Surfshark

Surfshark

https://surfshark.com/

tl; dr

Surfshark är relativt nytt på marknaden och uppstod först en tid sedan 2018. Men på kort tid det har varit runt har det redan lyckats etablera ett ganska imponerande nätverk av servrar. Det bästa av allt är att det finns nu till ett bra pris jämfört med nuvarande topphundar på marknaden. Läs mer.

Surfshark Review: 9 Proffs & 3 Nackdelar med att använda Surfshark

Surfshark har funnits i ungefär ett år nu och medan nya spelare alltid kommer in i populära branscher har det varit en intressant upplevelse. Deras konsumentpriser är imponerande men vad har Surfshark att erbjuda när det gäller funktioner och kan deras prestanda överträffa deras låga priser? Låt oss ta en djupare titt.

9 saker vi gillar om Surfshark

1. Säker & privat anslutning

surfshark är säkert och privat

Som de flesta toppleverantörer av VPN-tjänster i branschen idag, erbjuder Surfshark konsumenterna ett steg i privatlivet och säkerheten. Detta åstadkoms genom den vanliga dedikerade tjänsten – en säker, krypterad tunnel som gör det möjligt för användare att dölja sin trafik från nyfikna ögon.

 • Utmärkt val av protokoll
 • För att uppnå detta utnyttjar Surfshark några få nyckelprotokoll – det beprövade OpenVPN samt IKEv2. OpenVPN accepteras allmänt som de facto-standarden med höga hastigheter och säkerhet. IKEv2 är också ganska bra och fungerar bra med mobilnät.

  Lägg till denna blandning erbjuder Surfshark också Shadowsocks, som är mer känd som en krypterad proxy. Det viktigaste skälet till detta är troligt att Shadowsocks fungerar bra i Kina, en touchmarknad för VPN på grund av Pekings nedbrytning av sådana tjänster.

  Det har gjorts användarrapporter om att Surfshark fungerar för Kina-baserade användare, men tyvärr kan jag inte verifiera detta vid den aktuella tidpunkten.

 • Stark kryptering
 • Bortsett från den säkra handskakningen med VPN-servrar har Surfshark också mycket stark kryptering för data som överförs via VPN-tunneln. Där vissa leverantörer tillåter användare att justera krypteringsgraden för bättre prestanda, kör Surfshark full lutning med AES-256 bit.

  Detta fungerar i takt med ett kill switch-system som du kan använda för att automatiskt avbryta Internet-anslutningen om det skulle vara några problem med VPN-anslutningen.

 • Inga loggar hålls
 • Internetaktivitet spåras vanligtvis med loggar som sparas av servrarna du ansluter till. Informationen som samlas in inkluderar vanligtvis IP-adress, surfhistorik, nätverkstrafik och mer. Kort sagt, det är det som gör att en användare kan spåras och identifieras.

  Surfshark ägnar sig åt att erbjuda en tjänst utan loggar vilket innebär att din Internetaktivitet hålls anonym. Jag testade också tjänsten för DNS-läckor och WebRTC-läckor, som båda visade sig vara negativa.

2. Multi-hop-anslutning tillgänglig

surfshark multihop

Surfshark erbjuder för närvarande flera vad den kallar “multi-hop” -anslutningar. Detta innebär att användare som ansluter till Surfshark-nätverket har möjlighet att dirigera genom två VPN-servrar i följd. Detta ökar anonymitetsfaktorn för att underlätta sinnet.

Utöver detta omfattar basnätverket över 61 länder runt om i världen med ett nätverk på över 1 000 servrar. Det är ganska bra för en kommande tjänsteleverantör.

3. Finns på många plattformar

surfshark cross platform

Som med de flesta bra tjänsteleverantörer har Surfshark gjort sina tjänster tillgängliga för flera plattformar så att du kan använda den med nästan alla enheter som finns. Deras grundläggande applikation omfattar vanliga plattformar som Windows och iOS.

Alternativt kan du också installera det på dina spelenheter eller smarta enheter som smarta TV-apparater.

För användare som inte bryr sig om en långsammare anslutning kan Surfshark också användas på routrar (se hur du installerar Surfshark på en router här).

Observera dock att routerinstallerade VPN-tjänster kan vara mycket långsammare på grund av kryptering. Det tar processorkraft att hantera kryptering och de flesta routrar är svaga i det området, följaktligen en långsammare anslutning.

Notera

Surfsharks webbläsartillägg granskades av Cure53 och visade sig vara säkert. Du kan läsa mer om det här.

4. Bra hastighet

Som alltid testade jag Surfsharks hastighet med flera viktiga platser runt om i världen. För att hålla detta i sammanhang är min fysiska plats i Malaysia och som sådan kommer PING: er (latens) att vara högre för mig beroende på mitt fysiska avstånd till VPN-servern. Detta är ett faktum oavsett VPN-tjänsteleverantör.

För att mäta hastigheten på Surfshark tog jag först en basmätning, eftersom internethastigheterna varierar från tid till annan;

bashastighetstest för surfshark

Baseline-hastighetstest från Malaysia (Ingen VPN Active).

Med tanke på det här är resultaten för mina tester till andra platser med Surfshark på och med OpenVPN (UDP) -protokollet;

surfshark hastighetstest Australien

Surfshark-hastighetstest från Australien.

surfshark hastighetstest Kanada

Surfshark-hastighetstest från Kanada.

surfshark hastighetstest Indonesien

Surfshark-hastighetstest från Indonesien.

surfshark hastighetstest Indien

Surfshark-hastighetstest från Indien.

surfshark hastighetstest Malaysia

Surfshark-hastighetstest från Malaysia.

surfshark hastighetstest Nya Zeeland

Surfshark-hastighetstest från Nya Zeeland.

surfshark hastighetstest Singapore

Surfshark-hastighetstest från Singapore.

surfshark hastighetstest Storbritannien

Surfshark-hastighetstest från Storbritannien.

surfshark hastighetstest USA

Surfshark-hastighetstest från USA.

Normalt kommer VPN att lägga större vikt vid prestanda i vissa länder framför andra helt enkelt på grund av popularitet. Det första att notera här är att Surfshark på nästan alla testade platser, även om de inte erbjuder de snabbaste hastigheterna som jag hittills har sett, kan hålla mycket konsekventa hastigheter.

Detta berättar vanligen mer om en VPN-tjänst än den som har fantastiska hastigheter på en eller två platser och obrukbara anslutningar i andra. Jag blev imponerad av att Surfshark lyckades hålla prestandan även i områden som Indien och Indonesien, vilket är områden där jag vanligtvis ser prestandadoppet betydligt.

Kom också ihåg att dessa hastigheter uppnåddes med Surfsharks fasta standard för 256-bitars kryptering. Sammantaget utmärkta resultat skulle jag säga, den mest imponerande är i konsistens.

5. Stark global server närvaro

Nu när vi har tittat på hastigheterna du kan komma över Surfsharks anslutning ger det nästa område ännu mer granskning – täckningsområdet. Surfshark har över 1 000 servrar i mer än 61 länder. För en relativt ny tjänsteleverantör är detta ett mycket stort nätverk och något som många VPN-tjänsteleverantörer inte har uppnått ens efter år i branschen.

Nästan alla deras servrar är faktiska fysiska servrar, med en handfull virtuella platser. Virtuella platser är fall där VPN-leverantören inte har någon faktisk tjänst i landet men jag kan förfalska din plats som från området.

Deras servrar är också mycket kapabla och kan hantera alla protokoll och funktioner som Surfshark har att erbjuda.

Bortsett från det har Surfshark också flera servrar som erbjuder användare en fast IP-adress. Även om de är begränsade i antal kan dessa komma till nytta eftersom de flesta Internetleverantörer erbjuder regelbundna konsumenter dynamiska IP-adresser och debiterar extra för fasta IP-adresser.

Slutligen har vi också multi-hop-anslutningarna. Dessa är fasta rutter där Surfshark kör VPN-anslutningar genom par av säkra servrar, vilket ökar säkerheten för anslutningen för sina användare. Intressant var snabbtestresultaten ganska bra med ett multihopp;

surfsharkhastighetstest multi hop

Surfshark-hastighetstest på Multi-Hop (Nederländerna via Singapore).

6. Smidig strömning av geo-blockerat innehåll

En av de viktigaste sakerna jag letar efter i ett VPN är deras förmåga att övervinna geo-blockerat innehåll, särskilt när det gäller mediaströmning. Jag prenumererar på Netflix och var jag är, det regionala mediebiblioteket är hemskt – så jag använder en VPN för att titta på Netflix USA-innehåll.

Jag har provat så många VPN som påstår att tillåta Netflix-strömning, men bortsett från toppspelare som ExpressVPN, NordVPN och en handfull andra, är förbindelsen i bästa fall prickig och jag får ständigt det fruktade “PROXY DETECTED” -meddelandet.

Tack och lov har Surfshark aldrig orsakat mig några problem med streaming. Jag har kört Netflix över Surfshark under de senaste tre månaderna och hade noll problem med Netflix eller BBC: s iPlayer hittills.

Som jämförelse testade jag nyligen också en annan tjänsteleverantör och Netflix-upplevelsen där var suboptimal. Låt mig spela ett scenario; VPN A (Surfshark!) Låter dig strömma Netflix enkelt och stadigt när som helst. VPN B har bra hastighet och minimal buffring, men du måste ständigt ansluta och koppla bort för att Netflix ska fungera. Vilket skulle du välja?

7. Bra priser

MonthlyYearlyBi årsvis
Pris /mo$11.95$5.99$1.99
Totalt belopp $ 11,95 $ 71,88 $ 47,76
Faktureringscykel1-månad12-månad24-månad

För $ 1,99 per månad för ett tvåårsabonnemang är Surfsharks prissättning fantastiskt. Allvarligt. För att ta det i perspektiv tar ExpressVPN ut en rabatterad kurs på ungefär $ 8 + per månad medan NordVPN nyligen höjde sina priser till $ 3,49 per månad.

För en tjänst som erbjuder så konsekvent prestanda och solida funktioner är detta absolut en stjäla och jag skulle säga ett solidt “köp” -alternativ.

8. Smidig användarupplevelse

En sak jag kräver av alla VPN som jag gillar är att de kommer problemfria. Detta gäller inte bara för anslutningen, utan jag ser också efter en smidig registreringsupplevelse, enkel åtkomst till apparna jag behöver ladda ner, användarvänlighet i apparna och snabb hjälp om det behövs.

Av alla VPN-apparater som jag har använt anser jag Surfshark som en av de tio bästa jag har försökt där jag inte tittade på något och sa; “det var konstigt”. För mig är det en viktig punkt som skiljer dem från tävlingen.

Vi som betalande kunder borde inte behöva kämpa för att använda en tjänst vi har betalat för och hur Surfshark har byggt sin kundupplevelsesmodell är smidig. Från det ögonblick du klickar på “registrera dig” till den tidpunkt då du stänger av enheten fungerar det helt enkelt.

9. Snygga extrafunktioner

Många VPN-tjänster idag har vissa extra inbyggda funktioner och Surfshark är inget undantag. I stället för att försöka ta över rollen som en huvudleverantör av säkerhetslösningar har den fokuserat på funktioner som bidrar till dess primära syfte.

 • Whitelister
 • Whitelister-funktionen är något som låter dig tillåta viss trafik att kringgå VPN-tjänsten. Detta är användbart eftersom vissa appar eller webbplatser har problem med VPN: n, till exempel Microsoft Office 365 eller vissa specifika webbplatser här och där.

  Surfshark låter dig arbeta på två sätt – du kan antingen tillåta att en app på din enhet helt och hållet går förbi VPN-tjänsten, eller så kan du lägga till vissa webbadresser (adresser) till vitlistan och komma åt dem direkt.

 • Kamouflageläge
 • Det här är vad Surfshark kallar serverobservation. Det är ett annat alternativ för dig att använda om det fortfarande finns platser som du behöver komma åt men av någon anledning har blockerat VPN-trafik specifikt. Trafikdimplicering tillämpas på din anslutning för att den ska se mer ut som vanlig internettrafik istället för VPN-trafik.

 • Inget gränsläge
 • För vissa som befinner sig i mycket restriktiva områden som Kina, kanske vanligtvis VPN-operation inte är tillräckligt för att komma runt extremt höga tillsynsvakter som införts för att blockera tjänster. Det är här Surfshark’s No Borders Mode kommer in. Bläddra helt enkelt i en brytare och låt appen göra jobbet åt dig.

 • CleanWeb
 • Som en annan tjänst med mervärde ger Surfshark dig alternativet CleanWeb för att låta det blockera annonser och trackare, vilket ger dig en renare (förlåt ordet) webbsurfaring. Sammantaget har jag tyckt att detta är lite av en blandad upplevelse eftersom jag hellre skulle låta min Internet-säkerhetsprogramvara hantera det.

Vad vi inte gillade med Surfshark

1. Dodgy kundtjänst

Först ut, trots rubriken, erbjuder Surfshark snabbt förstasupport via deras onlinechatt på webbplatsen. De svarar också snabbt på e-postmeddelanden för hjälp. Jag fann emellertid att deras svar i vissa fall tycktes vara lite tvivelaktiga när det gäller noggrannhet.

Som ett exempel på detta berättade en av deras kundservicerepresentanter att IKEv2 var standardanslutningsinställningen när du installerade sin Windows-applikation, men det verkade inte vara korrekt. Jag säger inte att deras kundservice är dålig, men bara lite tveksam ibland (ett rimligt tvivel, kanske?).

2. Svag närvaro på sociala medier

Till skillnad från de flesta VPN-tjänsteleverantörer som har stor utsträckning på sociala kanaler, visar Surfsharks Twitter-konto knappast någon aktivitet. Deras Facebook-sida får sällan uppdateringar och båda kanalerna verkar bara ha en handfull följare.

Även om det inte är ett svart märke mot företaget eller tjänsten, väcker det ytterligare tvivel om vad som borde vara en populär konsumenttjänst. Visst borde de ha fler människor intresserade av sin verksamhet – i alla fall sina kunder.

3. Tillåter P2P från alla servrar

Förutom att strömma Netflix, är min nästa intressepunkt i P2P. Jag är en torrent-hog och medan Surfshark påstår sig stödja torrent på de flesta av deras servrar så fann jag i allmänhet att torrenthastigheterna är ganska dåliga med Surfshark på.

Jag var tvungen att använda deras app-vitlistning för att kringgå Surfshark-anslutningen för att få anständiga hastigheter igen på min torrentklient.

Slutsats: Surfshark är bra!

Nu vet du alla de upp- och nedgångar jag har haft med Surfshark och jag måste dra slutsatsen att det verkligen är en mycket bra tjänst. Jag har för närvarande en tvåårsplan och det har varit mitt VPN-val under de senaste månaderna (med några pauser emellan för att testa andra tjänster).

De viktigaste uttag som jag vill lyfta fram igen är de mycket konsekventa hastigheterna jag fick med tjänsten, deras fantastiska prissättning och slutligen deras sömlösa strömning av Netflix. Vissa av er kanske har andra krav, men jag tror vad gäller grundläggande prestanda och integritet, Surfshark träffar märket ganska bra.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me