Това е гост от Маги Аланд от Fit Small Business.

Има над 3 милиарда активни потребители месечно във Facebook, Instagram и Twitter. Популярността на социалните медии плюс икономическата ефективност на рекламата в социалните медии го правят привлекателна маркетингова платформа за всички видове предприятия. В резултат на това се очаква работни места за управление на социални медии в САЩ да нараснат с 9 процента през следващото десетилетие. Ще имате конкуренция, ако искате да наемете най-добрия мениджър на социални медии на свободна практика.

Ето защо съставихме това цялостно ръководство за наемане на мениджър на социални медии на свободна практика.

В тази статия обхващаме как да:

 1. Създайте страхотна обява за работа, за да привлечете мениджър на социални медии на свободна практика
 2. Разработете скринингово интервю на свободна практика
 3. Направете конкурс или пробен период, за да изберете подходящия човек
 4. Избягвайте измами
 5. Напишете договор на свободна практика

Да започваме.

5 стъпка ръководство за наемане на мениджър на социални медии на свободна практика

Contents

1. Създайте страхотна обява за работа

Мениджърите по наемането не винаги знаят как да съставят най-доброто описание на работата или къде да го публикуват. Оптимизирането на вашата обява за работа и публикуването й в сайт като Действително, който получава много трафик на търсещи работа, ще увеличи вероятността кандидатите да отговорят на вашата публикация вместо на друга.

Излезте от морето на обяви за работа. Следвайте нашите съвети по-долу и привлечете качествени фрийлансъри в социалните медии.

Споделете интересни лакомства за вашата компания или екип

Вашата длъжност в бордовете за работа на външни служители служи като реклама, не само на работата, но и на марката на вашата компания. Възползвайте се от възможността да продадете вашата компания. Съпротивлявайте се на желанието да включите само основна информация, като местоположение, име и индустрия. Вместо това представете вашата компания по начин, който вълнува кандидатите. Някои сайтове като Monster дори ви позволяват да публикувате снимки, за да покажете работното си място, членовете на екипа и забавните дейности в екипа. Нека да разгледаме пример от AirBnB.

AirBnB Преглед на компанията

(Въведение на AirBnB в обява за работа на мениджър на социални медии)
Източник: Buffer Social

В обявата си за работа, като тази, показана по-горе, включете подробности за това какво прави вашата компания забавно или привлекателно място за работа, какво правите, за да подобрите света или живота на клиентите си по-лесен и какви са ценностите на вашата компания. Най-малкото, вашето описание трябва да предизвика интереса на кандидатите и може да бъде достатъчно, за да ги принуди да прочетат останалата част от вашата длъжност и да кандидатстват

Запазете заглавието на работата просто

Въпреки че много компании се опитват да направят интересни неща, като предлагат творчески заглавия като „Мениджър на социални медии Rockstar“, препоръчваме ви да запазите ясно заглавието, за да може вашата реклама за работа да бъде намерена. Например, заглавието на работа, Social Media Manager, е по-често срещано, а търсещите работа е по-вероятно да намерят обявата ви за работа, ако тя има общо заглавие.

Заглавието „Мениджър на социалните медии“ съдържа над 2000 публикации за работа в действителност. За разлика от тях „Social Media Rockstar“ предлага само 18 обяви за работа в действителност.

Уникалните заглавия за работа са най-вероятно да се класират под заглавия, които точно съвпадат с търсените ключови думи. Затова използвайте пряко заглавие на работа като „Мениджър на социални медии“, за да увеличите шансовете си да бъдете намерени от качествени фрийлансъри. Кандидатите често използват набор от общи ключови думи, когато търсят конкретна работа в онлайн дъски за работа. Затова ги улеснявайте да намерят вашата реклама.

Опишете забавните членове на екипа, с които ще работят

Накратко включете информация за вашия екип. Много специалисти в социалните медии са много общителни. Всъщност те може да са избрали тази линия на работа, защото обичат да се свързват с хората. Знаейки, че те ще бъдат част от екип и не работят самостоятелно, може да добавите към обжалването на вашата обява за работа на свободна практика.

Бъдете ясни къде ще се работи

Важно е ясно да посочите дали работата изисква преместване или дали работата трябва да бъде извършена на определен обект. Преместването може да бъде прекъсвач на сделката за много квалифицирани кандидати, особено за тези, които имат семейство. От друга страна, ако работата е отдалечена, рекламирайте това. Работите, които са на 100 процента отдалечени, привличат много повече кандидати, така че ги уведомете дали работата извън сайта е опция.

Предоставете преглед на позицията

Дългият скучен списък на работните задължения и ежедневните задачи сам по себе си може да заглуши каквото и да е вълнение, което сте успели да предизвикате. Вместо това, предлагайте птичи поглед какво се очаква от мениджъра на социалните медии. Определете целта на позицията и как помага на компанията да постигне целите си. Най-добрите кандидати са достатъчно интелигентни, за да правят изводи за ежедневните задачи, както и за използваните инструменти въз основа само на прегледа. Един добър пример за преглед на работата е показан по-долу.

Преглед на примерната работа

(Примерен преглед на работата)
Източник: Отпуснат

Вашата обява за работа трябва да осигурява бързо завръщане на задачи с думи за действие, като например:

 • върхове на копия маркетингови кампании и стратегии за социални медии
 • Поддържа съобщението на марката в социалните медийни платформи
 • Създава съдържание в различни медийни формати за стимулиране на ангажираност и реализация
 • употреби показатели и аналитични инструменти за подобряване и максимизиране на кампаниите
 • Провежда изследвания на конкуренти
 • Върши работа в цялата организация с мениджъри на марки, графични дизайнери и други създатели на съдържание

Ключовото тук е да се поддържа кратък списъкът с куршуми, за да се избегнат преобладаващите кандидати. Можете да обсъждате спецификите на всяко от тези работни задължения по време на скринингово интервю.

Ясно дефинирайте изискванията за работа

Ясно определен набор от изисквания помага на кандидатите да преценят точно дали имат какво е необходимо, за да бъдат успешни. Например, изисквате ли фрийлансърът да притежава маркетингова степен? Ясните изисквания помагат да се премахнат неквалифицираните търсещи работа и да се намалят неподходящите приложения, които иначе би трябвало да разгледате. В резултат на това получавате здрав пул от квалифицирани кандидати. Вижте пример за ясни изисквания за работа по-долу.

Ясно дефинирайте изискванията за работа

(Описание на длъжността с ясни изисквания)
Източник: LinkedIn

Също така помага, ако сте наясно кои изисквания всъщност се изискват и кои са просто предпочитани или приятни за изпълнение. Не искате кандидатите да мислят за добро умение, като запознаване с Hootsuite, е необходимо, тъй като те може да не се прилагат, ако нямат такова. Добавянето на раздел за предпочитани умения извиква идеалните ви кандидати и им дава повече причини да натиснат бутона за кандидатстване, но не отхвърляме иначе добре квалифицираните фрийлансъри.

Рекламирайте заплата и бонуси

Наистина инструментът за заплата показва, че мениджърите в социалните медии печелят около 17,84 долара на час. Ще искате обаче да рекламирате почасова ставка, тъй като това е по-често при работа с фрийлансър.

Над 50 процента от американските компании не предоставят подробности за заплатите в обявите за работа. Ако искате да подобрите броя на кандидатите, обаче, помислете за публикуването на информация за заплатите като част от рекламата си на свободна практика. Изследването разкрива, че включването на подробности за заплатите в обявите за работа води до 30% увеличение на кандидатите.

Рекламирайте заплата и перки

(Средна часова ставка на мениджъра на социални медии)
Източник: наистина.com

Освен това, помислете дали да включите няколко обезщетения като част от цялостния си пакет компенсации. А
Проучване на Glassdoor съобщава, че близо 60 процента от анкетираните казват, че силно обмислят привилегии, когато приемат оферта. Перфектите и обезщетенията звучат особено привлекателно за фрийлансъри, защото те знаят, че от закона не се изисква да предлагате обезщетения. Прави впечатление, че сте щедър работодател.

Ако бюджетът ви позволява, ето типичните предимства, дадени на работниците на свободна практика:

 • Бонус за изпълнение в брой за изпълнение на проект рано или надхвърляне на целите на проекта
 • Платен отпуск след работа за определен период от време, например 90 или 120 дни
 • Безплатни билети, екскурзии, храна и / или местно настаняване

Публикувайте работата си

За да получите максимална експозиция за публикуването на вашата работа, публикувайте я на няколко места. Това включва големи сайтове за публикуване на работа, като наистина, Monster и CareerBuilder. Вие също ще се възползвате от публикуването на работата си в сайтове, които се грижат за фрийлансъри, като Upwork, Freelancer.com и PeoplePerHour.

2. Разработете ефективно скрининг интервю за фрийлансър

Интервюто е вашата възможност да оцените потенциалните фрийлансъри, както и да предоставите повече информация за вашата компания и работата. В типично интервю за служителите интервюиращият задава въпроси, които преценяват знанията на кандидата за компанията. Това обаче рядко се случва в интервю с фрийлансър. Освен ако не сте добре позната компания с множество места, придържайте се към въпроси, които оценяват предисторията и техническите умения на кандидата.

Ето четири въпроса, които можете да използвате или модифицирате. Те ще предоставят добра картина на опита и компетентността на кандидата в управлението на социалните медии.

1. Каква стратегия използвате, за да привлечете последователи в социалните медии?

Ако попитате за най-новите постижения на кандидата в социалните медии, най-вероятно ще получите отговори, които включват подобрение в редица ключови показатели като харесвания, последователи и обхват. Експертът по управление на марката Emad Abou Elgheit пише, че само по себе си цифрите не отразяват действителното ниво на умения, тъй като растежът може да се дължи на множество други фактори, включително силен PR, огромни рекламни бюджети и силна лична марка.

Вместо това попитайте за общата стратегия на кандидата. Искате някой, който знае как:

 • Проучете и намерете правилните ключови думи
 • Свържете се с влиятели
 • Определете и задействайте тенденциите
 • Представете подходящи хештеги

Това са основите в отглеждането на вашата фенска база.

2. Какви показатели използвате, за да определите дали вашите кампании са успешни?

Идеалният кандидат ще се съсредоточи върху показатели, свързани с ангажираността, като брой споделяния, коментари и споменавания. Индивидът също ще разгледа трафика на уебсайта, идващ от каналите на социалните медии.

Освен това идеалният кандидат трябва да спомене крайния показател: процент на конверсия. Afterall, вие влагате пари в маркетинга на социалните медии, за да засилите крайния резултат. Затова този въпрос помага да се отделят начинаещите от реалните професионалисти. Имайте предвид, че инвестирате в мениджър на социални медии, за да ангажирате клиенти и да реализирате реализации. Добрият фрийлансър ще ви донесе хиляди последователи и стотици харесвания, но страхотен ще ангажира клиенти и ще ги конвертира в клиенти.

3. Как бихте могли да достигнете до влияещите в нашия домейн?

Опитните кандидати знаят важността на свързването с влиянието на индустрията, за да привлекат повече последователи. Те умеят бързо да идентифицират личности в социалните медии, които са ценни за вашата аудитория. Стратегията също е проста:

 • следвайте влиянието
 • споделяйте публикациите на влиянието от време на време
 • не забравяйте да споменете влиянието на всеки пост
 • изчакайте влиянието да изрази благодарност за споделянето
 • изпратете директно съобщение или имейл
 • предлагат съвместни усилия

Ако кандидатът отговори с повече или по-малко една и съща стратегия, тогава говорите с някой, подходящ за позицията. Това показва, че човекът може да отглежда социални медии, следвайки от нулата.

Докато кандидатите с липса на опит в управлението на социални медии определено ще се борят да отговорят на този въпрос. Мисълта да се свържете с влиятелни лица, за да увеличите аудиторията си, може да не е преминала през ума им, защото това изисква по-сложни умения от обичайното планиране, отговаряне на коментари и публикуване на съдържание.

4. Опишете как сте помогнали на марката да подобри присъствието си в социалните медии?

Този въпрос позволява на кандидата да разгледа и разшири отговорите си на въпросите по-горе. Искате кандидатът на свободна практика да разкаже за техния опит, за да можете да определите дали действително са изпълнили тези умения в професионална обстановка или просто четете за тях онлайн. Този въпрос трябва да подтикне кандидатите да говорят за привличане на последователи, свързване с влиятелни фактори и анализ на правилните KPI.

3. Домакин на конкурс или пускане на платен пробен период

Много уебсайтове на свободна практика като Freelancer и PeoplePerHour предоставят възможност да бъде домакин на конкурс за фиксирана сума пари. Вие предлагате награда и я изплащате само на фрилансера, който „печели“, като върши най-добрата работа. Това е чудесен начин да тествате много умения на свободна практика, преди да наемете един човек.

Или помислете за провеждане на платен пробен период от 30-90 дни, особено ако наемате отдалечен фрийлансър. Пробен период, който може да се нагърби във взаимоотношенията служител-работодател, е общоприет в света на свободните баланси. Въпреки че въпросите за интервю на свободна практика могат да ви дадат добра представа за възможностите на кандидата, вие няма да знаете дали кандидатът е идеалният мач за вас и вашия екип, докато не работите с тях.

С пробен период можете да направите следното:

 • спазвайте работната етика и ценностите на фрийлансъра
 • преценете способността на фрийлансъра да научи вашите процеси и системи
 • преценете дали фрийлансърът ще работи добре заедно с вас и вашия екип
 • оценете техническите, творческите и уменията за вземане на решения на фрийлансъра
 • оценете общата годност на фрийлансъра да върши работата

С тези предимства си струва усилията да продадете предложението на вашите най-добри кандидати. Уведомете ги, че конкурсният или пробен период предлага предимства и на двете страни. От своя страна те могат да популяризират своите умения и да преценят дали вашата компания, екип и възможност да им помогнат да постигнат своите кариерни цели. И вие печелите, като можете да опитате преди да купите.

Пробните периоди обикновено протичат между 30-90 дни. Ще имате повече от достатъчна възможност да се запознаете с успешния кандидат лично и професионално през това време.

4. Избягване на измами

Дума за предпазливост, докато търсите фрийлансър. Уебсайтовете на свободна практика често имат малък процент измамници, които изглежда имат големи цени и портфейли. Но някои „работят на системата“, като искат плащане предварително и не доставят.

Например, в Гуру, фрийлансърът може да твърди, че проектът е завършен и да представи фактура, която се плаща автоматично. Ако не сте внимателни, на свободна практика ще ви бъдат изплатени, дори ако не сте одобрили работата им. Да, той може да бъде коригиран през повечето време, но за да не бъдат измамени, клиентите трябва да поискат референции, да видят портфолио и да прочетат други клиентски отзиви. Дори петзвездни оценки са безупречни, но те са добър старт.

Затова използвайте съветите в стъпка 5, за да не бъдете измамени, и проверете предишните клиенти и рейтингите на клиентите на свободна практика, преди да се съгласите да работите с някой по-конкретно.

5. Изгответе договор, след като бъде избран фрилансер

След като изберете най-добрия фрийлансър за социални медии за вашия бизнес, не забравяйте да се защитите, независимо от това какъв уебсайт или софтуер за разплащане използвате на свободна практика. Обмисли:

 • изготвяне на договор с ключови резултати и основни етапи / показатели
 • свързване на плащания с етапите или постиженията на проекта
 • използване на escrow акаунт (най-добрите уебсайтове на свободна практика предоставят тази опция) за плащане

По този начин вие, като клиент, имате по-голям шанс да свършите работата, извършена навреме и да не бъдете измамени. И ако имате спор с фрийлансъра, ще имате солидна документация, ако се нуждаете от помощ за разрешаване на работен продукт или проблем с плащането.

заключение

Нарастващата популярност и ефективността на социалните медии го правят привлекателен маркетингов канал за малки, средни и големи бизнеси. Много компании регистрират услугите на ресурси за социални медии на свободна практика, за да им помогнат да увеличат информираността за марката, да ангажират ангажираността и продажбите на гориво. Ако искате да направите същото, започнете с написването на страхотна обява за работа, провеждане на ефективно интервю, предлагане на конкурс или пробен период и разработване на добър договор. И в никакъв случай не се заблуждавайте.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me