Ово је гост госта Маггие Аланд из Фит Смалл Бусинесс-а.

На Фацебооку, Инстаграму и Твиттеру заједно има преко 3 милијарде активних корисника месечно. Популарност друштвених медија плус економичност оглашавања на друштвеним медијима чине га атрактивном маркетиншком платформом за све врсте предузећа. Као резултат, очекује се да ће се у САД-у током наредне деценије повећати број радних места за управљање друштвеним медијима. Имаћете конкуренцију ако желите да запослите најбољег фрееланце менаџера друштвених медија.

Зато смо саставили овај свеобухватни водич за запошљавање фрееланце менаџера друштвених медија.

У овом чланку смо описали како:

 1. Направите сјајан оглас за посао да бисте привукли слободног менаџера друштвених медија
 2. Развијте интервју за фрееланцер
 3. Домаћин конкурса или пробног периода за одабир праве особе
 4. Избегавајте преваре
 5. Напишите слободни уговор

Хајде да почнемо.

5 корак водич за запошљавање фрееланце менаџера друштвених медија

1. Направите сјајан оглас за посао

Менаџери запошљавања не знају увек како да направе најбољи опис посла или где да га објаве. Оптимизација вашег огласа за посао и његово постављање на веб локацији попут Заиста која добија пуно промета тражитеља посла повећаће вероватноћу да се кандидати одазову на ваш пост уместо на неки други.

Изађите из мора огласа за посао. Слиједите наше доње савјете и привуците квалитетне фрееланцере на друштвеним мрежама.

Поделите занимљиве ситнице о својој компанији или тиму

Ваше радно место на вањским хонорарним огласним плочама служи као реклама, не само посла, већ и бренда ваше компаније. Искористите прилику да продате своју компанију. Одуприте се нагону да укључите само основне информације као што су локација, име и индустрија. Уместо тога, представите своју компанију на начин који узбуђује кандидате. Неке веб локације попут Монстер чак вам омогућавају да објавите слике на којима можете показати своје радно место, чланове тима и забавне тимске активности. Погледајмо пример из АирБнБ-а.

Преглед компаније АирБнБ

(Увод АирБнБ-а у оглас за посао менаџера друштвених медија)
Извор: Буффер Социал

У оглас за посао, попут оног приказаног горе, наведите детаље о томе шта вашу компанију чини забавним или привлачним местом за рад, шта радите да бисте побољшали свет или живот ваших клијената и што су вредности ваше компаније. У најмању руку, ваш опис треба да побуди интересовање кандидата и можда би био довољан да их натерате да прочитају остатак свог радног места и поднесу захтев

Нека посао буде једноставан

Иако многе компаније покушавају да учине занимљиве ствари излазећи са креативним насловима послова попут „Роцкстар Социал Медиа Манагер“, препоручујемо вам да наслов задржите јасно и јасним како бисте могли пронаћи свој оглас за посао. На пример, назив посла, менаџер друштвених медија, чешћи је и тражиоци посла ће вероватније пронаћи оглас за посао ако има заједнички назив.

Наслов „Менаџер друштвених медија“ заиста доноси преко 2.000 радних места. Супротно томе, „Социал Медиа Роцкстар“ доноси заиста 18 објављених радних места.

Јединствени наслови послова највероватније се налазе испод наслова који се тачно подударају са траженим кључним речима. Стога користите директан назив посла попут „Социал Медиа Манагер“ да бисте повећали изгледе да вас квалитетни фрееланцери пронађу. Кандидати често користе скуп уобичајених кључних ријечи током тражења одређеног посла на мрежним огласним плочама. Тако им олакшајте да пронађу ваш оглас.

Опишите забавне чланове тима са којима ће радити

Укратко наведите податке о свом тиму. Многи стручњаци за друштвене медије су врло друштвени. У ствари, можда су одабрали ову врсту посла јер воле повезивање са људима. Знајући да ће они бити део тима, а не да раде сами, може додати жалбу вашег слободног огласа за посао.

Будите јасни где ће се посао обављати

Важно је да јасно наведете да ли посао захтева пресељење или да ли је потребно да се ради на одређеној локацији. Пресељење може бити прекида за многе квалификоване подносиоце захтева, посебно оне који имају породицу. Са друге стране, рекламирајте то ако је посао удаљен. Послови који су 100-одстотно удаљени привлаче много више кандидата, па их обавестите да ли је могућност рада у иностранству.

Унесите преглед положаја

Дуг досадан списак радних обавеза и самих дневних задатака може умањити све узбуђење које сте успели да побудите. Уместо тога, понудите птичји поглед оно што се очекује од менаџера друштвених медија. Дефинишите сврху позиције и како помаже компанији да оствари своје циљеве. Најбољи кандидати су довољно паметни да извуку закључке о дневним задацима као и алатима који се користе на основу самог прегледа. Добар пример прегледа посла приказан је у наставку.

Преглед узорка посла

(Пример узорка)
Извор: Слацк

Ваш оглас за посао требао би осигурати брзо извршавање задатака помоћу ријечи акције, као што су:

 • Спеархеадс маркетиншке кампање и стратегије друштвених медија
 • Одржава порука бренда на платформама друштвених медија
 • Ствара садржај у различитим медијским форматима за покретање ангажмана и претворбе
 • Користи метрике и аналитичке алате за побољшање и максимизирање кампања
 • Проводи истраживање конкуренције
 • Извођење радова широм организације са менаџерима марки, графичким дизајнером и другим ствараоцима садржаја

Кључно место овде је да листа метака буде кратка како би се избегли прекомерни кандидати. Можете разговарати о специфичностима сваког од ових радних задатака током сцреенинг интервјуа.

Јасно дефинишите захтеве посла

Јасно дефинисан скуп захтева помаже кандидатима да тачно процене да ли имају оно што је потребно да би били успешни. На пример, да ли је потребно да фрееланцер има диплому о маркетингу? Јасни захтеви помажу да се одстрани неквалификовани тражитељи посла и смање неважне апликације које бисте иначе морали да потражите. Као резултат тога, добијате здрав базен квалификованих кандидата. Погледајте пример јасних захтева за посао у наставку.

Јасно дефинишите услове за посао

(Опис посла са јасним захтевима)
Извор: ЛинкедИн

Такође вам помаже ако вам је јасно који су захтеви у ствари потребни и који су само преферирани или добри. Не желите да подносиоци захтева мисле да је потребна вештина, попут познавања Хоотсуите-а, јер они можда не важе ако их немају. Додавање одељка са преферираним вештинама позива ваше идеалне кандидате и даје им више разлога да притисну дугме за пријављивање, али не одбацују иначе добро квалификоване слободњаке.

Огласите плату и перкесе

Заиста алат за плату показује да менаџери на друштвеним мрежама зарађују око 17,84 долара на сат. Међутим, желећете да оглашавате сатницу јер је то уобичајеније када радите са фрееланцером.

Преко 50 одсто америчких компанија не наводи детаље о платама у огласима за посао. Међутим, ако желите да побољшате број пријављених кандидата, размислите о објављивању података о платама као дела огласа за фрееланцера. Истраживање открива да укључивање детаља о платама у огласе за посао доводи до повећања кандидата за 30 посто.

Огласите плату и перкете

(Просечна сатница за менаџера друштвених медија)
Извор: заиста.цом

Надаље, размислите о томе да уврстите неколико повластица у свој укупни пакет накнада. А
Истраживање Глассдоор-а каже да скоро 60 процената испитаника каже да јако прихватају перкете када прихватају понуду. Перкети и бенефиције звуче посебно привлачно за фрееланцере јер знају да вам закон није обавезан да нуде бенефиције. Ствара се утисак да сте великодушан послодавац.

Ако вам буџет дозвољава, ево типичних погодности које се дају слободним радницима:

 • Бонус за изведбу у готовини за рано довршавање пројекта или прекорачење циљева пројекта
 • Исплаћено време након рада током одређеног временског периода, као што је 90 или 120 дана
 • Бесплатне карте, излети, оброци и / или локални смештај

Пошаљите свој посао

Да бисте постигли највише излагања за свој посао, објавите га на више места. Ово укључује главне странице за објављивање посла, попут заиста, Монстер и ЦареерБуилдер. Такође ћете имати користи од објављивања посла на веб локацијама које се баве фрееланцерима, као што су Упворк, Фрееланцер.цом и ПеоплеПерХоур.

2. Развити ефикасан сцреенинг интервју

Интервју је ваша прилика да процијените потенцијалне фрееланцере као и да пружите више информација о вашој компанији и послу. У типичном разговору са запосленима, анкетар поставља питања која процењују знање кандидата о компанији. Међутим, то се ретко дешава у интервјуу са фрееланцер-ом. Ако нисте позната компанија са више локација, држите се питања која процењују позадину и техничке вештине кандидата.

Ево четири питања која можете користити или модификовати. Ово ће пружити добру слику о искуству и компетентности кандидата у управљању друштвеним медијима.

1. Какву стратегију користите за привлачење следбеника на друштвеним медијима?

Ако питате о најновијим достигнућима кандидата на друштвеним медијима, највероватније ћете добити одговоре који укључују побољшање у низу кључних мерила, попут лајкова, следбеника и домета. Стручњак за управљање брендом Емад Абоу Елгхеит пише да сами бројеви не одражавају стварни ниво вештина, јер раст може бити последица низа других фактора, укључујући јак ПР, огромне буџете за оглашавање и јак лични бренд.

Уместо тога, тражите општу стратегију кандидата. Желиш некога ко зна:

 • Истражите и пронађите праве кључне речи
 • Повежите се са инфлуенцерима
 • Препознајте и искористите трендове
 • Осмислите одговарајуће хасхтагове

Ово су основе повећања базе обожаватеља.

2. Које метрике користите да бисте утврдили да ли су ваше кампање успешне?

Идеални кандидат ће се фокусирати на метрике у вези са ангажманом као што су број дељења, коментара и помињања. Појединац ће такође прегледати саобраћај на веб локацији који долази са канала друштвених медија.

Поред тога, идеални кандидат треба споменути крајњу метрику: стопу конверзије. Афтералл, улажете новац за маркетинг на друштвеним мрежама да бисте побољшали крајњи резултат. Стога ово питање помаже одвајању почетника од стварних професионалаца. Имајте на уму да инвестирате у менаџера друштвених медија да бисте ангажовали купце и покренули конверзије. Добар фрееланцер донеће вам хиљаде пратилаца и стотине лајкова, али сјајан ће ангажовати купце и претворити их у клијенте.

3. Како бисте се обратили утицајницима у нашем домену?

Искусни кандидати знају важност повезивања са утицајима индустрије како би привукли више сљедбеника. Спретни су за брзо препознавање личности на друштвеним мрежама које су корисне вашој публици. Стратегија је такође једноставна:

 • следите инфлуенцера
 • с времена на време поделите постове утицаја
 • не заборавите да споменете утицај на сваки пост
 • сачекајте да утицај изрази захвалност на дељењу
 • пошаљите директну поруку или е-пошту
 • предлажу колаборативне напоре

Ако кандидат пружи одговор са више или мање исте стратегије, тада разговарате са неким погодним за ту позицију. Ово показује да особа може расти друштвени медиј пратећи од нуле.

Док ће се кандидати без искуства у управљању друштвеним медијима дефинитивно борити да одговоре на ово питање. Помисао на повезивање са инфлуенцерима како би повећали своју публику можда им није пала на памет јер то захтева софистицираније вештине од уобичајеног заказивања, одговарања на коментаре и објављивања садржаја.

4. Опишите како сте помогли да бренд побољша своју присутност на друштвеним медијима?

Ово питање омогућава кандидату да размисли и прошири своје одговоре на горња питања. Желите да пријавитељ слободне струке прича о свом искуству, тако да можете утврдити да ли су заиста искористили ове вештине у професионалном окружењу или сте само прочитали о њима на мрежи. Ово питање би требало да натера кандидате да разговарају о привлачењу следбеника, повезивању са утицајима и анализи правих КПИ-ова.

3. Организирајте такмичење или покрените плаћени пробни период

Многе веб странице фрееланцера као што су Фрееланцер и ПеоплеПерХоур пружају могућност да буде домаћин такмичења уз фиксну своту новца. Нудите награду и исплаћујете је само фрееланцеру који ‘побјеђује’ радећи најбољи посао. То је сјајан начин да се тестирају многе фрееланцер вештине пре него што запослите једну особу.

Или размислите о плаћању пробног периода од 30-90 дана, посебно ако ангажујете даљинског фрееланцера. Пробни период, на који се може нагрдити однос између запослених и послодаваца, опште је прихваћен у свету фрееланцинга. Иако вам питања слободног интервјуа могу дати добру представу о могућностима кандидата, нећете знати да ли је кандидат савршена утакмица за вас и ваш тим док не радите са њима.

Са пробним периодом, морате да урадите следеће:

 • поштујте радну етику и вредности фрееланцера
 • процијените способност фрееланцера да научи ваше процесе и системе
 • процените да ли ће фрееланцер радити добро заједно са вама и вашим тимом
 • процијените техничке, креативне и вјештине доношења одлуке слободњака
 • оцените општу погодност фрееланцера за обављање посла

Уз ове предности, вреди труда да се предлог прода вашим најбољим кандидатима. Обавестите их да конкурсни или пробни период нуди предности обема странама. Са њихове стране, они могу промовисати своје вештине и проценити да ли вам компанија, тим и прилика помажу да испуне своје циљеве у каријери. А ви имате користи ако можете испробати прије куповине.

Пробни периоди обично трају од 30 до 90 дана. Имаћете више него довољну прилику да лично и професионално упознате успешног кандидата у то време.

4. Избегавање преваре

Реч опреза док тражите фрееланцера. Веб странице за самосталне кориснике често имају мали проценат преваре за које се чини да имају сјајне цене и портфеље. Али неки “раде систем” тако што траже плаћање унапред и не испоручују.

На пример, Гуру, фрееланцер може тврдити да је пројекат завршен и да преда фактуру која се аутоматски плаћа. Ако нисте пажљиви, фрееланцер ће вам бити плаћен чак и ако нисте одобрили њихов рад. Да, то се може поправити већину времена, али да га не преваре, клијенти би требало да захтевају референце, прегледају портфељ и читају друге коментаре клијената. Чак и оцјене са пет звјездица су безгрешне, али то су добар почетак.

Зато користите савете из корака 5 да спречите преваре и проверите претходне клијенте и клијентове оцене пре него што пристанете да сарађујете са било киме посебно.

5. Састави уговор након што је изабран фрееланцер

Једном када одаберете најбољег фрееланцера менаџера друштвених медија за своје предузеће, обавезно се заштитите без обзира на веб локацију или софтвер за плаћање који користите. Размотрити:

 • израда уговора са кључним резултатима и утврђеним прекретницама / метрикама
 • повезивање плаћања са прекретницама или постигнућима пројекта
 • помоћу рачуна за депоновање (најбоље веб странице за слободне компаније пружају ову опцију) за плаћање

На тај начин ви као клијент имате веће шансе да посао буде довршен, обављен на време и да вас не преваре. А ако имате сукоба са фрееланцер-ом, имат ћете чврсту документацију ако вам је потребна помоћ у рјешавању радног производа или проблема са плаћањем.

Закључак

Раст популарности и економичности друштвених медија чине га привлачним маркетиншким каналом за мала, средња и велика предузећа. Многе компаније пружају услуге бесплатних ресурса друштвених медија како би им помогле да повећају свест о робној марки, повећају ангажман и продају горива. Ако желите да урадите исто, почните са писањем сјајног огласа за посао, спровођењем ефикасног интервјуа, нудећи конкурс или пробни период и развијте здрав уговор. И никако, немојте бити преварени.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me