Pregled ProtonVPN: 9 prednosti in 6 slabosti ProtonVPN

ProtonVPN


ProtonVPN

https://protonvpn.com/

tl; dr

ProtonVPN obstaja že nekaj časa, podjetje pa ima tudi varne e-poštne storitve. Kakovost in značilnosti, ki jih boste našli tukaj, so mešane vrečke, ki pa niso vse slabe – prepričajte se, da lahko naredi, kar želite, preden se prijavite za dolgoročni načrt. Nauči se več.

Pregled ProtonVPN: 9 pros & 6 slabosti ProtonVPN

ProtonVPN ni najbolj uveljavljen ponudnik navideznega zasebnega omrežja (VPN), ki je dejansko začel izvajati varne e-poštne storitve v letu 2014.

S sedežem v Ženevi, Švica, uporabnikom deloma zagotavljajo zagotovilo, saj se zanašajo na stroge predpise o zasebnosti svoje države gostiteljice..

Kaj nam je všeč pri ProtonVPN

1. S sedežem v Švici

Švica je dom Alp, velika mlečna čokolada, slavni švicarski vojni nož in še marsikaj. Vendar je znan tudi po besni srditosti, s katero varuje zasebnost. Pravica do zasebnosti je zagotovljena v švicarski zvezni ustavi (člen 13):

“Vsaka oseba ima pravico do zasebnosti v zasebnem in družinskem življenju ter v svojem domu in v zvezi s svojo pošto in telekomunikacijami.”

To je idealna lokacija za podjetje, specializirano za zasebnost in varnost, da lahko ustanovi svoj sedež. ProtonVPN je eno izmed teh podjetij, ki ima svojo bazo poslovanja v Ženevi.

2. Močna šifriranje & Protokoli

Šifriranje je eden od značilnosti ponudnikov storitev VPN, saj se njihova celotna prisotnost vrti okoli premise zasebnosti in varnosti. Obstajajo različni protokoli in stopnje šifriranja, ki jih lahko ponudijo. Nekateri ponudniki storitev VPN omogočajo uporabnikom, da izberejo želeno raven šifriranja, vendar se je ProtonVPN odločil, da bo šel čez celo svinjo in se odločil le za najboljše.

Ponuja le najboljši protokol, ki je na voljo za napravo, ki jo uporabljate. Na primer, njihova aplikacija za Windows podpira samo OpenVPN (tako TCP kot UDP), medtem ko lahko IKEv2 uporabljate samo za mobilne naprave. Šifriranje je nastavljeno tudi na najvišji možni ravni – AES-256.

Izmenjava ključev poteka s 4096-bitnim RSA, medtem ko je overjanje sporočil prek HMAC-a s SHA384. To je približno tako varno, kot ga lahko dobite za osebno uporabo.

Kot zanimivost te nastavitve, čeprav so optimalne za varnost, morda niso najboljše za vse. Različni ljudje uporabljajo VPN-je za različne namene, protokol / šifriranje pa je eden od načinov, s katerim lahko na nek način prilagodite zmogljivost.

Na primer, če bi želel samo uporabiti VPN za obhod geo-ključavnic v vsebini, bi verjetno želel možnost, da bi zmanjšali šifriranje, da iz povezave iztisnem čim več hitrosti.

3. Brez puščanja, brez hlodov

Del mojih testov vedno vključuje osnovne preizkuse tesnosti, ki vključujejo puščanje DNS in puščanje WebRTC. ProtonVPN je tako varen kot pravijo in med postopkom mojega ocenjevanja ni bilo puščanja. Podjetje ima tudi strogo politiko brez zapisov.

Medtem ko mnogi ponudniki VPN to izjavljajo, je ProtonVPN naredil korak naprej in pripravil poročilo o preglednosti, kjer navaja zahteve za informacije, ki jih je prejel od organov, in ukrepe, ki jih je sprejel v zvezi s temi zahtevami.

Čeprav so informacije tam zelo rudimentarne in nam v resnici ne povedo veliko, je to pozitiven korak naprej. Konec koncev morajo podjetja uravnotežiti natančno, zlasti VPN podjetja, ko gre za zakon.

4. Varni jedrni strežniki

protonvpn varno jedro več strežnikov

Koncept “Secure Core” podjetja ProtonVPN je pravzaprav tisto, kar večina ponudnikov VPN preprosto imenuje “rešitev z več skoki”.

To pomeni, da je vaša povezava speljana prek vrste VPN strežnikov za dodaten zasebni potencial. V primeru ProtonVPN njihov „Secure Core“ sestavljajo strežniki v treh državah – Švici, Islandiji in na Švedskem.

Če v odjemalcu VPN omogočite možnost »Varno jedro«, bo povezava preusmerjena skozi eno od teh treh držav, preden se usmerite proti državi, ki ste jo izbrali za lokacijo strežnika VPN..

5. Sprejemljive hitrosti

Hitrost je eno najbolj občutljivih vprašanj pri storitvah VPN in med strankami in ponudniki storitev se vedno nenehno prepira. Kupci se običajno pritožujejo nad „počasnimi hitrostmi“, medtem ko se ponudniki storitev trudijo razložiti, da je hitrost odvisna od toliko dejavnikov.

Za namene testiranja moram razčistiti nekaj stvari, preden moje rezultate preprosto vzamete po nominalni vrednosti. Prvi je ta, da ima naprava vseeno – šifriranje zavzame procesno moč in zmožnosti vaše naprave so lahko dejavnik.

Drugi je oddaljenost od izbranega strežnika VPN – dlje kot je izbran strežnik, počasnejša bo vaša povezava (glede na zamude). Glede na to te preizkuse izvajam na namiznem računalniku iz fizične lokacije v Maleziji.

Osnovna hitrost moje internetne povezave (teoretično) je 500Mbs, toda v času testiranja mi je uspelo doseči le nekaj manj kot 300Mbps:

protonvpn test hitrosti Malezija

Rezultat preskusa osnovne hitrosti iz Malezije.

Glede na to si poglejmo, kako deluje ProtonVPN med povezovanjem z različnimi drugimi strežniki na strateških lokacijah po svetu:

protonvpn test hitrosti Avstralija

Rezultat hitrostnega preskusa z Avstralijo.

hitrost protonvpn test hitrosti Singapur

Rezultat hitrostnega preskusa s Singapurjem.

test hitrosti protonvpn UK London

Rezultat hitrostnega preskusa, povezan z Londonom.

protonvpn test hitrosti ZDA

Rezultat preskusa hitrosti za povezavo z ZDA.

protonvpn hitrost varno jedro ZDA

Rezultat hitrostnega preizkusa, ki se povezuje z ZDA z uporabo Secure Core (Islandija).

Kot vidite, so hitrosti, ki jih ponuja ProtonVPN, večinoma spodobne. Večina teh hitrosti je dovolj za skoraj vse, po potrebi celo pretakanje visokokakovostnega 4k videoposnetka. Edini čas, ko boste verjetno opazili, da ste na VPN-ju, je, če želite prenesti ogromno datoteko – kar lahko traja malo več časa.

V končnem rezultatu preskusa je bil med uporabo strežnika Secure Core na Islandiji opazen padec tako latencije kot hitrosti, kar je pričakovati. Kljub temu pa izkušnje brskanja niso bile preveč slabe. To je preprosto cena, ki jo morate plačati za ohranjanje zasebnosti v internetu.

6. Prisotna v 41 državah

Kot pri večini dobrih ponudnikov storitev VPN je tudi ProtonVPN dobra prisotnost po vsem svetu – v 41 državah, kjer imajo več kot 500 strežnikov. Čeprav ni največ držav in strežnikov naokoli, je to še vedno spodobno število.

Infrastruktura (tako strojna kot pasovna širina) stane bombo in kot uporabnik bi bil zelo skeptičen do ponudnika storitev, ki trdi, da ponuja ogromno število strežnikov za cene dna. Nekateri to lahko storijo, vendar ne toliko.

7. Pretakne Netflix & BBC iPlayer

Osebno je eden mojih glavnih razlogov za uporabo VPN ta, da želim dostopati do vsebine regije Netflix v ZDA. To je pomemben dejavnik zame. S ProtonVPN-jem sem lahko večino tekoče pretočil vsebino Netflix-a v ZDA, zato jim bom dal dovoljenje za to.

Upoštevajte pa, da v nekaterih primerih strežniki ProtonVPN niso mogli vzpostaviti povezave z Netflixom. Nisem še mogel preizkusiti vseh 500 neparnih strežnikov, toda tiste, s katerimi sem do zdaj dobro deloval.

Podobno lahko tisti, ki si želijo ogledati BBC-jev iPlayer, sprejmejo srce, da deluje prav v redu.

8. Podpira brskalnik Tor & P2P

Za ultra paranoičnost, če niste zadovoljni z zagotavljanjem povezave samo s storitvijo VPN, boste z veseljem ugotovili, da Tor Browser deluje tudi z njo.

Upoštevajte, da vsi strežniki ProtonVPN ne podpirajo Tor (Kliknite tukaj za seznam svojih strežnikov in kaj omogočajo na vsakem).

Na voljo je tudi P2P, vendar je podobno omejen samo na nekatere strežnike.

9. Variabilne cene

BasicPlusVisionary
Cena / mesec 4 $ 8 $ 24
Št. Naprave2510
Varni CoreNoYesYes

Ena izmed boljših stvari v zvezi s ProtonVPN je, da svojim strankam omogoča izbiro, kaj želijo plačati. Nekateri uporabniki želijo osnovno raven storitve za boljšo ceno in to lahko dobite s ProtonVPN. Pravzaprav imajo tudi brezplačen načrt.

Prosti načrt je tako hitrost kot lokacija strežnika zelo omejen, vendar uporabnikov ne omejuje z omejeno pasovno širino. Odločite se lahko tudi za druge ravni načrta, kar odpira dostop do več strežnikov, števila podprtih naprav in dodatnih funkcij.

Kar se tiče VPN-jev, bi rekel, da njihovi načrti nižje stopnje služijo segmentu strank, ki jih ni veliko ponudnikov storitev. Njihovi načrti višjih stopenj so bolj v skladu z industrijskimi standardi, vendar jih je v primerjavi z nekaj vrhunskimi ponudniki, kot sta Surfshark in NordVPN, lahko dragoceni..

Kaj nam ProtonVPN ni bilo všeč

1. Omejeni strežniki Azijske regije

Čeprav se strežniki ProtonVPN raztezajo v 41 državah, sem opazil, da le nekaj teh služi Azijski regiji. Dobiš nekaj ključnih lokacij, kot sta Singapur in Hong Kong, toda tisti, ki potrebujejo podporo na ravni države v tej regiji, boste razočarani..

Čeprav je to sprejemljivo za splošno uporabo, stranke, ki imajo morda posebne potrebe, kot je lokalna povezava za poslovne namene ali drugače, ne bodo imeli sreče.

2. Nagnjeni k blokom VPN

Med testiranjem sem ugotovil, da je ProtonVPN nagnjen k večjemu številu spletnih strani kot večina VPN-jev, ki sem jih preizkusil. To je v obliki strežnikov, ki prepoznajo povezavo VPN, ali pa jo dokončno blokirajo nekaterim, ki bodo naključno imele napake, kot so nepravilnosti CSS.

Na žalost težave, na katere sem naletel, niso bile rešljive niti po tem, ko sem se obrnil na njihovo podporo strankam.

Čeprav priznavam, da je ponudniku storitev VPN skoraj nemogoče delati s 100-odstotno uspešnostjo, so bile težave, ki so se pojavile s ProtonVPN, opazne – veliko bolj kot večina drugih, ki sem jih uporabljal doslej.

3. Navadno je rahlo spreten

Vsako podjetje uporablja neko obliko tržne strategije, vendar sem razlog, da sem to preprosto moral dodati kot slabost ProtonVPN, ta, da lahko njihove marketinške pripomočke na nek način negativno vplivajo na potencialne stranke.

Vzemimo za primer svojo domislico »Secure Core« strežnikov, ki jih uporabljajo kot ključno prodajno mesto za promocijo svojih storitev. Jedro sestavljajo Švica, Islandija in Švedska, a Švedska je pravzaprav članica skupnosti s petimi očmi.

Zaradi tega se počutim malo nelagodno, zato se bomo spet zanašali na besedo ProtonVPN, da ne vodijo dnevnikov in so pravilno konfigurirali vse svoje strežnike, da bi zagotovili, da.

Druga prodajna mesta, kot so njihovi strežniki v prejšnjih podzemnih vojaških napravah, pa zanimiva, nimajo veliko vpliva na vašo zasebnost.

4. Omejena razpoložljivost P2P

Kot velik oboževalec P2P sem bil zelo razočaran, ko sem ugotovil, da od vseh strežnikov ProtonVPN podpira le hudourništvo iz peščice držav; Švica, Švedska, Singapur in Nizozemska. To pomeni, da če želite hkrati gledati Netflix US in hudournik, nimate sreče.

Vaša edina možnost bo uporaba razdeljenega tunela in izvzeti torrent odjemalca iz storitve VPN. To morda ne bo izvedljiva rešitev za uporabnike v nekaterih državah z izjemno zatiralnimi zakoni o avtorskih pravicah.

5. Samo podpora za e-pošto

Ko sem se soočil s težavami pri doseganju spletnih mest, sem želel priskočiti na pomoč, samo da sem ugotovil, da ProtonVPN nima na voljo podpore v živo. Vaš glavni namen podpore je po e-pošti – odziv pa traja kar nekaj časa.

V odgovoru na moj začetni e-poštni naslov (brez štetja samodejnega odgovora) so potrebovali 24 ur, potem pa je vsaka izmenjava trajala približno pol dneva ali približno toliko, da smo dobili odgovor. Odzivi sicer niso bili največja težava, odgovori so bili.

Temelj, ki sem ga dobil iz odgovorov, je bil: “Imamo veliko strežnikov, če eden ne naredi, kar želite, poskusite vse skupaj, dokler nimate sreče.” Lahko poveš, da mi je dvignil krvni tlak kar nekaj točk.

6. Lahko je težko konfigurirati

Večina VPN-jev danes poskuša in vam olajša uporabo njihove programske opreme. Zaradi narave VPN so velika ovira za tiste, ki niso tehnično naklonjeni.

ProtonVPN ima večinoma zelo eleganten uporabniški vmesnik za Windows. Pravzaprav mi je všeč ta kul svetovni zemljevid z zelenimi neonskimi oblogami.

Ko pa gre za razcepljene predore, se dogaja nekaj nenavadnega. Razdelitev tunelov je možnost, ki jo imajo mnogi ponudniki, ki vam omogoča, da iz tunela VPN izključite določene aplikacije ali celo spletna mesta. Če želite to narediti, običajno bodisi dodate URL aplikacije ali spletnega mesta.

protonvpn split tuneliranje

Dodaj IPv4 naslov? Zakaj ne bi sprejeli samo imena domene?

Če želite izključiti spletno mesto iz aplikacije ProtonVPN, morate iz neznanega razloga najti IP naslov tega spletnega mesta. Kot primer tega povejmo, da želite izključiti google.com iz tunela VPN. Namesto da vtipkate to ime domene, boste morali poiskati Googlov IP-naslov (ki je 172.217.3.100).

Iskreno povedano, meni diši lenoba na razvojnem področju in za podjetje, ki posluje toliko let, preprosto neizprosno.

Zaključek: ali je ProtonVPN vreden cene?

Kot vidite, obstaja približno enaka količina argumentov za in proti ProtonVPN, o čemer si lahko mislim. Vendar bo na koncu dneva veliko odvisno od tega, za kaj uporabljate storitev. Na primer, če vas zanima le povezava, povezava do bližnjega strežnika VPN in pozabljanje na karkoli drugega – ProtonVPN bo verjetno prav v redu za vas.

Če potrebujete zelo prilagodljivo rešitev, ki vam bo omogočila, da lahko naenkrat storite več stvari (surf, hudournik, tok itd.), Boste morda morali poiskati drugega ponudnika. V bistvu je ProtonVPN v redu, a cena, ki jo zaračunajo uporabnikom za načrt Plus (za dostop do Secure Core in več strežnikov) – 8 USD na mesec, je nekoliko strma..

Novinci VPN-jev in lahki uporabniki bi morali biti v redu, zlasti ultralahki uporabniki, ki lahko živijo s svojimi načrti Free ali Basic.

Ključne funkcije

 • ✓ Brez beleženja
 • ✓ Kill stikalo
 • ✓ Secure Core Server
 • ✓ P2P & Podpora za Netflix

Priporočeno za

 • • Vrhunska varnost
 • • Uporabnik več platform
 • • ZDA- & Uporabniki s sedežem v EU

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map