Ini adalah catatan tetamu oleh Jeff Richardson dari Breadnbeyond.com.

Walaupun popularitinya, video penjelasan bukanlah alat yang dapat memanfaatkan semua orang. Keusahawanan sukar – anda harus terus berada di hadapan dalam persaingan. Video penjelasan adalah alat yang berkesan untuk menonjol dari persaingan dengan menjadi satu orang yang mempunyai video hebat di laman web mereka.

Perkhidmatan Video Penjelasan Breadmbeyond

Tetapi tidak setiap pengusaha dapat memperoleh hasil maksimum dari video penjelasan. Ia bergantung pada banyak faktor seperti niche, anggaran, khalayak sasaran dan banyak lagi. Saya telah merumuskan tiga soalan yang perlu anda jawab untuk menilai dengan lebih baik sama ada anda harus melaburkan sumber anda atau tidak dalam video penjelasan.

1. Adakah anda mempunyai laman web atau menggunakan media sosial untuk mempromosikan perkhidmatan anda?

Dengan perubahan besar dalam kebiasaan orang mencari produk dan perkhidmatan dalam talian, anda pasti perlu mengubah strategi pemasaran anda ke strategi yang lebih berorientasikan digital. Sebenarnya, lebih daripada 95% orang Amerika telah membeli sesuatu dalam talian sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Itu bermakna jika anda sudah menggunakan semacam platform dalam talian untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan anda, anda masih bersaing.

Mempunyai video penjelasan di laman web anda membantu pelawat anda lebih memahami apa yang anda tawarkan, dengan cara yang lebih pendek dan menghiburkan. Menempatkan video penjelasan di halaman arahan dapat menarik perhatian pengunjung anda sebaik sahaja mereka tiba.

Video penjelasan di halaman arahan

Media sosial serupa dengan laman web dalam hal itu. Perbezaan utama adalah bahawa kebanyakan platform media sosial lebih mudah diakses dan dioptimumkan untuk pengguna mudah alih. Media sosial boleh menjadi medan yang sukar untuk dimainkan ketika mempromosikan produk atau perkhidmatan, terutamanya kerana seberapa cepat orang menatal perkara yang lalu dalam garis masa mereka.

Di situlah kandungan visual seperti video penjelasan dapat membantu anda menarik perhatian khalayak sasaran anda. Dengan mempunyai pembukaan dan animasi yang menarik, anda dapat menjangkau sebahagian besar pengikut anda.

Walaupun tidak semua platform media sosial dibuat khusus untuk kandungan visual, anda masih boleh menggunakan video penjelasan. Berikut adalah beberapa cara bagaimana:

 • Halaman Facebook memaparkan video
 • Catatan Instagram
 • Iklan video berbayar di Facebook, YouTube, dan Instagram

Anda tidak mungkin menjalankan kedai fizikal 24/7 melainkan jika anda mempunyai banyak pekerja yang bekerja secara shift. Menyiapkan laman web atau media sosial menghilangkan masalah itu.

Bawa pulang : 

Sekiranya anda menggunakan media sosial dan / atau laman web untuk mempromosikan perkhidmatan anda, anda boleh mendapatkan hasil maksimum dari video penjelasan.

2. Apa jenis produk atau perkhidmatan yang anda jual?

Jenis produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan juga mempengaruhi sama ada anda boleh memanfaatkan video penjelasan atau tidak. Saya membahagikannya kepada empat kategori utama:

 1. Keperluan Utama Sekiranya anda menawarkan produk yang termasuk dalam kategori keperluan utama, seperti makanan & minuman, pakaian, atau tempat tinggal, anda tidak memerlukan video penjelasan. Orang sudah tahu bahawa mereka memerlukannya – jadi anda harus menghabiskan sumber daya anda untuk mengembangkan jenama anda.
 2. Perisian Sekiranya anda seorang pemaju atau pemasar untuk perisian sebagai syarikat perkhidmatan (SaaS), pasti anda menjual sesuatu yang rumit. Tidak semua orang mempunyai tahap kesedaran yang serupa dalam teknologi dan komputer. Di situlah video penjelasan dapat membantu pembeli sasaran anda memahami perisian anda dengan lebih baik, dengan menggunakan kata-kata dan alat bantu visual yang lebih sederhana. Lebih mudah untuk menonjolkan ciri utama dan keunikan perisian anda berbanding yang lain. Berikut adalah contoh video penjelasan mengenai Pinterest (Semua orang tahu Pinterest sekarang – saya mengerti, tetapi video ini dibuat pada tahun 2012).

 3. Unik & Produk Barang Custom yang disertakan dengan ciri khas perlu dijelaskan dengan jelas untuk menarik sebanyak mungkin pembeli. Video penjelasan dapat menolong anda menggambarkan dengan lebih baik apa ciri khas dan bagaimana ciri-ciri itu layak dimiliki.

  Mari kita ambil contoh Fuel Baby, jenama botol susu bayi dengan mekanisme pelepasan untuk formula. Sekarang agak sukar untuk dibayangkan tanpa visualisasi yang betul, bukan? Dengan bantuan visual, lebih mudah untuk mencerna konsep produk unik seperti ini.

 4. Keusahawanan Perkhidmatan Niche adalah sejagat yang luas. Bagi pengusaha yang menawarkan perkhidmatan khusus seperti merancang model perniagaan untuk perniagaan lain, membina rumah anjing untuk Mastiff Tibet, urut untuk bayi – atau bidang lain yang sangat spesifik – video penjelasan adalah alat yang hebat. Biar saya jelaskan.

  Sekiranya anda atau beberapa pengusaha lain memutuskan untuk mempraktikkan perkhidmatan tersebut, pasti ada alasan di sebalik itu, betul?

  Kadang-kadang meyakinkan orang mengapa mereka memerlukan perkhidmatan anda dengan kata-kata boleh menjadi tugas yang mencabar bagi orang yang bukan pembicara yang baik. Video penjelasan membantu anda menyampaikan apa yang anda tawarkan dengan lebih baik sehingga anda dapat menjangkau sekumpulan orang tertentu yang cenderung membeli perkhidmatan anda. Ini membawa kita ke soalan terakhir.

3. Siapa pengguna sasaran anda?

Mengetahui sasaran pengguna yang tepat adalah salah satu ciri utama usahawan yang berjaya. Sekiranya anda menawarkan produk atau perkhidmatan anda kepada syarikat lain, ada kemungkinan anda akan mendapat video penjelasan yang bermanfaat.

Dalam soal B2B (Business to Business), teknikal penting. Video penjelasan dapat membantu masalah ini, menyatukan maklumat rumit dan teknikal menjadi video yang mudah diserap yang boleh digunakan oleh perniagaan anda untuk mendekati bakal pelanggan.

Tetapi jika anda menyasarkan pengguna akhir dan pengguna individu, anda perlu menjadikan penyasaran anda lebih spesifik.

Video penjelasan adalah pelaburan digital, yang bermaksud tidak ada bentuk fizikal, dan ia memerlukan pengguna sasaran anda untuk dapat menggunakan internet & teknologi secara amnya. Mari kita bahagikan kepada 4 kumpulan umur yang berbeza:

 • 18-29 tahun Ini adalah zaman utama pengguna internet dan pecandu media sosial. Berdasarkan tinjauan oleh Pew Internet, 99% warga A.S. dalam kumpulan umur ini mempunyai akses internet. Mereka juga mempunyai masa skrin paling banyak setiap hari berbanding dengan kumpulan umur yang lain. Sekiranya anda menyasarkan kumpulan umur ini, video penjelasan (dan kandungan video secara umum) adalah tidak perlu dipertimbangkan.
 • 30-49 tahun Sama seperti kumpulan usia sebelumnya, 96% warganegara A.S. dalam lingkungan usia ini secara aktif menggunakan internet — walaupun tidak mempunyai banyak masa skrin. Video telah terbukti dapat meningkatkan kemungkinan pembelian dalam talian sebanyak 181%.
 • 50-64 tahun Terdapat 9 dari 10 warga AS dalam lingkungan usia ini yang tidak lagi mengehadkan diri untuk membaca sumber maklumat fizikal seperti surat khabar dan majalah. Sebilangan besar kumpulan ini celik komputer. Anda boleh memilih untuk melabur dalam video penjelasan, tetapi ada juga peluang besar bahawa literasi mereka terbatas pada aktiviti asas seperti menatal ke bawah berita Facebook mereka dan menonton video YouTube.
 • Teknologi Umur 65+ telah menjangkau setiap kumpulan usia di alam semesta – tetapi jangkauannya kepada penduduk tua (65+) jauh lebih rendah. Orang pada usia ini memerlukan saluran komunikasi yang lebih diperibadikan. Menghubungi mereka menggunakan kaedah konvensional dan mengeluarkan lebih banyak usaha untuk mendekati mereka secara langsung terbukti mendapat hasil yang lebih baik. Jadi, TIADA, Saya tidak mengesyorkan membuat video penjelasan jika anda bertujuan untuk kumpulan umur tertentu.

Keputusan: Adakah Anda Memerlukan Video Penjelasan?

Menjawab tiga soalan ini akan membantu anda memutuskan sama ada anda harus melabur dalam video penjelasan atau tidak, tetapi perlu diingat terdapat banyak faktor lain seperti belanjawan. Beberapa syarikat pengeluaran video penjelasan premium mengenakan bayaran sehingga $ 50,000 untuk video penjelasan, tetapi ada rumah produksi kecil hingga sederhana yang menawarkan tawaran yang jauh lebih murah dengan hasil akhir yang agak berkualiti.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me