Gids voor e-mailmarketing Deel 3: Verhoog de omzet met de welkomstserie over e-mail

Je zou toch niet iemand vragen om met je te trouwen op de eerste date??


Naar alle maatstaven komt het een beetje sterk uit!

Je moet een goede eerste indruk maken en in de loop van de tijd een relatie opbouwen. Dan kun je de grote vraag stellen.

Internetmarketing is vergelijkbaar.

Je kunt iemand niet dwingen om meteen producten bij je te kopen. En als je te hard probeert, verdrijf je ze misschien zelfs.

Dat is waar de ‘e-mail-welkomstserie’ binnenkomt.

Welkom e-mail

Het is een truc voor e-mailmarketing waarvan bewezen is dat het de langetermijnbetrokkenheid met 33% verhoogt en driemaal zoveel inkomsten genereert.

In deze e-mailmarketing-serie, deel één en deel twee, heb ik je laten zien hoe je je abonneeaantallen kunt verhogen. In dit deel leg ik uit hoe je het meeste uit je abonnees kunt halen, ze kunt koesteren en ze kunt veranderen in betalende klanten.

Laten we eerst de voor de hand liggende vraag beantwoorden.

Bekijk onze definitieve e-mailmarketinggids

 • Deel 1: de 11 hoogst converterende aanmeldingsformulieren
 • Deel 2: Contentupgrades – de snelste manier om meer abonnees te krijgen
 • Deel 3: Verhoog de betrokkenheid & inkomsten met een welkomstserie via e-mail
 • Deel 4:19 eenvoudige trucs om een ​​40% e-mail open tarief te krijgen
 • Deel 5: de perfecte onderwerpregel: 18 trucs om het te pakken
 • Deel 6: Werkt uw e-mailmarketing? 14 essentiële meetwaarden om te meten

Wat is een welkomstserie voor e-mail?

Wanneer u zich abonneert op de e-mailnieuwsbrief van een website, ontvangt u meestal een e-mailbevestiging. Sommige sites gaan nog een stap verder en sturen u een ‘welkomstmail’. Misschien krijg je zelfs een gratis eBook of iets dergelijks.

virgin-america-welcome-email

Maar daar houdt het op. Daarna zijn het gewoon oude nieuwsbrieven en promoties.

Een welkomstserie over e-mail omvat die eerste communicatie over vijf tot zes e-mails. Misschien meer. De e-mailserie wordt over een paar weken verzonden en geeft uw informatie langzaam door aan uw nieuwe abonnee.

(Afbeeldingsbron)

Het geeft u een langere periode om een ​​relatie op te bouwen, en het vergroot de kans dat u ze in betalende klanten verandert.

Waarom is het zo effectief??

Die eerste welkomstmail is super krachtig. Statistieken tonen aan dat uw eerste e-mail de potentie heeft om 320% meer inkomsten te genereren dan alle andere.

Dus waarom zou u het niet uitrekken??

Je nieuwste abonnees zijn de meest actieve, meest ingeschakelde en meest geïntrigeerde. Ze zullen eerder uw e-mails openen en eerder van u kopen.

Maar na die eerste e-mail daalt het open tarief. Abonnees vergeten je, ze zijn overgestapt op andere dingen. De welkomstserie daarentegen blijft zorgen voor leads terwijl ze nog steeds hot zijn.

‘Nurturing’ abonnees op deze manier ontwikkelt 50% meer klanten die ‘ready to buy’ zijn. Gekoesterde klanten doen ook grotere aankopen.

Hier zijn nog een paar redenen waarom de welkomstserie werkt:

 1. Herhaling Er is een ouderwetse marketingtheorie die zegt dat klanten uw branding en boodschap zeven keer moeten zien voordat ze u zullen vertrouwen of van u zullen kopen. Een welkomstserie krijgt uw naam en merk herhaaldelijk voor zich. Het is vooral belangrijk als je een nieuw bedrijf bent.
 2. Een kans om uw verhaal te vertellen Een grote reden waarom we ons aangetrokken voelen tot bepaalde merken (en uiteindelijk van hen kopen) is dat we ons verbinden met hun verhaal en hun ethos. Een welkomst-e-mail geeft u de kans om uw abonnees meer over u te vertellen.

  vervelende koffer

 3. Bouwt vertrouwen op Klanten zijn natuurlijk op hun hoede voor nieuwe websites of services. Een reeks e-mails schept vertrouwen, dus als u om de verkoop vraagt, is de kans groter dat ze doorklikken.
 4. Meer kansen om te verkopen Met één welkomstmail staat de druk om snel iets te verkopen, wat sommige klanten kan irriteren. Met zes of zeven e-mails kunt u uw producten langzaam introduceren, te beginnen met kleine producten met een laag risico en door te werken naar de grote wapens.
 5. Overweldigt nieuwe abonnees nietMarketeers hebben de neiging om zoveel mogelijk informatie in hun welkomst-e-mail te persen, maar dat is niet altijd effectief. Als abonnees te veel opties of call-to-action tegenkomen, kunnen ze zich overweldigd voelen. Een welkomstserie lost dit probleem op, zodat u zich op slechts één ding tegelijk kunt concentreren. Veel effectiever.
 6. Lead nurturing Een welkomstserie biedt u de kans om langzaam een ​​nieuwe abonnee te koesteren. Op de lange termijn is dit een veel sterkere marketingtechniek.
 7. Gewoontevorming Zoals je in mijn onderstaande voorbeelden zult zien, bevat een welkomstserie nieuwe abonnees om actief op je e-mails te letten. In plaats van je updates te negeren, zullen nieuwe abonnees de gewoonte krijgen om naar ze uit te kijken. Dat is een recept voor toekomstige hoge tarieven.

Een welkome serie in actie

De eerste website die ik vond met de welkomstserie via e-mail was Pinterest (ik weet zeker dat anderen het eerst deden, maar Pinterest gaf me een tip). Laten we de hunne dus in detail bekijken.

Pinterest gebruikt hun welkomstserie om nuttige tips en trucs over het platform te druppelen zonder teveel van de abonnee te vragen. De eerste e-mail ziet er als volgt uit:

Pinterest 1e e-mail

U zult merken dat hun onderwerpregel ‘Aan de slag # 1’ zegt. Je weet meteen dat er een reeks e-mails komt.

De inhoud begint heel eenvoudig: “Wat is een speld?” Het leidt nieuwe gebruikers door de stapstenen en eindigt met een niet al te veeleisende call-to-action:

‘Probeer voorlopig in te loggen en inhoud voor jezelf te vinden.’

Het is niet opdringerig. Het is niet overweldigend. En nieuwe abonnees hebben iets over de service geleerd.

Het beste van alles is dat ze de abonnee vertellen wat ze vervolgens kunnen verwachten: “We sturen u de komende vijf dagen meer informatie …”

Het is een subtiele manier om de abonnee te vertellen de komende dagen op meer e-mails te letten. De abonnee is actief op zoek naar de volgende mail. Genie.

De tweede e-mail ziet er als volgt uit:

Pinterest 2e e-mail

Deze keer laat het je kennismaken met een paar meer details en moedigt het je aan om te beginnen met het opbouwen van je profiel. Nogmaals, er is een ‘wat is de volgende’ sectie om u eraan te herinneren dat er morgen nog een komt.

Dit is het derde e-mailadres:

Pinterest 3e e-mail

Deze heeft een veel sterkere call-to-action. Inmiddels heeft Pinterest de basis behandeld en ben je bekend met het platform.

Maar nu dringt het echt aan op de call-to-action die ertoe doet: een ‘pin it’ -knop toevoegen aan uw website.

Dit is opnieuw het eerste voorstel. Als Pinterest abonnees had gevraagd om de ‘pin it’-knop in de eerste e-mail toe te voegen, zou dit abonnees in verwarring hebben gebracht en hen hebben afgeschrikt.

Pinterest is niet het enige bedrijf dat deze truc gebruikt.

Asos gebruikt een kortere welkomstserie, slechts drie e-mails. Maar ze pushen niet tot een harde verkoop tot de derde e-mail.

asoscase

De eerste vertelt je wat je kunt verwachten van de Asos-nieuwsbrief en moedigt je aan om door de winkel te bladeren. Niets opdringerigs of veeleisends.

De tweede toont u specifieke items die u misschien leuk vindt op basis van uw geslacht en benadrukt de voordelen van kopen (gratis bezorging en gratis retourneren). Maar ze hebben nog steeds niet ronduit om de verkoop gevraagd.

Pas in de derde e-mail pushen ze de verkoop, met een korting van 10% en een sterkere call-to-action – ‘shop nu’.

Het is subtiel, maar krachtig. Het versterkt langzaam het merk en stimuleert de abonnee tot een verkoop.

Hoe u uw eigen e-mailserie kunt maken

Om een ​​welkomst-e-mailserie te maken, heeft u een account met een e-mailmarketingservice nodig. Deze walkthrough maakt gebruik van MailChimp, maar e-maildiensten zoals Aweber, Constant Contact of Emma bieden allemaal een vergelijkbare optie.

Een welkomstserie maakt gebruik van ‘e-mailautomatisering’. Met automatisering kunt u e-mails verzenden die worden geactiveerd door een bepaalde gebeurtenis. Zoals het activeren van een welkomstserie wanneer iemand zich aanmeldt voor uw e-maillijst. (Het is ook handig voor supertrucs, zoals klanten herinneren aan een verlaten winkelwagentje, ze korting sturen op hun verjaardag of de aankoopgeschiedenis van een klant gebruiken om soortgelijke items te promoten).

Automatisering is een betaalde functie op MailChimp, dus als je alleen het standaardpakket hebt, wil je upgraden. Als je helemaal nieuw bent, lees dan eerst onze MailChimp-zelfstudie – Een e-maillijst maken vanaf nul & verstuur uw eerste nieuwsbrief

Dit is hoe het werkt:

Stap 1. Log in op MailChimp en klik op automatisering

mc-automatisering

MailChimp noemt de automatiseringscampagne een ‘workflow’, dus we creëren een automatiseringsworkflow.

mc-automatisering-workflow

Stap 2. Kies de abonneelijst die u wilt gebruiken

Als u meer dan één lijst heeft, kies dan de juiste!

Stap 3. Kies het type workflow

welkom-serie

Klik op de optie ‘welkomstserie’. U zult merken dat er nog veel meer e-mails zijn die u hier kunt automatiseren. Je kunt later terugkomen om er een paar te bekijken.

Stap 4. Geef de workflow een naam en voer de naam en het e-mailadres in waar de welkomstserie vandaan komt

Pro-tip, sommige bloggers denken dat het de open rate verhoogt om een ​​echte afzendernaam en het bedrijf samen te gebruiken. Bijvoorbeeld ‘Daren from Bitcatcha’, in plaats van alleen ‘Bitcatcha’.

Stap 5. Wijs de trigger toe

In dit geval is onze trigger ‘wanneer abonnee zich aanmeldt’. Dat is wanneer we ze de welkomstserie willen sturen.

mc-trigger

Stap 6. Stel in wanneer de e-mail wordt geactiveerd

Voor de beste resultaten stelt u de eerste trigger in op ‘onmiddellijk’. Met andere woorden, uw abonnee krijgt meteen de eerste e-mail in de serie. Ze zullen de e-mail veel vaker openen als deze onmiddellijk na aanmelding binnenkomt – voordat ze afgeleid raken!

mc-workflow

Stap 7. Ontwerp uw eerste welkomstmail

Nu voor het leuke gedeelte. Vul je eerste welkomstbrief met inhoud en gebruik MailChimp’s sjablonen om deze te stylen. (Staat vast wat u in de welkomstserie van e-mail moet zetten? We hebben hieronder meer tips).

Stap 8. Stel het schema in

Hoe snel wil je dat de abonnee de tweede, derde en vierde e-mail ontvangt? Dit zal voor ieder van jullie verschillen. In sommige gevallen, zoals Pinterest, werkt er één per dag heel goed.

Voor anderen – met name retailers en verkopers van software of digitale producten online – wilt u wellicht langere hiaten gebruiken om abonnees de kans te geven vertrouwen op te bouwen.

Stap 9. Test, test, test

Nu uw welkomstserie actief is, houdt u de analyses goed in de gaten. Kijk naar de open-tarieven en doorklik-tarieven. Kunt u ze verbeteren? Pas de onderwerpregel, inhoud en planning aan totdat u het precies goed hebt.

Bonustips

Voordat ik ga, laten we een paar bonustips doornemen om uw welkomstserie optimaal te laten presteren.

1. Wat zijn je doelen?

Wat zijn, voordat u begint, uw drie hoofddoelen? Zo bepaal je wat er in je e-mailserie gaat. Als je een online winkel bent, zijn dit misschien bekendheid, Instagram-volgers en verkopen.

In dat geval gaat uw eerste e-mail over uw verhaal, de tweede bevat aanmoediging om uw Instagram te volgen en de derde eist een verkoop.

2. Wie ben jij?

Zorg ervoor dat uw eerste e-mail precies vaststelt wie u bent.

hellofresh

3. Versterk de voordelen van op de lijst staan

Maak van deze gelegenheid gebruik om hen eraan te herinneren waarom ze zich hebben aangemeld. Geef ze een goede reden om op je e-mails te blijven letten. Is het een korting of exclusieve informatie?

4. Vertel een verhaal

Een van mijn favoriete welkomstseries was 20 e-mails lang! Het was een financieel bedrijf en ze gebruikten de welkomstserie om het verhaal te vertellen over hoe ze een van hun klanten hielpen.

Met behulp van een boeiend verhaal wisten ze volledig samen te vatten wie ze waren, wat ze deden en hoe ze waarde toevoegden. Onderweg introduceerden ze verschillende producten, beginnend met een goedkoop e-book tot aan hun adviesdienst op maat.

5. Krijg een snelle eerste verkoop

Hoe eerder een klant iets (iets) koopt, hoe beter. Zodra ze bij u kopen, is er een verband. Ze zullen in de toekomst veel vaker e-mails openen en opnieuw bij u kopen.

Gebruik de welkomstserie om zo vroeg mogelijk een kleine verkoop te bemachtigen.

6. Bepaal eerst wat je wilt zeggen

Bepaal niet alleen een reeks van vijf e-mails en bedenk vervolgens hoe u ze moet vullen. Bepaal wat u wilt zeggen en deel het op in afzonderlijke e-mails.

7. Wat volgt?

Laat ze altijd achter met een klifhanger en laat ze weten wanneer ze de volgende e-mail kunnen verwachten. Zorg ervoor dat ze erop letten.

Lees verder

8. Houd de e-mails consistent

Probeer het ontwerp en de lay-out gedurende de hele serie consistent te houden. Houd ook een consistente onderwerpregel met een genummerd systeem of een constant thema. Het is een kleine truc die je merk versterkt.

9. Vraag om meer gegevens

Op uw eerste aanmeldingsformulier kunt u het beste te veel vragen vermijden. Een naam en e-mailadres is alles wat je nodig hebt om abonnees snel door de deur te krijgen.

Een welkomstserie geeft u echter de kans om later om meer informatie te vragen. U kunt in de derde of vierde e-mail om geslacht, locatie en andere voorkeuren vragen. Dat zal u helpen uw abonneelijst te segmenteren en meer geschikte e-mails te sturen.

10. Wacht tot de welkomstserie voorbij is voordat je je standaard nieuwsbrief verzendt

Zorg ervoor dat uw nieuwe abonnee pas na de welkomstserie uw normale nieuwsbrief of promotie-e-mails ontvangt. Het is een beetje verwarrend en desoriënterend.

Laat ze in de laatste e-mail van de serie weten dat het voorbij is en zet ze soepel over in de reguliere nieuwsbrieven.

11. Als een abonnee een promotiecode gebruikt, stuur deze dan niet opnieuw!

Als u een welkomstserie gebruikt om een ​​promotiecode meer dan eens te pushen, zorg er dan voor dat u de verkopen bijhoudt. Je wilt een abonnee niet dezelfde promocode blijven sturen als hij deze al heeft gebruikt.

De welkomstserie is de perfecte manier om merkloyaliteit op te bouwen en een sterkere klantrelatie voor de toekomst te creëren. De berichten geven u meer mogelijkheden om te verkopen terwijl uw abonnee het meest betrokken en enthousiast is over uw product.

Gebruikt iemand een welkomstserie of andere vormen van e-mailautomatisering? Ben je van plan in de toekomst? Laat me je gedachten en ideeën weten in het commentaargedeelte!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map