Google Analytics är ett verktyg som många nybörjare bloggar, butiker online och ägare av webbplatser tenderar att underutnyttja. I dagens digitala tidsålder är data och information absolut nödvändig om du vill ha en framgångsrik webbplats.

Som webbplatsägare bör du definitivt ha Google Analytics installerat på din webbplats. Vi har skrivit en steg-för-steg-guide så att du kan installera den utan mycket besvär.

Men innan vi gör det, låt oss ta en titt på vad Google Analytics handlar om och varför det är så viktigt i första hand. Om du redan vet om Google Analytics kan du hoppa direkt till guiden nedan.

Vad är Google Analytics?

Så lägger du till Google Analytics till din WordPress

Google Analytics används för att samla in användningsdata på en webbplats

Kort sagt är Google Analytics ett gratis spårningsverktyg för webbplatser som samlar in data på en webbplats, till exempel konverteringar, webbplatstrafik, användarbeteende och så mycket mer. Det är definitivt en av de mest populära dataspårningstjänsterna som för närvarande finns.

Syftet med Google Analytics är att förse dig med data som du kan använda för att extrahera användbar information, till exempel hur mycket trafik din webbplats får och var den kommer ifrån, och hur användare beter sig när de är på din webbplats.

Med Google Analytics kan du också exportera alla dessa data i flera format (d.v.s. excel, docs, pdf etc.) eller till och med bygga en egen anpassad instrumentpanel som ger dig information med den information du behöver.

Vad som gör Google Analytics väsentligt?

När man skapar en WordPress-webbplats har man vanligtvis ett mål i åtanke.

För en bloggare kan det vara saker du brinner för. För ett företag kan det vara att starta en onlinebutik.

Eller kanske du bara vill att en webbplats ska dela innehåll med människor.

Oavsett orsak till att du vill få folk att besöka din webbplats och för att göra det måste du förstå din publik.

Var dina besökare kommer från, vilken typ av innehåll de föredrar eller till och med vilken sida de vill besöka – all denna information kan användas för att se vad som fungerar och vad du kan fokusera på för att ytterligare förbättra din webbplats.

Med Google Analytics kan du se vilket innehåll på din webbplats som resonerar med dina besökare. Därifrån kan du förbättra din blogg genom att planera ditt innehåll eller artiklar runt områden eller ämnen som dina läsare vill ha.

Det finns många fördelar med att använda Google Analytics, men den största fördelen är att det är gratis. Oavsett om du är intresserad av att lära dig om analys eller inte, skadar det inte att ha Google Analytics i bakgrunden, samla in data för din webbplats.

Vilka statistik behöver du följa?

För nybörjare, förstå att all data från Google Analytics kan vara lite överväldigande. För att hjälpa dig har vi listat upp några av de nyckeldata som du bör hålla koll på när du använder dem.

GA-instrumentpanelen

Ett exempel på Google Analytics-instrumentpanelen

 1. Trafik källa
  Spår där dina besökare kommer från (dvs. Google-sökning, direkt till din webbplats, Google-annonser, sociala medieplattformar, annan webbplats & etc).
 2. Sidvisningar
  Spårar antalet användare som laddar och tittar på din webbplats.
 3. Avvisningsfrekvens
  Mät och spårar antalet användare som landar på dina sidor och lämnar omedelbart.
 4. Sessions
  Spårar antalet besökare som din webbplats får.
 5. Sidor per session (eller sessionens varaktighet)
  Spårar och mäter hur länge en användare stannar på din webbplats och hur många sidor de besökte under en session.
 6. Omvandlingar (eller mål)
  Mät och spårar antalet besökare som har genomfört en viss åtgärd på din webbplats som du har skapat. Det här kan vara allt från användare som fyller i och skickar kontaktformulär eller registrerar sig för registreringar.

Nu när du har täckt grunderna är det dags att installera Google Analytics på din WordPress-webbplats!

Installera Google Analytics på WordPress

Om du vill installera Google Analytics korrekt måste du utföra ett antal steg.

Om du är orolig för att hantera koder, gör det inte. Vi guidar dig genom alla steg så att allt kommer att installeras ordentligt.

Låt oss börja med det första steget!

Steg 1: Skapa ett Google Analytics-konto

 • Innan du kan lägga till Google Analytics till din WordPress-webbplats måste du ha ett Google-konto först. Om du inte har en, skapa en här.
 • När du har ett konto, gå vidare och logga in på Google Analytics.
 • Du bör då uppmanas att skapa ett Google Analytics-konto. Följ bara stegen för att få upp ditt konto.

Med ditt Google Analytics-konto konfigurerat kan du sedan fortsätta till nästa steg, som kopplar det till din WordPress-webbplats.

Steg 2: Anslut Google Analytics till din WordPress-webbplats

Normalt i det här steget måste du lägga till en Google Analytics-spårningskod till din WordPress-webbplats för att ansluta dem båda. Detta kräver lite kodning med en Javascript-kod som Google tillhandahåller.

Men det kan vara ganska förvirrande och överväldigande, särskilt om du är nybörjare eller nybörjare. Istället kommer vi att använda ett plugin som inte kräver att du gör någon kodning överhuvudtaget.

Plugin som vi rekommenderar att du använder är MonsterInsights. Det är ett av de mest populära plugins för WordPress med över 2 miljoner aktiva installationer och rankas som nr 1 som ett Google Analytics-plugin för WordPress.

MonsterInsight Dashboard

Ett exempel på MonsterInsights instrumentpanel på WordPress

Följ stegen nedan för att få pluginet igång omedelbart:

 1. Ladda ner MonsterInsight-plugin. (Du kan välja antingen gratis eller betald version)
 2. Installera och aktivera plugin på ditt WordPress-konto.
 3. När den är installerad. Gå till panelen “Inställningar” under “Insights” -menyn och klicka på “Autentisera med ditt Google-konto”.
 4. Du blir då ombedd att logga in på ditt Google-konto och sedan måste du låta Monsterinsghts ansluta till Google Analytics-kontot.
 5. Nästa steg är att ställa in din profil som du kan ansluta din webbplats till. På rullgardinsmenyn väljer du “Alla webbplatsdata” på webbplatsen som du vill ansluta och klicka sedan på knappen “Komplett autentisering”.
 6. Och du är klar! Google Analytics bör spåra alla dina webbplatsers data. Om du vill se rapporter om data kan du gå till avsnittet “Rapporter” i MonsterInsights.

Steg 3: Analysera dina data

När installationen är installerad kommer MonsterInsights att ge dig en mängd information om din WordPress-webbplats under “Rapporter” -sidan. Uppgifterna kommer att representeras i diagram och diagram så att de lätt kan ses och förstås.

Diagram och diagram över MonsterInsights

Använd MonsterInsights för att analysera dina data

Utöver det kan du också navigera över olika delar av UI för att få mer detaljerade mätvärden och data, till exempel konverteringsfrekvenser och trendiga söktermer på Google.

Ett par mätvärden som vi rekommenderar att du analyserar är:

 1. Sidvisningar
  Att spåra antalet sidvisningar per användarsession kan ge dig en uppfattning om hur engagerade dina användare är med din webbplats. Om de lämnar snabbt efter en sida måste du ta reda på hur du får dem att stanna.
 2. Sessions
  Att förstå mönstret för ditt trafikflöde kan hjälpa dig att maximera synligheten för ditt innehåll. Om du till exempel får en hel del unika sessioner under lunchtiden kommer du att få flest visningar genom att publicera innehåll under den perioden.
 3. remisser
  Om besökare kommer till din sida från andra webbplatser kan du försöka nå ut till dessa webbplatser för att se om det finns en chans för samarbete.
 4. Besökare (nya och återkommande)
  Att känna till procentandelen första gången och upprepa besökarna kan vara användbart för att identifiera om du drar tillräckligt med nya målgrupper och om du behåller äldre.
 5. Enhetsanvändning / uppdelning
  Att veta vilken enhet dina användare använder för att konsumera ditt innehåll kan hjälpa dig att optimera din webbplats design. Om de flesta av dina användare är på mobila enheter skulle det vara en bra idé att ha en mobilvänlig webbplats.

Sammanfatta

Google Analytics är ett kraftfullt verktyg.

Det är verkligen olyckligt att det är kraftigt underutnyttjat av webbplatsägare.

Med de uppgifter som Google Analytics tillhandahåller kan du lära dig och förstå din publik bättre, vilket kan hjälpa dig att förbättra din webbplats på lång sikt.

Förhoppningsvis, med den här artikeln, kommer du att kunna få Google Analytics installerat, vilket ger dig all den insikt du behöver där på din WordPress-instrumentpanel.!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me