Saya banyak menggunakan iklan Facebook.

Sebenarnya, mereka memberikan saya satu pulangan pelaburan pelaburan terbaik dari strategi pemasaran …

Dan setiap kali saya menjalankan kempen iklan, saya mendapat hasil yang lebih baik. Saya belajar sesuatu yang baru.

Hari ini saya fikir saya akan berkongsi beberapa kaedah yang berjaya dengan anda.

Pertama, anda perlu menetapkan matlamat tertentu.

1. Tetapkan matlamat

Jadilah sangat spesifik mengenai apa yang ingin anda capai dari iklan Facebook anda.

Adakah untuk meningkatkan penjualan? Kemudian pilih produk tertentu untuk memusatkan perhatian anda.

Tentukan dengan Matlamat Anda

Seperti yang anda lihat dalam gambar, peruncit ini telah memilih item yang sangat spesifik untuk diiklankan mengikut garis masa saya. Jangan hanya mendorong orang ke laman web anda. Arahkan mereka ke item atau produk tertentu. Ini menjadikannya lebih mudah untuk menyasarkan orang yang tepat. Ini bermaksud kadar klik-tayang yang lebih tinggi, dan penukaran yang lebih baik.

Facebook juga akan membantu anda di sini. Mereka memberi anda banyak pilihan ketika menentukan iklan anda. Dalam kes ini, kami mahukan lebih banyak klik. Oleh itu, pastikan anda memilih salah satu daripada pilihan berikut:

Pilih Salah Satu Pilihan

Menentukan Penonton Anda & Menyasarkan

2. Sasarkan minat, hobi, dan lokasi

Facebook berada dalam kedudukan yang benar-benar unik untuk menargetkan pengguna berdasarkan suka, tidak suka, dan maklumat demografi mereka.

Facebook mengumpulkan semua data ini, dan mereka menggunakannya untuk menyasarkan iklan kepada kami.

Ini berita baik untuk pengiklan dan perniagaan. Ini bermaksud anda boleh memilih dengan tepat siapa yang akan melihat promosi anda.

Anda boleh memaparkan iklan anda kepada lelaki berusia 23-25 ​​tahun yang suka muzik merajut dan logam berat… (Sekarang ini adalah pasaran khusus). Semakin disasarkan dan spesifik khalayak anda, semakin baik kadar klik-tayang anda.

Fokus Pada Khalayak yang Disasarkan

3. Sasarkan pengunjung laman web anda

Fikirkan mengenainya. Orang cenderung mengklik iklan anda jika mereka sudah berada di laman web anda. Mereka sudah mengenali nama jenama anda.

Mereka sudah berminat dengan apa yang anda katakan.

Dengan Facebook anda boleh memilih untuk menghantar iklan hanya kepada mereka yang pernah mengunjungi laman web anda.

Inilah cara ia berfungsi. Pertama sekali, pastikan kuki diaktifkan di laman web anda. Sekarang, ketika memilih khalayak sasaran anda, klik butang ‘Buat khalayak tersuai’.

Kemudian, tekan ‘Traffic Web’.

Buat Khalayak Tersuai

Facebook kini akan menggunakan kuki di laman web anda untuk mengesan pelawat laman web anda, dan mengirim iklan ketika mereka kembali ke Facebook.

Ini adalah kaedah yang baik untuk mewujudkan jenama anda dan meningkatkan kesedaran. Oleh kerana mereka sudah biasa dengan anda, kadar klik-tayang anda akan meningkat.

4. Sasarkan senarai e-mel anda

Pelanggan dalam senarai e-mel anda juga sudah berminat dengan perniagaan anda.

Sekiranya anda telah membaca catatan ‘corong penjualan’ saya, anda tahu bahawa anda perlu terus memelihara pelanggan e-mel anda. Dengan sedikit kerja tambahan, anda dapat mengubahnya menjadi pelanggan yang membayar penuh.

Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan mempromosikan iklan Facebook ke dalam suapan mereka. Pasti, anda boleh menghantar e-mel kepada mereka, tetapi ini semua mengenai kesedaran jenama. Mereka sudah biasa melihat pesan anda di peti masuk mereka. Menjatuhkan nama anda ke dalam suapan Facebook mereka memberi mereka satu lagi peringatan lembut.

Sekali lagi, anda akan mendapat ini di ‘khalayak tersuai’. Sekarang, muat naik fail CSV, tampal alamat secara manual atau gunakan akaun MailChimp anda. Facebook akan mencari pengguna tersebut dalam pangkalan data, dan memberikan iklan kepada mereka.

Gunakan Senarai E-mel Anda

Memilih Kandungan Yang Sesuai Untuk Dipromosikan

5. Cuba promosikan kandungan dan bukannya halaman penjualan

Fikirkan bagaimana anda dan khalayak anda menggunakan Facebook. Kami tidak pergi ke sana untuk mencari produk dan penjualan. Kami berada di Facebook untuk menikmati kandungan. Kami mencari video dan blog.

Daripada membanjiri makanan orang dengan iklan, berikan apa yang mereka mahukan. Beri mereka kandungan! Buat isi kandungan yang luar biasa, dan jadikan fokus anda. Dapatkan klik-tayang pertama itu, dan fikirkan untuk menjualnya kemudian.

Promosikan Kandungan, Bukan Halaman Penjualan

Pemasar ini, misalnya, tidak berusaha menjual apa-apa kepada anda. Dia hanya memperkenalkan anda ke webinar. Isi kandungan yang menarik untuk membuat anda berada di hadapan.

Pastikan tajuknya menggoda dan menarik. Dan pastikan ia sesuai dengan khalayak sasaran anda.

Teknik ini akan menghantar kadar klik anda melalui bumbung. Anda boleh risau menjualnya kepada mereka setelah mereka sampai di laman web anda. Ingat, 96% orang tidak bersedia membeli dari anda dengan segera. Oleh itu, meletakkan produk di depan hidung mereka tidak akan berjaya.

Ini semua mengenai memupuk petunjuk. Ini akan memberi anda pulangan pelaburan yang tertunda, tetapi strategi jangka panjang yang lebih kuat.

Bonus

Cara membuat isi kandungan yang luar biasa

6. Buat halaman arahan khas yang dioptimumkan

Tetapi, bagaimana jika anda mahukan pulangan pelaburan segera?

Adalah mungkin untuk membuat iklan yang membayar sendiri dalam satu dorongan. Untuk melakukannya, anda memerlukan halaman arahan yang sangat berkesan. Menghantar pelawat ke halaman penjualan biasa anda tidak akan memotongnya.

Halaman pendaratan tersuai anda memberi alasan kepada orang untuk membeli produk tersebut. Kami baru-baru ini membuatnya di Bitcatcha untuk penjualan Black Friday kami pada produk web hosting.

Bina Halaman Pendaratan untuk Iklan Anda

Kami mungkin telah menghantar orang ke laman utama kami dan membiarkan mereka mengetahuinya. Sebaliknya, kami membina halaman penjualan yang sangat disasarkan dan meyakinkan.

Ketika datang ke iklan anda, berikan alasan yang sangat khusus kepada orang untuk mengklik pautan tersebut. Ketika datang ke penjualan, itu harus disasarkan, dan tepat.

Penulisan dan Imej yang Hebat

7. Salin: terus ke intinya

Orang meninjau Facebook dengan pantas. Sangat pantas. Kita hanya berhenti apabila ada sesuatu yang menarik perhatian kita. Fikirkan bagaimana anda menggunakan garis masa anda. Anda menatal dan mengimbas sehingga anda melihat sesuatu yang anda suka.

Salinan tajuk utama anda adalah cara utama untuk berhubung dengan orang. Untuk menghentikan mereka di trek mereka, dan membuat mereka memperhatikan.

Caranya adalah dengan berani, sederhana, dan langsung. Anda tidak mempunyai masa untuk menjadi lucu atau cerdik dalam iklan Facebook. Kalimat pendek, tajam, dan banyak kata kunci yang anda perlukan.

Langsung ke Titik

Contohnya, ambil iklan terbaru Shopify. Tajuk utama mereka mudah, dan langsung: Bina Kedai Anda Di FB!

Tetapi buat pujukan. Jadikannya menarik.

8. Gunakan gambar yang menonjol. Lebih baik lagi, gunakan video

Algoritma Facebook diselaraskan dengan teliti untuk mengutamakan gambar. Baru-baru ini, ia mengubah algoritma itu untuk mengutamakan video.

Gunakan video sebagai iklan anda, dan anda akan meningkatkan peluang anda untuk dilihat. Mata manusia lebih cenderung berhenti pada sekeping kandungan video juga.

Lihat iklan ini oleh Disaronno. Mereka bahkan tidak meminta anda membeli apa-apa. Tetapi, dengan 2.2 juta tontonan, ia menjangkau khalayak mereka! Fokus untuk menarik perhatian terlebih dahulu, kemudian mendorong klik-tayang.

Gunakan Imej / Video Bagus

Uji, Uji, Uji

9. Pemisahan A / B

Bahkan pemasar yang paling pintar di dunia tidak tahu pasti kata-kata, gambar, atau khalayak yang akan bertindak balas dengan lebih baik. Walau bagaimanapun, pemisahan A / B dapat teks memberitahu anda dengan tepat apa yang paling berkesan.

Saya menggunakan Adespresso untuk menjalankan pemisahan A / B saya. Ia dengan jelas memberitahu saya apa yang berfungsi, dan iklan mana yang mendapat kadar klik-tayang terbaik..

Ujian A / B adalah mengenai meletakkan dua iklan antara satu sama lain. Masing-masing akan sedikit berbeza, dan dikirim ke sampel audiens anda. Facebook kemudian akan memberitahu anda yang mana yang mempunyai kadar klik-tayang yang lebih baik.

Anda boleh mencuba dua tajuk atau tajuk yang berbeza. Cuba dua gambar yang berbeza atau dua khalayak yang sedikit berbeza.

Yang mempunyai klik paling banyak adalah yang anda meletakkan berat pemasaran sepenuhnya.

Iklan Facebook dapat membayar sendiri jika anda mendapat kadar klik-tayang yang sempurna!

Beritahu saya jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai iklan Facebook anda. Saya di sini untuk membantu, dan ingin mendengar tentang kempen anda sendiri!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me