Rengeteg cikk található a WordPress tippeiről, trükköiről és technikáiról az interneten, de a Joomla nem annyira népszerű. Ennek ellenére a Joomla sok weboldalon továbbra is nagyon életképes lehetőség.

Annak érdekében, hogy kiderítsük a különbségeket a kettő között, és hogy miért választották egymást, kapcsolatba léptünk David Attard-tal, a blogger rendkívüli fényviszonyával és a Dart Creations, egy informatív webdesign blog tulajdonosával, hogy megosszák a Joomla !, WordPress, kisvállalkozói marketing, keresőmotor-optimalizálás és még sok más hasznos tipp a webes tervezők, valamint a kicsi és kezdő webhelyek tulajdonosai számára. Naponta egy digitális marketing ügynökség termékmenedzsere, mindig is webdizájn-rajongó. David szenvedélyesen foglalkozik sok más tech technológiával, lelkeskedik a marketing, a SEO és a webhelyek forgalmának növelése iránt.

A Joomla vagy a WordPress a legjobb az Ön e-kereskedelmi webhelyén?

Szia David, üdvözlet a Bitcatcha-ban! Van egy fantasztikus webhely, amely tele van nagyszerű webdizájn-tanácsokkal és rengeteg információval a két legnépszerűbb CMS-lehetőség közül: WordPress és Joomla. Lenyűgöző hitelesítő adatai vannak, de remélem, elmondhat nekünk egy kicsit többet a weboldal-kialakítás fejlesztésével kapcsolatos háttéréről.

David Attard

Addig is web-tervező / fejlesztő voltam, amíg törődni szeretnék. A 90-es években nőtt fel, amikor az internet megélte az első fellendülést (és a mellszoborot), természetes, hogy az egész internetes dolog érdekelne. Az informatika végzettsége után az első munkám a webfejlesztés volt, tehát természetes volt, hogy a webdizájn olyasmi, amit szenvedélyesen fogok kezelni. Azóta szakmailag és hobbimként terveztem a webhelyeket.

Kapcsolatba lépés Davidnel: 

Lépjen kapcsolatba Dáviddal a Facebookon keresztül Lépjen kapcsolatba David-del a Twitter segítségével Lépjen kapcsolatba Dáviddal a Google+ segítségével

Mi lenne a Joomla és a WordPress tapasztalataival? Sok nagyszerű tanácsokat kínál a Dart Creations-ről, így nyilvánvalóan sok időt töltött ezekkel a blogplatformokkal.

Néhány hónappal a Joomla megalakulása után rábukkantam rá, és azonnal megfigyeltem, mennyire könnyű egy egész webhelyet felállítani és karbantartani. Visszatekintve elmondhatom, hogy a CMS fogalma ragadta meg. Furcsa módon, nagyjából ugyanabban az időben találkoztam a WordPress-szel, de ez nem volt annyira kifinomult, mint a mai akkoriban, és egy ideje figyelmen kívül hagytam..

Pár évvel ezelőtt főként a Joomla-val terveztem webhelyeket. Az utóbbi időben sokkal több tapasztalatot szereztem a WordPress használatával, és nagyon-nagyon örülök annak, hogy újra felfedeztem ezt a CMS-t és annak fantasztikus jellegét.

A FYI, az emberek, a Joomla 2005-ben jött létre, tehát David sok éven át övé alatt dolgozik ezzel a CMS-mel. A legfrissebb statisztikák szerint a WordPress piaci részesedése 59,3% az összes tartalomkezelő rendszerben, ez egyértelmű nyertes a Joomla felett, 6,1% -os részesedéssel, valamint más CMS-ekkel, mint például a Drupal és a Blogger. De mi van veled, David? Melyiket mondanád a mai kedvencedről??

Nehéz igazán választani a kedvenceket. Nagyon jól ismerem a Joomlat, és széles tapasztalataim megkönnyítik a számomra történő munkát. A WordPress-rel ismét olyan könnyű együttműködni. Ma nehezen tudok választani a kettő között.

Minden rendben, nem fogjuk kényszeríteni, hogy válasszon! A WordPress és a Joomla között, amelyik rendelkezik a legjobban a webhely testreszabása szempontjából, mind a tervezés, mind a funkcionalitás szempontjából?

Választás az egyik CMS és a másik között ugyanúgy, mint a többiek közötti választás.

Nem azért választja az autót, mert az A-ból B-hez vezet – sokkal több van benne.

Úgy találom, hogy mindkét CMS manapság nagyon, nagyon érett, bár a Joomla-nak még mindig van egy kissé hosszabb tanulási görbéje, és néhány dolgot még mindig nem olyan könnyű elérni a Joomla-val, mint a WordPressnél..

Mindig azt állítottam, hogy a CMS erőssége többnyire a támogatott kiterjesztések, sablonok és harmadik féltől származó összetevők szélességéből fakad, nem csak a magjából. Mind a Joomla, mind a WordPress több ezer harmadik féltől származó összetevőt tartalmaz, bár úgy vélem, hogy a WordPressnek van előnye ebben a tekintetben. Sokkal több bővítmény választható a WordPress segítségével. Sokkal több információ is rendelkezésre áll, tehát e tekintetben azt hiszem, hogy a WordPressnek van előnye.

Igen, azt találtuk, hogy igaz. Tehát ez egy nagyon egyedi döntés?

Igen. Minden felhasználónak választania kell az aktuális projekt alapján, amelyen dolgozik. Minden projekthez nincs világos választás. A Joomla-t, a WordPress-t (vagy bármely más CMS-t) kell kiválasztania az egyes projektek követelményei alapján..

Tegyük fel, hogy e-kereskedelmi webhelyet szeretne létrehozni. Tudja, hogy vannak kiterjesztések az online boltokhoz mind a WordPress, mind a Joomla számára. Azt is tudni fogja, hogy az e-kereskedelmi webhely lehet a mentőkötél, ezért meg kell győződnie arról, hogy az Ön által létrehozott webhely TELJESEN az e-kereskedelemre koncentrál. Ebben a tekintetben, noha a WordPress és a Joomla megoldásokat kínálhat egy e-kereskedelmi webhelyre, inkább hajlandó lennék egy olyan CMS használatára, amelyet kifejezetten az e-kereskedelem számára készítettem, mint például a Magento. Valószínűbb, hogy megfelel az e-kereskedelemmel foglalkozó weboldal teljes követelményeinek.

Menjünk egy egyszerűbb példára. Tegyük fel, hogy egyszerű weboldalt szeretne létrehozni, amelyen sok blogolási funkció található. Valószínűleg azt tapasztalja, hogy a WordPress sokkal jobban megfelelő, mint a Joomla. Noha a Joomlanak lehetősége van blogolásra, ez nem erõs pont, és elõfordulhat, hogy blogfrissítést kell keresnie, hogy minden olyan szolgáltatást megkapjon, amelyet a WordPress kínálhat..

Joomlanak is vannak erősségei. Teljesen mobil-kompatibilis, ideértve a háttérképet is. A hozzáféréshez és a hozzászóláshoz nem kell alkalmazásokra vagy bármire.

Végső soron az valóban az egyes projektek sajátosságaihoz vezet.

Az elmúlt évek szerte a világon bekövetkezett összes biztonsági megsértés miatt a biztonság nagy kérdés. Véleménye szerint biztonságosabb a WordPress vagy a Joomla?

Ez kemény.

Úgy gondolom, hogy a WordPressnek sokkal több magas szintű sebezhetősége volt, mint Joomla-nak, de a Joomla-nak is megvan a megfelelő része a sebezhetőségnek. A Joomla és a WordPress biztonságának megőrzése érdekében számos megelőző lépést kell végrehajtania, például:

 • Ügyeljen a frissítések rendszeres telepítésére
 • A hálózati biztonság használata
 • Komplex jelszavak használata
 • Kizárólag jó hírű, harmadik féltől származó bővítmények és bővítmények használata
 • Rendszeres biztonsági mentések készítése

Tudjon meg többet @ Dart-Creations:

 1. A Joomla 10 legfontosabb biztonsági kérdése (és hogyan javíthatók)
 2. 17 módszer a WordPress hackelésének megakadályozására: A WordPress biztonságához szükséges alapvető ellenőrzőlista

Valóban és valóban, minden CMS nagyon biztonságos és kiszolgáltatott lehet. Az a CMS, amely nem frissül az ÖSSZES legfrissebb javításokkal, sebezhetővé válik. Valóban ez az. Csak idő kérdése, hogy webhelye sebezhetővé váljon, ha nem rendelkezik:

 • A legfrissebb frissítések
 • Legfrissebb harmadik fél alkatrészek frissítései
 • A legújabb témafrissítések

Vannak más dolgok is, amelyeket figyelembe kell venni, például egy hosting cég, amely az Ön webhelyének biztonságáról gondoskodik. Ez nagyon fontos.

A web hosting cégnek nagy különbség van, mivel itt a Bitcatcha-nál tanúsíthatjuk. Most mi lenne a SEO? Úgy találja, hogy a WordPress vagy a Joomla SEO-barát?

A SEO egyre inkább függetlenné válik az oldalan belüli tényezőktől, és többet a kiváló minőségű tartalomról és az oldalakon kívüli tényezőkről, például a jó hiteles linkekről. A CMS kiválasztása a SEO szempontjából többnyire irreleváns lett számomra, mindaddig, amíg meg tudod csinálni az alapokat.

Szüksége lesz egy SEO beépülő modulra, függetlenül attól, hogy milyen CMS-t használ, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ügyel az összes oldalon megjelenő SEO tényezőre. Mellesleg, kiterjedt cikkeket találtunk a Joomla SEO elkészítéséről, valamint a WordPress oldal teljes SEO ellenőrzőlistáját.

Kérem, részletesebben megvizsgálja az egyes CMS erősségeit és gyengeségeit a SEO szempontjából?

Úgy gondolom, hogy a WordPress a SEO-t valóban, nagyon szépen lefedi a Yoast SEO pluginon keresztül, mert a weblapon megjelenő SEO tényezőkhöz vezet, amikor a tartalmat írja..

Sajnos a WordPress általában nem képes létrehozni a Google által támogatott webhely URL-struktúrát, például site / topic / sub-topic / kulcsszó-title.html.

A belső kapcsolatok szintén nem olyanok, amelyek kijönnek a dobozból.

Mindkettő nagyon erős jelzés.

A Joomla viszont képes létrehozni egy Google által ajánlott webhelyszerkezetet a dobozból, azzal a céllal, hogy a site / topic / sub-topic / kulcsszó-title.html struktúrákat kategóriák és alkategóriák segítségével hozzák létre. A belső linkeket szintén nagyon könnyű létrehozni. Egyszerűen kapcsolódjon a menükből a kategóriákhoz és alkategóriákhoz. Ez eddig nagyon jól működött a webhelyemnél.

A Joomla SEO beépülő moduljai valóban-nagyon jóak, de még mindig nem olyan finomítottak, mint a WordPress.

Tehát a SEO pluginok szempontjából a WordPress nyeri a nyerteset! David, magyarázhatsz részletesebben az okokat?

Ne felejtse el, hogy a WordPress bővítmények piaca sokkal jövedelmezőbb, tehát elvárható, hogy a bővítmények általában finomabbá váljanak a WordPress számára. Ne felejtsen el bevált, népszerű és megbízható bővítményeket keresni. A WordPress népszerűsége sok alacsony színvonalú beépülő modult eredményez.

A pluginsről beszélve meg kell említeni, hogy minden plugin megnövekedett biztonsági kockázattal jár (több olyan összetevőt kell frissíteni, amelyeket frissíteni kell).

És ha gyors webhelyet akar, akkor a beépülő modulokat abszolút minimumon kell tartania.

Jegyzet : 

Arra biztatjuk az olvasóinkat, hogy ellenőrizzék kiszolgálójuk sebességét az ingyenes kiszolgálósebesség-teszt eszközünk segítségével.

Mindezek a tényezők, a sebesség, a SEO, a biztonság nagyon fontosak az üzleti webhelyek számára. Melyik CMS-t ajánlana egy e-kereskedelmi webhelyhez?

Fel kell tennie a következő kérdést: Mi az elsődleges funkciója az oldalnak? A bolt, vagy más tartalom, például a cégről szóló információk, blogok stb.

Ha az üzlet nem a webhely elsődleges funkciója, akkor használhatja a WordPress-t olyan e-kereskedelmi bővítménnyel, mint például a Woocommerce, vagy a Joomla egy online áruház-kiterjesztéssel.
Ne feledje, hogy olyan témát is kell választania, amely teljes mértékben kompatibilis a választott online áruház-bővítménnyel, ez később sok fájdalmat fog megtakarítani..

Ha webhelye elsősorban az online üzlet köré épül, vállalkoznék a Joomla és a WordPress kívül, és igyekszem valami erősebb tevékenységet keresni az e-kereskedelemben, például a Magento.

Vannak-e olyan típusú online vállalkozások, amelyek a legjobban megfelelnek az egyiknek vagy a másiknak?

Nem hiszem, hogy vannak olyan speciális rések, amelyek a legjobban megfelelnek a Joomla vagy a WordPress számára.

Soha nem indítom el előzetesen a CMS választásával rendelkező projektet, kivéve, ha erre konkrét ok van.

Nincsenek szigorú és gyors szabályok a CMS kiválasztására egy meghatározott típusú online üzleti vállalkozás számára. Minden projektnek megvan a maga sajátossága, és a Joomla és a WordPress egyaránt nagyszerű munkát végezhet.

Például az egyik legutóbbi projektünk az IntentMultimedia volt. Az ügyfél már kényelmesebben használta a Joomlat, miért ment keresztül az ügyfél a WordPress tanulásának teljes tanulási görbéjén? Örültek, hogy tovább folytatják a Joomla használatát, ezért jsut frissítettük webhelyünket, reagálóvá tettük őket és több mint boldogok voltak.

Egy másik alkalommal, amikor a Máltai Hegymászó Klub weboldalán dolgoztam, Joomla mellett döntöttünk. Az ügyfél nem volt meglepve ezzel, és a tervezők, akikkel együtt dolgoztunk, nagyon utálta azt a gondolatot, hogy a Joomla-t a WordPress-szel szemben használják. Néhány nappal később megfordítottuk a döntést és Joomla-val mentünk. Tényleg látnia kell, mi a nap végén szolgálja legjobban ügyfeleit, nem pedig a saját preferenciáit. Nem tudja kikényszeríteni az emberek torkát, csak azért, mert ezt jobban szeretnéd. Végül egy tévesen megítélt döntés visszatér téged kísérteni és bántani.

Bármilyen tanácsadás, amely segít valakinek eldönteni, mi a legmegfelelőbb e-kereskedelmi webhelyükhöz?

A következő kérdések megválaszolásával ajánlom a választást.

 • Van tapasztalata a Joomla-val vagy a WordPress-szel??
 • Szeretne kifejezetten eltolódni a jelenlegi CMS-től?
 • Meg tudja-e valósítani a kívánt funkciót a Joomla-val, vagy bíznának a hackekre a kívánt végeredmény elérése érdekében? (Hajlamosak vagyok a minimumra korlátozni a kódok feltörését annak biztosítása érdekében, hogy biztonsági okokból lépést tartom az ÖSSZES legfrissebb frissítésekkel)
 • Vannak-e olyan konkrét okok, amelyek miatt a Joomla jobban működik ezen a weboldalon?
 • Vannak olyan témák a Joomla számára, amelyek elegendőek a tervezési ötletekhez?

Miután ezek a válaszok egyértelműek a fejedben, oktatott és kutatott döntést hozhat arról, hogy melyik CMS-t használja.

Például, ha sok egyedi oldalt szeretne létrehozni, akkor azt tapasztalhatja, hogy a WordPress oldalépítők, például a Divi, sokkal termékenyek és érettebbek, mint a Joomla-ban..

Nem mondanám, hogy a WordPress-t ilyen típusú vállalkozásokhoz kell használni. Mérlegelnie kell mindkettő előnyeit és hátrányait. Azt is egyszerűen észreveszi, hogy néhány embernek kényelmesebb vagy elfogultabb egy adott CMS-sel való együttműködés. Ha képesek nagyszerű eredményeket elérni a választott CMS-sel, akkor elég tisztességes, kik vagyunk, akiknek vitatkoznunk kell, és megpróbáljuk másképp meggyőzni őket?

David, óriási segítség volt az olvasóink számára, hogy átgondolják a Joomla vagy a WordPress használatának különbségeit és előnyeit. Olvasók, további információkért és részletekért kérjük, látogasd meg a Dart Creations oldalt.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me