Sekiranya anda pernah menghantar kempen e-mel, anda tahu ‘ketakutan’ menekan butang ‘kirim’.

Anda akan menghantar beribu-ribu e-mel di luar sana, tetapi ada yang membukanya?

Menurut laporan baru-baru ini, rata-rata kadar buka e-mel adalah 22.87%. Tetapi mungkin untuk mendapatkan ini jauh lebih tinggi dengan beberapa muslihat dan trik pintar.

Berikut adalah hasil kempen yang baru-baru ini saya jalankan untuk pelanggan dalam industri muzik yang mendapat kadar terbuka 40.7%:

mailchimp-kempen

Itu lebih dari dua kali ganda purata industri. Ini adalah kemuncak banyak percubaan dan kesilapan, tetapi saya melakukannya dengan menggunakan kebanyakan 19 petua ini. Mereka dicuba dan diuji.

Pada akhir artikel ini, anda akan mempunyai semua muslihat yang anda perlukan untuk meningkatkan kadar terbuka anda juga.

Cuba fikirkan, jika anda mempunyai 2.000 pelanggan, seperti yang dilakukan oleh pelanggan saya dalam senarai di atas, dan tingkatkan kadar buka anda sebanyak 5%, itu adalah 50 lagi bakal pelanggan.

Petua: Ini adalah artikel keempat dalam siri pemasaran e-mel saya yang pasti, jadi jika anda terlepas bahagian lain, lihat di sini:

  • Bahagian 1: 11 borang pendaftaran penukaran tertinggi
  • Bahagian 2: Peningkatan kandungan – cara terpantas untuk lebih banyak pelanggan
  • Bahagian 3: Tingkatkan penglibatan & pendapatan dengan siri alu-aluan e-mel
  • Bahagian 4: 19 helah mudah untuk mendapatkan kadar buka e-mel 40%
  • Bahagian 5: Baris subjek yang sempurna: 18 helah untuk mencapainya
  • Bahagian 6: Adakah pemasaran e-mel anda berfungsi? 14 metrik penting untuk diukur

Mari lompat terus:

Bahagian I: Pelanggan

Sebelum kita mula mengubah baris subjek atau menetapkan masa penghantaran, langkah pertama adalah melihat pelanggan anda.

Kadar buka e-mel

(Sumber gambar)

1. Keluarkan pelanggan yang tidak aktif, mereka membunuh kadar terbuka anda

Anda mungkin mempunyai 100,000 pelanggan, tetapi jumlah itu tidak ada artinya jika mereka tidak membuka e-mel anda. Mempunyai sejumlah besar pelanggan kelihatan hebat, tetapi malangnya itu hanyalah ‘metrik kesombongan’.

Daripada kuantiti, fokus pada kualiti senarai anda. Fokus pada pelanggan aktif yang selalu membuka surat anda. Merekalah yang ingin mendengar daripada anda.

Sekiranya pelanggan belum membuka e-mel anda dalam enam bulan, sudah tiba masanya untuk menghapusnya. Perkara yang sama berlaku untuk ‘pantulan keras’ (iaitu e-mel tidak dapat dihantar). Anda akan memerlukan wang untuk menghantarnya kepada mereka, dan ini menyebabkan penurunan harga terbuka.

Seperti yang anda lihat, pelanggan di bawah ini belum membuka e-mel atau mengklik e-mel selama lebih dari tiga tahun dan 23 kempen.

pelanggan yang tidak aktif

Ini tidak bermakna e-mel anda tersekat! Mereka mungkin tidak lagi memerlukan perkhidmatan yang anda tawarkan atau mungkin mereka tidak lagi memeriksa alamat e-mel itu.

Ini semua untuk memastikan senarai anda hanya mempunyai pelanggan berkualiti tinggi. Kualiti mengatasi kuantiti.

Satu muslihat yang boleh anda gunakan ialah e-mel terakhir. Hantarkan e-mel kepada sesiapa yang belum dibuka dalam enam bulan dengan baris subjek: “Kami belum lama mendengar daripada anda …” dan tanyakan kepada mereka jika mereka ingin tetap berada dalam senarai. Anda juga boleh memberikan potongan atau insentif untuk tinggal.

2. Bersihkan alamat e-mel yang salah eja

Ini adalah cara yang cepat dan mudah untuk membuka beberapa lagi. Jalankan senarai pelanggan anda dan betulkan sebarang kesalahan ejaan.

Hampir selalu ada beberapa yang mengirimkan “[dilindungi e-mel]” atau “[dilindungi e-mel]”. Pinda alamatnya dan minta mereka mengesahkan e-mel mereka yang betul.

3. Biarkan pelanggan memilih e-mel apa yang mereka terima dan kapan

Sebilangan pelanggan gembira dapat mendengar daripada anda dua kali seminggu. Yang lain lebih suka kemas kini bulanan.

Ada yang hanya berminat dengan potongan harga. Yang lain ingin mendengar tentang setiap blog baru yang anda terbitkan.

Anda boleh mengelakkan beban pelanggan yang berlebihan dengan membiarkan mereka memilih kekerapan mereka menerima e-mel dan jenis kandungan yang ingin mereka baca. Sebaiknya berikan pilihan ini kepada mereka semasa mendaftar. Lihat bagaimana syarikat pelancongan, Skift membolehkan anda memilih dari pilihan harian, mingguan dan lain-lain.

Biarkan pelanggan memilih

4. Segmen senarai anda, supaya pelanggan mendapat e-mel yang relevan

Salah satu sebab terbesar untuk kadar buka yang rendah adalah bahawa e-mel tidak berkaitan dengan pelanggan.

Seorang pelanggan di Seattle, misalnya, mungkin tidak berminat dengan “10 kafe terbaik di New York”. Dalam kes ini, anda boleh memisahkan senarai pelanggan mengikut lokasi. Sekarang anda boleh menghantar kandungan khusus lokasi kepada khalayak anda.

Akaun MailChimp yang pro membolehkan anda membahagikan senarai anda mengikut demografi, minat atau tingkah laku pembelian. Sebagai contoh, syarikat Asos menghantar e-mel yang berbeza berdasarkan jantina, pilihan pakaian dan sejarah pembelian anda.

Untuk melakukan ini di MailChimp, anda hanya menggunakan tag dan ‘medan khusus’ untuk membahagikan khalayak anda ke dalam kategori yang berbeza. Satu laporan menunjukkan bahawa 39% orang yang melakukan ini melihat kadar terbuka lebih tinggi. 20% juga menyaksikan penjualan lebih tinggi.

Bahagian II: Kandungan e-mel anda

Setakat ini, kami memperketat senarai pelanggan anda. Sekarang mari kita lihat bagaimana kandungan anda dapat meningkatkan kadar buka.

5. Menambah nilai dengan setiap e-mel

Kebenaran yang sukar adalah pelanggan hanya akan membuka e-mel jika ia akan memberi nilai tambah kepada kehidupan mereka. Anda mesti memberi alasan yang baik kepada orang ramai untuk membuka e-mel anda.

Kaedah terbaik untuk melakukannya? Berikan nilai ketara setiap masa.

Vox, sebagai contoh, menghantar e-mel kepada anda dengan jumlah berita yang singkat dan pantas setiap hari. Anda tidak boleh mendapatkannya di laman web mereka, dan sangat berguna jika anda mempunyai hari yang sibuk.

Menambah nilai

Sekiranya pelanggan mula mengaitkan buletin anda dengan nilai yang besar, mereka akan membukanya setiap masa. Mereka akan mula mencarinya.

Ini adalah strategi jangka panjang. Kemenangan dan muslihat pantas seperti baris subjek pintar mungkin berfungsi untuk kempen sekali sahaja, tetapi cara sebenar untuk mendapatkan harga terbuka yang tinggi secara konsisten adalah dengan membina kesetiaan dan reputasi melalui kandungan yang hebat. Cuba pastikan ia adalah sesuatu yang tidak dapat mereka dapatkan di tempat lain.

6. Buat baris subjek langsung yang cemerlang

Garis subjek membuat atau memecahkan harga terbuka anda. Sebenarnya, mereka sangat penting, saya mendedikasikan bahagian lima siri e-mel ini kepada mereka.

Ringkasnya, baris subjek langsung ke titik cenderung berfungsi dengan baik. MailChimp mencatat angka pada 40 juta baris subjek e-mel dan prestasi terbaik mengejutkan membosankan:

  • [nama syarikat] penjualan & buletin pemasaran, atau
  • [nama syarikat] Buletin berita Mei 2005,

yang memberi kadar terbuka 60%.

Sudah tentu, tidak ada salahnya melontarkan beberapa baris subjek gaya clickbait yang ingin tahu sekarang dan lagi. Yang mudah dari pengusaha Yaro Stark ini sangat menarik:

Umpan klik intrik Yaro

Namun, pada kebanyakan masa, fokus memberi tahu pelanggan dengan tepat apa nilai yang akan mereka masuki.

7. Bercakap terus dengan pelanggan anda, membuatnya terasa peribadi

Surat berita e-mel sering dihantar kepada ribuan pelanggan. Tetapi caranya adalah untuk menjadikannya seperti e-mel peribadi, ditujukan kepada satu orang.

E-mel mana yang kemungkinan besar anda akan buka:

“Kami menawarkan potongan 20% kepada pelanggan kami” … atau

“Sarah, ada diskaun 20% untuk anda di dalam”

Dengan andaian nama anda Sarah, anda akan membuka yang kedua! Anda menghantar kepada ribuan, tetapi bercakap dengan setiap pelanggan secara individu. Gunakan juga nada suara peribadi yang sama di dalam e-mel.

Anda lebih mengenali khalayak anda daripada orang lain. Bercakap dengan mereka dengan cara yang akan berhubung.

8. Gunakan siri alu-aluan untuk menetapkan harga terbuka jangka panjang

Pelanggan terbaru anda adalah yang paling berminat dan mungkin membuka e-mel anda. Manfaatkannya dengan memberi mereka banyak nilai sejak awal.

Ketahui diri anda dalam beberapa e-mel pertama, sementara pelanggan baru anda cukup panas, dan anda akan membentuk ikatan yang kuat. Melakukan ini menjamin kadar terbuka dalam jangka panjang dan menjadi kebiasaan.

Sambutan selamat datang

Siri selamat datang adalah helah terbaik di sini. Dengan menghantar lima atau enam e-mel berturut-turut sejurus mereka melanggan, anda berhubung dengan pembaca anda. Pelanggan anda tahu apa yang diharapkan dan mereka menjadi kebiasaan. Mereka mula mencari e-mel anda.

Bahagian 3 siri pemasaran e-mel ini tertumpu pada siri sambutan, jadi jalankan kembali dan periksa.

9. Hantarkan dari orang sebenar, bukan nama perniagaan

Statistik menunjukkan bahawa e-mel dari nama sebenar mendapat kadar buka yang lebih baik daripada yang dihantar dari perniagaan.

Sebabnya cukup mudah. Kami datang untuk mengabaikan e-mel dari alamat perniagaan kerana kami mengaitkannya dengan pemasaran atau iklan. Dengan menggunakan nama sebenar anda, rasanya lebih peribadi dan lebih kurang penjualan.

Secara peribadi, saya rasa lebih baik mencampurkan keduanya. Contohnya, saya akan menghantar e-mel saya dari ‘Daren, di Bitcatcha’.

Dengan melakukan itu, saya membuat hubungan peribadi, tetapi saya juga mengingatkan anda tentang tempat anda mendaftar.

10. Tinggalkan e-mel anda di cliffhanger

Kita semua tahu buku-buku terbaik mengakhiri bab mereka dengan cliffhanger yang menggoda. Anda tidak sabar untuk membaca bab seterusnya! Anda boleh melakukan perkara yang sama dengan buletin e-mel anda. Janjikan kepada mereka sesuatu yang istimewa atau buat cerita di pelbagai buletin.

Apabila mereka seterusnya melihat e-mel anda masuk ke dalam peti masuk mereka, mereka akan berminat untuk membukanya dan mengetahui apa yang akan anda ajarkan kepada mereka seterusnya!

Bahagian III: Masa

Sekiranya anda mahukan kadar terbuka yang tinggi, sangat penting untuk mendapatkan kekerapan dan keteraturan kempen anda dengan betul. Masa dan hari yang tepat anda menghantar perkara juga. Mari cari sebabnya:

Pemasaan E-mel

(Sumber gambar)

11. Pilih masa dan hari yang tepat untuk penonton anda

Memilih saat yang tepat untuk menghantar buletin anda adalah topik hangat di kalangan pemasar e-mel.

Setelah menganalisis data mereka sendiri, MailChimp mendapati bahawa harga terbuka berada pada tahap tertinggi pada hari Selasa, Rabu, dan Khamis sekitar jam 10 pagi. Pada ketika ini, kami telah membersihkan peti masuk dari hujung minggu, menetap dalam seminggu, dan e-mel pukul 10:00 bertindak sebagai gangguan alu-aluan dari tempat kerja.

Walau bagaimanapun, eksperimen menjalankan kajian serupa dan mendapati kadar buka e-mel mereka lebih tinggi pada hujung minggu – ketika orang kurang mendapat e-mel yang masuk. Mereka bersetuju bahawa pertengahan pagi adalah waktu yang paling berkesan.

Kecurigaan saya ialah e-mel perniagaan ke perniagaan mendapat kadar buka tertinggi pada pertengahan minggu, sedangkan e-mel hobi, e-dagang dan riadah dibuka pada hujung minggu.

Itu hanya firasat, dan saya menasihatkan anda untuk bereksperimen dengan khalayak anda untuk mencari masa terbaik untuk anda.

Dalam semua keadaan, hantarkan e-mel pada waktu pagi di zon waktu penerima masing-masing. Anda boleh melakukannya di MailChimp menggunakan fungsi ‘timewarp’ mereka.

Fungsi Timewarp di Mailchimp

12. Hantar e-mel secara berkala dan konsisten

Pilih jadual dan patuh padanya. Sekiranya seminggu sekali pada hari Khamis pagi, pastikan selalu seminggu sekali pada hari Khamis pagi.

Melepaskan masuk dan keluar dari peti masuk pelanggan anda secara rawak membingungkan dan membingungkan. Dengan menjadikan buletin anda tetap dan konsisten, pelanggan mulai mengharapkannya dan menjadi kebiasaan membukanya.

13. Tidak terlalu kerap, tetapi tidak terlalu kerap…

Hanya anda yang boleh menentukan seberapa kerap menghantar komunikasi, tetapi berhati-hati dengan dua perkara: keletihan dan kealpaan e-mel!

Pertama, sekiranya pelanggan menerima terlalu banyak e-mel, mereka menjadi kecewa. E-mel kemudian dibiarkan tidak dibaca.

Walau bagaimanapun, jika anda membiarkannya terlalu lama di antara e-mel, pelanggan mungkin melupakan siapa anda atau mengapa mereka mendaftar. Mereka mungkin hanya mengabaikan e-mel, menghapusnya atau berhenti berlangganan.

Terdapat pengecualian untuk peraturan ini. Beberapa buletin harian berfungsi dengan baik, tetapi jika anda memilih laluan ini, pastikan pelanggan mengetahui apa yang telah mereka daftarkan!

Sekiranya pelanggan mula mengalami keletihan e-mel, gunakan mesej terakhir untuk menghentikan mereka berhenti berlangganan sepenuhnya. Thrillist, misalnya, meminta mereka yang hendak berhenti berlangganan jika mereka ingin menerima lebih sedikit e-mel sebagai gantinya.

menerima lebih sedikit e-mel

14. Hantarkan dua kali!

Ini adalah tipu muslihat, dan saya tidak menggunakan yang ini sendiri. Tetapi, saya tahu ada pemasar yang melakukannya, jadi saya akan membiarkan anda membuat keputusan.

Setelah buletin anda keluar, tunggu seminggu, dan lihat semula kadar buka anda. Kumpulkan semua alamat e-mel yang tidak membukanya pada kali pertama, dan hantarkan kepada mereka sekali lagi.

Anda boleh mencuba mengubah tajuk tajuk kali ini untuk mendorong lebih ramai orang membukanya. Seorang pemasar, Neal Taparia, berjaya mencapai jangkauan lebih jauh 55% menggunakan teknik ini.

Bahagian IV: Trik bonus

Muslihat yang tidak sesuai dengan tempat lain!

15. Jauhi penapis spam

Pelanggan e-mel terlatih untuk mencari e-mel spam. Baris subjek dengan salinan promosi yang jelas kemungkinan akan ditolak, jadi matikan penutup kunci dan jauhkan dari tanda seru!

Lihatlah senarai kata-kata pencetus spam ini dan hindari juga dengan apa jua kos.

16. Jaga reka bentuk yang konsisten

Mereka yang mempunyai kadar klik-tayang tertinggi telah menguasai seni kesetiaan pelanggan. Mereka membuka e-mel kerana pengirimnya biasa dan dipercayai. Susun atur dan reka bentuk yang konsisten membantu membina kesetiaan dan keakraban ini.

MailChimp memiliki banyak templat reka bentuk yang berbeza, tetapi menolak keinginan untuk mengubahnya untuk setiap kempen.

17. Pastikan ia berfungsi pada peranti mudah alih

Bekerja pada telefon pintar dan peranti mudah alih

66% e-mel kini dibuka di telefon pintar, jadi pastikan buletin anda kelihatan hebat di iPhone, tablet atau peranti mudah alih lain.

Sebilangan besar perkhidmatan e-mel menggunakan ‘reka bentuk responsif’ untuk memastikan e-mel anda berfungsi secara automatik pada peranti mudah alih, tetapi jalankan ujian sebelum anda menghantar kepada semua orang.

18. Tanyakan kepada pelanggan yang tidak melanggan mengapa mereka keluar

Sekiranya anda ingin mengetahui mengapa orang tidak membaca e-mel anda, tanyakan kepada mereka yang berhenti melanggan. Maklum balas yang jujur ​​dan jujur ​​tidak selalu senang didengar, tetapi anda akan mendapat banyak maklumat daripadanya.

Semasa pengguna melanggan, minta kotak centang untuk menanyakan mengapa mereka keluar. Adakah anda kerap menghantar e-mel? Adakah maklumat anda menjadi tidak relevan?

Menjawab soalan ini akan membantu anda meningkatkan perkhidmatan kepada pelanggan yang ada.

19. Uji, uji, uji! Dan uji lagi

Bahagian yang sukar mengenai pemasaran adalah bahawa tidak ada jawapan yang tepat. Tidak ada baris subjek ‘terbaik’ atau masa ‘sempurna’ untuk menghantar buletin.

Sekiranya anda tidak pasti, jalankan ujian perpecahan untuk mengetahui. Tidak dapat memutuskan antara baris subjek? Jalankan ujian perpecahan dengan bahagian kecil dari senarai pelanggan anda. Mana-mana yang mencetuskan kadar terbuka tertinggi adalah baris subjek terbaik anda.

Cuba jalankan ujian pemisahan pada hari yang berbeza dan pada masa yang berlainan. Bilakah khalayak anda paling responsif?

Itu sahaja untuk bahagian 4 siri e-mel saya! Jangan lupa untuk membaca kembali bahagian 1, bahagian 2, dan bahagian 3, dan melihat bahagian yang akan datang mengenai pembuatan baris subjek yang sempurna.

Adakah anda telah menguji dan mengubah kadar buka e-mel anda? Apa pengalaman anda, dan apa yang paling sesuai untuk anda? Beritahu saya di bahagian komen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me