Anda tidak akan meminta seseorang untuk menikah dengan anda pada tarikh pertama, betul?

Dengan piawaian apa pun, ia semakin kuat!

Anda mesti membuat kesan pertama yang baik dan membina hubungan dari masa ke masa. Kemudian anda boleh mengemukakan soalan besar.

Pemasaran internet serupa.

Anda tidak boleh memaksa seseorang untuk membeli produk dari anda dengan segera. Dan jika anda berusaha terlalu keras, anda mungkin akan mengusirnya.

Di sinilah ‘siri selamat datang e-mel’ masuk.

E-mel alu-aluan

Ini adalah helah pemasaran e-mel yang terbukti dapat meningkatkan penglibatan jangka panjang sebanyak 33% dan menjana pendapatan 3 kali lebih banyak.

Dalam siri pemasaran e-mel ini bahagian satu dan bahagian kedua, saya menunjukkan kepada anda cara meningkatkan nombor pelanggan anda. Di bahagian ini, saya akan menerangkan cara memanfaatkan pelanggan anda, memelihara mereka, dan mengubahnya menjadi pelanggan yang membayar.

Pertama, mari jawab soalan yang jelas.

Ikuti Panduan Pemasaran E-mel Pasti Kami

 • Bahagian 1: 11 borang pendaftaran penukaran tertinggi
 • Bahagian 2: Peningkatan kandungan – cara terpantas untuk lebih banyak pelanggan
 • Bahagian 3: Tingkatkan penglibatan & pendapatan dengan siri alu-aluan e-mel
 • Bahagian 4: 19 helah mudah untuk mendapatkan kadar buka e-mel 40%
 • Bahagian 5: Baris subjek yang sempurna: 18 helah untuk mencapainya
 • Bahagian 6: Adakah pemasaran e-mel anda berfungsi? 14 metrik penting untuk diukur

Apa itu siri alu-aluan e-mel?

Apabila anda melanggan buletin e-mel laman web, anda biasanya akan mendapat pengesahan e-mel. Beberapa laman web melangkah lebih jauh dan menghantar ‘e-mel selamat datang’ kepada anda. Anda mungkin mendapat e-book percuma atau yang serupa.

dara-amerika-selamat datang-e-mel

Tetapi di situlah berakhir. Selepas itu hanya buletin dan promosi lama.

Satu siri sambutan e-mel menunjukkan komunikasi pertama melalui lima hingga enam e-mel. Mungkin lebih. Dihantar dalam beberapa minggu, siri e-mel memberi maklumat perlahan kepada pelanggan baru anda.

(Sumber gambar)

Ini memberi anda tempoh yang lebih lama untuk membangun hubungan, dan menciptakan kemungkinan yang lebih tinggi untuk menjadikan mereka pelanggan yang membayar.

Mengapa begitu berkesan?

E-mel sambutan pertama sangat hebat. Statistik menunjukkan bahawa e-mel pertama anda berpotensi menjana pendapatan 320% lebih banyak daripada yang lain.

Jadi mengapa tidak meregangkannya?

Pelanggan terbaru anda adalah yang paling aktif, paling aktif, dan paling berminat. Mereka lebih cenderung membuka e-mel anda, dan lebih cenderung membeli dari anda.

Tetapi selepas e-mel pertama, kadar terbuka cenderung menurun. Pelanggan melupakan anda, mereka telah beralih ke perkara lain. Sebaliknya, siri sambutan terus memupuk petunjuk sementara mereka masih panas.

Pelanggan ‘mengasuh’ dengan cara ini mengembangkan 50% lebih banyak pelanggan yang ‘bersedia untuk membeli’. Pelanggan yang terpelihara membuat pembelian yang lebih besar juga.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa siri selamat datang berfungsi:

 1. Pengulangan Terdapat teori pemasaran sekolah lama yang mengatakan bahawa pelanggan perlu melihat penjenamaan dan pesanan anda tujuh kali sebelum mereka mempercayai anda atau membeli daripada anda. Siri alu-aluan mendapat nama dan jenama anda di hadapan mereka berulang kali. Amat penting jika anda berniaga baru.
 2. Peluang untuk menceritakan kisah anda Sebab utama kami menarik minat terhadap jenama tertentu (dan akhirnya membeli dari mereka) adalah kerana kami berhubung dengan kisah dan etos mereka. E-mel alu-aluan memberi anda peluang untuk memberitahu pelanggan anda lebih banyak mengenai anda.

  beg karut

 3. Membina kepercayaan Pelanggan secara berhati-hati terhadap laman web atau perkhidmatan baru. Serangkaian e-mel membina kepercayaan, jadi apabila anda meminta penjualan, mereka cenderung untuk mengklik.
 4. Lebih banyak peluang untuk menjualDengan satu e-mel selamat datang, tekanan untuk menjual sesuatu dengan cepat, yang boleh mengganggu beberapa pelanggan. Dengan enam atau tujuh e-mel, anda dapat memperkenalkan produk anda dengan perlahan, bermula dengan produk kecil, berisiko rendah dan bekerja hingga ke senjata besar.
 5. Tidak membanjiri pelanggan baruPasar cenderung memasukkan maklumat sebanyak mungkin ke dalam e-mel selamat datang, tetapi itu tidak selalu berkesan. Apabila pelanggan menghadapi terlalu banyak pilihan atau ajakan bertindak, mereka mungkin merasa terbeban. Siri alu-aluan menghilangkan masalah ini, membolehkan anda memberi tumpuan hanya pada satu perkara pada satu masa. Jauh lebih berkesan.
 6. Pemeliharaan utama Siri selamat datang memberi anda peluang untuk memelihara pelanggan baru dengan perlahan dari masa ke masa. Dalam jangka masa panjang, ini adalah teknik pemasaran yang jauh lebih kuat.
 7. Pembinaan tabiat Seperti yang anda lihat dalam contoh saya di bawah, siri alu-aluan memberi syarat kepada pelanggan baru untuk mencari e-mel anda secara aktif. Daripada mengabaikan kemas kini anda, pelanggan baru akan terbiasa menantikannya. Itulah resipi untuk harga terbuka yang tinggi pada masa akan datang.

Siri selamat datang dalam aksi

Laman web pertama yang saya dapati menggunakan siri sambutan e-mel adalah Pinterest (saya pasti orang lain melakukannya terlebih dahulu, tetapi Pinterest memberi tahu saya). Oleh itu, mari kita lihat secara terperinci.

Pinterest menggunakan siri alu-aluan mereka untuk memberi petua dan trik berguna mengenai platform ini tanpa meminta terlalu banyak pelanggan. E-mel pertama kelihatan seperti ini:

E-mel Pinterest 1st

Anda akan melihat baris subjek mereka berbunyi ‘Bermula # 1’. Segera, anda tahu terdapat banyak siri e-mel yang akan datang.

Kandungan bermula sangat asas: “Apa itu pin?” Ini memandu pengguna baru melalui batu loncatan, dan diakhiri dengan ajakan bertindak yang tidak terlalu menuntut:

‘Buat masa ini, cuba log masuk dan cari kandungan untuk diri sendiri.’

Tidak memaksa. Ia tidak keterlaluan. Dan pelanggan baru telah belajar sedikit mengenai perkhidmatan tersebut.

Yang terbaik, mereka memberitahu pelanggan apa yang akan diharapkan seterusnya: “Selama lima hari akan datang, kami akan menghantar lebih banyak maklumat kepada anda …”

Ini adalah cara yang halus untuk memberitahu pelanggan untuk mencari lebih banyak e-mel dalam beberapa hari akan datang. Pelanggan secara aktif mencari surat seterusnya. Genius.

E-mel kedua kelihatan seperti ini:

E-mel Pinterest ke-2

Kali ini, ini memperkenalkan kepada anda beberapa butiran lebih lanjut dan mendorong anda untuk mula membina profil anda. Sekali lagi, ada bahagian ‘apa yang seterusnya’ untuk mengingatkan anda bahawa ada yang lain yang akan datang esok.

Inilah e-mel ketiga:

E-mel ke-3 Pinterest

Yang ini mempunyai ajakan bertindak yang jauh lebih kuat. Sekarang, Pinterest telah merangkumi asas-asasnya dan anda sudah biasa dengan platform ini.

Tetapi sekarang ini benar-benar mendorong ajakan bertindak yang penting: menambahkan butang ‘pin it’ ke laman web anda.

Ini adalah cadangan tarikh pertama sekali lagi. Sekiranya Pinterest meminta pelanggan menambahkan butang ‘pin it’ pada e-mel pertama, ini akan membuat pelanggan bingung dan menakutkan mereka.

Pinterest bukan satu-satunya syarikat yang menggunakan tipu muslihat ini.

Asos menggunakan siri sambutan yang lebih pendek, hanya tiga e-mel. Tetapi, mereka tidak mendorong penjualan keras sehingga e-mel ketiga.

beg simpanan

Yang pertama memberitahu anda apa yang diharapkan dari buletin Asos dan mendorong anda untuk melihat-lihat kedai. Tidak ada yang memaksa atau menuntut.

Yang kedua menunjukkan item khusus yang mungkin anda suka berdasarkan jantina anda dan menyoroti faedah membeli (penghantaran percuma dan pulangan percuma). Tetapi mereka masih belum meminta penjualan.

Hanya dalam e-mel ketiga mereka mendorong penjualan, menawarkan diskaun 10% dan ajakan bertindak yang lebih kuat – ‘berbelanja sekarang’.

Ia halus, tetapi hebat. Ini perlahan-lahan memperkuat jenama dan memupuk pelanggan menjadi jualan.

Cara membuat siri e-mel anda sendiri

Untuk membuat siri e-mel selamat datang, anda memerlukan akaun dengan perkhidmatan pemasaran e-mel. Panduan ini akan menggunakan MailChimp, tetapi perkhidmatan e-mel seperti Aweber, Constant Contact atau Emma semuanya menawarkan pilihan yang serupa.

Siri selamat datang menggunakan ‘automasi e-mel’. Automasi membolehkan anda menghantar e-mel yang dicetuskan oleh peristiwa tertentu. Seperti mencetuskan siri alu-aluan apabila seseorang mendaftar untuk senarai e-mel anda. (Ia juga berguna untuk tipu muslihat seperti mengingatkan pelanggan tentang troli yang ditinggalkan, mengirimkan diskaun pada hari lahir mereka atau menggunakan sejarah pembelian pelanggan untuk mempromosikan barang serupa).

Automasi adalah ciri berbayar di MailChimp, jadi jika anda hanya mendapat pakej standard, anda pasti mahu meningkatkan. Sekiranya anda benar-benar baru, baca tutorial MailChimp kami terlebih dahulu – Cara membina senarai e-mel dari sifar & hantar buletin pertama anda

Begini cara kerjanya:

Langkah 1. Log masuk ke MailChimp dan klik automasi

automatik mc

MailChimp memanggil kempen automasi sebagai ‘alur kerja’, jadi kami membuat aliran kerja automasi.

mc-automasi-aliran kerja

Langkah 2. Pilih senarai pelanggan yang ingin anda gunakan

Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu senarai, pilih yang betul!

Langkah 3. Pilih jenis aliran kerja

siri selamat datang

Tekan pilihan ‘siri selamat datang’. Anda akan melihat terdapat banyak e-mel lain yang boleh anda automatikkan di sini. Anda boleh kembali dan memeriksa beberapa dari mereka kemudian.

Langkah 4. Beri nama aliran kerja dan masukkan nama dan alamat e-mel dari mana siri alu-aluan akan datang

Pro-tip, sebilangan blogger berpendapat ia meningkatkan kadar terbuka untuk menggunakan nama pengirim sebenar dan syarikat bersama. Contohnya, ‘Daren dari Bitcatcha’, bukan hanya ‘Bitcatcha’.

Langkah 5. Tetapkan pencetus

Dalam kes ini, pencetus kami adalah ‘ketika pelanggan bergabung’. Ketika itulah kami ingin mula menghantar siri sambutan kepada mereka.

pencetus mc

Langkah 6. Tetapkan ketika e-mel dicetuskan

Untuk hasil terbaik, tetapkan pencetus pertama ke ‘segera’. Dengan kata lain, pelanggan anda akan mendapat e-mel pertama dalam siri ini dengan segera. Mereka lebih cenderung membuka e-mel jika ia dihantar segera setelah mendaftar – sebelum mereka terganggu!

aliran kerja mc

Langkah 7. Reka bentuk e-mel alu-aluan pertama anda

Sekarang untuk bahagian yang menyeronokkan. Isi surat selamat datang pertama anda dengan kandungan dan gunakan templat MailChimp untuk menggayakannya. (Terpikat dengan apa yang perlu dimasukkan dalam siri sambutan e-mel? Kami mendapat lebih banyak petua di bawah).

Langkah 8. Tetapkan jadual

Berapa lama anda mahu pelanggan menerima e-mel kedua, ketiga dan keempat? Ini berbeza bagi setiap anda. Dalam beberapa kes, seperti Pinterest, satu hari berfungsi dengan baik.

Bagi yang lain – terutamanya peruncit dan mereka yang menjual perisian atau produk digital dalam talian – anda mungkin ingin menggunakan jurang yang lebih lama untuk memberi peluang kepada pelanggan untuk membina kepercayaan.

Langkah 9. Uji, uji, uji

Setelah siri selamat datang anda terus berjalan, perhatikan analitik dengan teliti. Lihat kadar terbuka dan kadar klik-tayang. Bolehkah anda memperbaikinya? Tweak baris subjek, kandungan, dan jadual sehingga anda mendapatkannya tepat.

Petua Bonus

Sebelum saya pergi, mari kita teliti beberapa petua bonus untuk menjadikan siri alu-aluan anda berprestasi terbaik.

1. Apakah matlamat anda?

Sebelum anda memulakan, apakah tiga matlamat utama anda? Itulah cara anda menentukan perkara yang terdapat dalam siri e-mel anda. Sekiranya anda adalah kedai dalam talian, itu mungkin kesedaran, pengikut Instagram, dan penjualan.

Dalam kes itu, e-mel pertama anda adalah mengenai kisah anda, yang kedua termasuk galakan untuk mengikuti Instagram anda, dan yang ketiga akan mendorong penjualan.

2. Siapa awak??

Pastikan e-mel pertama anda menentukan siapa anda sebenarnya.

neraka

3. Kuatkan kelebihan berada dalam senarai

Gunakan peluang ini untuk mengingatkan mereka dengan tepat mengapa mereka mendaftar. Beri mereka alasan yang baik untuk terus mencari e-mel anda. Adakah diskaun atau maklumat eksklusif?

4. Bercerita

Salah satu siri sambutan kegemaran saya ialah 20 e-mel! Itu adalah syarikat kewangan, dan mereka menggunakan siri sambutan untuk menceritakan bagaimana mereka menolong salah seorang pelanggan mereka.

Dengan menggunakan cerita yang menarik, mereka berjaya merangkum sepenuhnya siapa mereka, apa yang mereka lakukan, dan bagaimana mereka menambah nilai. Sepanjang perjalanan, mereka memperkenalkan pelbagai produk, bermula dengan e-book harga rendah sehinggalah ke perkhidmatan perundingan mereka yang dipesan lebih awal.

5. Dapatkan jualan pertama yang cepat

Lebih awal pelanggan membeli sesuatu (apa sahaja) semakin baik. Setelah mereka membeli dari anda, ada sambungan. Mereka lebih cenderung membuka e-mel pada masa akan datang dan membeli dari anda lagi.

Gunakan siri alu-aluan untuk mendapatkan jualan kecil seawal mungkin.

6. Tentukan apa yang anda ingin katakan terlebih dahulu

Jangan hanya memutuskan rangkaian lima e-mel dan kemudian cari cara mengisinya. Tentukan apa yang anda ingin katakan, kemudian bahagikan kepada e-mel individu.

7. Apa yang seterusnya?

Sentiasa tinggalkan mereka dengan penyangkut tebing, dan beritahu mereka bila hendak menerima e-mel seterusnya. Pastikan mereka mencarinya.

baca-banyak lagi

8. Pastikan e-mel sentiasa konsisten

Cuba pastikan reka bentuk dan susun atur tetap konsisten sepanjang siri ini. Pastikan baris subjek tetap konsisten menggunakan sistem bernombor atau tema tetap. Ini sedikit muslihat yang mengukuhkan jenama anda.

9. Minta lebih banyak data

Pada borang pendaftaran awal anda, lebih baik mengelakkan terlalu banyak soalan. Nama dan alamat e-mel adalah semua yang anda perlukan untuk mendapatkan pelanggan melalui pintu dengan cepat.

Walau bagaimanapun, siri alu-aluan memberi anda peluang untuk meminta lebih banyak maklumat di kemudian hari. Anda boleh meminta jantina, lokasi dan pilihan lain dalam e-mel ketiga atau keempat. Itu akan membantu anda membahagikan senarai pelanggan anda dan menghantar e-mel yang lebih sesuai.

10. Tunggu sehingga siri selamat datang sebelum menghantar buletin standard anda

Pastikan pelanggan baru anda tidak mendapat buletin atau e-mel promosi biasa sehingga selepas siri sambutan. Agak membingungkan dan membingungkan.

Dalam e-mel terakhir siri ini, beri tahu mereka sudah selesai dan peralihannya dengan lancar ke buletin biasa.

11. Sekiranya pelanggan menggunakan kod promo, jangan hantar lagi!

Sekiranya anda menggunakan siri alu-aluan untuk mendorong kod promosi lebih dari sekali, pastikan anda mengesan penjualan. Anda tidak mahu terus mengirim pelanggan dengan kod promo yang sama jika mereka sudah menggunakannya.

Sambutan selamat datang adalah kaedah terbaik untuk membina kesetiaan jenama dan mewujudkan hubungan pelanggan yang lebih kuat untuk masa depan. Mesej tersebut memberi anda lebih banyak peluang untuk menjual sementara pelanggan anda paling berminat dan teruja dengan produk anda.

Adakah orang di luar sana menggunakan siri alu-aluan atau bentuk automasi e-mel lain? Adakah anda merancang untuk masa depan? Beritahu saya pendapat dan idea anda di bahagian komen!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me