Google Analytics is een tool die veel beginnende bloggers, eigenaren van online winkels en website-eigenaren vaak onderbenut hebben. In het digitale tijdperk van vandaag zijn gegevens en informatie absoluut essentieel als je een succesvolle website wilt hebben.

Als website-eigenaar moet Google Analytics zeker op uw website zijn geïnstalleerd. We hebben een stapsgewijze handleiding geschreven, zodat u deze zonder veel problemen kunt installeren.

Maar laten we, voordat we dat doen, eens kijken waar Google Analytics over gaat en waarom het in de eerste plaats zo belangrijk is. Als je Google Analytics al kent, kun je direct doorgaan naar de onderstaande gids.

Wat is Google Analytics?

Hoe Google Analytics aan uw WordPress toe te voegen

Google Analytics wordt gebruikt om gebruiksgegevens op een website te verzamelen

In een notendop: Google Analytics is een gratis tool voor het bijhouden van websites die gegevens over een website verzamelt, zoals conversies, websiteverkeer, gebruikersgedrag en nog veel meer. Het is absoluut een van de meest populaire datatrackingservices die momenteel beschikbaar zijn.

Het doel van Google Analytics is om u te voorzien van gegevens die u kunt gebruiken om nuttige informatie te extraheren, zoals hoeveel verkeer uw website ontvangt en waar deze vandaan komt, en hoe gebruikers zich gedragen wanneer ze zich op uw website bevinden.

Met Google Analytics kunt u al die gegevens ook in meerdere indelingen exporteren (d.w.z. excel, docs, pdf, etc.) of zelfs uw eigen aangepaste dashboard bouwen dat u feeds geeft met de informatie die u nodig heeft.

Wat maakt Google Analytics essentieel??

Wanneer je een WordPress-website maakt, heb je meestal een doel voor ogen.

Voor een blogger kunnen dit de dingen zijn waar je een passie voor hebt. Voor een bedrijf is het misschien het starten van een online winkel.

Of misschien wilt u gewoon dat een website inhoud deelt met mensen.

Ongeacht de reden, u wilt dat mensen uw website bezoeken en om dat te doen, moet u uw publiek begrijpen.

Waar uw bezoekers vandaan komen, wat voor soort inhoud ze verkiezen of zelfs welke pagina ze willen bezoeken – al deze informatie kan worden gebruikt om te zien wat werkt en waarop u zich kunt concentreren om uw website verder te verbeteren.

Met Google Analytics kunt u zien welke inhoud op uw website resoneert met uw bezoekers. Van daaruit kunt u uw blog verbeteren door uw inhoud of artikelen te plannen rond gebieden of onderwerpen die uw lezers willen.

Hoewel er veel voordelen zijn aan het gebruik van Google Analytics, is het grootste voordeel dat het gratis is. Of u nu meer wilt weten over analyse of niet, het kan geen kwaad om Google Analytics op de achtergrond te laten werken en gegevens voor uw website te verzamelen.

Welke statistieken moet u observeren?

Begrijp voor nieuwkomers dat alle gegevens van Google Analytics een beetje overweldigend kunnen zijn. Om u te helpen, hebben we enkele van de belangrijkste gegevens vermeld waar u op moet letten wanneer u deze gebruikt.

GA-dashboard

Een voorbeeld van het Google Analytics-dashboard

 1. Verkeersbron
  Tracks waar uw bezoekers vandaan komen (d.w.z. Google-zoekopdracht, rechtstreeks naar uw site, Google-advertenties, social-mediaplatforms, andere website & enzovoort).
 2. Paginaweergaven
  Houdt het aantal gebruikers bij dat uw website laadt en bekijkt.
 3. Bouncepercentage
  Meet en volgt het aantal gebruikers dat op uw pagina’s terechtkomt en onmiddellijk vertrekt.
 4. Sessies
  Houdt het aantal bezoekers bij dat uw website ontvangt.
 5. Pagina’s per sessie (of sessieduur)
  Houdt bij en meet hoe lang een gebruiker op uw website blijft en hoeveel pagina’s ze in een sessie hebben bezocht.
 6. Conversies (of doelen)
  Meet en volgt het aantal bezoekers dat een bepaalde actie op uw site heeft voltooid die u heeft ingesteld. Dit kan van alles zijn, van gebruikers die contactformulieren invullen en indienen of zich aanmelden voor registraties.

Nu je de basis onder de knie hebt, is het tijd om Google Analytics op je WordPress-website te installeren!

Google Analytics On To WordPress installeren

Om Google Analytics correct te installeren, moet u een aantal stappen uitvoeren.

Als u zich zorgen maakt over het omgaan met codes, hoeft u dat niet te doen. We begeleiden u door alle stappen zodat alles correct wordt geïnstalleerd.

Laten we beginnen met de eerste stap!

Stap 1: Maak een Google Analytics-account aan

 • Voordat u Google Analytics aan uw WordPress-website kunt toevoegen, moet u eerst een Google-account hebben. Als je er geen hebt, maak er dan hier een.
 • Zodra je een account hebt, ga je gang en meld je je aan bij Google Analytics.
 • Vervolgens wordt u gevraagd een Google Analytics-account te maken. Volg gewoon de stappen om uw account in te stellen.

Met uw Google Analytics-account ingesteld, kunt u doorgaan naar de volgende stap, namelijk het verbinden met uw WordPress-website.

Stap 2: Verbind Google Analytics met uw WordPress-site

Normaal gesproken zou u in deze stap een Google Analytics-trackingcode aan uw WordPress-website moeten toevoegen om ze beide te verbinden. Dit vereist een beetje codering met een Javascript-code die Google biedt.

Dit kan echter behoorlijk verwarrend en overweldigend zijn, vooral als je een beginner of beginner bent. In plaats daarvan gebruiken we een plug-in, waarvoor u geen enkele codering hoeft te doen.

De plug-in die we u aanraden te gebruiken, is MonsterInsights. Het is een van de meest populaire plug-ins voor WordPress met meer dan 2 miljoen actieve installaties en staat op nummer 1 als een Google Analytics-plug-in voor WordPress.

MonsterInsight-dashboard

Een voorbeeld van een MonsterInsights-dashboard op WordPress

Volg de onderstaande stappen om de plug-in onmiddellijk in gebruik te nemen:

 1. Download de MonsterInsight-plug-in. (U kunt kiezen voor de gratis of betaalde versies)
 2. Installeer en activeer de plug-in op uw WordPress-account.
 3. Zodra het is geïnstalleerd. Ga naar het paneel “Instellingen” onder het menu “Insights” en klik op “Verifiëren met uw Google-account”.
 4. Vervolgens wordt u gevraagd om u aan te melden bij uw Google-account en moet u Monsterinsghts toestaan ​​verbinding te maken met het Google Analytics-account.
 5. De volgende stap is het instellen van uw profiel waarmee u uw site wilt verbinden. Selecteer in het vervolgkeuzemenu “Alle websitegegevens” op de website waarmee u verbinding wilt maken en klik vervolgens op de knop “Volledige verificatie”.
 6. En je bent klaar! Google Analytics zou alle gegevens van uw site moeten bijhouden. Als u rapporten van de gegevens wilt zien, kunt u naar het gedeelte ‘Rapporten’ van MonsterInsights gaan.

Stap 3: uw gegevens analyseren

Na installatie geeft MonsterInsights u een hoop informatie over uw WordPress-website onder de pagina “Rapporten”. De gegevens worden weergegeven in grafieken en diagrammen zodat ze gemakkelijk kunnen worden bekeken en begrepen.

Grafiek en grafiek op MonsterInsights

Gebruik MonsterInsights om uw gegevens te analyseren

Daarnaast kunt u ook door verschillende secties van de gebruikersinterface navigeren om meer gedetailleerde statistieken en gegevens te krijgen, zoals conversieratio’s en trending zoektermen in Google.

Een paar statistieken die we ten zeerste aanbevelen te analyseren, zijn:

 1. Paginaweergaven
  Door het aantal paginaweergaven per gebruikerssessie bij te houden, kunt u een idee krijgen van hoe betrokken uw gebruikers bij uw website zijn. Als ze snel na één pagina vertrekken, moet u erachter komen hoe u ze kunt laten blijven.
 2. Sessies
  Als u het patroon van uw verkeersstroom begrijpt, kunt u de zichtbaarheid van uw inhoud maximaliseren. Als je bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze veel unieke sessies krijgt, krijg je de meeste views als je tijdens die periode content plaatst.
 3. Verwijzingen
  Als bezoekers van andere sites naar uw pagina komen, kunt u proberen contact op te nemen met die sites om te zien of er een kans is op samenwerking.
 4. Bezoekers (nieuw en terugkerend)
  Het kennen van het percentage van uw eerste keer en terugkerende bezoekers kan handig zijn om te bepalen of u voldoende nieuwe doelgroepen trekt en of u oudere doelgroepen behoudt.
 5. Apparaatgebruik / storing
  Als u weet welk apparaat uw gebruikers gebruiken om uw inhoud te gebruiken, kunt u het ontwerp van uw site optimaliseren. Als de meeste van uw gebruikers mobiele apparaten gebruiken, is het een goed idee om een ​​mobielvriendelijke website te hebben.

Afronden

Google Analytics is een krachtig hulpmiddel.

Het is echt jammer dat het erg onderbenut wordt door website-eigenaren.

Met de gegevens die Google Analytics biedt, kunt u uw doelgroep beter leren kennen en begrijpen, wat u kan helpen uw website op de lange termijn te verbeteren.

Hopelijk kun je met dit artikel Google Analytics installeren, zodat je alle inzichten die je nodig hebt daar op je WordPress-dashboard krijgt!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me