Sekiranya anda berjuang untuk mempertahankan kehadiran di setiap laman media sosial di luar sana untuk perniagaan B2B anda, anda membuang masa anda. Kemungkinan, penonton anda tertumpu pada satu atau dua laman web, dan yang lain hanyalah kerja tambahan untuk anda. Dengan memfokuskan usaha anda pada saluran sosial berikut, anda akan mendapatkan pukulan yang lebih besar dan melibatkan bakal pelanggan.

Saya bercakap dengan pemasar B2B untuk mendapatkan maklumat mengenai laman web mana yang memberikan keuntungan terbesar, dan bahkan mencuri rahsia mereka untuk memaksimumkan usaha di setiap saluran sosial.

LinkedIn: Pemenang, Pemenang, Makan Malam Ayam

Sejauh ini, alat media sosial yang paling popular untuk pemasaran B2B adalah LinkedIn. Kerana LinkedIn menarik lebih banyak profesional daripada remaja yang berkongsi video kucing, itu adalah pilihan semula jadi untuk rangkaian dalam talian. Inilah petua yang saya dapat.

Sertailah dan Terlibat dalam Kumpulan

Kumpulan LinkedIn

Terdapat Kumpulan di LinkedIn untuk setiap kemungkinan industri, niche, atau fungsi pekerjaan, dari pemasaran kandungan hingga profesional pam bomba.

Julie Graff, Penghubung Kandungan Sosial untuk Pemasaran Posisi Kutub, mengatakan cara terbaik untuk berjaya menggunakan Kumpulan adalah dengan mencari kumpulan di mana ahli khalayak sasaran anda aktif dan mempertimbangkan bahagian anda dengan teliti.

Julie Graff dari Pole Position Marketing

Berhati-hatilah untuk tidak terlalu mempromosikan diri dalam Kumpulan ini. Anda semestinya ingin terlibat dalam perbualan, memberikan nasihat pakar dan menjawab soalan.

Dia mengatakan jika Kumpulan membenarkan, anda harus menghantar pautan ke kandungan anda sendiri, tetapi melakukannya dengan berhati-hati:

Pastikan kandungan yang anda pautkan sangat berharga. Cuba mulakan perbincangan dengannya. Sebagai contoh, saya baru-baru ini menyiarkan artikel mengenai panjang ideal untuk catatan blog, jadi saya bertanya kepada Kumpulan apa yang mereka rasa panjang idealnya. Sekali lagi, pastikan anda melakukan lebih daripada sekadar menghantar pautan. Terlibat dalam perbualan lain dalam Kumpulan.

LinkedIn untuk memimpin

Kembali pada hari itu, anda perlu melakukan banyak panggilan dan panggilan sejuk untuk menghubungi pembuat keputusan. Tetapi sekarang sambungan hanya dengan satu klik sahaja. Jodie Cook, Pengarah Urusan JC Social Media Limited, juga pengarang buku # Winin at Social Media: Ini semua mengenai interaksi, mengatakan bahawa generasi peneraju LinkedIn adalah taktik yang kuat untuk perniagaan B2B.

Jodie Cook

Sekiranya anda mengetahui tajuk khas pembuat keputusan di sebuah syarikat, mungkin itu adalah pembeli kanan, pengurus pemasaran atau CFO, misalnya, carian LinkedIn dapat membantu anda membuat senarai prospek untuk dihubungi. Kami mempunyai kejayaan besar untuk bekerja dengan pelanggan yang menyediakan batu untuk landskap – tugas kami adalah mencari arkitek landskap di seluruh dunia dan memulakan perbualan.

Dia mengatakan bahawa penting untuk tidak mengirim permintaan sambungan kosong kerana mereka akan diabaikan. Sebaliknya:

Buat mesej templat yang boleh anda tiru untuk beratus-ratus orang yang akan anda hubungi, tetapi pastikan ia menekankan apa yang ada di dalamnya – contohnya, brosur percuma produk pemenang anugerah anda. Pastikan anda mencuba dua atau tiga kali setiap kenalan, [dan] kegigihan anda akan terbayar.

Halaman Syarikat Dapat Meningkatkan SEO

Halaman LinkedIn untuk Syarikat

Siapa tahu bahawa mempunyai halaman untuk perniagaan anda di LinkedIn sebenarnya dapat membantu anda ditemui di enjin carian? Randy Mitchelson, APR, yang merupakan Naib Presiden Jualan & Pemasaran di iPartnerMedia, mengatakan bahawa halaman perniagaan di LinkedIn di-crawl oleh enjin carian, menjadikannya alat yang berharga dalam mencari pengoptimuman mesin pencari yang lebih baik.

Randy Mitchelson

Sebenarnya, salah seorang pelanggan kami datang kepada kami kerana mereka kecewa kerana laman web mereka tidak mendapat ranking. Ironinya, laman perniagaan LinkedIn mereka berada di halaman pertama Google tetapi laman web mereka tidak dapat dijumpai.

Dia juga mencadangkan agar semua pekerja perniagaan yang mempunyai profil LinkedIn peribadi harus menghubungkan profil peribadi mereka ke halaman syarikat.

Ubah LinkedIn menjadi Blog (Dengan Jumlah Pembaca yang Besar)

LinkedIn melakukan lebih daripada sekadar memberi peluang rangkaian yang hebat. Ia juga bertindak sebagai platform penerbitan kandungan melalui Pulse. Graff of Pole Position Marketing mengatakan bahawa sindikasi catatan blog yang diterbitkan di laman web syarikatnya di Pulse telah membawa kejayaan besar:

Proses kami adalah menyiarkan sebahagian artikel di LinkedIn dengan pautan “Teruskan membaca” yang membawa mereka ke blog kami. Ini telah menyebabkan peningkatan trafik ke laman web kami dari LinkedIn secara dramatik.

Jadilah Tom Mengintip

Siapa yang Melihat Profil Anda?

LinkedIn mempunyai ciri menarik yang memberitahu pengguna bahawa orang telah melihat profil mereka. Ahli berbayar, kata Austen Allred, Pengurus Pertumbuhan Kanan di LendUp.com, dapat melihat senarai semua orang yang memeriksanya.

Austen Allred

Kami sememangnya ingin tahu. Ternyata anda boleh membina skrip untuk melakukan apa-apa selain mengklik dari profil ke profil, mendapatkan nama dan wajah anda di hadapan puluhan ribu orang. Saya pernah melakukannya, seseorang melihat profil saya dan mengesyorkan pekerjaan yang saya ada sekarang.

Jadikan LinkedIn sebagai Susulan

Apabila anda berjumpa dengan orang di pameran dagang atau acara perniagaan, sukar untuk diingat jika anda kembali ke pejabat. Tetapi memasukkan LinkedIn ke dalam proses susulan anda adalah cara yang kuat untuk terus berhubung.

Mitchelson dari iPartnerMedia menggunakan strategi ini setelah setiap acara yang dia hadiri:

Sebagai contoh, setelah mengumpulkan kad nama di sebuah acara, dalam masa 24 jam saya berhubung dengan orang-orang di LinkedIn dan menggunakan permintaan sambungan itu untuk memberitahu mereka bahawa saya menghargai bertemu mereka. Baru hari ini saya berhubung dengan 5 orang baru sejurus selepas berbual berkualiti dengan mereka.

Dengan menyambung dalam talian, anda lebih cenderung untuk mengeratkan hubungan itu lebih cepat daripada melalui e-mel atau telefon.

Twitter: Hebat untuk Pertunangan Satu-Satu

LinkedIn bukan satu-satunya alat yang digunakan pemasar B2B. Twitter sangat sesuai untuk penglibatan dalam masa nyata, khususnya untuk menyelami perbualan satu lawan satu. Berikut adalah beberapa petua dari para pakar.

Gunakan Carian dengan Bijak

Strim Twitter di TweetDeck

Sekiranya anda menggunakan papan pemuka media sosial seperti Hootsuite atau TweetDeck, anda boleh mengatur aliran dengan mudah untuk mengikuti tweet menggunakan kata kunci atau istilah carian tertentu. Mary Cochran, Pengarah Pemasaran Tidur dengan Mudah menggunakan strategi ini untuk berhubung dengan orang-orang di bidang khalayak sasarannya:

Mary Cochran

Saya telah beruntung dalam pengembangan perniagaan menggunakan Hootsuite untuk membuat istilah carian dalam industri dan mempromosikan prospek di Twitter.

Sebagai catatan: Saya juga menggunakan strategi ini. Kerana banyak pelanggan saya adalah syarikat perisian, saya mengesan istilah “perisian” dan “perniagaan kecil.” Saya bahkan mendapat pelanggan dengan memantau kata kunci ini dan memberi respons yang tepat!

Terlibat dalam Dialog Satu-Satu-Satu

Kerana Twitter (bersama dengan Instagram) adalah platform “dua arah” di mana anda boleh berinteraksi dengan satu atau banyak orang dalam satu masa, Matthew Mercuri, Pengurus Pemasaran Digital di Dupray mengatakan bahawa masih ada lebih banyak emas pemasaran yang dapat ditemui.

Matthew Mercuri

Twitter / Instagram juga membolehkan anda berinteraksi dengan pelanggan dengan cara yang tidak dilakukan oleh Facebook. Facebook adalah satu dimensi. Anda tidak boleh keluar dan mencari orang untuk bercakap secara individu kepada orang seperti anda di platform dua arah. Selain itu, faedah lain ialah Twitter / Instagram memberikan tindak balas seketika, cepat dan cerdas, yang, dalam lingkungan tertentu, sangat berharga bagi pemasar.

Dia juga mengatakan bahawa berinteraksi dengan orang-orang yang telah anda lakukan dengan perniagaan akan membuat pelanggan anda lebih cenderung untuk mengikuti anda, yang memudahkan mereka melibatkan mereka.

Facebook: Bukan hanya untuk B2C

Fikirkan Facebook hanya untuk menonton video kucing dan bukannya berfungsi? Fikir semula. Ini adalah peluang perniagaan yang betul.

Manfaatkan Iklan Pintar

Facebook terkenal dengan platform iklan yang mudah dan disasarkan. Tracy Willis, Pakar Strategi Kandungan untuk N2Q Consulting menyukai ciri pengiklanannya:

Tracy Willis

Cara kegemaran saya untuk menggunakan Facebook sebagai platform B2B adalah melalui iklan berbayar. Alat Iklan Facebook membolehkan anda memilih pelanggan sasaran anda dari senarai pilihan yang sangat terperinci.

Mampu menyasarkan, misalnya, eksekutif dalam industri perisian, yang memperoleh $ 200,000 atau lebih membantu anda menargetkan dengan tepat siapa yang ingin anda jangkau dengan iklan anda.

Tingkatkan Catatan

Tingkatkan Pos

Salah satu bentuk pengiklanan khusus di Facebook adalah ciri Boost a Post. Daripada muncul sebagai iklan, anda boleh membuat catatan biasa atau mengemas kini dan memperkuatnya kepada khalayak yang lebih luas. Adaf Darash, Ketua Pegawai Eksekutif Regpack, telah melihat peningkatan petunjuk hasil daripada peningkatan catatan blog:

Adaf Darash

Sambutan terbaik bagi kami adalah meningkatkan catatan di laman syarikat kami, terutamanya ketika kami membuat catatan mengenai kemas kini blog terbaru kami. Kami menghabiskan banyak masa untuk bekerja di pemasaran kandungan dan meningkatkan Facebook adalah cara terbaik yang kami dapati untuk tidak hanya menampilkan konten kami di hadapan banyak orang, tetapi kami melihat lonjakan petunjuk sejurus selepas catatan blog kami di Facebook ditingkatkan!

Sertai Kumpulan Facebook

Sama seperti LinkedIn, Kumpulan Facebook memberikan peluang hebat untuk berhubung dengan pasaran sasaran anda. Willis dari N2Q Consulting mengatakan bahawa Facebook dapat memberikan lebih banyak peluang untuk bertunang daripada LinkedIn melalui Kumpulannya:

Bergabung dengan kumpulan ini dalam industri anda, walaupun hanya untuk mendengar, dapat memberikan gambaran yang bermanfaat mengenai perkara yang dianggap penting oleh pelanggan anda. Ini serupa dengan kumpulan LinkedIn, tetapi boleh digunakan lebih kerap kerana Facebook mempunyai pangkalan pengguna yang lebih tinggi.

Laman Sosial Lain Yang Perlu Disebut

Naib juara ini mungkin tidak mempunyai kekuatan LinkedIn, Facebook, dan Twitter, tetapi mereka masih dapat membantu anda menjangkau khalayak anda.

Tayangan slaid

Tayangan slaid hampir tidak menggunakan alat sosial lain (bagaimanapun, anda mesti meluangkan masa untuk membuat persembahan), tetapi Kent Lewis, Presiden & Pengasas Anvil, mengatakan ia patut diperhatikan.

Kent Lewis

Tidak banyak jenama melaburkan masa di SlideShare, tetapi sejak ia diperoleh oleh LinkedIn, kepentingannya (dan kedudukan di Google) hanya meningkat. Ini adalah platform penyelidikan dan pemasaran yang sangat baik untuk syarikat B2B dan persaingan jauh lebih sedikit daripada platform lain seperti Twitter.

Youtube

Lewis mengatakan bahawa ia mengejutkan bahawa hanya jenama B2B global yang memanfaatkan kekuatan enjin carian kedua terbesar di dunia, YouTube.

Atas sebab yang sama anda boleh mengesyorkan Google+, Facebook, atau Instagram untuk menargetkan prospek B2B, YouTube adalah logik kerana pelbagai alasan. Video mempunyai penarikan 5x lebih besar daripada perkataan yang ditulis, jadi mengapa menceritakan kisah itu dalam teks apabila anda dapat menyampaikannya dengan video?

Mendapat Memaksimumkan Pemasaran B2B di Media Sosial

Tidak kira laman sosial mana yang anda gunakan untuk mencari petunjuk dan pelanggan untuk syarikat B2B anda, anda memerlukan strategi yang tepat untuk mendapatkan hasil yang baik. Ini bermaksud konsisten dalam kemas kini anda, berkongsi kandungan yang relevan, dan menargetkan khalayak anda. Berikut adalah petua tambahan untuk membantu anda dari Sandip Banerjee, Pakar Peretasan Pertumbuhan di Penyelesaian Web3.

Sandip Banerjee

1. Masa adalah Segalanya
Apabila anda menghantar hampir sama pentingnya dengan yang anda hantar. Mungkin memerlukan beberapa percubaan untuk mengetahui kapan khalayak anda paling responsif terhadap perkongsian anda. Perisian penjadualan membolehkan anda menulis kemas kini anda terlebih dahulu dan mengaturnya untuk disiarkan pada saat yang sesuai.

2. Mengetahui khalayak anda sangat penting
Sama ada anda melabur dalam iklan Facebook atau LinkedIn atau mencari orang baru yang relevan untuk diikuti di Twitter, anda akan membuang masa anda untuk menghantar mesej anda kepada orang yang salah kecuali anda menyaring khalayak anda. Siapa yang menggunakan kata kunci yang berkaitan dengan demografi anda? Siapa yang bercakap mengenai pertandingan? Ini mungkin calon yang baik untuk dihubungkan.

3. Sambungkan Titik-titik yang Sesuai
Sekiranya anda menulis kemas kini sosial yang membincangkan satu perkara dan menyertakan pautan, pautan itu tidak boleh mengenai perkara lain sepenuhnya. Orang mahukan ketekalan, dan dengan memastikan bahawa apa yang anda kongsi relevan dengan pautan yang anda hantar, anda akan membuktikan nilai dan kepercayaan anda kepada pengikut anda.

4. Cari irama yang betul
Setiap saluran sosial beroperasi pada rentak yang berbeza. Twitter bergerak dengan kelajuan cahaya; apa yang anda hantar sekarang tidak akan dapat dilihat oleh semua orang kerana terdapat lebih banyak pengguna yang berminat untuk mendapat perhatian pengikut anda. Oleh itu, anda mungkin perlu menghantar lebih kerap. Walau bagaimanapun, di Kumpulan LinkedIn, mungkin ada sedikit aktiviti, jadi berhati-hatilah untuk membombardir Kumpulan dengan kemas kini setiap hari jika satu-satunya perkongsian.

5. Bersikap Konsisten
Pengurusan media sosial memerlukan dedikasi dan konsisten. Orang tidak mahu melihat bahawa kemas kini terakhir anda adalah enam bulan yang lalu. Sekiranya anda tidak mempunyai masa atau tenaga untuk menumpukan perhatian mingguan (jika tidak setiap hari) ke akaun anda, carilah perunding media sosial untuk membantu anda. Anda akan mendapat hasil yang lebih baik jika orang tahu mereka boleh bergantung pada anda untuk kandungan biasa dan berguna.

Dengan menumpukan usaha pemasaran media sosial B2B anda ke dalam saluran ini, anda akan lebih baik melibatkan khalayak yang tepat, membina kepercayaan dengan mereka, dan terus ingat ketika mereka siap membeli.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me