Interview – Is Joomla of WordPress het beste voor e-commerce sites?

Op internet vind je veel artikelen over tips, trucs en technieken van WordPress, maar Joomla is niet zo populair. Toch is Joomla nog steeds een zeer haalbare optie voor veel websites.


Om meer te weten te komen over de verschillen tussen de twee en waarom je de ene boven de andere zou kiezen, hebben we contact opgenomen met David Attard, buitengewone blogger en eigenaar van Dart Creations, een informatieve webdesignblog om Joomla!, WordPress, marketing voor kleine bedrijven te delen, zoekmachineoptimalisatie en vele andere handige tips voor webdesigners en kleine en beginnende website-eigenaren. Hij is overdag productmanager voor een digitaal marketingbureau, en sindsdien altijd hobbyist op het gebied van webdesign. David is gepassioneerd door veel technische dingen, enthousiast over marketing, SEO en manieren om het websiteverkeer te vergroten.

Is Joomla of WordPress het beste voor uw e-commercesite?

Hallo David en welkom bij Bitcatcha! Je hebt een geweldige site boordevol geweldig advies over webdesign en veel informatie over twee van de meest populaire CMS-opties: WordPress en Joomla. Je hebt indrukwekkende referenties, maar ik hoop dat je ons wat meer kunt vertellen over je achtergrond in website-ontwerpontwikkeling.

David Attard

Ik ben een webdesigner / ontwikkelaar zolang ik me wil herinneren. Opgegroeid in de jaren 90 toen het internet zijn eerste hausse (en mislukking) beleefde, is het niet meer dan normaal dat ik geïntrigeerd zou zijn door het hele web. Na mijn afstuderen in IT was mijn eerste baan in webontwikkeling, dus het was niet meer dan normaal dat webdesign iets zou worden waar ik gepassioneerd over zou worden. Sindsdien ontwerp ik sites professioneel en als hobby.

Maak contact met David: 

Maak contact met David via Facebook Maak contact met David via Twitter Maak contact met David via Google+

Hoe zit het met uw ervaring met Joomla en WordPress? Je biedt veel geweldig advies over de Dart Creations, dus je hebt duidelijk veel tijd doorgebracht met deze blogplatforms.

Een paar maanden na de oprichting van Joomla kwam ik het tegen en het viel me meteen op hoe gemakkelijk het was om een ​​hele site op te zetten en te onderhouden. Terugkijkend kan ik zeggen dat ik door het concept van een CMS verslaafd was geraakt. Vreemd genoeg kwam ik rond dezelfde tijd WordPress tegen, maar het was niet zo verfijnd als het toen was en ik negeerde het een tijdje.

Ik heb tot een paar jaar geleden sites ontworpen met voornamelijk Joomla. Onlangs heb ik veel meer ervaring opgedaan met WordPress, en ik ben echt heel blij dat ik dit CMS en zijn grootsheid heb herontdekt.

Ter info, mensen, Joomla is gemaakt in 2005, dus David heeft VEEL jaren achter de rug met dit CMS. Met een recente statistiek waaruit blijkt dat WordPress een marktaandeel heeft van 59,3% in alle contentmanagementsystemen, is het de duidelijke winnaar ten opzichte van Joomla, met een aandeel van 6,1%, evenals andere CMS’s zoals Drupal en Blogger. Maar hoe zit het met jou, David? Welke zou je vandaag zeggen is je favoriet?

Het is moeilijk om echt een favoriet te kiezen. Ik ken Joomla heel goed en mijn uitgebreide ervaring maakt het gemakkelijk om met mij samen te werken. Aan de andere kant is WordPress zo gemakkelijk geworden om mee te werken. Vandaag kan ik moeilijk kiezen tussen de twee.

Dat is in orde, we laten u niet kiezen! Tussen WordPress en Joomla, welke de beste functies heeft voor het aanpassen van uw site, zowel vanuit een ontwerpstandpunt als qua functionaliteit?

Kiezen tussen het ene CMS en het andere is net als kiezen tussen al het andere.

Je kiest een auto niet alleen omdat hij je van A naar B brengt – er komt zoveel meer bij kijken dan dat.

Ik vind dat beide CMS’s tegenwoordig heel erg volwassen zijn, hoewel Joomla nog steeds een wat langere leercurve heeft en sommige dingen nog steeds niet zo gemakkelijk te bereiken zijn met Joomla als met WordPress.

Ik heb altijd beweerd dat de kracht van een CMS voornamelijk komt uit de breedte van de extensies, sjablonen en componenten van derden die het ondersteunt, niet alleen uit de kern. Zowel Joomla als WordPress hebben duizenden componenten van derden, hoewel ik vind dat WordPress in dat opzicht een voorsprong heeft. Er is zeker veel meer keuze aan plug-ins met WordPress. Er is ook veel meer informatie beschikbaar, dus wat dat betreft denk ik dat WordPress een voordeel heeft.

Ja, we hebben ontdekt dat dit waar is. Het is dus een heel individuele beslissing?

Ja. Elke gebruiker moet een keuze maken op basis van het huidige project waaraan hij of zij werkt. Er is niet voor elk project een duidelijke keuze. U moet Joomla, WordPress (of een ander CMS) kiezen op basis van de vereisten van elk specifiek project waaraan u werkt.

Stel dat u een e-commerce website wilt bouwen. U weet dat er extensies zijn voor online winkels voor zowel WordPress als Joomla. U weet ook dat uw e-commercesite mogelijk uw reddingslijn is, dus u moet ervoor zorgen dat de site die u bouwt VOLLEDIG gericht is op e-commerce. In zoverre, hoewel WordPress en Joomla mogelijk oplossingen hebben voor een e-commerce website, zou ik meer geneigd zijn om een ​​CMS te gebruiken dat speciaal is gebouwd voor e-commerce zoals Magento. Het is waarschijnlijker dat het voldoet aan de volledige vereisten van een e-commerce website.

Laten we gaan voor een eenvoudiger voorbeeld. Stel dat u een eenvoudige website wilt bouwen met veel blogfuncties. Je zult waarschijnlijk merken dat WordPress veel geschikter is dan Joomla voor een blog. Hoewel Joomla blogmogelijkheden heeft, is dit niet het sterke punt en moet je misschien voor een blog-extensie gaan om alle functies te krijgen die WordPress uit de doos zou moeten bieden.

Joomla heeft ook zijn sterke punten. Het is volledig mobiel ingeschakeld, inclusief de back-end, native. Je hebt geen apps of iets nodig om te openen en te posten.

Uiteindelijk komt het echt neer op de specifieke kenmerken van elk project.

Met alle beveiligingsinbreuken over de hele wereld in de afgelopen jaren, is beveiliging een groot probleem. Is WordPress of Joomla naar jouw mening veiliger??

Dit is een moeilijke.

Ik geloof echt dat WordPress vaker spraakmakende kwetsbaarheden heeft gehad dan Joomla, maar Joomla heeft ook behoorlijk wat kwetsbaarheden gehad. Om Joomla en WordPress veilig te houden, moet u een aantal preventieve stappen ondernemen, zoals:

 • Zorg ervoor dat u regelmatig updates installeert
 • Netwerkbeveiliging gebruiken
 • Complexe wachtwoorden gebruiken
 • Gebruik alleen gerenommeerde extensies en plug-ins van derden
 • Regelmatige back-ups maken

Meer informatie @ Dart-Creations:

 1. Top 10 Joomla-beveiligingsproblemen (en hoe deze op te lossen)
 2. 17 manieren om WordPress-hacking te voorkomen: de essentiële checklist om WordPress te beveiligen

Echt, echt, elk CMS kan erg veilig en erg kwetsbaar zijn. Elk CMS dat niet up-to-date wordt gehouden met ALLE nieuwste fixes, wordt kwetsbaar. Dat is het echt. Het is slechts een kwestie van tijd voordat uw site kwetsbaar wordt als deze niet beschikt over:

 • Laatste kernupdates
 • Laatste updates van componenten van derden
 • Nieuwste thema-updates

Er zijn andere dingen waarmee u rekening moet houden, zoals een hostingbedrijf dat om de beveiliging van uw site geeft. Dat is heel belangrijk.

Het webhostingbedrijf maakt een groot verschil, zoals we hier bij Bitcatcha kunnen bevestigen. Hoe zit het met SEO? Vind je WordPress of Joomla SEO-vriendelijker?

Meer en meer wordt SEO onafhankelijk van on-page factoren, en meer over content van topkwaliteit en off-page factoren zoals goede gezaghebbende backlinks. De keuze van CMS voor SEO is in mijn ogen grotendeels irrelevant geworden, zolang je de basis maar kunt doen.

U heeft een SEO-plug-in nodig, ongeacht welk CMS u gebruikt, om ervoor te zorgen dat u zorgt voor alle SEO-factoren op de pagina. Overigens hebben we uitgebreide artikelen over het doen van Joomla SEO en een volledige checklist voor WordPress op pagina SEO.

Kun je alsjeblieft wat dieper ingaan op de sterke en zwakke punten van elk CMS met betrekking tot SEO?

Ik vind dat WordPress SEO heel, heel mooi behandelt via de Yoast SEO-plug-in, omdat het je naar SEO-factoren op de pagina leidt terwijl je je inhoud schrijft.

Helaas kan WordPress in het algemeen geen site-URL-structuur maken die de voorkeur heeft van Google, zoals site / onderwerp / subonderwerp / trefwoord-titel.html.

Interne links zijn ook niet iets dat uit de doos komt.

Beide zijn zeer sterke ranking-signalen.

Joomla, aan de andere kant, is in staat om een ​​door Google aanbevolen sitestructuur uit de doos te maken, waarbij de structuur site / onderwerp / subonderwerp / trefwoordtitel.html wordt gemaakt via categorieën en subcategorieën. Interne links zijn ook heel gemakkelijk te maken. Koppel eenvoudig vanuit de menu’s naar categorieën en subcategorieën. Dit heeft tot nu toe heel goed gewerkt voor mijn site.

De SEO-plug-ins voor Joomla zijn echt heel goed, maar ze zijn nog steeds niet zo verfijnd als die voor WordPress.

Dus in termen van SEO-plug-ins is WordPress de winnaar! David, kun je meer uitleggen over de redenen waarom?

Vergeet niet dat de markt voor WordPress-plug-ins veel lucratiever is, dus u kunt verwachten dat plug-ins in het algemeen verfijnder zijn voor WordPress. Vergeet niet om voor de beproefde, populaire en vertrouwde plug-ins te gaan. De populariteit van WordPress zorgt ook voor veel plug-ins van lage kwaliteit.

Over plug-ins gesproken, we moeten vermelden dat elke plug-in een verhoogd beveiligingsrisico met zich meebrengt (meer componenten die moeten worden bijgewerkt).

En als je een snelle website wilt, moet je de plug-ins tot een absoluut minimum beperken.

Notitie : 

We moedigen onze lezers aan om de snelheid van hun server te controleren met behulp van onze gratis Server Speed ​​Test Tool.

Al deze factoren, snelheid, SEO, beveiliging, zijn erg belangrijk voor een zakelijke website. Welk CMS zou u aanbevelen voor een e-commercesite?

De vraag die men moet stellen is deze: wat is de primaire functie van de site? Is het de winkel of is het andere inhoud zoals informatie over het bedrijf, blogs enz.

Als de winkel niet de primaire functie van de site is, kunt u WordPress gebruiken met een e-commerce plug-in zoals Woocommerce of Joomla met een online winkel-extensie.
Vergeet niet dat u ook een thema moet kiezen dat volledig compatibel is met de plug-in van de online winkel naar keuze, dit zal u later veel verdriet besparen.

Als uw site voornamelijk is gebaseerd op de online winkel, zou ik buiten Joomla en WordPress gaan en voor iets sterkers gaan in e-commerce zoals Magento.

Zijn er bepaalde soorten online bedrijven die het meest geschikt zijn voor de een of de ander?

Ik geloof niet dat er specifieke niches zijn die het meest geschikt zijn voor Joomla of WordPress.

Ik start vooraf nooit een project met een keuze uit CMS tenzij daar een specifieke reden voor is.

Er zijn geen vaste regels voor het kiezen van een CMS voor een specifiek type online bedrijf. Elk project heeft zijn eigen bijzonderheden en meestal kunnen zowel Joomla als WordPress geweldig werk leveren.

Een van onze recente projecten was bijvoorbeeld IntentMultimedia. De klant was al vertrouwd met het gebruik van Joomla, dus waarom heeft de klant de hele leercurve van het leren van WordPress doorlopen? Ze waren blij om Joomla te blijven gebruiken, dus we hebben hun site geüpgraded, responsive gemaakt en ze waren meer dan tevreden.

Een andere keer, werkend voor de Malta Climbing Club-website, kozen we voor Joomla. De klant was er niet blij mee en de ontwerpers waarmee we werkten haatten het idee om Joomla te gebruiken in plaats van WordPress. Enkele dagen later keerden we de beslissing terug en gingen met Joomla mee. U moet echt zien wat uw klanten uiteindelijk het beste van dienst is, niet uw eigen voorkeuren. Je kunt dingen niet door de strot van mensen duwen, alleen omdat je het zelf liever zo zou hebben. Uiteindelijk zal een verkeerd beoordeelde beslissing terugkomen om je te kwellen en je pijn te doen.

Elk advies om iemand te helpen beslissen wat het beste is voor zijn e-commercesite?

De manier waarop ik aanbeveel om een ​​keuze te maken, is door de volgende vragen te beantwoorden.

 • Heb je ervaring met Joomla of WordPress?
 • Wil je specifiek wegschakelen van je huidige CMS?
 • Kunt u de functionaliteit bereiken die u wilt met Joomla of zou u op hacks moeten vertrouwen om het gewenste eindresultaat te bereiken? (Ik heb de neiging om code tot een minimum te hacken om ervoor te zorgen dat ik op de hoogte blijf met ALLE nieuwste updates om veiligheidsredenen)
 • Zijn er specifieke redenen waarom Joomla beter zal werken voor deze website?
 • Zijn er thema’s voor Joomla die goed genoeg zijn voor uw ontwerpideeën?

Zodra u deze antwoorden duidelijk in uw hoofd heeft, kunt u een goed onderbouwd en onderzocht oordeel maken voor welk CMS u moet kiezen.

Als u bijvoorbeeld van plan bent veel aangepaste pagina’s te bouwen, zult u merken dat WordPress-paginabuilders zoals Divi veel productiever en volwassener zijn dan in Joomla.

Ik zou niet zeggen dat WordPress voor dit soort bedrijven MOET worden gebruikt. U moet de voor- en nadelen van het werken met beide afwegen. U zult ook merken dat sommige mensen zich prettiger of bevooroordeeld voelen om met een specifiek CMS te werken. Als ze in staat zijn om geweldige resultaten te behalen met hun CMS naar keuze, dan eerlijk genoeg, wie zijn wij om te argumenteren en proberen hen anders te overtuigen?

David, je hebt onze lezers enorm geholpen om de verschillen en voordelen van het gebruik van Joomla of WordPress te doorzoeken. Lezers, bezoek voor meer informatie en details over dit onderwerp de Dart Creations.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map