Dit is een gastpost van Maggie Aland van Fit Small Business.

Er zijn meer dan 3 miljard maandelijkse actieve gebruikers op Facebook, Instagram en Twitter samen. De populariteit van social media plus de kosteneffectiviteit van adverteren op social media maken het een aantrekkelijk marketingplatform voor alle soorten bedrijven. Als gevolg hiervan zullen de banen voor social media management in de VS het komende decennium naar verwachting met 9 procent groeien. Je krijgt concurrentie als je de beste freelance social media manager wilt inhuren.

Daarom hebben we deze uitgebreide gids samengesteld voor het inhuren van een freelance social media manager.

In dit artikel bespreken we hoe u:

 1. Maak een fantastische vacature om een ​​freelance social media manager aan te trekken
 2. Ontwikkel een freelancer screening-interview
 3. Organiseer een wedstrijd of proefperiode om de juiste persoon te kiezen
 4. Vermijd oplichting
 5. Schrijf een freelancer-contract

Laten we beginnen.

5-staps gids voor het inhuren van een freelance social media manager

1. Maak een fantastische vacature

Wervingsmanagers weten niet altijd hoe ze de beste functieomschrijving moeten maken of waar ze deze moeten plaatsen. Door uw vacature te optimaliseren en op een site als Indeed te plaatsen, die veel werkzoekende bezoekers genereert, wordt de kans groter dat kandidaten op uw post reageren in plaats van op een andere.

Kom uit de zee van vacatures. Volg onze onderstaande tips en trek freelancers van hoge kwaliteit aan op sociale media.

Deel interessante weetjes over uw bedrijf of team

Uw vacature op externe freelance vacaturesites dient als een advertentie, niet alleen voor de functie, maar ook voor uw bedrijfsmerk. Maak van de gelegenheid gebruik om uw bedrijf te verkopen. Weersta de drang om alleen basisinformatie zoals locatie, naam en branche op te nemen. Stel in plaats daarvan uw bedrijf voor op een manier die kandidaten prikkelt. Op sommige sites zoals Monster kun je zelfs foto’s plaatsen om je werkplek, teamleden en leuke teamactiviteiten te laten zien. Laten we eens kijken naar een voorbeeld van AirBnB.

Overzicht AirBnB-bedrijf

(AirBnB’s introductie op een vacature voor social media manager)
Bron: Buffer Social

Vermeld in uw vacature, zoals de advertentie hierboven, wat uw bedrijf leuk of aantrekkelijk maakt om te werken, wat u doet om de wereld of het leven van uw klanten gemakkelijker te maken, en wat uw bedrijfswaarden zijn. Uw beschrijving moet op zijn minst de interesse van sollicitanten wekken en kan voldoende zijn om hen te dwingen de rest van uw vacature te lezen en te solliciteren

Houd de functietitel eenvoudig

Hoewel veel bedrijven dingen interessant proberen te maken door creatieve functietitels te bedenken, zoals ‘Rockstar Social Media Manager’, raden we je aan de titel duidelijk te houden, zodat je vacature kan worden gevonden. De functietitel, Social Media Manager, komt bijvoorbeeld vaker voor en werkzoekenden zullen uw vacature vaker vinden als deze een gemeenschappelijke titel heeft.

De titel ‘Social Media Manager’ brengt meer dan 2000 vacatures op Indeed naar voren. ‘Social Media Rockstar’ brengt daarentegen slechts 18 vacatures op Indeed naar voren.

Unieke functietitels staan ​​hoogstwaarschijnlijk onder titels die exact overeenkomen met de gezochte zoekwoorden. Gebruik daarom een ​​duidelijke functietitel zoals “Social Media Manager” om je kans om gevonden te worden door freelancers van hoge kwaliteit te vergroten. Kandidaten gebruiken vaak een reeks veelgebruikte zoekwoorden bij het zoeken naar een specifieke baan op online vacaturesites. Maak het hen dus gemakkelijk om uw advertentie te vinden.

Beschrijf de leuke teamleden waarmee ze zullen werken

Geef in het kort informatie over uw team. Veel socialemediaspecialisten zijn erg sociaal. In feite hebben ze misschien voor dit werk gekozen omdat ze graag contact maken met mensen. Wetende dat ze deel zullen uitmaken van een team en niet alleen zullen werken, kan bijdragen aan de aantrekkingskracht van uw freelancer-vacature.

Wees duidelijk over waar het werk zal worden gedaan

Het is belangrijk dat u duidelijk aangeeft of de klus moet worden verplaatst of dat er op een bepaalde locatie moet worden gewerkt. Verhuizing kan een dealbreaker zijn voor veel gekwalificeerde aanvragers, vooral voor degenen met een gezin. Aan de andere kant, als de taak op afstand is, maak daar dan reclame voor. Banen die 100 procent op afstand zijn, trekken veel meer sollicitanten aan, dus laat hen weten of offsite werken een optie is.

Geef een overzicht van de functie

Een lange saaie lijst met taken en dagelijkse taken alleen kan alle opwinding die je hebt weten op te wekken, wegnemen. Geef in plaats daarvan in vogelvlucht weer wat er van een socialemediamanager wordt verwacht. Definieer het doel van de functie en hoe deze het bedrijf helpt zijn doelen te bereiken. De beste kandidaten zijn slim genoeg om conclusies te trekken over dagelijkse taken en de tools die alleen op basis van het overzicht worden gebruikt. Hieronder ziet u een goed voorbeeld van een taakoverzicht.

Voorbeeld taakoverzicht

(Voorbeeld taakoverzicht)
Bron: Slack

Uw vacature moet een snel overzicht geven van taken met actiewoorden, zoals:

 • Speerpunten marketingcampagnes en -strategieën voor sociale media
 • Onderhoudt de merkboodschap op social media platforms
 • Creëert inhoud in verschillende media-indelingen om betrokkenheid en conversie te stimuleren
 • Toepassingen statistieken en analytische tools om campagnes te verbeteren en te maximaliseren
 • Gedragingen onderzoek naar concurrenten
 • Werken in de hele organisatie met merkmanagers, grafisch ontwerpers en andere makers van inhoud

De sleutel hier is om de lijst met opsommingstekens kort te houden om overweldigende kandidaten te voorkomen. U kunt de details van elk van deze taken bespreken tijdens een screeninginterview.

Definieer duidelijk de functie-eisen

Een duidelijk gedefinieerde set vereisten helpt kandidaten om nauwkeurig te beoordelen of ze hebben wat nodig is om succesvol te zijn. Moet je bijvoorbeeld als freelancer een marketingdiploma hebben? Duidelijke vereisten helpen niet-gekwalificeerde werkzoekenden te verwijderen en verminderen irrelevante sollicitaties waar u anders doorheen zou moeten kijken. Hierdoor krijg je een gezonde pool van gekwalificeerde kandidaten. Zie hieronder een voorbeeld van duidelijke taakvereisten.

Definieer duidelijk taakvereisten

(Functieomschrijving met duidelijke eisen)
Bron: LinkedIn

Het helpt ook als je duidelijk weet welke eisen er eigenlijk gesteld worden en welke gewoon de voorkeur hebben of leuk zijn. U wilt niet dat aanvragers denken dat een vaardigheid die prettig is, zoals bekendheid met Hootsuite, vereist is, omdat ze mogelijk niet van toepassing zijn als ze die niet hebben. Het toevoegen van een sectie met voorkeursvaardigheden roept uw ​​ideale kandidaten op en geeft hen meer redenen om op de sollicitatieknop te drukken, maar schrapt geen anderszins goed gekwalificeerde freelancers.

Adverteer salaris en extraatjes

De Salary Tool van Indeed laat zien dat beheerders van sociale media ongeveer $ 17,84 per uur verdienen. U wilt echter een uurtarief adverteren, omdat dat vaker voorkomt bij het werken met een freelancer.

Meer dan 50 procent van de Amerikaanse bedrijven verstrekt geen salarisgegevens in vacatures. Als u echter het aantal sollicitanten wilt verbeteren, overweeg dan om salarisinformatie te publiceren als onderdeel van uw advertentie voor een freelancer. Onderzoek toont aan dat het opnemen van loongegevens in vacatures leidt tot een toename van 30 procent van de kandidaten.

Adverteer salaris en extraatjes

(Gemiddeld uurtarief van social media-manager)
Bron: Indeed.com

Overweeg bovendien om enkele voordelen op te nemen als onderdeel van uw algehele vergoedingspakket. EEN
Uit een enquête van Glassdoor blijkt dat bijna 60 procent van de respondenten zegt dat ze sterke voordelen in overweging nemen bij het accepteren van een aanbieding. Voordelen en voordelen klinken bijzonder aantrekkelijk voor freelancers omdat ze weten dat u wettelijk niet verplicht bent om voordelen aan te bieden. Het wekt de indruk dat je een gulle werkgever bent.

Als uw budget het toelaat, zijn hier de typische voordelen die aan freelancers worden gegeven:

 • Prestatiebonus in contanten voor het vroegtijdig voltooien van een project of het overschrijden van projectdoelen
 • Betaalde vrije tijd na een bepaalde periode van werken, zoals 90 of 120 dagen
 • Gratis tickets, reizen, maaltijden en / of lokale accommodatie

Plaats uw baan

Om de meeste exposure voor uw vacature te krijgen, plaatst u deze op verschillende plaatsen. Dit omvat grote vacaturesites, zoals Indeed, Monster en CareerBuilder. U profiteert ook van het plaatsen van uw baan op sites die zich richten op freelancers, zoals Upwork, Freelancer.com en PeoplePerHour.

2. Ontwikkel een effectief Freelancer Screening Interview

Het interview is uw kans om potentiële freelancers te evalueren en meer informatie te geven over uw bedrijf en de baan. In een typisch werknemersinterview stelt de interviewer vragen die de kennis van de kandidaat over het bedrijf meten. Dat gebeurt echter zelden in een interview met een freelancer. Tenzij u een bekend bedrijf bent met meerdere locaties, houdt u zich aan vragen die de achtergrond en technische vaardigheden van de kandidaat beoordelen.

Hier zijn vier vragen die u kunt gebruiken of wijzigen. Deze geven een goed beeld van de ervaring en competentie van de kandidaat in social media management.

1. Welke strategie gebruik je om volgers op sociale media aan te trekken?

Als je vraagt ​​naar de laatste prestaties van de kandidaat op sociale media, krijg je hoogstwaarschijnlijk antwoorden die betrekking hebben op verbetering van een aantal belangrijke statistieken, zoals likes, volgers en bereik. Merkmanagementexpert Emad Abou Elgheit schrijft dat cijfers alleen niet het werkelijke vaardigheidsniveau weerspiegelen, omdat groei te wijten kan zijn aan tal van andere factoren, waaronder sterke PR, enorme advertentiebudgetten en een sterk persoonlijk merk.

Vraag in plaats daarvan naar de algemene strategie van de kandidaat. U wilt iemand die weet hoe u:

 • Onderzoek en vind de juiste zoekwoorden
 • Maak contact met influencers
 • Identificeer en benut trends
 • Bedenk relevante hashtags

Dit zijn de basis voor het uitbreiden van je fanbase.

2. Welke statistieken gebruikt u om te bepalen of uw campagnes succesvol zijn?

De ideale kandidaat zal zich concentreren op statistieken die verband houden met betrokkenheid, zoals het aantal aandelen, opmerkingen en vermeldingen. Het individu zal ook kijken naar websiteverkeer afkomstig van sociale mediakanalen.

Daarnaast moet de ideale kandidaat de ultieme metriek noemen: conversieratio. Je steekt tenslotte geld in marketing op sociale media om je winst te vergroten. Daarom helpt deze vraag de beginners te scheiden van de echte pro’s. Houd er rekening mee dat u investeert in een socialemediamanager om klanten te betrekken en conversies te genereren. Een goede freelancer levert je duizenden volgers en honderden likes op, maar een geweldige freelancer trekt klanten aan en zet ze om in klanten.

3. Hoe zou u contact opnemen met influencers in ons domein?

Ervaren kandidaten weten hoe belangrijk het is om contact te leggen met influencers uit de industrie om meer volgers aan te trekken. Ze zijn bedreven in het snel identificeren van persoonlijkheden van sociale media die waardevol zijn voor uw publiek. De strategie is ook eenvoudig:

 • volg de influencer
 • deel van tijd tot tijd de berichten van de influencer
 • vergeet niet de influencer bij elk bericht te vermelden
 • wacht tot de beïnvloeder dankbaar is voor het delen
 • stuur een direct bericht of een e-mail
 • gezamenlijke inspanningen voorstellen

Als de kandidaat een antwoord geeft met min of meer dezelfde strategie, dan praat je met iemand die geschikt is voor de functie. Dit laat zien dat de persoon een volledig nieuwe sociale media kan laten groeien.

Terwijl kandidaten met een gebrek aan ervaring in het beheer van sociale media het zeker moeilijk zullen hebben om deze vraag te beantwoorden. De gedachte om contact te leggen met influencers om hun publiek te laten groeien, is misschien niet bij hen opgekomen omdat het meer geavanceerde vaardigheden vereist dan de gebruikelijke planning, reageren op reacties en het plaatsen van inhoud.

4. Beschrijf hoe u een merk heeft geholpen zijn aanwezigheid op sociale media te verbeteren?

Deze vraag stelt de kandidaat in staat om hun antwoorden op de bovenstaande vragen te reflecteren en uit te breiden. U wilt dat de freelance sollicitant over hun ervaring praat, zodat u kunt bepalen of zij deze vaardigheden daadwerkelijk in een professionele setting hebben uitgevoerd of er alleen online over lezen. Deze vraag moet kandidaten ertoe aanzetten om te praten over het aantrekken van volgers, het verbinden met influencers en het analyseren van de juiste KPI’s.

3. Organiseer een wedstrijd of voer een betaalde proefperiode uit

Veel freelancer-websites zoals Freelancer en PeoplePerHour bieden een optie om een ​​wedstrijd te organiseren voor een vast bedrag. Je biedt een prijs aan en betaalt deze alleen uit aan de freelancer die ‘wint’ door het beste werk te doen. Het is een geweldige manier om de vaardigheden van veel freelancers te testen voordat je één persoon inhuurt.

Of overweeg om een ​​betaalde proefperiode van 30-90 dagen te lopen, vooral als u een freelancer op afstand inhuurt. Een proefperiode, die kan worden afgekeurd in relaties tussen werknemers en werkgevers, wordt algemeen aanvaard in de freelancingswereld. Hoewel de sollicitatievragen voor freelancers u een goed idee kunnen geven van de mogelijkheden van de kandidaat, weet u pas wanneer u met hen werkt of de kandidaat de perfecte match is voor u en uw team.

Met een proefperiode doe je het volgende:

 • observeer de werkethiek en waarden van de freelancer
 • meet het vermogen van de freelancer om uw processen en systemen te leren
 • beoordeel of de freelancer goed zal samenwerken met jou en je team
 • de technische, creatieve en besluitvormingsvaardigheden van de freelancer evalueren
 • de algehele geschiktheid van de freelancer beoordelen om het werk te doen

Met deze voordelen is het de moeite waard om de propositie aan uw topkandidaten te verkopen. Laat hen weten dat de wedstrijd of proefperiode voordelen biedt voor beide partijen. Aan hun kant kunnen ze hun vaardigheden promoten en beoordelen of uw bedrijf, team en kansen hen helpen hun carrièredoelstellingen te bereiken. En u profiteert van de mogelijkheid om te proberen voordat u koopt.

Proefperiodes lopen meestal tussen 30-90 dagen. U krijgt in die tijd meer dan voldoende gelegenheid om de succesvolle kandidaat persoonlijk en professioneel te leren kennen.

4. Het vermijden van oplichting

Een waarschuwing wanneer u op zoek bent naar een freelancer. Freelance-websites hebben vaak een klein percentage oplichters die geweldige prijzen en portefeuilles lijken te hebben. Maar sommigen ‘werken het systeem’ door vooraf betaling te vragen en niet te leveren.

Op Guru kan een freelancer bijvoorbeeld beweren dat een project is voltooid en een factuur indienen die automatisch wordt betaald. Als je niet oppast, wordt de freelancer betaald, zelfs als je hun werk niet hebt goedgekeurd. Ja, het kan meestal worden verholpen, maar om niet te worden opgelicht, moeten klanten referenties opvragen, een portfolio bekijken en andere klantrecensies lezen. Zelfs vijfsterrenbeoordelingen zijn waterdicht, maar ze zijn een goed begin.

Dus gebruik de tips in stap 5 om te voorkomen dat u wordt opgelicht en bekijk de eerdere klanten en klantbeoordelingen van de freelancers voordat u ermee instemt om met iemand in het bijzonder samen te werken.

5. Stel een contract op zodra de freelancer is geselecteerd

Zodra je de beste freelancer voor social media-managers voor je bedrijf hebt gekozen, moet je jezelf beschermen, ongeacht welke freelancer-website of betalingssoftware je gebruikt. Overwegen:

 • het opstellen van een contract met de belangrijkste resultaten en mijlpalen / metrische gegevens
 • betalingen koppelen aan projectmijlpalen of prestaties
 • het gebruik van een escrow-account (de beste freelance-websites bieden deze optie) voor betaling

Op die manier heb je als klant een betere kans om het werk af te krijgen, op tijd af te krijgen en niet opgelicht te worden. En als je een geschil hebt met de freelancer, heb je gedegen documentatie als je hulp nodig hebt bij het oplossen van een werkproduct of betalingsprobleem.

Conclusie

De stijgende populariteit en kostenefficiëntie van sociale media maken het een aantrekkelijk marketingkanaal voor kleine, middelgrote en grote bedrijven. Veel bedrijven maken gebruik van de diensten van freelance bronnen voor sociale media om hen te helpen hun merkbekendheid te vergroten, betrokkenheid te stimuleren en de verkoop te stimuleren. Als je hetzelfde wilt doen, begin dan met het schrijven van een geweldige jobadvertentie, het houden van een effectief interview, het aanbieden van een wedstrijd of proefperiode en het ontwikkelen van een goed contract. En laat je zeker niet oplichten.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me