Detta är ett gästpost av Maggie Aland från Fit Small Business.

Det finns över 3 miljarder aktiva användare varje månad på Facebook, Instagram och Twitter tillsammans. Sociala mediers popularitet plus kostnadseffektiviteten för reklam på sociala medier gör det till en attraktiv marknadsföringsplattform för alla typer av företag. Som ett resultat förväntas jobb i sociala medier i USA växa med 9 procent under det kommande decenniet. Du kommer att ha konkurrens om du vill anställa den bästa freelance social media manager.

Det är därför vi sätter ihop den här omfattande guiden för att anställa en frilansande sociala mediechef.

I den här artikeln täcker vi hur du:

 1. Skapa en fantastisk jobbannons för att locka en freelance social media manager
 2. Utveckla en frilanserundersökningsintervju
 3. Värd en tävling eller provperiod för att välja rätt person
 4. Undvik bedrägerier
 5. Skriv ett frilansarkontrakt

Låt oss börja.

5 Stegguide för att anställa en frilansande chef för sociala medier

1. Skapa en fantastisk jobbannons

Att anställa chefer vet inte alltid hur man skapar den bästa arbetsbeskrivningen eller var de ska publiceras. Optimering av din jobbannons och publicering på en webbplats som faktiskt som får mycket trafiksökande kommer att öka sannolikheten för att kandidater svarar på ditt inlägg istället för en annan.

Kom ut från havet av jobbannonser. Följ våra tips nedan och locka till dig frilansare av sociala medier.

Dela intressanta saker om ditt företag eller ditt team

Ditt jobb på externa frilansjobbstavlor fungerar som en annons, inte bara för jobbet utan för ditt företagsmärke. Ta chansen att sälja ditt företag. Motstå lusten att endast inkludera grundläggande information som plats, namn och bransch. Istället ska du presentera ditt företag på ett sätt som lockar kandidater. På vissa webbplatser som Monster kan du till och med lägga upp bilder för att visa din arbetsplats, teammedlemmar och roliga teamaktiviteter. Låt oss titta på ett exempel från AirBnB.

AirBnB-företagets översikt

(AirBnBs introduktion till en jobbannons för sociala mediehanterare)
Källa: Buffer Social

I din jobbannons, som den som visas ovan, innehåller information om vad som gör ditt företag till en rolig eller engagerande arbetsplats, vad du gör för att göra världen bättre eller dina kunders liv lättare och vad ditt företags värderingar är. Åtminstone bör din beskrivning väcka sökandens intresse och kan vara tillräckligt för att tvinga dem att läsa resten av ditt jobb och ansöka

Håll jobbtitel enkelt

Medan många företag försöker göra saker intressanta genom att komma med kreativa jobbtitlar som “Rockstar Social Media Manager”, rekommenderar vi att du håller titeln tydlig så att din jobbannons kan hittas. Till exempel är jobbtiteln, Social Media Manager, vanligare och det är mer troligt att arbetssökande hittar din jobbannons om den har en gemensam titel.

Titeln ”Social Media Manager” ger över 2 000 anställningar på faktiskt. Däremot ger “Social Media Rockstar” bara 18 anställningar på faktiskt.

Unika jobbtitlar rankas troligen under titlar som exakt matchar de sökord som sökts. Använd därför en enkel jobbtitel som “Social Media Manager” för att öka dina odds för att bli hittade av frilansare av hög kvalitet. Kandidaterna använder ofta en uppsättning vanliga nyckelord när de söker efter ett specifikt jobb på online jobbtavlor. Så gör det enkelt för dem att hitta din annons.

Beskriv de roliga teammedlemmarna de kommer att arbeta med

Inkludera kort information om ditt team. Många specialister på sociala medier är mycket sociala. Faktum är att de kanske har valt detta arbete eftersom de älskar att få kontakt med människor. Att veta att de kommer att vara en del av ett team och inte arbeta ensam kan öka appellen i din frilansarbetsannons.

Var tydlig om var arbetet kommer att göras

Det är viktigt att du tydligt anger om jobbet kräver omlokalisering eller om arbete måste utföras på en viss plats. Flytt kan vara ett avtal för många kvalificerade sökande, särskilt de som har en familj. Å andra sidan, om jobbet är avlägset, annonsera det. Jobb som är 100 procent fjärran lockar många fler sökande, så låt dem veta om att arbeta på plats är ett alternativ.

Ge en översikt över positionen

En lång tråkig lista över jobbuppgifter och dagliga uppgifter ensam kan tappa bort den spänning du har lyckats väcka. I stället erbjuda en fågelperspektiv över vad som förväntas av en social media manager. Definiera syftet med positionen och hur det hjälper företaget att uppnå sina mål. De bästa kandidaterna är tillräckligt kunniga för att dra slutsatser om dagliga uppgifter och de verktyg som används baserat på översikten ensam. Ett bra exempel på en jobböversikt visas nedan.

Exempel på jobböversikt

(Exempel på jobböversikt)
Källa: Slack

Din jobbannons bör ge en snabb översikt av uppgifter med hjälp av åtgärdsord, till exempel:

 • spjutspetsar sociala medier marknadsföringskampanjer och strategier
 • bibehåller varumärkesmeddelandet på sociala medieplattformar
 • skapar innehåll i olika medieformat för att driva engagemang och konvertering
 • användningsområden mätvärden och analysverktyg för att förbättra och maximera kampanjer
 • beteenden forskning om konkurrenter
 • Arbetar över hela organisationen med varumärkeshanterare, grafiska formgivare och andra innehållsskapare

Nyckeln här är att hålla kortlistan kort för att undvika överväldigande kandidater. Du kan diskutera detaljerna för vart och ett av dessa jobbuppgifter under en screeningintervju.

Definiera jobbkrav tydligt

En tydligt definierad uppsättning krav hjälper kandidater att exakt utvärdera om de har det som krävs för att lyckas. Till exempel, kräver du frilansaren att ha en marknadsföringsgrad? Tydliga krav hjälper till att avskaffa okvalificerade arbetssökande och minska irrelevanta applikationer som du annars skulle behöva titta igenom. Som ett resultat får du en sund pool av kvalificerade sökande. Se ett exempel på tydliga jobbkrav nedan.

Definiera jobbkrav tydligt

(Jobbbeskrivning med tydliga krav)
Källa: LinkedIn

Det hjälper också om du är klar över vilka krav som faktiskt krävs och vilka bara är att föredra eller trevligt att ha. Du vill inte att sökande ska tänka att det är trevligt att ha skicklighet, som kännedom om Hootsuite, eftersom de kanske inte gäller om de inte har det. Att lägga till ett avsnitt om föredragna färdigheter ropar ut dina ideala kandidater och ger dem fler skäl att trycka på tillämpningsknappen, men släpper inte bort annars kvalificerade frilansare.

Annonsera lön och förmåner

Faktum är att Salary Tool visar att sociala mediehanterare tjänar cirka 17,84 $ per timme. Du vill dock annonsera en timpris eftersom det är vanligare när du arbetar med en frilansare.

Över 50 procent av de amerikanska företagen ger inte lönedetaljer i jobbannonser. Om du vill förbättra antalet sökande, överväg dock att publicera löninformation som en del av din annons för en frilansare. Forskning visar att inkludering av lönedetaljer i jobbannonser leder till en ökning med 30 procent av kandidaterna.

Annonsera lön och förmåner

(Genomsnittlig timmedelschef för sociala medier)
Källa: faktisk.com

Överväg att inkludera några fördelar som en del av ditt totala kompensationspaket. EN
Glassdoor-undersökningen rapporterar att nästan 60 procent av de svarande säger att de starkt överväger förmåner när de accepterar ett erbjudande. Förmåner och fördelar låter särskilt attraktiva för frilansare eftersom de vet att du inte är skyldig enligt lag att erbjuda förmåner. Det ger intrycket att du är en generös arbetsgivare.

Om din budget tillåter det här är de typiska förmånerna som ges till frilansande arbetare:

 • Prestationsbonus kontant för att genomföra ett projekt tidigt eller överskrida projektmål
 • Betald ledighet efter att ha arbetat under en viss tid, t.ex. 90 eller 120 dagar
 • Gratis biljetter, resor, måltider och / eller lokalt boende

Skriv ut ditt jobb

För att få största möjliga exponering för ditt jobb, publicera det på flera platser. Detta inkluderar stora platsannonser, som faktiskt Monster, och CareerBuilder. Du kommer också att dra nytta av att publicera ditt jobb på webbplatser som tillgodoser frilansare, till exempel Upwork, Freelancer.com och PeoplePerHour.

2. Utveckla en effektiv frilansarintervju

Intervjun är din möjlighet att utvärdera potentiella frilansare samt ge mer information om ditt företag och jobbet. I en typisk medarbetarintervju ställer intervjuaren frågor som mäter kandidatens kunskap om företaget. Men det händer sällan i en intervju med en frilansare. Om du inte är ett välkänt företag med flera platser, håll dig till frågor som bedömer kandidatens bakgrund och tekniska färdigheter.

Här är fyra frågor du kan använda eller ändra. Dessa ger en bra bild av kandidatens erfarenhet och kompetens inom socialmediahantering.

1. Vilken strategi använder du för att locka följare på sociala medier?

Om du frågar om kandidatens senaste framsteg på sociala medier, kommer du troligtvis att få svar som innebär förbättring i ett antal nyckelmått som gillar, följare och räckvidd. Varumärkeshanteringsexpert Emad Abou Elgheit skriver att siffrorna enbart inte återspeglar den faktiska färdighetsnivån eftersom tillväxt kan bero på en mängd andra faktorer inklusive stark PR, enorma reklambudgetar och ett starkt personligt varumärke.

Fråga istället om kandidatens allmänna strategi. Du vill ha någon som vet hur:

 • Undersök och hitta rätt nyckelord
 • Anslut med influenser
 • Identifiera och utnyttja trender
 • Kom med relevanta hashtags

Det här är grunderna för att växa din fanbas.

2. Vilka mätvärden använder du för att avgöra om dina kampanjer lyckas?

Den ideala kandidaten kommer att fokusera på mätvärden relaterade till engagemang såsom antal aktier, kommentarer och omnämnanden. Individen kommer också att titta på webbplatstrafik som kommer från sociala mediekanaler.

Dessutom bör den ideala kandidaten nämna den ultimata metriken: konverteringsfrekvens. I slutändan lägger du pengar på marknadsföring på sociala medier för att öka din topplinje. Därför hjälper denna fråga att skilja nybörjare från de verkliga proffsen. Kom ihåg att du investerar i en social media manager för att engagera kunder och driva konverteringar. En bra frilanser kommer att ge dig tusentals följare och hundratals likes, men en stor kommer att engagera kunder och konvertera dem till kunder.

3. Hur skulle du nå ut till påverkare på vår domän?

Erfaren kandidater vet vikten av att ansluta sig till industrin påverkare för att locka fler följare. De är skickliga på att snabbt identifiera personligheter på sociala medier som är värdefulla för din publik. Strategin är också enkel:

 • följ påverkaren
 • dela påverkarens inlägg från tid till annan
 • glöm inte att nämna påverkaren på varje inlägg
 • vänta på att påverkaren uttrycker tacksamhet för att dela
 • skicka ett direktmeddelande eller ett e-postmeddelande
 • föreslå samarbetsinsatser

Om kandidaten ger ett svar med mer eller mindre samma strategi, pratar du med någon som är lämplig för tjänsten. Detta visar att personen kan växa ut ett socialt medie från början.

Medan kandidater med bristande erfarenhet av social media management kommer definitivt att kämpa för att svara på denna fråga. Tanken att ansluta sig till influencers för att växa sin publik kanske inte har gått över dem eftersom det kräver mer sofistikerade färdigheter än den vanliga schemaläggningen, kommentarsvar och innehållsförläggning.

4. Beskriv hur du har hjälpt ett varumärke att förbättra närvaron på sociala medier?

Denna fråga gör det möjligt för kandidaten att reflektera och utöka sitt svar på ovanstående frågor. Du vill att frilansansökaren ska prata om deras erfarenhet så att du kan avgöra om de verkligen har utfört dessa färdigheter i en professionell miljö eller bara läst om dem online. Denna fråga borde få kandidater att prata om att locka följare, ansluta till påverkare och analysera rätt KPI: er.

3. Värd en tävling eller kör en betald testperiod

Många freelancerwebbplatser som Freelancer och PeoplePerHour erbjuder ett alternativ att vara värd för en tävling för en fast summa pengar. Du erbjuder ett pris och betalar det bara ut till frilansaren som “vinner” genom att göra det bästa jobbet. Det är ett bra sätt att testa många frilansares färdigheter innan du anställer en person.

Eller överväg att köra en betald testperiod på 30-90 dagar, särskilt om du anställer en fjärrfrilansare. En provperiod, som kan bli rynkad i relationer mellan arbetstagare och arbetsgivare, är allmänt accepterad i frilansvärlden. Medan frilansarintervjufrågorna kan ge dig en god uppfattning om kandidatens förmågor, vet du inte om kandidaten är den perfekta matchen för dig och ditt team förrän du arbetar med dem.

Med en provperiod får du göra följande:

 • observera frilansarens arbetsetik och värderingar
 • mäta frilansarens förmåga att lära sig dina processer och system
 • bedöma om frilansaren kommer att fungera bra tillsammans med dig och ditt team
 • utvärdera frilansarens tekniska, kreativa och beslutsfattande färdigheter
 • utvärdera frilansarens övergripande lämplighet att utföra arbetet

Med dessa fördelar är det värt ansträngningen att sälja förslaget till dina bästa kandidater. Låt dem veta att tävlingen eller provperioden erbjuder fördelar för båda parter. På deras sida kan de marknadsföra sina färdigheter och bedöma om ditt företag, team och möjligheter hjälper dem att uppfylla sina karriärmål. Och du gynnas av att kunna prova innan du köper.

Testperioder löper vanligtvis mellan 30-90 dagar. Du har mer än tillräckligt med möjlighet att lära känna den framgångsrika kandidaten personligen och professionellt under den tiden.

4. Undvika bedrägerier

Ett försiktighetsord när du söker efter en frilansare. Frilanswebbplatser har ofta en liten procentandel av bedragare som verkar ha bra priser och portföljer. Men vissa “arbetar systemet” genom att begära betalning i förväg och inte leverera.

På Guru kan till exempel en frilansare göra anspråk på att ett projekt är slutfört och skicka in en faktura som är automatiskt betald. Om du inte är försiktig får frilansaren betalt även om du inte har godkänt deras arbete. Ja, det kan åtgärdas för det mesta, men för att inte bli bedrägeri bör klienter begära referenser, visa en portfölj och läsa andra kundrecensioner. Till och med femstjärniga betyg är idiotsäkra, men de är en bra start.

Så använd tipsen i steg 5 för att förhindra att du luras, och kolla in frilansarnas tidigare klienter och kundklassificeringar innan du går med på att arbeta med någon speciellt.

5. Utarbeta ett kontrakt när frilansaren är vald

När du väljer den bästa freelancer för sociala medier för ditt företag, se till att du skyddar dig själv, oavsett vilken freelancerwebbplats eller betalningsprogramvara du använder. Överväga:

 • utarbeta ett kontrakt med viktiga leveranser och milstolpar / mått som anges
 • ansluta betalningar till projektets milstolpar eller prestationer
 • med hjälp av ett escrow-konto (de bästa frilanswebbplatserna erbjuder det här alternativet) för betalning

På så sätt har du som klient en bättre chans att få arbetet slutfört, gjort i tid och inte bli lurat. Och om du har en tvist med frilansaren har du gedigen dokumentation om du behöver hjälp med att lösa en arbetsprodukt eller betalningsfråga.

Slutsats

Sociala medias ökande popularitet och kostnadseffektivitet gör det till en attraktiv marknadsföringskanal för små, medelstora och stora företag. Många företag tillhandahåller tjänsterna för frilansande sociala medieresurser för att hjälpa dem att öka varumärkesmedvetenheten, driva engagemang och driva försäljning. Om du vill göra detsamma börjar du med att skriva en bra jobbannons, genomföra en effektiv intervju, erbjuda en tävling eller en provperiod och utveckla ett bra kontrakt. Och förresten, bli inte lurad.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me