Shopify

Contents

Shopify

https://www.shopify.com/

tl; dr

Shopify adalah pembangun laman web yang sangat ditujukan untuk kedai e-dagang. Ini dapat membantu anda membina dan mengurus dengan mudah dari hujung ke hujung hampir semua aspek perniagaan, dari reka bentuk hingga pengurusan inventori. Ia boleh melakukan hampir semua perkara kecuali makan malam memasak, jadi agak mengejutkan bahawa ia sedikit ketinggalan di bahagian kepantasan.

Ulasan Shopify – 8 Kelebihan dan 3 Kekurangan yang Perlu Dipertimbangkan

Terus terang, Shopify jauh lebih banyak daripada pembangun laman web purata anda. Ia sebenarnya tidak menjenamakannya tetapi menyatakan sebagai platform e-dagang yang lengkap. Berkembang di Ottawa, Kanada pada tahun 2004, syarikat hari ini menyokong lebih daripada 600,000 pedagang yang menyerahkan jumlah kasar lebih dari $ 82 bilion.

Apa yang syarikat lakukan ialah menawarkan alat untuk orang membuat kedai dalam talian dengan mudah. Dari penawaran reka bentuk cepat hingga perkhidmatan sokongan seperti gerbang pembayaran, alat pemasaran dan bahkan pengurusan inventori, Shopify benar-benar merupakan kedai sehenti untuk peniaga e-dagang yang baru berkembang.

Apa yang Kami Suka Mengenai Shopify

1. Pengalaman Pesawat yang lancar dan komprehensif

Pengalaman menaiki kapal terbang yang lancar

Saya rasa salah satu kelebihan terbesar mengenai Shopify adalah pengalaman onboarding yang lancar dan lancar. Ini membimbing pengguna dengan sempurna melalui hampir keseluruhan proses penubuhan laman web e-commerce dengan sangat bijak.

Setelah anda mendaftar dengan mereka, keseluruhan proses dari awal hingga akhir diselaraskan dengan teliti. Pada setiap langkah, Shopify melakukan yang terbaik untuk berinteraksi dengan pengguna untuk mencuba dan membina gambaran tentang apa yang dimaksudkan atau menjadi laman web ini.

Melalui serangkaian soalan pendek, anda dapat membantu Shopify menghasilkan penyelesaian yang sesuai untuk anda dalam sistem. Malah, ia berfungsi sehingga sistem dapat mengesyorkan tema berdasarkan jenis perniagaan yang akan anda jalankan dengannya.

Sebaik sahaja anda melalui fasa persediaan awal, maka anda boleh bersiar-siar dan meneroka baki ciri yang ada pada masa lapang. Sekurang-kurangnya anda akan mempunyai kerangka asas. Ini sangat baik untuk orang-orang yang berusaha menggunakan Shopify tetapi tidak mempunyai fikiran tertentu ketika mereka log masuk untuk mengujinya.

Pengalaman Melancong dengan lancar

Proses ini baik bukan hanya untuk pengguna baru, tetapi bagi mereka yang mempunyai situasi yang berbeza juga. Contohnya, jika anda sudah mempunyai kedai runcit fizikal dan ingin melanjutkan operasi dalam talian, atau jika anda berpindah dari kedai fizikal ke platform dalam talian sepenuhnya – ada pilihan juga.

Hanya dengan menjawab beberapa soalan semasa anda meneruskan, anda akan membantu Shopify membantu anda dalam proses ini.

2. Tema yang boleh disesuaikan

Tema yang boleh disesuaikan

Walaupun Shopify menawarkan tema untuk pelbagai keperluan, ini dimaksudkan sebagai pedoman dan kemungkinan besar anda perlu menyesuaikannya agar sesuai dengan perniagaan yang anda inginkan secara unik. Ini bermaksud bahawa anda boleh menambahkan gambar dan latar belakang yang berbeza untuk rupa dan nuansa.

Kemudian ada unsur-unsur penting yang membentuk laman web anda – sebagai contoh, anda mungkin mempunyai bahagian blog untuk membantu anda mencapai objektif SEO, atau anda mungkin memerlukan katalog produk yang menyenaraikan semua yang anda miliki dan harga, gambar dan sebagainya.

Pelbagai susun atur sesuai untuk pelbagai perkara, jadi anda mungkin perlu meluangkan sedikit masa untuk membiasakannya. Saya rasa apa yang sesuai sangat bergantung kepada apa yang anda jual. Contohnya, contoh laman web yang saya siapkan. Ini bertujuan untuk menjual komponen PC kecil, beberapa sekecil sekrup.

Mempunyai susun atur gambar besar kelihatan agak tidak masuk akal dan lebih masuk akal untuk mempunyai katalog akses cepat untuk bit inventori untuk dijual.

Katalog Shopify

Pertimbangkan bahawa menentang laman web yang mempromosikan perkara yang indah seperti lawatan pelancongan mungkin. Untuk laman web seperti itu, gambar penyebaran yang besar dan bagus akan menyampaikan emosi yang lebih positif pada bakal pelanggan.

Tidak kira bagaimana anda melihatnya dan menjalankan pelbagai perkara, anda akhirnya akan menyedari bahawa keseluruhan pengalaman penyesuaian Shopify dirancang untuk membantu anda membina kedai dalam talian yang lebih baik. Blok binaan yang mereka tawarkan adalah contoh kes.

Sebilangan besar daripadanya didedikasikan untuk laman web e-dagang, seperti buletin, atau katalog produk. Namun, mungkin ada sedikit kekeliruan kerana kadangkala menggunakan istilah Shopify.

3. Shopify Mempunyai Alat Pemasaran yang Hebat

Saya masih ingat dalam tinjauan saya tentang Squarespace berapa jumlah pilihan yang terbatas ketika datang ke Search Engine Optimization (SEO). Itu tidak banyak berlaku di Shopify. Sebenarnya, selain dari fakta bahawa Shopify sudah mempunyai kod yang bersih dan mudah dirayapi, ia membolehkan anda memasukkan teg dan deskripsi meta tersuai.

  Đánh giá về Shopify - 8 ưu điểm và 3 nhược điểm của việc sử dụng Shopify (Tốc độ là DUBIOUS!)

Kempen Pemasaran

Seterusnya, saya mengetahui kegembiraan kerana dapat membuat kempen pemasaran melalui papan pemuka Shopify. Sebagai seseorang yang bekerja di pelbagai platform dalam satu masa, saya pasti dapat melihat keindahan apabila semuanya disatukan di satu tempat.

Walaupun tangkapan skrin yang saya tunjukkan hanya menyenaraikan dua, jangan khawatir, ini adalah lalai dan anda akan mendapat akses kepada orang lain jika anda memutuskan untuk menggunakan aplikasi tersebut dari senarai Aplikasi Shopify. Ini akan membolehkan anda membuat halaman arahan untuk setiap platform pemasaran individu tersebut terus dari papan pemuka Shopify.

Ini adalah sesuatu yang saya belum pernah melihatnya dengan baik atau komprehensif pada pembangun laman web lain sehingga kini dan tidak mengagumkan saya.

4. Sokongan Masyarakat

Sokongan Komuniti Shopify

Walaupun terdapat asas pengetahuan dan artikel FAQ yang luas, Shopify juga mempunyai komuniti pengguna yang bergabung untuk membincangkan pelbagai perkara mengenai platform ini. Dianjurkan oleh Shopify sendiri, anda juga boleh mendapatkan kemas kini mengenai berita dan perkembangan di alam semesta Shopify di sini.

Untuk memiliki komuniti aktif dan besar seperti ini jauh berbeza daripada hanya bergantung pada pangkalan pengetahuan dan staf sokongan. Pengguna yang berbeza mempunyai tahap kemampuan dan kematangan yang berbeza dalam penggunaan Shopify mereka, jadi sangat mudah untuk mendapatkan bantuan jika perlu.

Pangkalan pengetahuan dan Soalan Lazim dapat berfungsi sebagai barisan pertahanan pertama yang baik, tetapi adalah lebih baik jika mempunyai banyak pengguna lain yang boleh anda hubungi untuk mendapatkan bantuan sekiranya anda menghadapi sesuatu yang tidak terdapat dalam buku. Ini adalah komuniti yang tidak formal dan baik.

Selain itu, saya melihat beberapa pengguna menambah catatan forum hanya meminta maklum balas di laman Shopify mereka. Ini bukan hanya cara yang baik untuk mendapatkan kritikan yang membina, tetapi juga dapat mempromosikan diri dalam komuniti Shopify.

5. Akses Untuk Aplikasi Pihak Ketiga

Shopify App Store

Seperti disebutkan sebelumnya, Shopify memiliki pasar di mana anda dapat memilih dan memasang aplikasi pihak ketiga lain yang dapat berfungsi dengan kedai dalam talian anda. Ini adalah oleh pembangun yang telah melihat keperluan untuk ceruk tertentu dan telah melakukan kerja mereka sendiri untuk menyokongnya.

Sudah tentu, Shopify mempunyai aplikasinya sendiri juga untuk kawasan lain yang mungkin dianggap tidak masuk akal dalam versi inti pembangun secara lalai.

Melayari pasar App Shopify adalah pengalaman yang sangat biasa, seperti Apple App Store atau Google Play Store. Semasa melayari kedai, saya sangat kagum dengan pemikiran yang mendalam mengenai banyak persembahan di sana.

Pasti, anda pasti akan menjumpai perkara seperti alat tambah reka bentuk dan barang buletin biasa dan sebagainya, tetapi sebenarnya ada kedalaman yang serius di sini. Contohnya salah satu bidang yang saya dapati – perlindungan penipuan. Untuk kedai dalam talian, ini akan menjadi sesuatu yang mustahak dan bukan sesuatu yang mungkin difikirkan oleh pemilik kedai baru.

Atau mungkin kaedah sokongan pelanggan yang lebih inovatif, seperti menawarkan bot sembang di kedai anda, atau aplikasi untuk menguruskan pertukaran dan / atau pengembalian? Terdapat begitu banyak di sini yang boleh menjadi sangat berharga, dan saya jarang melihat apa-apa yang hanya ‘fluff’ atau sampah.

Perlu diketahui bahawa banyak aplikasi yang tersedia harganya – walaupun yang berpatutan. Setelah kes seperti itu adalah aplikasi ShipStation yang membantu anda memperluas dan mengotomatisasi proses penghantaran barang yang dibeli melalui kedai anda. Dengan hanya $ 9 sebulan, aplikasi ini tidak hanya akan melakukannya tetapi juga memberi anda akses kepada harga potongan untuk beberapa syarikat seperti FedEx dan USPS.

6. Jual di mana sahaja!

Pelbagai Saluran Jualan

Sebelumnya ketika saya membincangkan kempen pemasaran yang boleh anda jalankan langsung dari papan pemuka Shopify, saya sudah gatal untuk berkongsi maklumat lain ini – bukan sahaja Shopify membantu anda membuat kedai untuk menjual dan memasarkan, tetapi anda juga dapat memperluas kehadiran anda ke saluran lain.

Sistem ini menunjukkan kematangan pemikiran yang melampau yang bergerak dari menjaga hati pelanggan anda dengan cermat hingga menolong pelanggan anda dengan sepenuh hati untuk mencapai kejayaan dalam perniagaan mereka. Konsep yang sangat menyegarkan di kalangan penyedia perkhidmatan akan saya katakan.

Sebenarnya, Shopify mendorong anda untuk menggunakan sepenuhnya mana-mana dan semua saluran yang baik untuk mendorong penjualan anda lebih jauh. Anda boleh mengintegrasikan kedai Shopify anda dengan Facebook, menyambung ke Amazon, Pinterest atau bahkan pada aplikasi mudah alih yang anda kembangkan.

  مراجعة Shopify - 8 إيجابيات و 3 سلبيات لاستخدام Shopify (السرعة مريبة!)

7. Luaskan Kedai Fizikal Secara Dalam Talian

Dengan peruncitan fizikal yang menderita dari ledakan membeli-belah dalam talian, jelas terdapat peruncit yang mencari cara untuk memanfaatkannya. Sebilangan mungkin ingin membuat kedai dalam talian di samping kedai fizikal mereka atau bergerak dalam talian sama sekali.

Bagi mereka yang ingin mendapatkan kek dan memakannya, di sinilah Shopify mempunyai cadangan unik – penyatuan dengan sistem Point of Sale (POS) sendiri. Ini bermaksud anda boleh menggunakan Shopify POS di kedai fizikal anda dan menggunakan pangkalan data gabungan yang dikongsi antara keduanya.

Pangkalan data gabungan dapat membantu anda mengurus semua data yang anda perlukan dengan lebih baik untuk menjalankan perniagaan anda – maklumat pelanggan, penjualan, inventori dan banyak lagi. Peranti Shopify POS juga dapat membantu anda memproses pembayaran melalui lebih dari 100 gerbang pembayaran antarabangsa, menjadikan anda perniagaan yang benar-benar global.

Peralihan dari runcit fizikal ke dalam talian bukanlah sesuatu yang mudah bagi mereka yang biasa dengan cara tradisional menjalankan perniagaan. Dengan menyediakan kemungkinan integrasi keduanya dan menjaga elemen tradisional seperti sistem POS, Shopify berfungsi sebagai jambatan antara dua dunia bagi mereka yang ingin melakukan perubahan.

8. Pangkalan Pengetahuan dan Sokongan Pelanggan yang Hebat

Dengan ciri-ciri yang luas seperti yang ada, selain proses onboarding yang sangat baik, Shopify mempunyai sistem bantuan yang sangat komprehensif untuk menyokongnya. Kami tidak membincangkan bantuan terhad secara rawak yang dikeluarkan oleh kebanyakan syarikat untuk menunjukkan bahawa mereka mencuba, tetapi pangkalan data bantuan Shopify melakukan yang terbaik untuk memberi nasihat, bukan hanya menyelesaikan masalah tertentu.

Anda boleh menemui pelbagai topik mengenai topik yang sangat dekat dengan hati penjaga kedai dalam talian, seperti SEO, pemasaran dan juga analisis data. Ini bertentangan dengan sebilangan pesaing yang cuba menyekat pertolongan mereka semata-mata untuk fungsi mereka sendiri dan enggan menolong atau memberi nasihat mengenai perkara yang lebih jauh.

Sekiranya anda merasa bahawa mencuba jawapan dari pangkalan data bukanlah perkara anda, Shopify juga mempunyai pasukan sokongan yang tersedia 24/7 – bukan hanya melalui e-mel, tetapi juga dapat diakses melalui telefon dan sembang langsung.

Perkara yang Kami Tidak Suka Mengenai Shopify

1. Terdapat Banyak Butiran

Pada mulanya saya sedikit terisolasi dari melihat banyak butiran di akaun Shopify hanya kerana proses onboarding yang sangat baik yang saya bincangkan sebelumnya. Tetapi setelah saya melakukan asas-asas dan dilepaskan, saya mendapati diri saya menghabiskan banyak masa untuk mengembara di antara muka mencuba pelbagai perkara.

Untuk lebih ringkasnya, terdapat banyak – dan maksud saya besar – jumlah perkara yang boleh anda gunakan di Shopify. Jangan salah faham, ini adalah perkara yang sangat baik dari segi potensi. Tetapi jika anda membiarkan diri anda mengembara terlalu banyak, anda mungkin akan mudah kehilangan tumpuan.

Selingan, jika anda tidak berhati-hati, anda mungkin mengambil lebih banyak daripada yang anda boleh kunyah dengan semua pilihan tambahan dan kehilangan tujuan sebenar untuk kedai anda. Namun pada masa yang sama, jika anda mengabaikan apa yang ditawarkan maka anda mungkin akan kehilangan peluang sebenar yang mungkin tidak anda fikirkan sendiri.

Juga, kerana seberapa murah perkhidmatan add-on, anda mungkin akan mendapat bil akhir yang melebihi kemampuan anda untuk menghadapi dan akhirnya perlu mengkonfigurasi semula kedai anda berkali-kali.

Nasihat saya adalah bahawa sebelum anda melepaskan diri di ruang permainan Shopify, pastikan anda ingat dengan tepat apa yang anda harapkan untuk dicapai dalam talian dan bekerja lebih dekat dengan alat yang dapat membantu anda mencapai apa yang anda mahukan secara khusus.

Apa-apa yang lain boleh dianggap sebagai gula-gula dan boleh datang kemudian. Mungkin pada versi 2.0 kedai anda.

2. Aplikasi Pihak Ketiga Boleh Menghancurkan Laman Web Anda

Selanjutnya adalah sesuatu yang bukan masalah Shopify yang unik melainkan apa-apa yang berfungsi dengan integrasi pihak ketiga. Ini sangat membimbangkan ketika datang ke perisian, kerana mungkin ada bug yang belum ditangkap atau diperbaiki dengan mudah ketika dua keping perisian berusaha untuk bekerjasama.

Sekiranya anda menggabungkannya dengan kod atau skrip individu yang entah bagaimana dapat ditambahkan di sana-sini, perkara-perkara mungkin menjadi perut kerana alasan yang paling tidak dijangka. Kadang-kadang, masalah ini mungkin tidak mudah diperbaiki, terutamanya jika anda berurusan dengan aplikasi atau perisian yang berfungsi dengan maklumat pangkalan data teras anda.

Menyahpepijat dan / atau meminta pertolongan adalah proses yang sukar, walaupun dengan jumlah sumber bermanfaat yang dimiliki oleh Shopify. Ini bukan kegagalan Shopify tetapi sesuatu yang boleh menjadi mangsa dan tidak dapat dielakkan.

  Shopify Review - 8 voordele en 3 nadele verbonde aan die gebruik van Shopify (spoed is DUBIOUS!)

3. Kelajuan Laman Web yang meragukan

Ini adalah salah satu bidang di mana saya pada awalnya tidak begitu peduli ketika saya memulakan tinjauan Shopify, tetapi dalam sekelip mata, itu menjadi masalah. Saya menjalankan ujian kelajuan beberapa kali dan ternyata, laman web yang dikuasakan oleh Shopify mungkin bukan yang paling lincah.

Pada ujian kelajuan Bitcatcha, sampel laman Shopify saya hampir tidak memperoleh gred C +. Kelajuan baik-baik saja bermula di zon AS pada 55 ms, tetapi ketika mereka menuju lebih jauh ke arah Timur ke Asia, kelajuan menurun lebih jauh dengan Jepun mencatat 892 ms.

Kelajuan Beban Uji Laman Web Shopify

Shopify: Peningkatan laman dalam 3.174 saat – Lihat hasil penuh

Berbalik kepada Ujian WebPageSpeed, hasilnya tidak jauh lebih baik dan di sini saya mendapat sedikit lebih terperinci yang secara terus terang, saya sedikit terkejut. Time to First Byte mendapat penilaian D dan nampaknya ada sedikit masalah dengan kandungan cache juga.

Sebab mengapa saya menganggap ini tidak biasa adalah kerana kebanyakan perisian pembinaan laman web biasanya sangat efisien, terutama kerana dalam kebanyakan kes mereka mengenakan premium lebih tinggi daripada yang dikenakan oleh syarikat hosting web biasa untuk sumber.

Pelan Shopify & ciri-ciri

BasicShopifyAdvanced
Bayaran Transaksi2.0% 1.0% 0.5%
Akaun Kakitangan2515
Lokasi458
Shopify POSYaYaYa
Harga / bln $ 29 $ 79 $ 299

Bermula dari rancangan paling asas dengan harga $ 29, Shopify mencapai $ 299 sebulan. Bukan hanya itu yang diperlukan – ada juga kos setiap transaksi yang perlu dipertimbangkan. Pada tahap terendah, anda akan membayar yuran transaksi 2% sebagai tambahan kepada bayaran bulanan.

Sekiranya anda memperoleh pendapatan sebanyak $ 1,000 dari kedai dalam talian anda, anda akan membayar Shopify $ 29 + $ 20 ($ 20 tersebut menjadi yuran transaksi).

Sekarang, ada dua kes untuk membandingkannya – pembangun laman web lain dan menghoskan laman web e-dagang anda sendiri di platform alternatif. Pembina laman web lain akan mengenakan bayaran yang lumayan dan besar tetapi mungkin tidak mempunyai bayaran transaksi.

Sekiranya anda menjadi tuan rumah laman web e-dagang anda sendiri, anda akan membayar lebih sedikit dalam hosting, tetapi anda harus melakukan semuanya sendiri. PLUS, anda masih memerlukan gerbang pembayaran, yang memerlukan wang juga. Contohnya WorldPay, salah satu pemproses pembayaran teratas dalam talian.

Sekiranya anda menetapkannya dengan laman web anda sendiri, WorldPay memerlukan yuran bulanan ditambah dengan kos transaksi yang rendah, atau model bayar-sebagai-anda-pergi yang mempunyai biaya transaksi yang lebih tinggi. Ia mungkin akan memakan kos lebih tinggi daripada Shopify!

Maksudnya di sini ialah Shopify tidak murah, tetapi untuk menjalankan kedai dalam talian, pilihan anda yang lain mungkin juga tidak terlalu murah. Terdapat bayaran yang terlibat dalam pembayaran yang tidak dapat dielakkan. Bahkan PayPal akan menghisap darah keluar dari urat anda jika anda seorang peniaga.

Keputusan: Shopify sesuai untuk anda?

Dari segi sumber dan kemampuan, saya merasakan bahawa Shopify berada di peringkat teratas dalam perniagaan mereka. Tidak ada tempat lain yang saya lihat seperti jadual dan penawaran komprehensif yang didedikasikan untuk membantu pelanggannya menjalankan kedai dalam talian yang berjaya.

Benar, memang ada beberapa titik lemah kecil seperti yang saya sebutkan, dan harganya tidak terlalu murah, tetapi itu hanyalah kos menjalankan perniagaan. Sekiranya anda serius menjalankan kedai dalam talian, Shopify adalah pilihan yang hebat.

Jumlah automasi sangat mengejutkan, dan anda boleh menjalankan operasi satu orang di seluruh dunia dengan bantuan Shopify. Ya, ia dapat membantu anda dengan perakaunan anda pada penghujung hari.

Oleh itu, bagi saya, persoalannya sebenarnya bukan apakah ini akan berfungsi untuk perniagaan anda, tetapi jika anda serius menjalankan kedai dalam talian. Sekiranya anda berada maka tidak ada alasan untuk tidak melepaskan Shopify. Saya yakin bahawa jika mereka tidak memikirkannya, anda mungkin tidak seharusnya menggunakannya atau melakukannya!

Ciri-ciri utama

  • ✓ Permulaan yang sangat baik
  • ✓ Pepejal & antara muka yang boleh dipercayai
  • ✓ Sebilangan besar aplikasi
  • ✓ Sokongan yang baik & bahan
  • ✓ Membantu pemenuhan pesanan
  • ✓ Pemprosesan pembayaran bersepadu

Disyorkan untuk

  • • Kedai dalam talian dengan pelbagai saiz
  • • Perniagaan berasaskan internet
  • • Kedai runcit yang mencari pengembangan dalam talian

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me