Surfshark

Contents

Surfshark

https://surfshark.com/

tl; dr

Surfshark agak baru di pasaran dan baru muncul pada tahun 2023. Namun dalam masa yang singkat, ia telah berjaya mewujudkan rangkaian pelayan yang agak mengagumkan. Paling baik, ia kini tersedia dengan harga yang hebat berbanding dengan anjing ternama yang ada di pasaran. Ketahui lebih lanjut.

Ulasan Surfshark: 9 Kelebihan & 3 Kekurangan Menggunakan Surfshark

Surfshark telah wujud selama kira-kira setahun sekarang dan sementara pemain baru selalu memasuki industri popular, ini merupakan pengalaman yang menarik. Harga pengguna mereka mengagumkan tetapi apa yang ditawarkan oleh Surfshark dari segi ciri dan bolehkah prestasi mereka melebihi harga rendah mereka? Mari lihat lebih mendalam.

9 Perkara yang Kami Suka Mengenai Surfshark

1. Selamat & sambungan peribadi

surfshark adalah selamat dan peribadi

Seperti kebanyakan penyedia perkhidmatan VPN teratas di industri hari ini, Surfshark menawarkan pengguna privasi dan keselamatan. Ini dicapai melalui perkhidmatan khusus yang biasa – terowong yang dienkripsi yang selamat yang membolehkan pengguna menyembunyikan lalu lintas mereka dari mata memandang.

 • Pemilihan Protokol Cemerlang
 • Untuk mencapainya, Surfshark memanfaatkan beberapa protokol utama – OpenVPN yang telah dicuba dan juga IKEv2. OpenVPN umumnya diterima sebagai standard de-facto dengan kelajuan dan keselamatan yang tinggi. IKEv2 juga cukup bagus dan berfungsi dengan baik dengan rangkaian mudah alih.

  Menambah campuran ini, Surfshark juga menawarkan Shadowsocks yang lebih dikenali sebagai proksi yang disulitkan. Sebab utama ini adalah bahawa Shadowsocks berfungsi dengan baik di China, pasaran sentuhan untuk VPN kerana tindakan keras Beijing terhadap perkhidmatan tersebut.

  Terdapat laporan pengguna bahawa Surfshark berfungsi untuk pengguna yang berpangkalan di China, tetapi sayangnya saya tidak dapat mengesahkannya pada masa sekarang.

 • Penyulitan yang kuat
 • Selain dari jabat tangan yang selamat dengan pelayan VPN, Surfshark juga memiliki enkripsi yang sangat kuat untuk data yang dikirimkan melalui terowong VPN. Di mana sebilangan penyedia membenarkan pengguna menyesuaikan kadar enkripsi untuk prestasi yang lebih baik, Surfshark menjalankan kecondongan penuh dengan bit AES-256.

  Ini berfungsi bersamaan dengan sistem kill kill yang boleh anda gunakan untuk memutuskan sambungan Internet secara automatik sekiranya ada masalah dengan sambungan VPN.

 • Tiada Log yang Disimpan
 • Aktiviti internet biasanya dilacak menggunakan log yang disimpan oleh pelayan yang anda sambungkan. Maklumat yang dikumpulkan biasanya merangkumi alamat IP, sejarah penyemakan imbas, lalu lintas rangkaian dan banyak lagi. Ringkasnya, itulah yang membolehkan pengguna dilacak dan dikenal pasti.

  Surfshark berdedikasi untuk menawarkan perkhidmatan tanpa log yang bermaksud bahawa aktiviti Internet anda tetap tidak dikenali. Saya juga menguji perkhidmatan untuk kebocoran DNS dan kebocoran WebRTC, yang keduanya menunjukkan negatif.

2. Sambungan berbilang hop tersedia

multihop surfshark

Surfshark pada masa ini menawarkan beberapa sambungan yang disebut “multi-hop”. Ini bermaksud bahawa pengguna yang menyambung ke rangkaian Surfshark mempunyai pilihan untuk merutekan melalui dua pelayan VPN berturut-turut. Ini meningkatkan faktor anonimiti untuk kemudahan minda yang lebih besar.

Selain itu, rangkaian asas merangkumi lebih dari 61 negara di seluruh dunia dengan rangkaian lebih dari 1,000 pelayan. Itu cukup baik untuk penyedia perkhidmatan yang akan datang.

3. Terdapat di banyak platform

landasan luncur luncur

Seperti kebanyakan penyedia perkhidmatan yang baik, Surfshark telah menyediakan perkhidmatan mereka untuk beberapa platform sehingga anda dapat menggunakannya dengan hampir semua peranti yang ada. Aplikasi asas mereka merangkumi platform arus perdana seperti Windows dan iOS.

Sebagai alternatif, anda juga boleh memasangnya pada peranti permainan atau peranti pintar anda seperti TV pintar.

  Recenzja Surfshark: 9 zalet i 3 wady korzystania z Surfshark VPN

Bagi pengguna yang tidak keberatan dengan sambungan yang lebih lambat, Surfshark juga dapat digunakan pada router (lihat cara memasang Surfshark pada router di sini).

Namun, perhatikan bahawa perkhidmatan VPN yang dipasang pada penghala jauh lebih lambat kerana penyulitan. Memerlukan daya pemprosesan untuk menangani penyulitan dan kebanyakan router lemah di kawasan itu, oleh itu sambungannya lebih perlahan.

Nota

Pelanjutan penyemak imbas Surfshark diaudit oleh Cure53 dan didapati selamat. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara itu di sini.

4. Kelajuan yang baik

Seperti biasa, saya menguji kelajuan Surfshark dengan beberapa lokasi utama di seluruh dunia. Untuk memastikan ini dalam konteks, lokasi fizikal saya berada di Malaysia dan dengan demikian, PING (latency) akan lebih tinggi bagi saya bergantung pada jarak fizikal saya ke pelayan VPN. Ini adalah kenyataan tanpa mengira penyedia perkhidmatan VPN.

Untuk mengukur kelajuan Surfshark, saya pertama kali melakukan pengukuran awal, kerana kelajuan Internet berbeza dari semasa ke semasa;

garis panduan ujian kelajuan surfshark

Ujian kelajuan garis dasar dari Malaysia (Tiada VPN Aktif).

Oleh itu, berikut adalah hasil ujian saya ke lokasi lain dengan Surfshark aktif dan menggunakan protokol OpenVPN (UDP);

ujian kelajuan melayari Australia

Ujian kelajuan luncur angin dari Australia.

ujian kelajuan surfshark Canada

Ujian kelajuan luncur angin dari Kanada.

ujian kelajuan surfshark Indonesia

Ujian kelajuan luncur angin dari Indonesia.

ujian kelajuan surfshark India

Ujian kelajuan luncur angin dari India.

ujian kelajuan surfshark Malaysia

Ujian kelajuan luncur angin dari Malaysia.

ujian kelajuan surfshark New Zealand

Ujian kelajuan luncur dari New Zealand.

ujian kelajuan surfshark Singapura

Ujian kelajuan luncur angin dari Singapura.

ujian kelajuan surfshark UK

Ujian kelajuan luncur angin dari UK.

ujian kelajuan surfshark AS

Ujian kelajuan luncur angin dari AS.

Biasanya, VPN akan memberikan penekanan yang lebih besar pada prestasi di negara-negara tertentu daripada yang lain hanya kerana populariti. Perkara pertama yang perlu diperhatikan di sini adalah di hampir semua lokasi yang diuji, walaupun tidak menawarkan kelajuan terpantas yang saya lihat setakat ini, Surfshark dapat mengekalkan kecepatan yang sangat konsisten.

Ini biasanya lebih menceritakan perkhidmatan VPN daripada perkhidmatan yang mempunyai kelajuan hebat di satu atau dua lokasi dan sambungan yang tidak dapat digunakan di tempat lain. Saya kagum bahawa Surfshark berjaya mengekalkan prestasi di kawasan seperti India dan Indonesia juga, yang merupakan kawasan di mana saya biasanya melihat prestasi menurun dengan ketara.

Ingat juga bahawa kelajuan ini dicapai pada standard enkripsi 256-bit Surfshark. Secara keseluruhan, hasil yang sangat baik saya katakan, yang paling mengagumkan adalah konsisten.

5. Kehadiran pelayan global yang kuat

Sekarang kita telah melihat kelajuan yang dapat kamu peroleh melalui sambungan Surfshark, ini menjadikan kawasan berikutnya lebih diperiksa – kawasan liputan. Surfshark mempunyai lebih daripada 1,000 pelayan di lebih dari 61 negara. Untuk penyedia perkhidmatan yang agak baru, ini adalah rangkaian yang sangat besar dan sesuatu yang belum dicapai oleh banyak penyedia perkhidmatan VPN walaupun setelah bertahun-tahun dalam perniagaan.

Hampir semua pelayan mereka adalah pelayan fizikal sebenar, dengan sebilangan kecil lokasi maya. Lokasi maya adalah keadaan di mana penyedia VPN tidak mempunyai perkhidmatan sebenar di negara ini tetapi saya dapat menipu lokasi anda dari kawasan tersebut.

Pelayan mereka juga sangat berkebolehan dan dapat menangani semua protokol dan ciri yang ditawarkan oleh Surfshark.

Selain itu, Surfshark juga mempunyai beberapa pelayan yang menawarkan alamat IP tetap kepada pengguna. Walaupun jumlahnya terhad, ini mungkin berguna kerana kebanyakan ISP hanya menawarkan IP dinamik kepada pengguna biasa dan mengenakan bayaran tambahan untuk alamat IP tetap.

Akhirnya, kami juga mempunyai sambungan multi-hop. Ini adalah laluan tetap di mana Surfshark menjalankan sambungan VPN walaupun sepasang pelayan selamat, meningkatkan keselamatan sambungan untuk penggunanya. Hasil ujian kelajuan yang menarik juga cukup baik dengan multi-hop;

  Огляд Surfshark: 9 плюсів і 3 мінусів використання VPN Surfshark

ujian kepantasan luncur luncur pelbagai hop

Ujian kelajuan luncur angin di Multi-Hop (Belanda melalui Singapura).

6. Streaming kandungan geo-block yang lancar

Salah satu perkara penting yang saya perhatikan dalam VPN adalah kemampuan mereka dalam mengatasi kandungan yang disekat geo, terutama ketika berkaitan dengan streaming media. Saya melanggan Netflix dan di mana saya berada, perpustakaan media serantau sangat mengerikan – jadi saya menggunakan VPN untuk menonton kandungan Netflix AS.

Saya telah mencuba begitu banyak VPN yang mengaku membenarkan streaming Netflix, tetapi selain pemain teratas seperti ExpressVPN, NordVPN, dan segelintir yang lain, sambungan sangat baik dan saya terus mendapat mesej ‘PROXY DETECTED’ yang ditakuti.

Syukurlah, Surfshark tidak pernah menimbulkan masalah kepada penstriman. Saya telah menjalankan Netflix melalui Surfshark sejak tiga bulan yang lalu dan tidak mempunyai masalah dengan Netflix atau iPlayer BBC setakat ini..

Sebagai perbandingan dengan ini, saya baru-baru ini juga menguji penyedia perkhidmatan lain dan pengalaman Netflix di sana kurang optimum. Izinkan saya memainkan senario; VPN A (Surfshark!) Membolehkan anda mengalirkan Netflix dengan mudah dan stabil pada bila-bila masa. VPN B mempunyai kelajuan yang baik dan buffering minimum, tetapi anda perlu sentiasa berhubung dan memutuskan sambungan agar Netflix berfungsi. Mana yang akan anda pilih?

7. Harga hebat

BulananTahunBi-tahunan
Harga /mo$11.95$5.99$1.99
Jumlah Bil $ 11.95 $ 71.88 $ 47.76
Kitaran Bil 1 bulan12 bulan 24 bulan

Dengan harga $ 1.99 sebulan untuk langganan dua tahun, harga Surfshark sangat mengagumkan. Serius. Untuk melihatnya, ExpressVPN mengenakan potongan harga kira-kira $ 8 + sebulan sementara baru-baru ini NordVPN menaikkan harga mereka kepada $ 3,49 sebulan.

Untuk perkhidmatan yang menawarkan prestasi yang konsisten dan ciri yang kukuh, ini benar-benar mencuri dan saya katakan, pilihan ‘beli’ yang mantap.

8. Pengalaman pengguna yang lancar

Satu perkara yang saya minta dari semua VPN yang saya sukai ialah ia bebas masalah. Ini berlaku bukan hanya pada sambungan, tetapi saya juga mencari pengalaman pendaftaran yang lancar, akses mudah ke aplikasi yang perlu saya muat turun, kemudahan penggunaan dalam aplikasi, dan bantuan pantas jika perlu.

Dari semua VPN yang telah saya gunakan, saya menganggap Surfshark sebagai antara sepuluh teratas yang telah saya cuba di mana saya tidak melihat sesuatu dan berkata; “pelik sungguh”. Bagi saya, itu adalah perkara penting yang membezakan mereka dari pertandingan.

Kami, sebagai pelanggan yang membayar, tidak perlu bersusah payah menggunakan perkhidmatan yang kami bayar dan cara Surfshark membangun model pengalaman pelanggan mereka dengan lancar. Dari saat anda mengklik ‘daftar’ sehingga anda mematikan peranti anda, ia akan berfungsi.

9. Ciri-ciri tambahan yang bagus

Banyak perkhidmatan VPN hari ini dilengkapi dengan beberapa ciri tambah nilai tambahan yang dibina dan Surfshark tidak terkecuali. Namun, daripada cuba mengambil alih peranan sebagai penyedia penyelesaian keselamatan utama, ia telah memfokuskan pada ciri-ciri yang menambah tujuan utamanya.

 • Daftar putih
 • Ciri Whitelister adalah sesuatu yang membolehkan anda membenarkan lalu lintas melewati perkhidmatan VPN. Ini berguna kerana beberapa aplikasi atau laman web mempunyai masalah dengan VPN – contohnya Microsoft Office 365 atau beberapa laman web tertentu di sana sini.

  Surfshark membolehkan anda mengusahakannya dengan dua cara – anda boleh membenarkan aplikasi pada peranti anda memintas perkhidmatan VPN sepenuhnya, atau anda boleh menambahkan beberapa URL (alamat) laman web ke Whitelister dan mengaksesnya secara langsung.

 • Mod Penyamaran
 • Inilah yang disebut oleh Surfshark sebagai penyamaran pelayan. Ini adalah pilihan lain untuk anda gunakan jika masih ada laman web yang perlu anda akses tetapi dengan sebab tertentu telah menyekat lalu lintas VPN secara khusus. Penyamaran lalu lintas diterapkan pada sambungan anda untuk membuatnya kelihatan lebih seperti lalu lintas internet biasa dan bukannya lalu lintas VPN.

 • Tiada Mod Sempadan
 • Bagi sebilangan yang berada di kawasan yang sangat ketat seperti China, operasi VPN biasa mungkin tidak mencukupi untuk mendapatkan pengawal pengawal yang sangat tinggi untuk menyekat perkhidmatan. Di sinilah Mode Tanpa Sempadan Surfshark masuk. Cukup ketik suis dan biarkan apl berfungsi untuk anda.

 • Web Bersih
 • Sebagai perkhidmatan nilai tambah yang lain, Surfshark memberi anda pilihan CleanWeb untuk memilikinya menyekat iklan dan pelacak, menjadikan anda pengalaman melayari web yang lebih bersih. Secara keseluruhan, saya menganggap ini sebagai pengalaman yang agak bercampur kerana saya lebih suka membiarkan perisian keselamatan Internet saya mengatasinya.

  Surfshark Review: 9 plussa ja 3 haitat Surfshark VPN: n käytöstä

Apa yang Kami Tidak Suka Mengenai Surfshark

1. Perkhidmatan pelanggan yang cerdik

Pertama, walaupun tajuknya, Surfshark menawarkan sokongan lini pertama yang pantas melalui sembang dalam talian mereka di laman web. Mereka juga bertindak pantas menghantar e-mel untuk mendapatkan bantuan. Walau bagaimanapun, saya dapati bahawa dalam beberapa kes, respons mereka nampaknya agak dipersoalkan dari segi ketepatan.

Sebagai contoh ini, salah seorang perwakilan perkhidmatan pelanggan memberitahu saya bahawa IKEv2 adalah tetapan sambungan lalai ketika memasang aplikasi Windows mereka, tetapi sepertinya ini tidak betul. Saya tidak mengatakan perkhidmatan pelanggan mereka buruk, tetapi kadang-kadang agak dipersoalkan (keraguan yang munasabah, mungkin?).

2. Kehadiran media sosial yang lemah

Tidak seperti kebanyakan penyedia perkhidmatan VPN yang mempunyai jangkauan yang luar biasa di saluran sosial, akaun Twitter Surfshark hampir tidak menunjukkan sebarang aktiviti. Halaman Facebook mereka juga jarang mendapat kemas kini dan kedua-dua saluran nampaknya hanya mempunyai segelintir pengikut.

Walaupun ia bukan tanda hitam terhadap syarikat atau perkhidmatan, ia menimbulkan keraguan lebih lanjut mengenai apa yang seharusnya menjadi perkhidmatan pengguna yang popular. Sudah tentu, mereka semestinya mempunyai lebih banyak orang yang berminat dengan aktiviti mereka – sekurang-kurangnya pelanggan mereka.

3. Membolehkan P2P dari semua pelayan

Selain daripada streaming Netflix, tempat menarik saya seterusnya adalah dalam P2P. Saya adalah torrent hog dan sementara Surfshark mengaku menyokong torrent di kebanyakan pelayan mereka, saya secara amnya mendapati bahawa kelajuan torrent agak buruk dengan Surfshark di.

Saya terpaksa menggunakan senarai putih aplikasi mereka untuk memotong sambungan Surfshark untuk mendapatkan kelajuan yang baik lagi pada klien torrent saya.

Kesimpulan: Surfshark Hebat!

Sekarang anda tahu semua pasang surut yang saya alami dengan Surfshark dan saya mesti menyimpulkan bahawa ia benar-benar merupakan perkhidmatan yang sangat baik. Saya sedang dalam rancangan dua tahun mereka dan menjadi pilihan saya VPN sejak beberapa bulan terakhir (dengan beberapa jeda untuk menguji perkhidmatan lain).

Pengambilan utama yang ingin saya ketengahkan lagi adalah kelajuan yang sangat konsisten yang saya dapat semasa menggunakan perkhidmatan, harga hebat mereka, dan akhirnya, streaming Netflix mereka yang lancar. Sebilangan daripada anda mungkin mempunyai syarat lain, tetapi saya percaya dari segi prestasi asas dan privasi, Surfshark cukup terkenal.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me