Това е гост на Джеф Ричардсън от Breadnbeyond.com.

Въпреки популярността си, видео с обяснител не е инструмент, от който всеки може да се възползва. Предприемачеството е трудно – трябва да останеш пред конкуренцията. Видеоклиповете с обяснения са ефективен инструмент за отклоняване от конкуренцията, тъй като един човек със страхотно видео на своя уебсайт.

Видео услуги за Breadmbeyond Explainer

Но не всеки предприемач може да получи максимални резултати от видео с обяснител. Зависи от много фактори като вашата ниша, бюджет, целева аудитория и много други. Формулирах три въпроса, на които трябва да отговорите, за да прецените по-добре дали трябва да инвестирате ресурсите си във видео с обяснител.

1. Имате ли уебсайт или използвате социални медии за популяризиране на вашите услуги?

С огромната промяна в навика на хората да търсят продукти и услуги онлайн, определено трябва да промените маркетинговата си стратегия на по-цифрова. Всъщност над 95% от американците са купили нещо онлайн поне веднъж в живота си. Това означава, че ако вече използвате някакви онлайн платформи за промотиране на вашите продукти и услуги, вие все още се конкурирате.

Наличието на видео с обяснител на вашия уебсайт помага на посетителите да разберат по-добре какво предлагате, по по-кратък и забавен начин. Поставянето на видео с обяснител на целевата страница може да помогне да привлечете вниманието на посетителите си веднага, когато те пристигнат.

Обяснете видео на целевата страница

В това отношение социалните медии са подобни на уебсайт. Основната разлика е, че повечето платформи за социални медии са по-достъпни и оптимизирани за мобилни потребители. Социалните медии могат да бъдат трудно поле за игра при популяризиране на продукти или услуги, главно поради това колко бързо хората преминават през нещата в своите срокове.

Именно тук визуалното съдържание като видео с обяснители може да ви помогне да привлечете вниманието на вашата целева аудитория. Имайки силно отваряне и привличаща вниманието анимация, можете да достигнете до по-голямата част от своите последователи.

Въпреки че не всички платформи за социални медии са създадени специално за визуално съдържание, все пак можете да използвате видео с обяснител. Ето няколко начина как:

 • Страницата във Facebook включва видео
 • Публикуване в Instagram
 • Платена видео реклама във Facebook, YouTube и Instagram

Не можете да управлявате физически магазин 24/7, освен ако нямате много служители, които работят на смени. Създаването на уебсайт или социални медии премахва този проблем.

За вкъщи : 

Ако използвате социални медии и / или уебсайт за популяризиране на вашите услуги, можете да получите максимални резултати от видео с обяснител.

2. Какви продукти или услуги продавате?

Видът на продуктите или услугите, които предлагате, също влияе върху това дали можете да се възползвате от наличието на видео с обяснител или не. Разбих го на четири основни категории:

 1. Първични нужди Ако предлагате продукти, които попадат в категорията на първичните нужди, като храна & напитки, дрехи или жилища, нямате нужда от видео с обяснители. Хората вече знаят, че имат нужда от такива – така че трябва да изразходвате ресурсите си за отглеждане на вашата марка.
 2. Софтуер Ако сте разработчик или търговец на софтуер като компания за услуги (SaaS), със сигурност продавате нещо сложно. Не всеки има подобно ниво на осведоменост в технологиите и компютрите. Точно тук видео с обяснител може да помогне на целевия ви купувач да разбере по-добре вашия софтуер, като използва по-прости думи и визуални помагала. Освен това е по-лесно да подчертаете основните функции и уникалност на вашия софтуер в сравнение с останалите. Ето пример за видео с обяснител за Pinterest (Всички знаят Pinterest сега – разбирам, но това видео е направено през 2012 г.).

 3. Уникален & Продуктите по поръчка със специални функции трябва да бъдат ясно обяснени, за да привлекат колкото се може повече купувачи. Видеоклиповете с обяснения могат да ви помогнат по-добре да визуализирате какви са особеностите и как си струва да разполагате с тези функции.

  Да вземем за пример Fuel Baby, марка бебешка бутилка с мляко с механизъм за освобождаване на формулата. Сега това е доста трудно да си представим без подходяща визуализация, нали? С визуална помощ е много по-лесно да се усвои концепцията за уникални продукти като тази.

 4. Предприемачеството в сферата на нишите е огромна вселена. За предприемач, който предлага нишови услуги като проектиране на бизнес модел за други бизнеси, изграждане на къщи за кучета за тибетски мастифи, масаж за бебета – или всякакви други ултра-специфични области – видеоклипове с обяснители са мощен инструмент. Нека обясня.

  Ако вие или някои други предприемачи решите да практикувате тези услуги, трябва да има причина за това, нали?

  Понякога убеждаването на хората защо имат нужда от вашето обслужване с думи може да бъде предизвикателна задача за хора, които не са добри говорещи. Видеоклиповете с обяснения ви помагат да общувате по-добре какво имате да предложите, така че да достигнете до конкретна група от хора, които са по-склонни да купят вашата услуга. Това ни води до последния въпрос.

3. Кой е вашият целеви потребител?

Познаването на правилния целеви потребител е една от ключовите черти на успешния предприемач. Ако предлагате продуктите или услугите си на други компании, има голям шанс, че ще намерите полезни видеоклипове.

Що се отнася до B2B (Business to Business), техническите въпроси са от значение. Видео с обяснител може да помогне на този проблем, като кондензира сложна и техническа информация в лесно усвоимо видео, което вашият бизнес може да използва, за да се свърже с потенциални клиенти.

Но ако насочвате към крайни потребители и отделни потребители, трябва да направите насочването си по-конкретно.

Видео с обяснител е цифрова инвестиция, което означава, че няма физическа форма и изисква вашите целеви потребители да могат да използват интернет & технология като цяло. Нека ги разделим на 4 различни възрастови групи:

 • 18-29 години Това е най-важната възраст на интернет потребителите и наркоманите в социалните медии. Въз основа на проучване на Pew Internet 99% от гражданите на САЩ в тази възрастова група имат достъп до интернет. Те имат и най-много дневно екранно време в сравнение с други възрастови групи. Ако се насочвате към тази възрастова група, видео с обяснителен текст (и като цяло видео съдържание) е безразсъден.
 • 30-49 години Подобно на предишната възрастова група, 96% от гражданите на САЩ в тази възрастова група активно използват интернет – макар и не с толкова време на екрана. Доказано е, че видеоклиповете повишават вероятността от онлайн покупка с 181%.
 • 50-64 години Има 9 от 10 граждани на САЩ в тази възрастова група, които вече не се ограничават да четат физически източник на информация като вестници и списания. Голяма част от тази група е компютърно грамотна. Можете да изберете да инвестирате във видео за обяснител, но също така има голям шанс грамотността им да се ограничи до основни дейности като превъртане на техните новинарски емисии във Facebook и гледане на видеоклипове в YouTube.
 • Възраст 65+ Технологията достига до всяка възрастова група във Вселената – но обхватът й до по-възрастното население (65+) е значително по-малък. Хората на тази възраст се нуждаят от по-персонализиран канал за комуникация. Свързването с тях чрез конвенционални методи и изразходването на повече усилия за приближаването им лице в лице е доказано, че получават по-добри резултати. Така, НЕ, Не препоръчвам да правите обяснителен видеоклип, ако се стремите към тази конкретна възрастова група.

Присъда: Имате ли нужда от обяснително видео?

Отговорът на тези три въпроса ще ви помогне да решите дали да инвестирате във видео за обяснител или не, но имайте предвид, че има много други фактори като бюджетите. Някои премиум компании за производство на видеопроизводители таксуват до 50 000 долара за видео с обяснители, но има малки до средни продуцентски къщи, които предлагат много по-евтини сделки с крайно качествени крайни резултати.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me