Du hittar många artiklar om WordPress-tips, tricks och tekniker över internet, men Joomla är inte lika populär. Ändå är Joomla fortfarande ett mycket hållbart alternativ för många webbplatser.

För att undersöka skillnaderna mellan de två och varför du skulle välja en över den andra, kontaktade vi David Attard, bloggare extraordinär och ägare av Dart Creations, en informativ webbdesignblogg för att dela Joomla !, WordPress, småföretagsmarknadsföring, sökmotoroptimering och många andra användbara tips för webbdesigners och små och spirande webbplatsägare. Han är produktchef för en digital marknadsföringsbyrå på dagen, webbdesignhobbyist sedan alltid. David brinner för många saker tech, entusiastisk över marknadsföring, SEO och sätt att öka webbplatsens trafik.

Är Joomla eller WordPress bäst för din e-handelswebbplats?

Hej David och välkommen till Bitcatcha! Du har en fantastisk webbplats som är full av bra råd om webbdesign och mycket information om två av de mest populära CMS-alternativen där ute: WordPress och Joomla. Du har imponerande referenser men jag hoppas att du kan berätta lite mer om din bakgrund i webbdesignutveckling.

David Attard

Jag har varit webbdesigner / utvecklare så länge jag bryr mig om att komma ihåg. När jag växte upp på 90-talet när internet upplevde sin första boom (och byst) är det bara naturligt att jag skulle bli fascinerad av hela webbsaken. Efter examen i IT var mitt första jobb inom webbutveckling så det var bara naturligt att webbdesign skulle vara något jag skulle bli passionerad för. Jag har designat sajter professionellt och som en hobby sedan dess.

Anslut till David: 

Anslut med David via Facebook Anslut med David via Twitter Anslut med David via Google+

Vad sägs om din upplevelse med Joomla och WordPress? Du erbjuder massor av bra råd om Dart Creations så du har uppenbarligen tillbringat mycket tid med dessa bloggplattformar.

Några månader efter att Joomla grundades kom jag över den och jag blev omedelbart förknippad med hur lätt det var att installera en hel webbplats och hålla den underhållen. När jag ser tillbaka kan jag säga att det var begreppet ett CMS som hade mig ansluten. Konstigt nog, ungefär samtidigt, stötte jag på WordPress, men det var inte så förfinat som det är idag då och jag ignorerade ett tag.

Jag har designat webbplatser främst med Joomla upp till ett par år tillbaka. Nyligen får jag mycket mer erfarenhet av WordPress, och jag är verkligen, verkligen glad över att ha återupptäckt detta CMS och dess awesomeness.

Jo, folk, Joomla skapades 2005, så David har många år under sitt bälte som arbetar med detta CMS. Med en ny statistik som visar att WordPress har 59,3% av marknadsandelen i alla innehållshanteringssystem är det den tydliga vinnaren över Joomla, med en andel på 6,1%, liksom andra CMS: s som Drupal och Blogger. Men vad sägs om dig, David? Vilken skulle du säga är din favorit idag?

Det är svårt att verkligen välja en favorit. Jag känner Joomla riktigt bra och min omfattande erfarenhet gör det enkelt att arbeta med för mig. Återigen har WordPress blivit så lätt att arbeta med. Idag har jag svårt att välja mellan de två.

Det är okej, vi får dig inte att välja! Mellan WordPress och Joomla, som har de bästa funktionerna när det gäller att anpassa din webbplats, både ur designsynpunkt och funktionalitet?

Att välja mellan ett CMS och ett annat är precis som att välja mellan allt annat.

Du väljer inte en bil bara för att den tar dig från A till B – det finns så mycket mer än så.

Jag tycker att båda CMS: erna i dag är väldigt, mycket mogna, men Joomla har fortfarande lite längre inlärningskurva och vissa saker är fortfarande inte lika lätt att uppnå med Joomla som med WordPress.

Jag har alltid hävdat att styrkan hos ett CMS främst kommer från bredden av tillägg, mallar och tredje parts komponenter som det stöder, inte bara från dess kärna. Både Joomla och WordPress har tusentals komponenter från tredje part, men jag tycker att WordPress har kanten i det avseendet. Det finns mycket mer val av plugins med WordPress för säker. Det finns också mycket mer information tillgänglig, så i det avseendet tror jag att WordPress har en fördel.

Ja, vi har funnit att det är sant. Så det är ett mycket individuellt beslut?

Ja. Varje användare måste göra ett val baserat på det aktuella projektet han eller hon arbetar med. Det finns inget tydligt val för varje projekt. Du måste välja Joomla, WordPress (eller något annat CMS) baserat på kraven för varje specifikt projekt du arbetar med.

Låt oss bara säga att du vill bygga en e-handelswebbplats. Du vet att det finns tillägg för onlinebutiker för både WordPress och Joomla. Du vet också att din e-handelswebbplats kan vara din livlinje, så du måste se till att webbplatsen du bygger är helt fokuserad på e-handel. I den utsträckningen, även om WordPress och Joomla kan ha lösningar för en e-handelswebbplats, skulle jag vara mer benägen att använda en CMS som är byggd specifikt för e-handel som Magento. Det är mer troligt att de uppfyller de fullständiga kraven på en e-handelswebbplats.

Låt oss gå för ett enklare exempel. Låt oss bara säga att du vill bygga en enkel webbplats med massor av bloggfunktioner. Du kommer förmodligen att upptäcka att WordPress är mycket mer lämpad än Joomla för en blogg. Även om Joomla har bloggmöjligheter är det inte det är en stark poäng och du kanske måste gå till en bloggförlängning för att få alla de funktioner WordPress skulle behöva erbjuda ur rutan.

Joomla har också sina starka poäng. Det är fullt mobilaktiverat, inklusive back-end, nativt. Du behöver inte appar eller någonting för att komma åt och posta.

I slutändan kommer det verkligen att känna till det specifika i varje projekt.

Med alla säkerhetsbrott över hela världen de senaste åren är säkerhet en stor fråga. Är du enligt WordPress eller Joomla säkrare?

Detta är en tuff.

Jag tror att WordPress har haft fler högprofilerade sårbarheter oftare än Joomla har, men Joomla har också haft sin rättvisa del av sårbarheterna. Att hålla Joomla och WordPress säkert kräver att du vidtar ett antal förebyggande åtgärder, till exempel:

 • Var noga med att installera uppdateringar regelbundet
 • Använda nätverkssäkerhet
 • Använda komplexa lösenord
 • Med endast ansedda extensions och plugins från tredje part
 • Utför regelbundna säkerhetskopior

Läs mer @ Dart-Creations:

 1. Topp 10 Joomla-säkerhetsproblem (och hur du åtgärdar dem)
 2. 17 sätt att förhindra WordPress-hackning: Den väsentliga checklistan för att säkra WordPress

Verkligen och verkligen kan varje CMS vara mycket säkert och mycket sårbart. Alla CMS som inte hålls uppdaterade med ALLA de senaste korrigeringarna blir sårbara. Det är det verkligen. Det är bara en tidsfråga innan din webbplats blir sårbar om den inte har:

 • Senaste kärnuppdateringar
 • Senaste uppdateringar av tredje part
 • Senaste temauppdateringar

Det finns andra saker att ta hänsyn till, till exempel ett värdföretag som bryr sig om din webbplats säkerhet. Det är mycket viktigt.

Webbhotellföretaget gör en stor skillnad, som vi kan intyga här på Bitcatcha. Vad sägs nu om SEO? Tycker du att WordPress eller Joomla är mer SEO-vänliga?

Mer och mer blir SEO oberoende av faktorer på sidan och mer om innehåll och högkvalitativa faktorer som bra auktoritativa bakåtlänkar. Valet av CMS för SEO har för det mesta blivit irrelevant i mina ögon, så länge du kan göra grunderna.

Du behöver ett SEO-plugin oavsett vilken CMS du använder för att se till att du tar hand om alla SEO-faktorer på sidan. Förresten, vi har omfattande artiklar om hur man gör Joomla SEO, och en fullständig checklista för WordPress på webbsidan SEO.

Kan du snälla gå in mer detaljerad information om styrkor och svagheter i varje CMS när det gäller SEO?

Jag tycker att WordPress har SEO täckt verkligen, riktigt snyggt via Yoast SEO-plugin, för det leder dig till SEO-faktorer på sidan när du skriver ditt innehåll.

Tyvärr kan WordPress i allmänhet inte skapa en webbadressstruktur som gynnas av Google, t.ex. webbplats / ämne / sub-ämne / nyckelord-titel.html.

Interna länkar är inte heller något som kommer ut ur rutan.

Båda dessa är mycket starka rangeringssignaler.

Joomla å andra sidan kan skapa en rekommenderad webbplatsstruktur från Google med strukturen webbplats / ämne / underämne / nyckelord-titel.html skapas genom kategorier och underkategorier. Interna länkar är också mycket enkla att skapa. Länk helt enkelt från menyerna till kategorier och underkategorier. Detta har fungerat mycket bra för min sida hittills.

SEO-plugins för Joomla är riktigt, riktigt bra, men de är fortfarande inte lika förfinade som dem för WordPress.

Så när det gäller SEO-plugins är WordPress vinnaren! David, kan du förklara mer om orsakerna till det?

Kom ihåg att marknaden för WordPress-plugins är mycket mer lukrativ så att du kan förvänta dig att plugins i allmänhet blir mer förfinade för WordPress. Kom ihåg att gå efter beprövade, populära och pålitliga plugins. Populariteten hos WordPress medför också en hel del lågkvalitets plugins.

På tal om plugins måste vi nämna att varje plugin har en ökad säkerhetsrisk (fler komponenter som måste hållas uppdaterade).

Och om du vill ha en snabb webbplats måste du hålla plugins på ett absolut minimum.

Notera : 

Vi uppmuntrar våra läsare att kontrollera hastigheten på deras server med vårt kostnadsfria serverhastighetstestverktyg.

Alla dessa faktorer, hastighet, SEO, säkerhet, är mycket viktiga för en företagswebbplats. Vilken CMS skulle du rekommendera för en e-handelssajt?

Frågan man måste ställa sig är denna: Vad är webbplatsens primära funktion? Är det butiken, eller är det annat innehåll som information om företaget, bloggar osv.

Om butiken inte är den primära funktionen på webbplatsen kan du använda WordPress med ett e-handelsplugin som Woocommerce eller Joomla med en online-förlängning.
Kom ihåg att du också bör välja ett tema som är helt kompatibelt med den webbutikens plugin som du väljer, det kommer att spara mycket hjärta senare.

Om din webbplats huvudsakligen är baserad på onlinebutiken, skulle jag våga mig utanför Joomla och WordPress och gå efter något starkare inom e-handel som Magento.

Finns det vissa typer av online-företag som passar bäst för det ena eller det andra?

Jag tror inte att det finns specifika nischer som passar bäst för Joomla eller WordPress.

Jag startar aldrig ett projekt med ett val av CMS i förväg om det inte finns ett specifikt skäl för att göra det.

Det finns inga hårda och snabba regler för att välja ett CMS för en specifik typ av online-verksamhet. Varje projekt har sina egna egenskaper, och de flesta gånger kan både Joomla och WordPress göra ett bra jobb.

Exempelvis var ett av våra senaste projekt IntentMultimedia. Klienten var redan bekväm med att använda Joomla, så varför har klienten gått igenom hela inlärningskurvan för att lära sig WordPress? De var glada att fortsätta använda Joomla, så vi uppgraderade deras webbplats, gjorde den lyhörd och de var mer än glada.

En annan gång, när vi arbetade för Malta Climbing Club: s webbplats, valde vi oss för Joomla. Klienten var inte nöjd med det, och designers som vi arbetade med hatade verkligen idén att använda Joomla i motsats till WordPress. Några dagar på raden vände vi tillbaka beslutet och gick med Joomla. Du måste verkligen se vad som bäst tjänar dina kunder i slutet av dagen, inte dina egna preferenser. Du kan inte tvinga saker och ting ner människors halsar, bara för att du föredrar det på så sätt själv. Så småningom kommer ett felbedömt beslut att återvända till dig och skada dig.

Alla råd för att hjälpa någon att bestämma vad som är bäst för deras e-handelswebbplats?

Det sätt jag rekommenderar att göra ett val är genom att svara på följande frågor.

 • Har du erfarenhet av Joomla eller WordPress?
 • Vill du specifikt byta bort från ditt nuvarande CMS?
 • Kan du uppnå den funktionalitet du vill ha med Joomla eller skulle du behöva lita på hacks för att uppnå önskat slutresultat? (Jag brukar hålla kodning hacking till ett minimum för att säkerställa att jag håller mig à jour med ALLA senaste uppdateringar av säkerhetsskäl)
 • Finns det specifika skäl till att Joomla kommer att fungera bättre för den här webbplatsen?
 • Finns det teman för Joomla som är tillräckligt bra för dina designidéer?

När du har svaret klart i huvudet kan du göra en utbildad och forskad bedömning av vilken CMS du ska gå till.

Om du till exempel planerar att bygga en hel del anpassade sidor, kommer du att upptäcka att WordPress-pagebildare som Divi är mycket mer produktiva och mogna än i Joomla.

Jag skulle inte säga att WordPress BÖR användas för dessa typer av företag. Du måste väga för- och nackdelar med att arbeta med båda. Du kommer också helt enkelt att upptäcka att vissa människor är mer bekväma eller partiska att arbeta med ett specifikt CMS. Om de kan uppnå fantastiska resultat med sitt val av CMS, så är det rätt nog, vem är vi att argumentera och försöka övertyga dem på annat sätt?

David, du har varit en enorm hjälp för våra läsare att sortera igenom skillnaderna och fördelarna med att använda Joomla eller WordPress. Läsare, för mer information och information om detta ämne, se till att besöka Dart Creations.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me