa VPN ke pelayan tempatan memberi saya kelajuan 365Mbps yang pantas. Kepantasan tentu sekali berbeza-beza, jadi ambil ini dengan sedikit garam.

Nota

 1. Harga berdasarkan kadar pertukaran mata wang 1 USD = 14,148 IDR.
 2. Harga yang ditunjukkan adalah berdasarkan langganan 12 bulan. Harga boleh menjadi lebih murah apabila anda melanggan untuk jangka masa yang lebih lama.
 3. 1. NordVPN

  https://nordvpn.com

  NordVPN

  Kepantasan

  Cemerlang

  Keselamatan & Privasi

  Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5

  Harga (IDR)

  98,894 / bln

  Sorotan Ciri

  • Tiada Log
  • Bunuh Suis
  • Menyokong 6 Peranti

  "Dengan antara muka yang ramping, kelajuan stabil dan rancangan harga jangka panjang yang hebat, Nord adalah pilihan terbaik bagi mana-mana pengguna VPN."

  NordVPN mendapat tempat pertama yang kuat dalam senarai VPN Terbaik kami untuk Indonesia kerana banyak sebab. Salah satu yang pertama adalah mereka berpusat di Panama, yang juga merupakan tempat yang baik untuk VPN. Selain itu, NordVPN mempunyai reputasi yang luar biasa dan merupakan penyedia VPN lain yang mempunyai sebilangan besar pelayan di banyak negara.

  Dasar pembalakan yang ketat mereka menggabungkan dengan penyulitan kelas tentera 256-bit dan rancangan harga yang hebat untuk menawarkan hampir semua orang kesepakatan yang sukar ditolak.

  Ujian Kelajuan NordVPN Indonesia

  NordVPN Speed ​​Test Indonesia – Jakarta Server
  (Lihat keputusan ujian kelajuan penuh)

  Dengan kelajuan hilir 16Mbps, dalam ujian ini, NordVPN menunjukkan prestasi yang sangat stabil pada pelayan Indonesia mereka. Apa yang menjadikan mereka lebih menarik adalah bahawa mereka bukan sahaja membenarkan trafik P2P tetapi mempunyai pelayan yang dioptimumkan secara khusus untuk lalu lintas P2P!

  Baca ulasan mendalam kami di NordVPN untuk mengetahui mengapa ia adalah VPN # 1 Bitcatcha!

  2. ExpressVPN

  https://www.expressvpn.com

  ExpressVPN

  Kepantasan

  Baik

  Keselamatan & Privasi

  Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5

  Harga (IDR)

  117,711 / bln

  Sorotan Ciri

  • Privasi luar pesisir
  • 148 lokasi VPN
  • Penyulitan 256-bit penuh

  "Menggunakan ExpressVPN dapat memberi anda alamat IP di Indonesia yang cepat, selamat dan memungkinkan untuk streaming media dan banyak lagi."

  Oleh kerana terdapat banyak sekatan di sana, maka tidak mengherankan bahawa ExpressVPN sepertinya telah memberikan peruntukan infrastruktur yang luas untuk Indonesia. Rata-rata, perkhidmatan VPN ini menawarkan perkhidmatan serba lengkap dari kelajuan tertinggi hingga aplikasi dan protokol yang komprehensif – sesuai untuk keselamatan, privasi dan tanpa nama. Protokol keselamatannya juga merupakan yang terbaik di kelas untuk kegunaan pengguna yang ada sekarang.

  Saya telah menguji perkhidmatan ini secara komprehensif dan tidak ragu-ragu mengesyorkan mereka sebagai penyedia perkhidmatan VPN teratas untuk pengguna di Indonesia. ExpressVPN stabil dan membolehkan akses pada pelbagai peranti juga.

  Uji Kelajuan ExpressVPN Indonesia

  ExpressVPN Speed ​​Test Indonesia – Pelayan Jakarta
  (Lihat keputusan ujian kelajuan penuh)

  Sebagai idea betapa baiknya, saya membandingkan kelajuan talian lalai saya tanpa VPN dengan ujian tertutup ExpressVPN ke lokasi yang sama. Dengan ExpressVPN dihidupkan dan disambungkan ke pelayan di Indonesia, saya berjaya menunjukkan kelajuan hiliran 86 Mbps yang kuat.

  Baca ulasan lengkap kami di ExpressVPN untuk melihat mengapa ia menjadi salah satu pilihan utama kami!

  3. Surfshark

  https://surfshark.com/

  Surfshark

  Kepantasan

  Cemerlang

  Keselamatan & Privasi

  Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5

  Harga (IDR)

  28,155 / bln

  Ciri-ciri utama

  • Sambungan Multi-Hop
  • Menyokong banyak platform
  • Tiada balak

  "Tanpa hiasan dan prestasi yang konsisten, Surfshark menjadikan namanya sebagai pesaing yang akan datang."

  Untuk perkhidmatan yang agak baru, Surfshark telah menunjukkan prestasi dan ketekunan yang mengagumkan setakat ini. Ini adalah salah satu pesaing pendatang baru terkuat dan tempatnya dalam senarai ini mencerminkan sejauh mana pencapaiannya setakat ini walaupun ‘muda’.

  Mereka menawarkan pakej VPN lengkap dengan privasi dan keselamatan sebagai terasnya, disokong oleh ciri penjualan P2P yang kuat dan bypass blok wilayah yang mudah. Ini berfungsi sangat baik bagi mereka yang ingin mengakses pelbagai kandungan wilayah pada penyedia seperti Netflix atau Hulu.

  Selain itu, mereka mempunyai antara muka yang sangat minimalis yang tidak diganggu oleh banyak fitur yang tidak anda minta atau tidak inginkan. Ini menjadikan mereka sangat fokus dan berfungsi dengan baik bagi mereka yang tidak mahukan sampah tambahan.

  ujian kelajuan surfshark Indonesia

  Surfshark Speed ​​Test Indonesia – Pelayan Surabaya
  (Lihat keputusan ujian kelajuan penuh)

  Dengan banyak penyedia VPN perkhidmatan mengabaikan kawasan Asia Pasifik yang memihak kepada Eropah dan Amerika Utara, Surfshark tidak hanya menawarkan pelayan di Indonesia tetapi juga melayani pengguna dengan cepat. Sebenarnya, kelajuan stabil dari semua pelayan mereka adalah salah satu kelebihan menggunakan sambungan Surfshark.

  Dengan kelajuan melebihi 80Mbps melalui pelayan Surabaya mereka, pengguna di Indonesia atau mereka yang perlu menggunakan pelayan di sini akan senang.

  Ketahui lebih lanjut mengenai keunggulannya di tinjauan menyeluruh kami di Surfshark!

  4. TorGuard

  https://torguard.net

  TorGuard

  Kepantasan

  Cemerlang

  Keselamatan & Privasi

  Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5

  Harga (IDR)

  79,598 / bln

  Sorotan Ciri

  • Dibina untuk P2P
  • Proksi Stealth TorGuard
  • Menyokong 5 Sambungan

  "Menggunakan TorGuard adalah pengalaman yang menggembirakan dan memberi seseorang jaminan bahawa sambungan Internet mereka benar-benar selamat."

  Salah satu faktor penentu yang paling penting dalam penempatan TorGuard ialah ia adalah penyedia perkhidmatan VPN yang sangat mesra P2P. Tidak ada banyak masalah di sisi pengguna, tetapi prestasi luar biasa.

  Antaramuka TorGuard mungkin kelihatan sedikit tanggal ketika pertama kali ditemui tetapi tidak ada keraguan bahawa ada salah satu penyedia perkhidmatan VPN yang paling selamat di sekitar. Walaupun tidak banyak hal di sisi pengguna, prestasi cukup luar biasa.

  Terdapat satu perbezaan utama antara TorGuard dan banyak pesaing kerana ia membolehkan anda memilih tahap penyulitan yang anda sukai. Ini bermaksud bahawa untuk pengguna P2P, anda dapat menurunkan enkripsi dan menikmati kecepatan mengalir lebih cepat bila-bila masa!

  Selain itu, TorGuard mempunyai banyak kualiti penebusan lain, seperti kecepatan stabil, kemampuan multi-platform dan kemampuan untuk memintas penyekat VPN.

  Uji Kelajuan TorGuard Indonesia

  Uji Kelajuan TorGuard Malaysia – Pelayan Petaling Jaya
  (Lihat keputusan ujian kelajuan penuh)

  Sayangnya, TorGuard tidak mempunyai pelayan yang terletak secara langsung di Indonesia sehingga pengguna harus memilihnya dari luar negara. Yang terdekat adalah di Singapura atau Malaysia – di mana ia menunjukkan prestasi kelajuan yang kuat.

  Sebagai salah satu daripada tiga VPN teratas untuk Indonesia, TorGuard tentu saja memenuhi syarat kelajuan tertentu dan terutama kerana mereka harus menyambung ke luar negara, 77 Mbps sangat baik. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa untuk pengguna yang lebih muda yang terbiasa dengan kehalusan aplikasi moden, antara muka TorGuard akan kelihatan seperti sesuatu dari masa lalu.

  Baca analisis menyeluruh kami di TorGuard untuk maklumat lebih lanjut!

  5. CyberGhost

  https://www.cyberghostvpn.com

  CyberGhost

  Kepantasan

  Buruk

  Keselamatan & Privasi

  Dinilai 3 daripada 5Dinilai 3 daripada 5Dinilai 3 daripada 5

  Harga (IDR)

  84,746 / bln

  Sorotan Ciri

  • Menawarkan pemampatan data
  • Penyekat iklan
  • Menyokong 7 peranti

  "CyberGhost berpusat di Romania tetapi telah memperhatikan keperluan pengguna Indonesia dengan terus meningkatkan jumlah pelayannya di negara ini."

  CyberGhosties gembira dengan mereka dan mereka pasti telah berusaha untuk menjadi hip dan optimis dalam pemasaran mereka. Ini adalah satu lagi nama yang lebih terkenal dalam industri VPN tetapi secara peribadi saya merasakan bahawa mereka mungkin sedikit berlebihan.

  Spesifikasi bijak CyberGhost bercakap baik tetapi setelah melalui ujian dengan mereka, saya menasihati sedikit garam. Perlu diingat bahawa ini adalah senarai ranking, jadi jangkaan saya cukup tinggi.

  Cyberghost Indonesia

  CyberGhost Speed ​​Test Indonesia – Jakarta Server
  (Lihat keputusan ujian kelajuan penuh)

  Pengguna di Indonesia perlu mengambil perhatian bahawa kebanyakan pelayan CyberGhost berada di zon EU, tetapi untungnya, mereka juga mempunyai beberapa pelayan di rantau Asia. Indonesia nampaknya menjadi pengecualian dan mereka telah mewujudkan sekurang-kurangnya lapan pelayan terkenal di negara ini.

  Secara keseluruhan, kami berjaya mendapatkan kelajuan 15Mbps yang sangat berguna yang masih cukup untuk media stim.

  Lihat ulasan penuh kami di CyberGhost untuk mengetahui lebih lanjut!

  6. IPVanish VPN

  https://www.ipvanish.com

  IPVanish

  Kepantasan

  Adil

  Keselamatan & Privasi

  Dinilai 3 daripada 5Dinilai 3 daripada 5Dinilai 3 daripada 5

  Harga (IDR)

  91,820 / bln

  Sorotan Ciri

  • Penyulitan 256-bit paksa
  • P2P tanpa had
  • Menyokong 10 peranti

  "Hebat untuk Paranoid tetapi mungkin tidak akan menjadi yang teratas dalam senarai pengguna yang berpangkalan di Indonesia, IPVanish sangat dipasarkan tetapi kurang disokong."

  IPVanish telah menderita dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana penyebarannya dalam… pasti akan kita katakan, insiden malang. Namun selain itu, perhatikan bahawa mereka berada di bawah pengurusan baru dan mudah-mudahan perkara seperti itu akan menjadi kepantasan pada masa lalu.

  Mengetepikan insiden tersebut, mereka tetap menjadi gergasi VPN di lapangan dan mempunyai kelajuan yang mengagumkan. Nasib baik untuk itu, kerana jika anda mempunyai aduan mengenai kelajuan mereka, tidak banyak yang dapat anda lakukan kerana mereka memaksa penyulitan 256-bit pada semua orang tanpa pengecualian.

  IPVanish VPN Malaysia

  IPVanish Speed ​​Test Malaysia – Pelayan Kuala Lumpur
  (Lihat keputusan ujian kelajuan penuh)

  Sekali lagi, IPVanish bukan satu dengan kehadiran pelayan tempatan di Indonesia sehingga yang terdekat berada di Singapura atau Malaysia. Pada pautan Malaysia, saya berusaha untuk menentukan kelajuan hilir sekitar 3Mbps yang hampir tidak dapat digunakan. Bagi mereka yang ingin bereksperimen, anda selalu boleh mencuba pelayan lain di rantau ini yang mungkin memberikan hasil yang lebih baik. Namun, sambungannya stabil dan lebih daripada cukup untuk menyalurkan media.

  Baca ulasan mendalam kami di IPVanish untuk mengetahui lebih lanjut!

  7. PureVPN

  https://www.purevpn.com

  PureVPN

  Kepantasan

  Adil

  Keselamatan & Privasi

  Dinilai 3 daripada 5Dinilai 3 daripada 5Dinilai 3 daripada 5

  Harga (IDR)

  47,112 / bln

  Sorotan Ciri

  • Aplikasi yang senang digunakan
  • Lebar jalur tidak terhad
  • Menyokong perpecahan terowong

  "PureVPN pastinya menjadi salah satu peneraju industri yang lengkap berkat rangkaian pelayan yang kukuh."

  Dengan lebih daripada 2,000 pelayan yang berada di lebih dari 140 negara di seluruh dunia, PureVPN pastinya mempunyai infrastruktur yang diperlukan untuk menunjukkan dirinya sebagai peneraju industri. Ini melengkapkannya dengan ciri keselamatan kelas perusahaan yang sangat baik untuk melindungi penggunanya dari pencerobohan atau pengesanan.

  PureVPN Indonesia

  PureVPN Speed ​​Test Indonesia – Jakarta Server
  (Lihat keputusan ujian kelajuan penuh)

  Satu keuntungan besar untuk mencubanya ialah mereka adalah salah satu dari sedikit di pasaran sekarang yang membenarkan akses ke protokol WireGuard – protokol gen seterusnya yang semestinya ringan menjelang OpenVPN. Cakupannya agak terhad, dengan kehadiran hanya di sekitar lima negara.

  Menyambung ke pelayan PureVPN yang berpusat di Jakarta, saya dapat memperoleh kelajuan sekitar 4 Mbps, sekali lagi, agak kurang bersemangat.

  8. VPN terpantas

  https://fastestvpn.com

  TerpantasVPN

  Kepantasan

  Adil

  Keselamatan & Privasi

  Dinilai 3 daripada 5Dinilai 3 daripada 5Dinilai 3 daripada 5

  Harga (IDR)

  35,228 / bln

  Sorotan Ciri

  • Pelayan yang dioptimumkan untuk P2P
  • Membolehkan pelayan melompat
  • Menyokong 10 peranti

  "TercepatVPN bukanlah yang terpantas tetapi ia pasti menawarkan cadangan nilai yang sukar untuk dicabar."

  FastestVPN bukanlah yang terpantas yang saya uji tetapi tidak juga yang paling lambat. Ia menawarkan negara yang lebih terhad menjalankan hubungan anda berbanding dengan banyak VPN peringkat atas tetapi pada harga dari serendah 83 sen sebulan ia adalah mencuri. Mereka juga mempunyai pelayan yang dioptimumkan P2P yang menjadikannya baik untuk itu juga.

  Harga rendah datang dengan satu kelemahan yang serius dan itu adalah prestasi terhad dalam mengatasi sekatan geo. Akhirnya kami dapati, FastestVPN tidak boleh membenarkan anda mengakses kandungan Netflix AS atau BBC iPlayer di UK -!

  Pergi ke tinjauan FastestVPN kami untuk mengetahui lebih lanjut!

  Adakah saya benar-benar memerlukan VPN di Indonesia?

  Bercakap dengan serius, Indonesia nampaknya menjadi salah satu negara yang menjadi perhatian saya kerana pelbagai faktor. Sekiranya sesederhana peraturan sederhana yang bertujuan untuk mencegah kejahatan terjadi, hal-hal tidak akan begitu buruk.

  Namun, suasana privasi dan keselamatan di Indonesia nampaknya huru-hara dan pemerintah nampaknya tidak begitu peduli dengan kebebasan Internet. Ini digabungkan dengan kemahuan untuk menahan dan mendakwa memberikan tekanan besar kepada pengguna Internet di negara ini.

  Saya merasakan bahawa penggunaan VPN semestinya berada pada kedudukan yang paling tinggi dalam agenda pengguna di sana. Ini berlaku dua kali ganda untuk orang asing yang berada di Indonesia untuk bekerja atau bersantai – anda pasti tidak mahu melanggar undang-undang dan berakhir di penjara Indonesia – untuk alasan yang tidak ditentukan.

  Untuk merakam, berikut adalah 3 VPN teratas untuk Indonesia:

  KECEPATAN

  KESELAMATAN & KEISTIMEWAAN

  HARGA (IDR / MO)

  NordVPN

  Cemerlang

  Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5

  98,894

  LAWATAN VPN

  ExpressVPN

  Baik

  Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5

  117,711

  LAWATAN VPN

  Surfshark

  Cemerlang

  Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5Dinilai 5 daripada 5

  28,155

  LAWATAN VPN

  Kim Martin
  Kim Martin Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me