När jag startade min första Shopify-butik förlorade jag ganska mycket pengar.

Det började bra (åtminstone trodde jag det!) Jag startade enkelt butiken med Shopify, jag hade massor av beställningar som kom in och jag var nöjd med hur allt gick.

Det var inte förrän jag skickade bort alla beställningar som jag insåg mitt misstag: Jag har felberäknad fraktkostnaden.

(bildkälla)

Vad gick fel?

Det enda är att jag hade läst hundratals artiklar om övergivande av vagnar, och det oroade mig. Till exempel överger 68% av alla kunder sin kundvagn, och det största skälet är oväntade fraktkostnader som dyker upp under sista sekunden.

Så jag bestämde mig för att erbjuda gratis frakt på alla mina produkter och annonsera det kraftigt. Det var det bästa sättet att få människor genom kassan. (Och det fungerade – min övergivningsgrad var långt under 40%).

Problemet är, jag gjorde ingen vinst. När jag betalat min transportör för leverans tappade jag faktiskt pengar. argh!

Så småningom hittade jag en söt plats. Jag hittade en fraktkostnad som inte skrämde bort kunder, men gjorde vinst. Så här är alternativen och hur du får det precis rätt.

Steg 1: Väg dina produkter och få exakta leveranspriser

Innan du börjar ändra priser eller blanda dig med kostnaden på Shopify, få en skala och väga varje produkt. Ta vikterna och måtten till en handfull lokala kurirer och få en genomsnittlig offert för frakt.

Du kan också kontakta USPS, FedEx och andra operatörer för att göra en affär eller få ett engångspris. Hursomhelst, se till att du vet exakt fraktkostnad OCH hur mycket förpackningen kostar.

Nu när du vet hur mycket det kostar att paketera och skicka kan du välja ett leveransalternativ:

Erbjud gratis frakt

Trots min skräckhistoria kan du tjäna pengar med gratis frakt. Du måste bara vara mycket försiktig med matematiken!

Alternativ 1: Ta hit själv

Alternativ ett tar själv leveranskostnaderna, som jag ursprungligen gjorde. Du säljer dina produkter till det vanliga priset och tar upp fraktkostnaderna från dina vinster.

  • Proffs: kunden får mycket. En billig produkt och gratis frakt.
  • Lura: du får bara en mycket liten vinstmarginal (eller ingen alls, som jag!)

Den här metoden fungerar om dina produkter är mycket dyra eller har en stor vinstmarginal. Dyra och lyxiga artiklar fungerar ofta bra i denna kategori.

Alternativ 2: Att slå upp produktpriset

Alternativ två är att höja priset på dina produkter för att täcka fraktkostnaderna. Istället för att sälja en t-shirt för $ 8 och debitera 2 $ extra frakt, debiterar du $ 10 för t-shirt och erbjuder gratis frakt.

Erbjud gratis frakt genom att stöta upp produktpriset

Även om produkten nu är dyrare är locket med “fri frakt” ett stort psykologiskt incitament att köpa. Det tar bort lite tvekan. Nackdelar? Tja, kunden kan hitta samma produkt billigare någon annanstans.

Alternativ 3: Möt i mitten

Möte någonstans i mitten är det sista alternativet. Kanske säljer du t-tröjan för $ 9 och sväljer $ 1-kostnaden själv. Detta är den metod jag använder nu. Mina kunder kommer att kämpa för att hitta samma produkt billigare någon annanstans och gratis frakt hjälper till att klara avtalen.

Ställ in dina egna fraktpriser

Även om ‘fri frakt’ är ett trevligt sätt att locka kunder, är det fortfarande vanligt att ställa in en fraktkostnad online. På Shopify kan du inte ställa in en fraktkostnad för varje enskild produkt, så du måste använda ett av dessa tre alternativ:

Viktbaserad frakt

I detta fall debiterar du en leveranskostnad baserat på vikten av kundens beställning. Om deras totala vagn väger mellan 0-1 kg, kan du ta ut $ 10 frakt. Om det är mellan 1-2 kg kan du ta ut 20 $. För att ställa in det här måste du veta den exakta vikten av dina produkter.

Vet din produkts exakta vikt

Prisbaserad frakt

Med det här alternativet debiterar du en leveranskostnad baserad på den totala kostnaden för vagnen. Om kunden spenderar mellan $ 0- $ 20 kan du ta ut $ 5 frakt. Om de spenderar $ 20- $ 50 kan du ta ut $ 10.

Pro tip: din vinst kan ätas upp med den här metoden om du har massor av låga priser men tunga föremål.

Erbjud ett schablonpris

Ett tredje alternativ är att erbjuda en enkel fast ränta på alla beställningar. Detta är ett bra alternativ om alla dina produkter har samma storlek och vikt. Om du till exempel säljer solglasögon behöver du antagligen inte redovisa olika vikter.

Obs! I alla fall talar jag om inrikes sjöfart. Om du vill leverera internationellt kommer du nästan säkert att ta ut en “regional tillägg” som du kan hitta i dina Shopify-prisinställningar.

Beräkna fraktkostnader i realtid

Det tredje alternativet är det mest avancerade, men förmodligen det mest exakta. Frakt i realtid beräknar automatiskt kostnaden för leverans av produkter baserat på kundens plats och leveranspreferenser.

Se hur denna butik beräknar den exakta fraktkostnaden för varje kund:

Det betyder att varje kund får en helt exakt, uppdaterad fraktkostnad som är skräddarsydd för dem. Shopify tappar in FedEx- eller USPS-priserna för att beräkna den exakta kursen.

Det är bra för dig eftersom du aldrig kommer att underskatta dina fraktkostnader. Det är alltid exakt rätt. Och det är bra för kunden, eftersom de vet att de inte luras av överdrivna fraktavgifter.

Den enda nackdelen är att du behöver den “avancerade” versionen av Shopify, som kommer mot en extra avgift.

Låt någon annan göra frakten åt dig

Naturligtvis är det sista alternativet att låta ett professionellt logistikföretag göra allt hårt arbete för dig.

Shopify har samarbetat med en handfull uppfyllande tjänster, inklusive Amazon för att hjälpa dig att ta hand om detta. Med det här alternativet lagrar du dina varor på ett av Amazons lager och de tar hand om frakten åt dig. Det kommer att kosta dig lite extra, men tar bort allt hårt arbete och gissningar.

Om du väljer det här alternativet kan du helt enkelt ta Amazons fraktpriser och tillämpa dem i din Shopify-butik.

Slutgiltiga tankar

När jag fick reda på det svåra sättet kan fraktkostnader göra eller bryta dina vinstmarginaler! Det är skillnaden mellan en framgångsrik butik och en kämpande butik.

Jag har alltid haft den här tabellen (skapad av Shopify) mycket användbar när det gäller att prissätta dina produkter och se till att du alltid är på rätt sida av vinsten:

Beräkna ditt produktpris

Förhoppningsvis, med den här informationen inlåst, kommer du inte göra samma misstag som jag gjorde, och du kommer att ta din Shopify-butik till glans!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me