Surfshark pregled: 9 prednosti i 3 nedostatka korištenja Surfshark VPN-a

Surfshark


Surfshark

https://surfshark.com/

tl; dr

Surfshark je relativno nov na tržištu, a pojavio se tek neko vrijeme davne 2018. Ipak, u kratkom vremenu koji je prošao, već je uspio uspostaviti prilično impresivnu mrežu poslužitelja. Najbolje od svega, to je sada dostupno po izvrsnoj cijeni u odnosu na trenutne vrhunske pse na tržištu. Saznajte više.

Surfshark pregled: 9 pros & 3 nedostatka korištenja Surfshark-a

Surfshark postoji već otprilike godinu dana, a dok novi igrači uvijek ulaze u popularne industrije, bilo je zanimljivo iskustvo. Njihove potrošačke cijene su impresivne, ali što Surfshark može ponuditi u pogledu značajki i mogu li njihova izvedba nadmašiti njihove niske cijene? Pogledajmo dublje.

9 stvari koje volimo o Surfsharku

1. Sigurno & privatna veza

surfanje je sigurno i privatno

Kao i većina vrhunskih dobavljača VPN usluga u današnjoj industriji, Surfshark nudi potrošačima nogu u privatnosti i sigurnosti. To se postiže uobičajenom namjenskom uslugom – sigurnim, šifriranim tunelom koji korisnicima omogućuje sakrivanje prometa od znatiželjnih očiju.

 • Odličan izbor protokola
 • Da bi to postigao, Surfshark se oslanja na nekoliko ključnih protokola – isprobani i testirani OpenVPN kao i IKEv2. OpenVPN općenito je prihvaćen kao de-facto standard s velikim brzinama i sigurnošću. IKEv2 je također prilično dobar i dobro funkcionira s mobilnim mrežama.

  Dodajući ovoj mješavini, Surfshark nudi i Shadowsocks koji je poznatiji kao šifrirani proxy. Ključni razlog za to je vjerovatno da Shadowsocks dobro funkcionira u Kini, osjetljivom tržištu VPN-ova zbog provale Pekinga na takve usluge.

  Postojala su izvješća korisnika da Surfshark djeluje za korisnike sa sjedištem u Kini, ali nažalost to trenutno ne mogu provjeriti..

 • Jaka enkripcija
 • Osim sigurnog rukovanja s VPN poslužiteljima, Surfshark također ima vrlo jaku enkripciju za podatke koji se prenose putem VPN tunela. Tamo gdje neki pružatelji usluga omogućuju korisnicima da podesi stopu šifriranja za bolje performanse, Surfshark radi u potpunom nagibu s AES-256 bitom.

  Ovo djeluje u tandemu sa sustavom prekidača kill koji možete koristiti da automatski prekinete internetsku vezu ako postoje problemi s VPN vezom..

 • Nijedna evidencija nije održana
 • Internetska aktivnost obično se prati pomoću zapisnika koje vode poslužitelji na koje se povezujete. Prikupljene informacije obično uključuju IP adresu, povijest pregledavanja, mrežni promet i još mnogo toga. Ukratko, to omogućuje korisniku da se prati i identificira.

  Surfshark je posvećen pružanju usluge bez zapisnika, što znači da je vaša internet aktivnost anonimna. Testirao sam i servis na curenja DNS-a i WebRTC-a, oba su se pokazala negativna.

2. Dostupna je multi-hop veza

surfshark multihop

Surfshark trenutno nudi nekoliko onoga što naziva “multi-hop” vezama. To znači da korisnici koji se povezuju na Surfshark mrežu imaju mogućnost usmjeravanja kroz dva VPN poslužitelja uzastopno. To povećava faktor anonimnosti za veću lakoću uma.

Pored toga, osnovna mreža pokriva više od 61 zemlje svijeta s mrežom od preko 1.000 poslužitelja. To je sasvim dobro za nadolazećeg davatelja usluga.

3. Dostupno na mnogim platformama

surfshark cross platform

Kao i kod većine dobrih pružatelja usluga, Surfshark je njihov servis učinio dostupnim za nekoliko platformi tako da ga možete koristiti s gotovo svim uređajima koji postoje. Njihova osnovna primjena obuhvaća mainstream platforme poput Windows i iOS.

Možete je instalirati i na svoje igračke uređaje ili pametne uređaje poput pametnih televizora.

Za korisnike koji nemaju ništa protiv sporije veze, Surfshark se može koristiti i na usmjerivačima (pogledajte kako ovdje instalirati Surfshark).

Međutim, imajte na umu da VPN usluge instalirane na ruteru mogu biti puno sporije zbog enkripcije. Za obradu enkripcije potrebna je procesorska moć i većina usmjerivača je slaba u tom području, pa je i sporija veza.

Bilješka

Proširenje preglednika Surfshark pregledalo je Cure53 te je otkriveno da je sigurno. Više o tome možete pročitati ovdje.

4. Dobra brzina

Kao i uvijek, testirao sam brzinu Surfsharka na nekoliko ključnih lokacija širom svijeta. Da bih ovo održao u kontekstu, moj fizički položaj nalazi se u Maleziji i zato će PING-ovi (kašnjenje) biti veći za mene, ovisno o mojoj fizičkoj udaljenosti od VPN poslužitelja. To je činjenica bez obzira na davatelja VPN usluga.

Za mjerenje brzine Surfsharka prvo sam uzeo osnovno mjerenje, budući da se brzine Interneta s vremena na vrijeme razlikuju;

osnovna vrijednost ispitivanja brzine surfanja

Početni test brzine iz Malezije (bez VPN aktivnog).

Imajući to na umu, evo rezultata za moje testove na drugim lokacijama sa Surfshark-om i korištenjem OpenVPN (UDP) protokola;

surfhark test brzine Australija

Surfshark test brzine iz Australije.

surfshark test brzine Kanada

Surfshark test brzine iz Kanade.

surfarsko ispitivanje brzine Indonezije

Surfshark test brzine iz Indonezije.

surfhark test brzine Indija

Surfshark test brzine iz Indije.

surfhark test brzine Malezija

Surfshark test brzine iz Malezije.

surfhark test brzine Novi Zeland

Surfshark test brzine s Novog Zelanda.

surfhark test brzine

Surfshark test brzine iz Singapura.

surfshark test brzine UK

Surfshark test brzine iz Velike Britanije.

surfshark test brzine u SAD-u

Surfshark test brzine iz SAD-a.

Obično će VPN-ovi staviti veći naglasak na performanse u nekim zemljama u odnosu na druge, jednostavno zbog popularnosti. Prvo što ovdje treba uzeti u obzir jest to da na gotovo svim testiranim lokacijama, iako ne nudi najbrže brzine koje sam do sada vidio, Surfshark je u stanju održavati vrlo postojane brzine.

To obično više govori o VPN usluzi nego o onoj koja ima fantastične brzine na jednom ili dva mjesta i neupotrebljive veze na drugim. Bio sam impresioniran time što je Surfshark uspio zadržati performanse u područjima kao što su Indija i Indonezija, a to su područja na kojima obično vidim kako performanse znatno opadaju.

Imajte na umu da su ove brzine postignute fiksnim standardom 256-bitnog šifriranja tvrtke Surfshark. Sveukupno, rekao bih izvrsne rezultate, od kojih su najimpresivniji bili dosljednost.

5. Snažna globalna prisutnost poslužitelja

Sada kada smo pogledali brzinu kojom možete prelaziti vezu Surfsharka, to donosi sljedeće područje pod još većim nadzorom – područje pokrivanja. Surfshark ima preko 1.000 poslužitelja u više od 61 zemlje. Za relativno novog davatelja usluga ovo je vrlo velika mreža i nešto što mnogi davatelji VPN usluga nisu postigli ni nakon godina u poslu.

Gotovo svi su njihovi poslužitelji stvarni fizički poslužitelji, s nekoliko virtualnih lokacija. Virtualne lokacije su slučajevi u kojima dobavljač VPN-a nema stvarnu uslugu u zemlji, ali ja mogu prevariti lokaciju s tog područja.

Njihovi su poslužitelji također vrlo sposobni i mogu podnijeti sve protokole i mogućnosti koje Surfshark može ponuditi.

Osim toga, Surfshark također ima nekoliko poslužitelja koji korisnicima nude fiksnu IP adresu. Iako su ograničeni u broju, oni mogu biti korisni budući da većina ISP-a redovitim potrošačima nudi samo dinamične IP adrese i doplaćuju za fiksne IP adrese.

Konačno, imamo i multi-hop veze. Ovo su fiksne rute po kojima Surfshark izvodi VPN veze putem parova sigurnih poslužitelja, povećavajući sigurnost veze za svoje korisnike. Zanimljivi rezultati ispitivanja brzine također su bili prilično dobri s multi-hop;

surfshark test brzine multi hop

Surfshark test brzine na Multi-Hopu (Nizozemska preko Singapura).

6. Glatko strujanje geo-blokiranog sadržaja

Jedna od ključnih stvari na koju moram paziti u VPN-u je njihova sposobnost prevladavanja geo-blokiranog sadržaja, posebno kada je riječ o strujanju medija. Pretplaćam se na Netflix i tamo gdje jesam, regionalna medijska biblioteka je grozna – pa koristim VPN da bih gledao Netflix SAD sadržaj.

Isprobao sam toliko VPN-ova koji tvrde da dopuštaju Netflix streaming, ali osim vrhunskih igrača poput ExpressVPN-a, NordVPN-a i nekolicine drugih, veza je u najboljem slučaju mrljasta i stalno dobivam užasnu poruku ‘PROXY DETECTED’.

Srećom, Surfshark mi nikad nije stvarao probleme s strujanjem. Posljednja tri mjeseca vodio sam Netflix preko Surfsharka i do sada sam imao nula problema s Netflixom ili BBC-evim iPlayerom.

Za usporedbu s ovim, nedavno sam testirao i drugog davatelja usluga i tamo je Netflix iskustvo bilo podoptimalno. Dopustite da vam igram scenarij; VPN A (Surfshark!) Omogućuje vam jednostavno i nesmetano strujanje Netflixa u bilo kojem trenutku. VPN B ima dobru brzinu i minimalno punjenje, ali potrebno vam je stalno povezivanje i prekid kako bi Netflix radio. Koji biste odabrali?

7. Sjajne cijene

MonthlyYearlyBi-godišnji
Cijena /mo$11.95$5.99$1.99
Ukupni račun 11,95 USD 71,88 $ 47,76
Ciklus naplate1-mjesec12-mjesec24-mjesec

Po cijeni od 1,99 USD mjesečno za dvogodišnju pretplatu, Surfsharkove cijene su sjajne. Ozbiljno. Da bi to uzeli u obzir, ExpressVPN naplaćuje sniženu stopu od približno 8 USD + mjesečno, dok je nedavno NordVPN povećao cijene na 3,49 USD mjesečno.

Za uslugu koja nudi tako dosljedne performanse i solidne značajke, ovo je apsolutno krađa i, rekao bih, solidna opcija “kupi”.

8. glatko korisničko iskustvo

Jedna stvar koju zahtijevam od svih VPN-a koja mi se sviđa je da dolaze bez problema. To se primjenjuje ne samo na vezu, već također pazim na besprijekoran doživljaj prijave, lak pristup aplikacijama koje trebam preuzeti, jednostavnost upotrebe u aplikacijama i brzu pomoć ako je potrebno.

Od svih VPN-a koje sam koristio smatram Surfshark jednim od prvih deset koje sam probao tamo gdje nisam pogledao nešto i rekao; “to je čudno”. Za mene je to važna točka koja ih razlikuje od konkurencije.

Kao kupci koji plaćaju novac ne bismo se trebali mučiti da bismo koristili uslugu koju smo platili i način na koji je Surfshark izgradio svoj model korisničkog iskustva. Od trenutka kada kliknete „prijavi se“ do trenutka kad isključite svoj uređaj, to jednostavno funkcionira.

9. Vrhunske dodatne mogućnosti

Mnogo VPN usluga danas imaju ugrađene dodatne značajke s dodatnom vrijednošću i Surfshark nije iznimka. Međutim, umjesto da pokušava preuzeti ulogu glavnog davatelja sigurnosnih rješenja, ona se usredotočila na značajke koje dodaju njegovoj osnovnoj svrsi.

 • Whitelister
 • Značajka Whitelister omogućuje vam da dopustite da neki promet zaobiđe VPN uslugu. To je korisno jer neke aplikacije ili web-lokacije imaju problema s VPN-ovima – na primjer Microsoft Office 365 ili neke određene web stranice ovdje i tamo.

  Surfshark vam omogućuje da to radite na dva načina – možete dopustiti aplikaciji na vašem uređaju da potpuno zaobiđe VPN uslugu ili možete dodati neke URL-ove web adrese (adrese) u bijeli popis i izravno im pristupiti.

 • Način kamuflaže
 • To je ono što Surfshark naziva prigušenje poslužitelja. To je druga opcija koju možete koristiti ako još uvijek postoje web stranice kojima morate pristupiti, ali iz nekog razloga posebno blokirate VPN promet. Zamagljivanje prometa primjenjuje se na vašu vezu kako bi izgledalo više poput redovitog internetskog prometa umjesto VPN prometa.

 • Nema načina obruba
 • Za neke koji su u vrlo restriktivnim područjima kao što je Kina, redovna VPN operacija možda neće biti dovoljna da zaobiđu izuzetno visoke nadzorne čuvare koji su uspostavljeni radi blokiranja usluga. Tu dolazi mod Surfshark bez granica. Jednostavno pritisnite prekidač i pustite aplikaciju da radi za vas..

 • CleanWeb
 • Kao dodatna usluga s dodatnom vrijednošću, Surfshark vam daje mogućnost CleanWeb-a da blokira oglase i tragače, ostavljajući vam čistije (oprosti se u punci) web surfanje. Općenito, zaključio sam da je ovo pomalo miješano iskustvo jer bih radije pustio da softver za internetsku sigurnost riješi to.

Što nismo voljeli o Surfsharku

1. Dodgy usluga kupcima

Prvo, usprkos naslovu, Surfshark nudi brzu podršku iz prve linije putem svog mrežnog chata na web stranici. Oni također brzo reagiraju na poruke e-pošte za pomoć. Međutim, otkrio sam da su se u nekim slučajevima njihovi odgovori činili pomalo upitnima u pogledu točnosti.

Kao primjer toga, jedan od njihovih predstavnika službi za korisnike rekao mi je da je IKEv2 bila zadana postavka veze prilikom instaliranja njihove Windows aplikacije, ali to se čini da nije točno. Ne kažem da je njihova korisnička usluga loša, ali ponekad samo upitna (možda razumna sumnja?).

2. Slaba prisutnost društvenih medija

Za razliku od većine pružatelja VPN usluga koji imaju sjajan doseg na društvenim kanalima, Surfsharkov Twitter račun pokazuje gotovo nikakvu aktivnost. Njihova Facebook stranica također rijetko dobiva ažuriranja, a čini se da oba kanala imaju samo nekoliko sljedbenika.

Iako sama po sebi nije crna marka tvrtke ili usluge, ona dodatno postavlja sumnje u to što bi trebala biti popularna usluga za potrošače. Sigurno bi trebalo imati više ljudi zainteresiranih za njihove aktivnosti – u najmanju ruku svoje kupce.

3. Omogućuje P2P sa svih poslužitelja

Osim strujanja Netflixa, moje sljedeće zanimanje je P2P. Ja sam torrent svinja i iako Surfshark tvrdi da podržava bujicu na većini njihovih servera, općenito sam otkrio da su brzine bujice prilično loše kod Surfsharka na.

Morao sam iskoristiti njihovu listu bijelih aplikacija kako bih zaobišao Surfshark vezu kako bih ponovo postigao pristojne brzine na svom torrent klijentu.

Zaključak: Surfshark je sjajan!

Sada znate sve uspone i padove koje sam imao sa Surfsharkom i moram zaključiti da je to zaista vrlo dobra usluga. Trenutno sam na njihovom dvogodišnjem planu i bio mi je privatni VPN u posljednjih nekoliko mjeseci (s nekim prekidima za testiranje ostalih usluga).

Ključni koraci koje bih htio ponovo istaknuti su vrlo postojane brzine koje sam dobio koristeći uslugu, njihove fantastične cijene i, na kraju, njihova bešavna struja Netflixa. Neki od vas mogu imati i druge zahtjeve, ali vjerujem u pogledu osnovnih performansi i privatnosti, Surfshark prilično dobro ocjenjuje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map