NordVPN

NordVPN

https://nordvpn.com/

tl; dr

NordVPN adalah pesaing yang kuat. Ini menekan semua butang yang betul dalam bidang keselamatan, privasi dan kepantasan utama namun menawarkan semuanya dengan harga langganan jangka panjang yang sukar dikalahkan. Mesti mesti dibeli untuk sesiapa sahaja yang berminat untuk melindungi privasi mereka!

Kajian NordVPN: 9 Kelebihan & 4 Kekurangan Menggunakan NordVPN

NordVPN adalah raksasa lain dalam perniagaan VNP dan berpusat di Panama. Bermula pada tahun 2012, syarikat ini telah berkembang dalam masa yang sangat singkat. Sehingga 2018, ia menguruskan lebih daripada 4,000 pelayan yang berpusat di 62 negara.

Apa yang Kami Suka Mengenai NordVPN

1. Privasi dan Keselamatan Terunggul

NordVPN beribu pejabat di Panama, yang walaupun biasanya tidak penting bagi kebanyakan penyedia perkhidmatan, penting untuk perkhidmatan VPN. Panama tidak memiliki undang-undang penyimpanan data dan pemerintah mereka tidak (sejauh yang kita ketahui) melakukan pengawasan Internet. Ini bermaksud secara sah, NordVPN tidak perlu menyimpan log aktiviti penggunanya – bagus untuk privasi anda!

Selain lokasi mereka yang sangat baik untuk privasi, NordVPN juga menggunakan standard penyulitan yang unggul. Seperti semua penyedia perkhidmatan VPN tingkat atas, mereka menggunakan Standard Encryption Advanced (AES) 256-bit.

Tunggu – ada lagi – Untuk melindungi privasi anda lebih jauh, NordVPN menggunakan kunci PGP dalam hubungan pelanggan dan untuk melindungi maklumat akaun anda. Kekunci PGP boleh digunakan untuk menyulitkan komunikasi antara anda dan NordVPN dan secara praktikal tidak boleh dipecahkan.

Kill-switch: Mereka mempunyai dua jenis kill-switches: pengguna kini boleh memilih sama ada untuk menutup aplikasi tertentu atau menghentikan sepenuhnya sambungan Internet sekiranya berlaku kecemasan yang tidak dijangka (kill-switch seluruh sistem).

2. Kill Switch Menghalang Kompromi Privasi

Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang mungkin berlaku sekiranya sambungan anda ke pelayan NordVPN terputus, maka Kill Switch adalah jawapan anda. Sekiranya pelayan NordVPN memutuskan sambungan anda, ciri ini akan menghentikan semua komunikasi Internet anda.

Terdapat dua versi NordVPN Kill Switch yang digunakan, bergantung pada platform anda. Versi Windows atau Mac membolehkan anda memilih aplikasi apa yang berhenti berkomunikasi jika sesuatu berlaku, sementara versi aplikasi mudah alih menghentikan semuanya.

Semua ini berfungsi untuk mengelakkan kebocoran data.

2.1. Tiada Kebocoran DNS

Seperti biasa semasa menguji VPN, selain daripada pemasangan dan ujian kelajuan, salah satu perkara yang paling penting adalah memastikan bahawa IP sebenar anda ditutupi. Lagipun, itu salah satu tujuan utama, bukan? Ujian standard boleh dijalankan di dnsleak.com atau dnsleaktest.com.

Yang perlu anda buat hanyalah membandingkan IP sebenar anda dengan yang ditunjukkan di dua laman web ini – selagi tidak sesuai, anda baik-baik saja.

Ujian kebocoran DNS NordVPN* Saya di Malaysia, jadi pelanggan NordVPN saya jelas berfungsi dengan baik!

3. Gandakan Perlindungan dengan Double VPN

Sekarang anda akan terbiasa dengan konsep asas VPN, jadi mari kita bincangkan tentang sesuatu tambahan yang disertakan dengan NordVPN dan itu adalah Double VPN. Dengan menghubungkan dua pelayan VPN, anda pada dasarnya mendapat lapisan perlindungan tambahan.

Keselamatan tambahan dengan VPN berganda

Komputer / peranti anda terlebih dahulu menyambung ke satu pelayan VPN, yang kemudian menyambung ke pelayan VPN kedua sebelum akhirnya sampai ke destinasi yang anda inginkan. Dengan cara ini, IP destinasi anda melalui dua perubahan dan data anda akan disulitkan dua kali juga. Seperti yang saya katakan, gandakan perlindungan!

4. Sambungkan 6 Peranti di Banyak Jenis Platform

VPN terbaik untuk pelbagai peranti

Bagi kebanyakan kita, kita dapat menggunakan VPN pada beberapa peranti sekaligus. Paling tidak pada satu komputer dan peranti mudah alih. Kemudian ada yang gila peranti dan mempunyai komputer, komputer riba, dua telefon pintar, dua tablet dan kebaikan tahu apa lagi.

NordVPN melayani semua dan menyokong sehingga enam sambungan serentak pada satu masa bagi setiap akaun. Ini bermakna anda dapat mengamankan semua peranti anda secara individu dan membuangnya ke penghala anda untuk mengukur dengan baik.

Sebilangan besar jenis platform disokong, jadi apa sahaja yang anda miliki mungkin akan baik. Satu-satunya pengecualian adalah berkaitan dengan router kerana mereka lebih halus.

Amaran

Tidak semua router menyokong VPN. Periksa sama ada anda menyokong NordVPN bersama dengan sambungan Internet anda sebelum membeli perkhidmatan tersebut. Jika tidak, periksa penghala wayarles terbaik kami untuk VPN.

5. Kelajuan Pantas – Kecuali di Malaysia!

Saya telah mencuba lima lokasi geografi yang berbeza dan sementara saya melihat masa ping yang semakin meningkat semakin jauh dari lokasi fizikal saya, kelajuan keseluruhan sangat mengagumkan. Ujian saya dilakukan pada baris 50Mbps dari mana saya secara berkala mendapat melebihi 45Mbps.

Dari kebanyakan lokasi, saya dapat mencapai rata-rata 40Mbps – yang sejauh ini adalah yang terbaik yang saya temui ketika menggunakan VPN (ingat bahawa talian saya secara teknikal 50Mbps dengan maksimum maksimum sekitar 45Mbps). Satu-satunya pengecualian yang saya dapati dalam prestasi adalah pelayan Malaysia.

Uji kelajuan Asia - Malaysia ServerAsia – Malaysia

Ujian kelajuan Australia - Perth ServerAustralia – Perth

Ujian kelajuan Amerika Utara - Pelayan WashingtonAmerika Utara – Washington

Ujian kelajuan Africa - Johannesburg ServerAfrika – Johannesburg

Ujian kelajuan Europe - London ServerEropah – London

Oleh kerana kelajuan sebahagian besarnya sangat mengagumkan, streaming YouTube untuk HD 2k dan 4k juga baik, dengan sekali lagi kelajuannya juga lancar dan tidak menyakitkan. Saya dapat menstrim video 4k tanpa masalah sama sekali. Namun, sekali lagi seperti yang diperhatikan sebelumnya, sambungan Malaysia hampir tidak berjaya mengambil arus 720p, begitu buruk kelajuannya.

6. Lebih daripada 4,000 Pelayan di 62 Negara

Pelayan NordVPN* Aplikasi Windows NordVPN menggunakan gambar peta dunia untuk anda memilih lokasi pelayan anda

Dengan lebih daripada 4,000 pelayan di 62 negara, tidak diragukan lagi bahawa NordVPN adalah salah satu penyedia perkhidmatan VPN yang lebih besar di luar sana sekarang. Walaupun beberapa dari mereka mungkin tidak begitu hebat, terdapat ribuan yang lain untuk dipilih.

Hampir separuh daripada pelayan tersebut berpusat di AS, diikuti oleh sebilangan pelayan yang berpusat di Eropah. Satu-satunya kelemahan yang dapat saya lihat ialah mereka mempunyai had yang jauh lebih banyak di lokasi Asia Pasifik dan Afrika mereka.

7. NordVPN Mempunyai Tawaran Harga yang Hebat!

BulananTahunBi-tahunan
Harga / bulan $ 11.95 $ 6.99 $ 4.99
Jumlah Bil $ 11.95 $ 83.88 $ 95.75
Kitaran Bil 1 bulan12 bulan 24 bulan
Jaminan Wang dikembalikan 30 hari30 hari 30 hari

Baru sahaja menyiasat ExpressVPN yang berharga $ 6,67 dengan harga paling murah, saya terpana dengan rancangan kontrak tiga tahun NordVPN $ 2.75 yang gila (rancangan 3 tahun telah dihentikan: [) $ 4,99 sebulan rancangan kontrak 2 tahun. Pada tahap yang sama dari jangka masa satu bulan hingga satu tahun, keduanya hampir sama, tetapi rancangan 2 tahun NordVPN hanyalah nilai wang yang sangat mengagumkan.

Fikirkanlah dengan cara ini – mereka mempunyai jaminan pulangan wang selama 30 hari dan menawarkan harga kotoran yang murah untuk rancangan jangka panjang – yang masuk akal bagi pengguna yang sempurna. Melihat rancangan satu tahun mereka, harganya mencecah $ 83.88. Sekiranya anda dapat menambahnya hanya dengan $ 12 lagi dan pergi selama dua tahun, mengapa tidak?

Sayangnya, hanya ada sedikit ‘tetapi’ di sini – NordVPN juga mengenakan Cukai Tambah Nilai (PPN), bergantung pada negara asal anda. Tidak semua anda akan dikenakan PPN tetapi sebahagiannya mungkin akan dikenakan caj tambahan hingga 20% (dari apa yang saya lihat).

PPN NordVPN

8. Cryptocurrencies dan TUNAI Diterima sebagai Pembayaran

Untuk VPN, saya tidak begitu berminat sekiranya mereka menerima pembayaran melalui cek, kad kredit atau draf bank, tetapi saya kagum bahawa selain cryptocurrency, NordVPN menerima pembayaran tunai di beberapa lokasi. Sekiranya anda tinggal di AS, anda boleh membayar secara tunai di Fry’s Electronics atau Micro Center.

Untuk cryptocurrency, syarikat itu menerima tiga jenis – Bitcoin, Ethereum dan Ripple.

Kedua kaedah pembayaran ini penting kerana tidak dapat dikesan. Lagipun, privasi anda adalah mengapa anda mencari penyedia VPN, betul?

9. Sokongan Netflix Dikemas kini

Perkara mengenai Netflix ialah nampaknya membenci pengguna yang menggunakan VPN untuk mencuba dan mengatasi sekatan kandungan wilayah. Syarikat itu cuba menyekat pengguna VPN dan NordVPN menyedari hal ini dan terus berusaha untuk membantu penggunanya mengakses kandungan Netflix.

Sebenarnya, ia menyimpan dan menyeluruh halaman yang mempunyai petunjuk bagaimana anda dapat mengakses kandungan wilayah. Arahan berubah dari semasa ke semasa, jadi jika anda mendapati bahawa anda menghadapi masalah Netflix semasa menggunakan NordVPN, ingatlah untuk memeriksa halaman tersebut!

Perkara yang Kami Tidak Suka Tentang NordVPN

1. Torrenting Hanya Disokong pada Beberapa Pelayan

Pada mulanya, Torrenting sedikit misteri dengan NordVPN. Kemudian saya ingat bahawa tidak semua pelayan mereka menyokong perkongsian fail peer-to-peer. Pengaturan untuk ini ditemukan di bawah “Sambungkan secara automatik pada permulaan” di mana Anda dapat memilih untuk membuat pilihan secara automatik atau memilih jenis pelayan tertentu untuk disambungkan ke.

Untuk NordVPN, ini dikategorikan ke dalam Dedicated, DoubleVPN, Onion Over VPN atau P2P. Walaupun tidak begitu mesra pengguna, saya dapati bahawa ini membolehkan fleksibiliti kawalan yang jauh lebih besar.

Mengalir Hanya pada Beberapa Pelayan* Sekiranya anda tidak memilih pelayan P2P, kemungkinan torrents anda akan rata – seperti ini

Walaupun saya gembira kerana NordVPN menyokong torrenting, agak mengecewakan apabila hanya terhad kepada pelayan tertentu sekiranya anda peminat torrent. Saya juga melihat bahawa kelajuan Torrent tidak begitu baik seperti yang saya harapkan, berdasarkan ujian kelajuan yang saya jalankan.

2. Kepantasan Abysmal di Malaysia

Saya juga harus menambahkan bahagian ini sebagai penipu kerana saya terkejut dengan prestasi pelayan NordVPN Malaysia yang teruk dalam ujian kelajuan. Untuk menjadi jelas, saya mencuba pelayan Malaysia dalam tiga hari yang berbeza dan berkali-kali sehari – kelajuan yang disambungkan oleh NordVPN di sini sangat mengerikan. Saya secara konsisten menghadapi kelajuan 3 hingga 11Mpbs yang mengerikan, yang tidak dapat diterima.

3. Sambungan Aplikasi dan Pelayan yang perlahan

Sekiranya anda menggunakan aplikasi pelanggan seperti yang dimiliki oleh NordVPN untuk Windows, ada satu perkara yang perlu anda perhatikan adalah yang memerlukan beberapa saat untuk menyambung ke pelayan. Saya menjalankan jam randik pada klien Windows (saya menjalankan Windows 10 pada pemacu keadaan pepejal) dan memerlukan purata 14-30 saat untuk membuat sambungan. Ini tidak termasuk masa yang diambil oleh klien untuk dimuat.

Sekarang bagi sesetengah orang, ini mungkin tidak begitu banyak. Tetapi jika anda seperti saya dan terbiasa dengan masa memuatkan kelajuan SSD maka anda mungkin faham. Atau fikirkan dengan cara ini jika anda menggunakan cakera keras standard – bahawa 14-30 saat adalah berapa lama masa yang diperlukan oleh komputer anda untuk boot sepenuhnya berbanding dengan yang anda hadapi sekarang.

Saya rasa satu-satunya pengecualian dari semua ini adalah jika anda akan menjalankan NordVPN dari penghala anda, dan ini akan selalu “aktif”.

4. Konfigurasi OpenVPN Tidak Mesra Pengguna

Sekiranya anda lebih suka menggunakan OpenVPN daripada L2TP atau protokol lain, anda mungkin akan terkejut. Pertama, anda perlu memuat turun fail ZIP pelayan NordVPN, yang mengandungi fail konfigurasi untuk setiap pelayan mereka. Setiap pelayan mempunyai dua konfigurasi – satu untuk TCP dan satu untuk UDP.

Konfigurasi NordVPN

Ini bermaksud di dalam arkib ZIP terdapat lebih daripada 8,000 fail konfigurasi (9,341 pada hitungan terakhir, tepatnya) dengan nama seperti al1.nordvpn.com.tcp443 atau za12.nordvpn.com.tcp443. Mengenai MANA setiap pelayan fail konfigurasi, anda mesti mengetahuinya secara percubaan dan kesilapan.

Serius, ini adalah salah satu kaedah paling tidak masuk akal yang boleh difikirkan oleh NordVPN untuk menyebarkan konfigurasi OpenVPN dan merupakan kesakitan yang besar di leher.

Bahagian bawah: Adakah saya akan membayar untuk NordVPN?

Dalam satu perkataan – betul-betul! Secara peribadi, semasa mencari penyedia VPN, kemungkinan saya mengejar perkara yang sama seperti anda semua – privasi, keselamatan dan kepantasan. NordVPN mempunyai prestasi yang sangat baik dalam semua bidang utama ini.

Saya sangat kagum dengan kelajuan pelayan yang sebenarnya jauh lebih baik daripada yang saya harapkan dari mana-mana penyedia perkhidmatan VPN. Benar, ada beberapa kekecewaan seperti kelajuan pelayan Malaysia yang dikecewakan, tetapi itu adalah satu negara dari 62, bagaimanapun.

Aising pada kek adalah perjanjian 3 tahun NordVPN dengan harga $ 3,49 sebulan, yang dari apa yang saya lihat hampir tidak dapat dikalahkan dari segi nilai untuk wang. Walaupun seseorang menawarkan harga yang lebih rendah, saya ragu mereka melakukannya di peringkat perkhidmatan yang ditawarkan oleh NordVPN.

Adakah saya akan membayarnya? Tentunya.

Ciri-ciri utama

  • ✓ Tanpa pembalakan
  • ✓ DNS berganda
  • ✓ Mengamankan sehingga 6 peranti
  • ✓ PGP untuk koms. privasi
  • ✓ Sokongan protokol berganda

Disyorkan untuk

  • • Keselamatan kelas atas
  • • UI yang ringkas tetapi kuat
  • • Banyak pelayan
  • • Tersedia untuk hampir semua platform

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me