Mengapa Pembungkusan Produk Anda Penting

Sukar untuk menghidupkan kembali masa kecil anda. Tetapi ada sesuatu tentang mendapatkan pakej yang dihantar ke depan pintu anda yang hampir dapat membawa anda kembali. Sebilangan besar dari kita dapat mengingati kegembiraan dan kegembiraan yang disertai dengan merobek membuka hadiah pada hari ulang tahun atau pagi Krismas kita ketika kita masih kecil.


Tetapi bagaimana anda membuat pelanggan anda menikmati kegembiraan menerima produk anda? Pembungkusan dan persembahan yang teliti dapat membantu. Terdapat pasaran reka bentuk grafik seperti Designhill yang menyediakan reka bentuk pembungkusan produk yang menakjubkan untuk syarikat anda. Di sini anda boleh mendapatkan pakej anda yang dirancang dengan melancarkan pertandingan reka bentuk dari pereka di seluruh dunia.

Bina Jenama Anda

Ya, pelanggan anda sudah membeli produk anda, tetapi itu tidak bermakna anda perlu berhenti memikatnya. Cara anda mengemas dan mempersembahkan barang anda untuk penghantaran boleh menjadi alat pemasaran yang hebat – jadi jangan tinggalkannya sebagai renungan. Sebagai peruncit dalam talian, anda ingin memberi tumpuan kepada pengalaman keseluruhan pelanggan anda.

Jangan masukkan barang anda ke dalam kotak. Sebagai gantinya, gunakan pembungkusan anda sebagai cara untuk membina jenama anda lebih jauh. Menurut tinjauan oleh Shorr Packaging Corp., hanya 11% pelanggan yang benar-benar berpuas hati dengan pembungkusan hari ini. Wow — itu banyak rasa tidak puas hati, yang memberi anda peluang untuk bersinar. Dengan sedikit berhati-hati, anda dapat menjadikan barang anda menonjol di medan e-Dagang yang sesak, dan anda akan membuat pelanggan kembali untuk mendapatkan lebih banyak.

Maklumkan Perniagaan e-Dagang Anda

Beberapa tahun yang lalu, orang tidak biasa membeli barang dalam talian. Tentu, mereka mungkin membuat pembelian sesekali sesuatu yang tidak dapat mereka perolehi secara tempatan, tetapi e-Niaga hanya merupakan kelebihan kecil dalam ekonomi keseluruhan. Saya, bagaimana masa telah berubah.

Hari ini, orang tidak takut untuk membeli apa-apa dan semua dalam talian. Orang membeli semuanya dari bahan makanan dan ubat gigi hingga barang yang lebih mahal, seperti komputer, dan juga kereta. Sebilangan besar anda menamakannya, dan anda boleh membelinya dalam talian.

Pada tahun 2015, penjualan e-Dagang A.S. berjumlah $ 287 bilion. Dan seluruh dunia tidak ketinggalan. China mempunyai penjualan $ 247 bilion; Jepun mempunyai $ 76 bilion, dan Inggeris hampir $ 67 bilion. Trendnya nampaknya terus meningkat. Syarikat penyelidikan pasaran eMarketer meramalkan bahawa penjualan dalam talian global akan hampir $ 2.4 trilion pada tahun 2017.

Dengan begitu banyak orang beralih ke internet, anda ingin menjadikan diri anda menonjol dan dikenang. Untuk pelanggan pertama kali, pakej yang tiba di depan pintu rumah mereka mungkin kali pertama mereka secara fizikal melihat dan merasakan produk anda. Bagaimana ia tiba adalah cara penting untuk memupuk kesetiaan jenama.

Seronokkan Pelanggan Anda dengan Persembahan yang Cantik

Perkara pertama yang orang akan perhatikan ialah kotak atau sampul surat. Peruncit e-dagang Powerhouse Amazon, sebahagian besarnya, mengemas barang-barangnya dalam kotak coklat sederhana, tetapi dengan pita pembungkusan dan logo yang boleh dikenali di sisi.

Kotak Amazon

Walaupun kotak coklatnya halus, tidak salah dari mana asalnya bungkusannya. Beberapa peruncit suka menambahkan sedikit kilat ke kotak penghantaran. Kadang-kadang Walmart mempertaruhkan nama syarikatnya dengan huruf terang di sisi kotak, dan tidak ada salahnya sampul surat oren Shutterfly yang digunakannya untuk menghantar barang dagangannya. Kotak penghantaran dapat membantu membina rasa intrik. Anda mahu bahkan jiran tertanya-tanya, apa yang ada dalam bungkusan itu?

Jelas sekali, peniaga perlu berhati-hati dengan cara mereka melabel bahagian luar kotak. Anda tidak mahu mengiklankan barang mahal untuk seluruh dunia untuk melihat duduk di beranda seseorang hanya meminta disambar. Tetapi jika anda tidak dapat membuatnya menarik di luar – tambahkan sedikit gaya di dalamnya.

Hari ini, malah membongkar barang dagangan mempunyai aspek sosial. Orang ramai menggunakan saluran media sosial mereka untuk berkongsi kegembiraan mereka terhadap pembelian dalam talian terbaru mereka. Apa untungnya, sebagai peruncit dalam talian, jika anda dapat memanfaatkan iklan percuma ini untuk mendapatkan ulasan dari mulut ke mulut yang berharga.

Kajian Pembungkusan e-Dagang 2015 Dotcom, Membongkar Pengalaman Pelanggan, mendapati bahawa 39% responden telah berkongsi gambar atau video di media sosial, dan 60% mengatakan mereka lebih cenderung untuk berkongsi gambar produk jika terdapat dalam hadiah- seperti kotak, bukannya coklat yang tidak berwarna. Adakah anda yakin dapat menambahkan sedikit bungkusan ke dalam bungkusan anda?

Orang ramai gemar menerima hadiah. Jadi, buatlah seperti hari ulang tahun mereka. Teruskan dan tambahkan sedikit tambahan, seperti kertas tisu cantik, atau kad yang diperibadikan. Sekiranya anda melakukan operasi yang cukup kecil, bahkan menambahkan ucapan dengan nama pelanggan anda ke bahagian dalam kotak akan membuat mereka merasa istimewa.

Sekiranya anda dapat menarik minat pelanggan anda, mereka akan lebih senang berkongsi pengalaman mereka. Anda mungkin bernasib baik dan meminta mereka berkongsi video tanpa kotak di YouTube. Hebatnya, orang melakukan ini secara besar-besaran. Sejak 2010, video YouTube dengan “unboxing” dalam tajuknya telah meningkat 871%.

Salah satu syarikat yang tidak kekurangan video unboxing di YouTube adalah Apple. Cukup ketik “iPhone unboxing”, dan naik akan muncul lebih dari empat setengah juta hits. Tidak mengejutkan – kerana Apple adalah pakar dalam perincian pemasaran.

kotak iphone

Sebagai contoh, video YouTube oleh iJustine ini, yang menunjukkan bahawa dia tidak membuka jam tangan Apple baru, sudah mempunyai lebih dari satu juta tontonan. Anda dapat merasakan penantian ketika dia pertama kali membuka kotak penghantaran biasa, dan kemudian segera menggali kotak Apple putih tebal dan berkualiti tinggi yang biasa. Kesungguhannya menular, dan iklan percuma semacam ini hanya menghasilkan, lebih-lebih lagi, kegembiraan untuk produk terbaru Apple.

Gunakan Pembungkusan yang Baik untuk Pelanggan Anda

Walaupun orang mungkin menghargai bungkusan yang indah, jika produk anda tiba rosak, atau sukar dibuka, pelanggan anda tidak akan gembira. Pelanggan boleh menjadi rewel dan jika mereka mendapati sesuatu yang menjengkelkan dengan membuka pakej mereka, mereka tidak akan teragak-agak untuk memberikan ulasan buruk untuk produk atau syarikat anda.

kotak rapuh

Dalam Kajian Pilihan Pembungkusan E-Dagang 2016, Shorr Packaging Corp bertanya kepada pelanggan apa yang mereka anggap paling menjengkelkan atau menjengkelkan dengan pengalaman pakej mereka. Inilah yang mereka dapati:

 • 55% responden mengatakan bahawa perengsa nombor satu adalah bungkusan yang sukar dibuka.
 • Masuk nombor dua dengan 19% adalah pembungkusan berlebihan.
 • 13% responden menyebutkan bungkusan yang rosak (bukan barang sebenar).
 • 8% orang kesal dengan bahan yang tidak boleh dikitar semula.
 • 4% tidak menghargai pembungkusan yang jelek.

Melihat bahawa nombor satu untuk orang yang membuka bungkusan mereka sukar untuk dibuka, tidak ada masalah untuk mempermudah orang untuk mendapatkan barang mereka. Tidak ada yang ingin bersusah payah menggunakan pisau tajam untuk membuka bungkusan plastik tebal yang tidak akan bergerak. Orang juga tidak menghargai untuk membuang semua pembungkusan setelah mereka mengeluarkan barang mereka.

Jagalah Alam Sekitar

Hasil lain yang menarik dari kajian ini ialah pengguna semakin menyedari kesan persekitaran ekonomi dalam talian baru ini. Mereka menyedari bahawa semua e-Dagang ini bukan tanpa kos persekitaran. Menurut Badan Perlindungan Alam Sekitar A.S. (EPA) pembungkusan bertanggungjawab untuk sehingga satu pertiga daripada sisa bukan industri di negara maju.

Anda ingin melindungi barang yang anda hantar, tetapi sebagai peruncit dalam talian, anda tidak mahu menemui barang yang boros dan tidak peduli terhadap alam sekitar. Hari ini, terdapat lebih banyak pilihan mesra alam untuk pembungkusan anda. Apa yang disebut sebagai pembungkusan eko adalah perniagaan yang berkembang pesat. Kadbod adalah pilihan yang sangat baik kerana dapat dikitar semula dengan mudah. Untuk mata bonus, anda boleh menggunakan kadbod yang diperbuat daripada kandungan kitar semula atau kandungan pasca pengguna.

Untuk menambahkan padding untuk produk anda, anda boleh memilih untuk menggunakan cincang pembungkusan yang terbuat dari kertas kitar semula. Ia hadir dalam pelbagai warna dan dapat dikerutkan untuk menambah sentuhan hiasan. Atau, bukannya kacang bungkus Styrofoam kuno, ada alternatif berasaskan pati yang diperbuat daripada jagung, biji gandum dan tanaman lain. Ini bukan sahaja lebih baik untuk persekitaran, tetapi pelanggan anda tidak perlu bersusah payah membuangnya. Cukup tuangkan air ke atas kacang tanah tumbuhan dan perhatikan ia larut menjadi sia-sia.

Permudahkan Pelanggan Anda Mengembalikan Item

Banyak peruncit dalam talian yang berjaya menghargai bahawa anda perlu bersedia menerima pulangan sekiranya anda mahukan seseorang mengambil peluang kepada anda. Malah pelanggan terbaik anda ingin mengetahui bahawa mereka dapat mengembalikan item jika tidak sesuai, rosak, atau tidak berfungsi dengan apa yang mereka fikirkan.

Shorr Packaging Corp. mendapati bahawa pembeli premium (yang ditakrifkan sebagai perbelanjaan lebih dari $ 200 sebulan untuk pembelian dalam talian) memperoleh banyak pulangan. Mereka mendapati bahawa 22% daripada pembeli ini mengatakan bahawa mereka mengembalikan sekurang-kurangnya seperempat dari pembelian dalam talian mereka. Tetapi 95% pelanggan ini menyatakan bahawa mereka akan melakukan perniagaan berulang sekiranya proses pengembaliannya mudah.

Anda ingin menjadikannya semudah mungkin bagi orang untuk mengembalikan barang mereka jika mereka tidak berpuas hati. Salah satu penyelesaian mudah yang banyak digunakan oleh peruncit pakaian adalah memasukkan slip surat balik. Permudahkan pelanggan anda meletakkan kembali barang-barang mereka di dalam kotak dan hanya melekat pada label.

Nordstrom, sebuah syarikat yang telah lama membanggakan perkhidmatan pelanggan yang berkualiti termasuk label pengembalian dan juga membayar kos penghantaran balik. Sekiranya anda tinggal di AS, yang harus anda lakukan ialah membuang barang anda kembali ke dalam kotak, menampar label dan menyerahkannya kepada pembawa pos anda. Anda tidak perlu bersusah payah pergi ke pejabat pos atau UPS agar bungkusan dan timbunan anda dikira.

Kadang-kadang perkara kecil Trunk Club malah menyertakan pita untuk pelanggan menutup kembali kotak. Kerana serius, siapa yang mempunyai masa untuk memburu gulungan pita. Peruncit lain seperti Stitch Fix termasuk beg pengembalian, yang lebih murah dan lebih mudah untuk dihantar melalui kotak kemudian.

trunk_club

Jauhkan Kos Anda

Kreativiti hebat, tetapi anda tidak mahu terlalu gila. Anda masih perlu mengambil kira kos penghantaran.

Hari ini, banyak syarikat penerbangan utama, termasuk FedEx, UPS dan DHL, menggunakan berat dimensi untuk mengira kos penghantaran pada pakej darat kurang dari tiga kaki padu. Ini bermakna bahawa mereka mengambil kira ukuran kotak anda, dan juga beratnya. Oleh itu, pastikan kotak yang anda pilih sesuai dengan barang anda. Pengirim surat juga boleh menjadi pilihan sekiranya produk anda kecil.

Tidak kira saiz kotak anda, pastikan anda memasukkan beberapa padding, walaupun tidak mudah pecah. Anda tidak mahu barang anda jatuh di dalam kotak. Berhati-hatilah untuk tidak menambah berat badan dengan pelapik anda. Anda boleh mencuba salah satu pilihan mesra alam yang disebutkan di atas, atau bungkus gelembung ringan, yang boleh anda dapatkan dalam cadar, gulung, atau beg.

Gunakan Pembungkusan Anda untuk Meninggalkan Kesan Positif dan Berkekalan

Sebagai peruncit dalam talian, anda mungkin tidak mempunyai kedai fizikal, tetapi anda masih mahu memberikan pengalaman peribadi dan mewah kepada pelanggan anda, seolah-olah mereka membeli-belah di butik kecil. Dengan kata lain, anda mahu mereka merasa istimewa. Anda mungkin sudah melakukan ini dengan laman web dan interaksi lain tetapi jangan lupa kawasan yang sering dilupakan — pembungkusan.

Cara anda mengemas dan mempersembahkan barang anda untuk penghantaran akan meninggalkan kesan yang kekal — bukan hanya dengan pelanggan anda, tetapi berpotensi dengan rakan mereka, bahkan rakan rakan anda, melalui media sosial.

Anda mungkin merasa puas bahawa anda telah membuat penjualan, tetapi jangan mensia-siakan peluang keemasan. Dengan pembungkusan yang cantik tetapi praktikal, anda dapat menarik pelanggan baru, dan yang penting, mengekalkan yang sudah anda miliki. Pelanggan yang kembali membelanjakan rata-rata 67% lebih banyak daripada pelanggan kali pertama, jadi anda ingin menarik perhatian mereka yang sudah membuat pembelian daripada anda.

Anda ingin mempertimbangkan keseluruhan proses transaksi pelanggan anda. Urus niaga mereka tidak lengkap apabila mereka mengklik butang beli. Anda perlu mengagumkan mereka apabila bungkusan mereka tiba. Ini mungkin perbezaan antara pelanggan satu kali dan seseorang yang setia dengan jenama anda dan membuat pembelian berulang.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map