The Psychology of Gamification: Why It Works (& How To Do It!)

We houden allemaal van Super Mario Bros, toch? Of misschien ben je meer een Candy Crush-persoon …


Maar heeft gaming (of gamification) wel een plaats in uw bedrijf?

Super Mario

Nou, als je het Nike vraagt ​​- wiens fitness-app een meesterwerk van gamification is – is het antwoord een volmondig ja.

Gamifiation is de afgelopen jaren een modewoord geworden. Bekijk deze Google-trendgrafiek om te zien hoe deze sinds 2011 is gegroeid:

gamification grafiek

Maar het is niet alleen een gimmick. Gamification werkt omdat het echte, krachtige menselijke emoties oproept.

Geluk, intrige, opwinding …

Dit zijn positieve gebruikerservaringen. En een positieve gebruikerservaring leidt tot een betere betrokkenheid, loyaliteit en hogere verkopen.

Wat is gamification?

Laten we even teruggaan. Gamification is het proces waarbij spelachtige elementen worden gebruikt in bedrijfs- en marketingstrategieën.

Een van de eenvoudigste vormen van gamification is elke keer dat je een koffie koopt een stempel te krijgen. Verzamel tien postzegels en je krijgt een gratis drankje. Het is alsof je een level voltooit en een beloning krijgt.

Online kan het het gebruik zijn van spelelementen zoals scoreborden, voortgangsbalken en loyaliteitspunten. Deze trucs sluiten aan bij onze natuurlijke instincten: competitie, verkenning, nieuwsgierigheid.

In feite is het een heel slim gebruik van psychologie.

Wie gebruikt gamification?

Nou ja, zo ongeveer iedereen. In feite zei 50% van de onlangs ondervraagde start-ups dat ze dit jaar game-elementen in hun strategie hebben geïntegreerd. Maar wie doet het het beste?

Nike+

nike plus gamification

Nike +, Nike + is een van ‘s werelds meest opvallende gamified producten.

Waarom? Het speelt in op onze natuurlijke concurrentiegeest. De app houdt onze hardloopstatistieken bij en meet onze voortgang naar doelen. Het dwingt ons om de volgende keer ons record te verbreken.

Niet alleen dat, maar het sluit aan op sociale media, zodat we kunnen concurreren met (of pronken met) onze vrienden. Het voordeel voor Nike is dat het meer mensen aan het werk krijgt, wat uiteindelijk de verkoop van Nike stimuleert.

Codecademy

Gamification werkt vooral goed als uw inhoud compact of gecompliceerd is. Code leren is bijzonder lastig, dus Codecademy gebruikt gamification om het leuk en verslavend te maken.

Bekijk dit dashboard hieronder. Het lijkt meer op een Legend of Zelda-dashboard dan op een zelfstudiewebsite.

codecademy gamification

Het dashboard brengt de hele cursus in kaart met beloningsbadges om het op te splitsen. Er zijn duidelijke ‘niveaus’ om naar toe te gaan. Onderweg ontvang je badges als beloning. Het houdt zelfs een lopende score bij van uw beste punten en hot-streaks om u concurrerend te houden.

Duolingo

Duolingo doet iets soortgelijks, maar dan voor het leren van talen.

duolingo

Zoals u kunt zien, gebruikt de app meerkeuzevragen en in kaart gebrachte fasen om gebruikers geïnteresseerd te houden. Je kunt ook doelen stellen, badges ophalen en punten verdienen om onderweg power-ups te kopen.

Mint Money Manager

Het wordt niet veel saaier dan uw geld beheren. Mint probeert het een beetje gemakkelijker te maken met enkele eenvoudige spelelementen.

Mint gamification

De app houdt uw uitgaven bij en meet uw voortgang ten opzichte van persoonlijke financiële doelen.

Starbucks

Starbucks heeft een van de meest succesvolle gamified belonings- en loyaliteitsprogramma’s die er zijn.

Starbucks-beloningen

Met ‘My Starbucks Rewards’ krijgen gebruikers een gouden ster elke keer dat ze voor hun koffie betalen met de mobiele app. Vijf gouden sterren verlenen u de ‘groene’ status die u recht geeft op gratis bijvullen.

Wanneer je 30 sterren bereikt, ontgrendel je een ‘gouden’ lidmaatschap en krijg je een aangepaste gouden kaart. Het is een ingenieuze gameplay om exclusiviteit en verhoogde status te creëren. We willen natuurlijk allemaal de gouden kaart!

De psychologie: waarom werkt gamification?

Oké, dus deze voorbeelden laten zien hoe gamification er in de echte wereld uitziet. Maar wat maakt het zo krachtig??

Het veroorzaakt simpelweg emoties die verband houden met een positieve gebruikerservaring. En als je onze serie over gebruikerservaring hebt gevolgd, weet je dat deze emoties inderdaad erg belangrijk zijn.

1. Het geeft de gebruiker controle

We hebben het er eerder over gehad om uw bezoeker van punt A naar punt B te brengen.

Een potentiële klant naar uw gewenste doel leiden, maakt allemaal deel uit van de gebruikersreis.

Eenvoudige psychologie vertelt ons echter dat mensen niet graag gedwongen worden of naar de bestemming worden gesleept. Ze zijn graag de baas over hun eigen lot. De meeste mensen voelen zich graag in controle.

Dus laat het lijken alsof ze achter het stuur zitten. Dat is de kern van gamification.

Het is als een boek ‘kies je eigen avontuur’ of kies welk niveau je in een game wilt spelen.

Online cursussen doen dit heel goed, zoals Codeacademy, zoals we eerder hebben bekeken. Een ander voorbeeld is Udemy, een site die cursussen organiseert over allerlei onderwerpen.

udemy gamification

Hun gamified systeem geeft de gebruiker te allen tijde de controle. Je kunt de lezingen kiezen (ingedeeld als niveaus) en je hebt de controle over het klikken op ‘volgende lezing’. Het is een simpele truc, maar we krijgen een kick als we onze eigen beslissingen nemen.

2. Kaarten helpen ons te weten waar we zijn en waar we naartoe gaan

Nogmaals, dit is een simpele psychologie. We willen graag weten waar we heen gaan. We willen graag weten waar we ons in het proces bevinden.

Anders worden gebruikers in het donker steeds voorzichtiger.

Er is een reden waarom je een kaart krijgt van World of Warcraft, Zelda en Mario! U kunt dit kaartsysteem gebruiken en toepassen op verschillende aspecten van uw app of website.

voortgangsbalk

Zoiets eenvoudigs als een voortgangsbalk fungeert als een kaart voor uw gebruikers. Ze weten waar ze zich in het proces bevinden. Ze weten hoe ver ze moeten gaan.

Als je onderweg mijlpalen kunt bereiken, nog beter.

voortgangsbalk

Het breekt de reis af en maakt het beter beheersbaar. Nogmaals, dit is een geweldige gebruikerservaring.

3. Versterken van goed gedrag

Om een ​​reductief voorbeeld te gebruiken, beloon je een hond met traktaties wanneer je hem traint. Als hij zich goed gedraagt, krijgt de hond iets lekkers. Het blijft het goede gedrag doen omdat het beloond wordt.

Hetzelfde gebeurt met gamification. Als je een level voltooit, krijg je een beloning – bijvoorbeeld een nieuw personage of power-up. Dus je doet het opnieuw en opnieuw. Het versterkt een gewoonte of gedrag.

Gamified websites en apps doen hetzelfde. En de beste website om dit te doen?

Facebook.

Facebook leuk

Facebook is fantastisch in het integreren van subtiele gamification. Als je bijvoorbeeld een status of foto plaatst, word je (hopelijk) direct beloond met likes. De duim omhoog is een psychologische beloning van Facebook.

Dus je doet het nog een keer. En opnieuw. En de echte winnaar is Facebook, die de betrokkenheid en gebruikersaantallen hoog houdt.

Beloon gebruikers in elke fase van de reis en het zal versterken wat je wilt dat ze doen.

4. Een gevoel van prestatie

Prestatie is een van de krachtigste psychologische drijfveren van menselijk gedrag. Alles wat we doen, doen we om iets te bereiken.

Als iemand op uw website is of uw app gebruikt, proberen ze iets te bereiken. Bijvoorbeeld code leren, geld beheren of fit worden.

Als u uw gebruiker het gevoel kunt geven dat ze iets hebben bereikt, komen ze terug. Iets eenvoudigs als ‘goed werk!’ Zeggen wanneer een gebruiker een taak voltooit, helpt een mijlpaal te creëren en het gevoel te creëren dat hij een niveau voltooit.

We weten allemaal dat zoiets als ‘leercode’ een enorme onderneming is. Dus je moet het opsplitsen en dit gevoel van prestatie op gezette tijden creëren.

Als we bijvoorbeeld teruggaan naar Duolingo, updaten ze u regelmatig met een vloeiendheidspercentage:

duolingo gamification

5. We stellen ons graag doelen en concurreren met onszelf

Mensen zijn van nature competitief. De meesten van ons willen onszelf verder en harder pushen.

Door ‘persoonlijke records’ en ‘eerdere records’ te gebruiken, kunt u uw gebruikers overtuigen om terug te komen en het opnieuw te proberen. Nogmaals, dit is de drijvende factor achter de populariteit van de Nike + app.

Laat ons onze eigen statistieken zien en we willen die bijna altijd verslaan.

Jillian Michaels heeft een website voor het volgen van doelen die elke dag uw eet- en bewegingsgewoonten bijhoudt. Door constant de statistieken van de vorige week (en je voortgang ten opzichte van de gestelde doelen) weer te geven, zijn gebruikers gedwongen deze de volgende keer te verslaan. Simpel maar effectief.

gamification

6. Maar dat is niets vergeleken met concurreren met anderen!

Als je denkt dat we met onszelf concurreren, halen we echt de registers open als we met anderen concurreren.

Nogmaals, raad eens wie hier het beste in is? Ja, Facebook. En Twitter, Pinterest, Instagram. Alle sociale netwerken gedijen op dit idee van gamified competition.

Wie kan er meer likes krijgen? Wie kan meer volgers krijgen, meer pinnen, meer harten. Het is allemaal één grote game. Een open speelveld.

Daar zijn natuurlijk meer expliciete voorbeelden van. Elke website die gebruik maakt van scoreborden en topscores triggert direct dat natuurlijke instinct om te concurreren!

Enige tijd geleden stond de BBC gebruikers toe om kleine competities te maken waarin mensen scores konden voorspellen in het Euro-voetbaltoernooi. Mijn hele familie was verslaafd, ik controleerde de BBC-website meerdere keren per dag om te zien of we onze scores goed hadden en of ik mensen in de competitie had ingehaald.

BBC gamification

7. Mensen houden ervan om te verkennen en te ontsnappen

De hele reden waarom we van videogames houden, is vanwege hun escapisme. Verdwalen in rollenspelwerelden en het verkennen van een veranderde staat is de reden waarom games als Final Fantasy en World of Warcraft zo populair zijn.

Wanneer u uw gebruikers de vrijheid geeft om te verkennen, zorgt dit voor intriges en opwinding. Twee zeer krachtige emoties. En een positieve gebruikerservaring.

Natuurlijk moet deze verkenning zorgvuldig worden gestructureerd, zodat gebruikers niet verdwalen.

Maar bedenk hoe Netflix gebruikers in hun eigen tempo de controle laat nemen en verkennen. Mensen laten ontdekken konijnenholen voedt hun nieuwsgierigheid. Het gevoel dat je misschien iets nieuws tegenkomt, is opwindend. Moedig dat aan.

Netflix-verkenning

8. We houden van beloningen

Deze hoeft bijna niet uitgelegd te worden.

Iedereen houdt van beloningen. We hebben het al gehad over het creëren van een gevoel van prestatie. Maar waarom niet een stap vooruit gaan en een echte, tastbare beloning aanbieden?

Het voor de hand liggende voorbeeld zijn Starbucks die beloningen aanbieden na een bepaald aantal aankopen. Een ander voorbeeld is Recyclebank die hun leden beloningen aanbiedt voor recycling. Leden kunnen punten verzamelen om in te wisselen voor deals en lokale kortingen.

De meeste mensen zullen er alles aan doen om een ​​beloning te bemachtigen.

De koffiestempel is een klassiek voorbeeld. Je zou waarschijnlijk niet zo veel in Caffe Nero uitgeven als er geen verlokking van een gratis kopje koffie was.

caffe nero stempelkaart

Beloningen sturen actie.

9. Mensen doen bijna alles voor exclusiviteit!

Er is een reden waarom mensen duizenden dollars betalen voor een eersteklas vliegticket. Natuurlijk krijg je een bed en een glas champagne. Maar u betaalt niet voor de functies. Je betaalt voor de status.

Exclusiviteit zorgt voor intriges, jaloezie en nieuwsgierigheid. Mensen zullen hard werken om die status te bereiken. Starbucks (opnieuw) krijgt de balans perfect met de ‘gouden’ status voor vaste klanten.

Het is alsof je het geheime niveau van een videogame ontgrendelt. Het geeft je een enorme dopamine-hit en laat je achter de schermen binnen.

10. Teamwork en samenwerking

Een andere belangrijke psychologische motor is gemeenschap en samenwerking. We zijn sociale dieren, daarom houden we van spellen voor meerdere spelers (en schreeuwen headsets tegen mensen over de hele wereld).

Dit vertaalt zich goed in gamification. Als je gebruikers het gevoel kunt geven dat ze deel uitmaken van een team of community tijdens hun reis, creëer je loyaliteit en een positieve gebruikerservaring.

Kickstarter gedijt op deze community-gamification. Allereerst hebben ze gameplay-voortgangsbalken, exclusieve beloningen voor hoge bieders, een tijdslimiet en een groot doel. Het is zelfs een van de meest gamified websites op internet.

kickstarter gamification

Maar het is hun geest van gemeenschap en samenwerking die het succes markeert. Wanneer een project eindelijk zijn financieringsdoel bereikt, is het een gedeelde prestatie.

Probeer manieren te vinden om mensen samen te brengen in een gedeeld doel of prestatie op uw app of website.

11. Dopamine en verslaving

Gamification veroorzaakt een dopamine-rush.

Het is zo simpel. Nivelleren, een beloning krijgen, feedback krijgen of iets bereiken, dat geeft je net dat beetje haast.

Dat is dopamine in je hersenen. Het is jouw geest die je zegt het opnieuw te doen omdat het goed voelt! En dat is wanneer verslaving begint.

Er is een reden waarom we verslaafd raken aan gamen. En er is een reden waarom websites en apps die gebruikmaken van gamification hun gebruikers behouden. Je blijft terugkomen voor die dopamine-hit.

——

Gamification is niet zomaar een modewoord of een gimmick. Als het correct wordt gedaan, veroorzaakt het echte, krachtige menselijke emoties.

Het genereert positieve gebruikerservaringen, vergroot de betrokkenheid en loyaliteit.

Gebruik je gamification-trucs op je website of app? Ik hoor graag hoe u profiteert! Laat hieronder uw opmerkingen achter.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map