Bagaimana PKS Malaysia Mendapat Daring – Cara Cepat dan Mudah!

Avatar

Anda tahu bahawa perniagaan terbaik dapat bertahan dengan mudah menyesuaikan diri. Dunia berubah lebih cepat setiap tahun dan anda harus terus maju untuk terus berniaga.

Pertimbangkan bagaimana sepuluh tahun yang lalu, tidak ada yang menduga bahawa anda dapat melakukan hampir semua perkara melalui telefon pintar, bahawa kereta anda dapat dikomputer, dan Internet akan memainkan peranan besar dalam hidup anda.

Sekiranya SME Malaysia Anda Pergi Digital?

Anda mungkin tertanya-tanya apakah ada keperluan untuk membawa perniagaan anda dalam talian. Berikut adalah beberapa sebab mengapa PKS anda dapat menggunakan platform digital:

 1. Ucapkan Selamat Tinggal Wang Kertas Pada masa kini terdapat banyak cara untuk membayar perkara yang tidak melibatkan penggunaan wang fizikal. Kad debit, kad kredit dan perbankan dalam talian menjadikan pembayaran begitu mudah. Dan perkembangan baru akan datang.

  Dompet mudah alih, yang banyak digunakan di bandar China dan India, membuat gelombang di Malaysia. Bank-bank tempatan seperti CIMB, Hong Leong dan Maybank bekerjasama dengan perkhidmatan seperti Alipay, WeChat Pay dan Samsung Pay untuk menjadikannya lebih mudah untuk semua pengguna dengan telefon pintar. Bahkan Axiata telah melancarkan Boost e-wallet di mana pengguna boleh mendapat potongan harga yang tinggi di pelbagai trak makanan. , pasar malam dan medan selera di Lembah Klang.

 2. Kerajaan Kita Mengakui Tanda-tanda Kerajaan Malaysia telah menyaksikan tsunami teknologi baru yang akan datang dan telah mengambil langkah-langkah untuk mendorong penerapan e-commerce:

  • Bank Negara mengambil langkah untuk meningkatkan pembayaran dalam talian, termasuk mengetepikan yuran pemindahan segera dalam talian dan meningkatkan yuran cek.
  • Malaysia, bersama dengan syarikat Internet Cina Alibaba Group, baru-baru ini melancarkan Zon Perdagangan Bebas Digital untuk mendorong perniagaan tempatan yang mempunyai perniagaan dalam talian untuk mengeksport produk mereka
  • Pelbagai program telah dimulakan oleh agensi kerajaan SME Corp dan MDEC untuk membantu meningkatkan ekonomi digital di Malaysia termasuk eRezeki, eUsahawan, eLadang serta program e-pembayaran dan pensijilan.
 3. Melayari Dalam Talian Adalah Perniagaan Yang Betul Perniagaan yang berjaya adalah intinya dan hasilnya besar. Pertimbangkan kisah kejayaan usahawan tempatan yang berjaya di pasaran tempatan dan antarabangsa:

  • Pengusaha tempatan, Nur Raihan Anuar menjual kosmetik dan penjagaan kulit 100 peratus dalam talian dengan memperoleh jualan bulanan sebanyak RM250,000 dari Brunei, Singapura dan Indonesia.
  • Christyng.com, yang menyediakan kasut buatan tangan khas secara dalam talian, kini menuai tujuh angka yang menjual lebih dari 1,000 kasut setiap bulan.
  • Vincent dan Henry Tong, saudara kembar, telah memulai serangkaian cetakan dan pemberian hadiah khusus yang kini menuai US $ 6,35 juta secara dalam talian.

Tetapi di mana untuk bermula?

Oleh kerana sekarang saya mendapat minat anda, anda mungkin tertanya-tanya mengenai langkah anda yang seterusnya. Mungkin anda ingin melancarkan dunia baru yang berani ini atau anda ingin meningkatkan kehadiran dalam talian anda lebih jauh lagi. Tetapi di mana untuk bermula?

Exabytes, UKM tempatan yang menyediakan perkhidmatan hosting web, menghubungi kami untuk mengadakan lawatan untuk menunjukkan apa yang boleh mereka lakukan untuk membantu.

Memperkenalkan Exabytes – Lawatan Berpandu

Siapa Exabytes?

Anugerah Exabytes

Anugerah dimenangi oleh Exabytes yang dipaparkan di Ibu Pejabat Pulau Pinang

Ditubuhkan pada tahun 2001, Exabytes adalah PKS pemenang anugerah tempatan. Mereka mempunyai resume yang mengagumkan dengan 75,000 pelanggan dari 121 negara dan 30% bahagian pasaran web hosting Malaysia. Visi mereka adalah untuk membantu PKS mengembangkan perniagaan mereka dalam talian dan mencapai impian mereka sebagai rakan digital yang dipercayai.

Mereka baru-baru ini berkembang mendapatkan 15% bahagian pasaran web-hosting Singapura dengan pemerolehan seperti Usonyx dan Signetique. Mereka mempunyai pusat data yang selamat di Menara AIMS, Malaysia serta Singapura, Denver (Amerika Syarikat) dan Kuningan (Indonesia).

Exabytes melakukan banyak usaha untuk perniagaan tempatan dan komuniti teknologi:

Chan Kee Siak dan Pasukan Lipas The Exabytes

Chan Kee Siak dan Pasukan Lipas The Exabytes

 1. Program Dana Teknologi Exabytes Cockroach yang dilancarkan baru-baru ini membantu meningkatkan permulaan teknologi tempatan yang akan menjadi mangsa yang kuat dan dapat menyesuaikan diri seperti serangga sial.
 2. Mereka menganjurkan Malaysia Website Awards (MWA) 2017 untuk mengiktiraf dan memberi penghargaan atas kerja para pembangun, pereka dan agensi web terbaik di seluruh negara.
 3. Sidang Kemuncak Pemasaran Internet Exabytes, yang baru-baru ini diadakan di Cyberjaya, menghubungkan pelbagai Pemasar dan Guru Digital yang berpengalaman dengan pengusaha teknologi tempatan untuk memberikan pandangan mengenai keadaan semasa dan membincangkan strategi dan kemajuan Industri Pemasaran Digital.

Lelaki di belakang Exabytes – Encik Chan Kee Siak

Daren Low bersenang-senang dengan Encik Chan Kee Siak

Daren Low bersalaman dengan Encik Chan Kee Siak, CEO Exabytes, di Ibu Pejabat Pulau Pinang mereka

Kami meluangkan masa untuk bertemu dengan Encik Chan Kee Siak, pengasas dan CEO Exabytes, di ibu pejabat mereka di Pulau Pinang. Dilahirkan oleh keluarga penjaja, pengusaha mandiri ini membina syarikat ini sejak berusia 19 tahun dan sangat kenal dengan cobaan dan penderitaan memulakan perniagaan anda sendiri.

Dia kini berkhidmat sebagai presiden Perikatan Internet, Malaysia, platform rangkaian untuk pelbagai usahawan untuk berkongsi pembelajaran dan kepakaran yang berharga di kalangan pemimpin Internet dan pengarah tempatan Founder Institute, program pemacu peringkat permulaan dan pelancaran idea global.

Dia juga telah mengasaskan dua platform perkhidmatan lain, EasyStore, sebuah platform e-dagang dalam talian untuk mereka yang ingin memulakan kedai dalam talian, dan perkhidmatan pengangkutan bersepadu pertama di Malaysia EasyParcel.

Pengalaman pelanggan – lihat pusat sokongan pelanggan Exabytes

Pasukan Khidmat Pelanggan Dedicated Exabytes Keras Di Tempat Kerja

Pasukan Khidmat Pelanggan Dedicated Exabytes Keras Di Tempat Kerja

Perhentian kami yang seterusnya adalah pusat sokongan pelanggan Exabytes 24/7 di Pulau Pinang. Pasukan perkhidmatan mereka terdiri daripada tiga pasukan berbeza untuk pelbagai jenis akaun hosting: hosting bersama, pelayan khusus dan akaun penjual semula. Mereka juga disertai oleh pasukan jurutera teknologi dari Menara AIMS untuk sebarang masalah teknikal yang mungkin timbul.

Hasil Pemantau Pasukan Sokongan dan Teknikal

Hasil Pemantau Pasukan Sokongan dan Teknikal

Mereka menunjukkan kepada kami bagaimana setiap tiket yang diselesaikan dilengkapi dengan sistem pengundian untuk menilai perkhidmatan mereka. Semua undian dicatat dan digabungkan menjadi angka dan tujuan yang bermakna untuk meningkatkan kepuasan pelanggan.

Lawatan berteknologi – di dalam pusat data Exabyte di Menara AIMS, Kuala Lumpur

Exabytes Datacenter di Menara AIMS

Daren melawat Pusat Data dengan pengurus & jurutera sistem

Akhirnya, kami diperkenalkan ke Pusat Data di Menara AIMS itu sendiri. Laman web Exabytes mendakwa bahawa mereka menguruskan lebih dari 1,000 pelayan dengan lebih daripada 100,000 laman web dan lebih dari 1,000,000 akaun e-mel. Kami mengetahui bahawa pusat ini kini dinilai sebagai pusat Tier III yang menawarkan ketersediaan 99.98% tetapi akan ditingkatkan ke tahap Tier IV tertinggi pada masa akan datang.

Pelayan Cloud Exabytes

Melihat beberapa peralatan teknologi mereka

Walaupun kami tidak dapat mengambil foto rak pelayan mereka kerana alasan keselamatan, kami berjaya mengintip beberapa pelayan hosting awan baru mereka yang tidak dicabut.

Bilik Operasi Pusat Data

Pasukan Teknikal Exabyte mengawasi pelayan di bilik operasi

Kami berpeluang melihat Bilik Operasi mereka di mana jurutera terlatih mengawasi pelayan secara bergeser setiap jam dalam sehari untuk bersedia menangani masalah teknikal yang mungkin timbul dengan segera.

Pemikiran kami mengenai Exabytes

Daren Low, Chan Kee Siak dan Vickson Tan (Exabytes Penang Tour)

Daren Low dengan Chan Kee Siak, CEO (tengah), dan Vickson Tan, Naib Presiden Pemasaran (kiri)

Pada akhir lawatan, kami yakin bahawa Exabytes, sebagai PKS tempatan sendiri, memahami budaya tempatan dan penglibatan mereka dalam komuniti pengusaha tempatan terus menunjuk pada nadi persekitaran PKS Malaysia.

Mereka juga menunjukkan bahawa infrastruktur mereka yang siap melengkapkan mereka untuk menjadi syarikat hosting web terkemuka di Asia Tenggara. Pautan ke syarikat perkhidmatan seperti EasyStore juga memberi mereka kehadiran aktif di negara lain seperti Singapura, Indonesia dan Taiwan.

Exabytes menawarkan tiga perkhidmatan asas kepada pemilik PKS:

 1. Hosting E-mel Perniagaan (Hanya dari RM17.99 setiap bulan) EBizMailPro menyediakan perkhidmatan mel web yang menyediakan penyebaran e-mel yang sangat baik dan selamat serta penyegerakan kalendar, tugas dan kandungan yang sangat baik di pelbagai peranti digital dan Microsoft Outlook. .
 2. Perkhidmatan Reka Bentuk Laman Web (Hanya dari RM39 sebulan) Laman Web Segera menyediakan laman web unik yang dibuat khusus untuk memenuhi keperluan anda. Ia juga dilengkapi dengan bantuan teknikal, perkhidmatan Pemasaran dan perundingan panggilan telefon pakar. .
 3. Pembuat Laman Web All-In-One (RM23.29 – RM69.96 bulanan) EBizPro, pembangun seret dan lepas, dilengkapi dengan templat yang boleh disesuaikan yang berfungsi di semua platform digital. Langganan ini merangkumi sokongan e-mel profesional. .

Bermula – Petua Praktikal Untuk Meningkatkan Perniagaan Anda Dalam Talian

Pada akhirnya, bagaimana anda benar-benar membina perniagaan dalam talian yang berkesan bergantung kepada anda.

Tetapi bina, anda mesti. Fikirkan kelebihannya! Dengan platform digital anda, anda dapat memberikan perkhidmatan pelanggan yang diperibadikan pada kadar yang lebih kompetitif dengan kemudahan yang lebih baik untuk pelanggan anda. Anda juga boleh menjangkau pelanggan bukan hanya di Malaysia tetapi di luar negara dan semua dengan sebahagian kecil dari kos!

Salah satu cara termurah untuk melakukannya adalah dengan menggunakan alat yang berkesan dan fokus yang disebut pemasaran e-mel. Melalui buletin yang dibuat dengan teliti, anda dapat menghubungi semua orang dalam senarai kenalan anda dan segera mengetahuinya dan mendorong penjualan ke perniagaan anda.

Lihat artikel bermanfaat ini untuk benar-benar meninggalkan tanda anda dengan khalayak sasaran anda:

 • Cara Membuat Senarai E-mel Dari Sifar & Hantar Buletin Pertama Anda
 • Panduan Pemasaran E-mel yang pasti (Bahagian 1)

Sekiranya anda tidak keberatan membelanjakan sedikit perbelanjaan untuk membolehkan pakar mengendalikan promosi dalam talian anda, anda juga boleh mempertimbangkan Exabytes Digital Marketing Services.

Avatar

Mengenai Pengarang

Samuel Low suka menulis mengenai pelbagai topik, termasuk artikel keusahawanan, teknologi dan undang-undang untuk pelbagai syarikat. Apabila dia tidak sibuk melakukan itu, dia mengejar minatnya yang lain: seni persembahan!

Suka Apa yang Anda Baca?

Sertailah pelanggan kami yang menerima kemas kini dari Bitcatcha. Kami menghantar tip dan trik perniagaan dalam talian eksklusif.

Seterusnya »

Internet & Anda pada tahun 2018: 3 Perubahan Besar yang Akan Mempengaruhi Perniagaan Anda

«Sebelumnya

5 Langkah Panduan Mengambil Pengurus Media Sosial Bebas

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me