Du finner mange artikler om WordPress-tips, triks og teknikker over hele internett, men Joomla er ikke like populær. Likevel er Joomla fremdeles et veldig levedyktig alternativ for mange nettsteder.

For å undersøke forskjellene mellom de to, og hvorfor du ville valgt hverandre fremfor, kontaktet vi David Attard, blogger ekstraordinær og eier av Dart Creations, en informativ webdesignblogg for å dele Joomla !, WordPress, markedsføring av små bedrifter, søkemotoroptimalisering og mange andre nyttige tips for webdesignere og små og spirende nettstedseiere. Han er produktsjef for et digitalt markedsføringsbyrå om dagen, webdesignhobbyist siden alltid. David brenner for mange teknologiske ting, er begeistret for markedsføring, SEO og måter å øke trafikken på nettstedet.

Er Joomla eller WordPress best for ditt e-handelssted?

Hei David og velkommen til Bitcatcha! Du har et fantastisk nettsted som er fullt av gode råd om webdesign og mye informasjon om to av de mest populære CMS-alternativene der ute: WordPress og Joomla. Du har imponerende legitimasjon, men jeg håper du kan fortelle oss litt mer om bakgrunnen din for utvikling av nettsteddesign.

David Attard

Jeg har vært webdesigner / utvikler så lenge jeg vil huske. Når jeg vokste opp på 90-tallet da internett opplevde sin første boom (og byste), er det bare naturlig at jeg vil bli fascinert av hele nettet. Etter endt utdanning innen IT var min første jobb innen webutvikling, så det var bare naturlig at webdesign ville være noe jeg ville bli lidenskapelig opptatt av. Jeg har designet nettsteder profesjonelt og som en hobby siden den gang.

Kontakt David: 

Kontakt David via Facebook Kontakt David via Twitter Kontakt David via Google+

Hva med opplevelsen din med Joomla og WordPress? Du tilbyr mange gode råd om Dart Creations, så du har tydeligvis brukt mye tid med disse bloggplattformene.

Noen måneder etter at Joomla ble grunnlagt, kom jeg over det, og jeg ble umiddelbart overtatt av hvor enkelt det var å sette opp et helt nettsted og holde det vedlikeholdt. Når jeg ser tilbake, kan jeg si at det var konseptet med et CMS som hadde meg hektet. Merkelig nok, omtrent samtidig, kom jeg over WordPress, men det var ikke så raffinert som det er i dag den gang, og jeg ignorerte en stund.

Jeg har designet nettsteder for det meste med Joomla opp til et par år tilbake. Nylig får jeg mye mer erfaring med WordPress, og jeg er virkelig, veldig glad for å ha gjenoppdaget denne CMS og dens awesomeness.

FYI, folkens, Joomla ble opprettet i 2005, så David har MANGE år under beltet som jobber med dette CMS. Med en fersk statistikk som viser at WordPress har 59,3% av markedsandelen på tvers av alle innholdsstyringssystemer, er det den tydelige vinneren av Joomla, med en 6,1% andel, så vel som andre CMS-er som Drupal og Blogger. Men hva med deg, David? Hvilken vil du si er din favoritt i dag?

Det er vanskelig å virkelig velge en favoritt. Jeg kjenner Joomla veldig godt, og min omfattende erfaring gjør det enkelt å jobbe med for meg. Så igjen, WordPress har blitt så enkelt å jobbe med. I dag har jeg vanskelig for å velge mellom de to.

Det stemmer, vi får deg ikke til å velge! Mellom WordPress og Joomla, som en har de beste funksjonene når det gjelder å tilpasse nettstedet ditt, både fra designsynspunkt og funksjonalitet?

Å velge mellom ett CMS og et annet er akkurat som å velge mellom noe annet.

Du velger ikke en bil bare for at den fører deg fra A til B – det er så mye mer enn det.

Jeg synes at begge CMS-ene er i dag veldig, veldig modne, selv om Joomla fremdeles har litt av en lengre læringskurve, og noen ting fremdeles ikke er like enkle å oppnå med Joomla som med WordPress.

Jeg har alltid hevdet at styrken til et CMS hovedsakelig kommer fra bredden av utvidelsene, maler og tredjepartskomponenter den støtter, ikke bare fra kjernen. Både Joomla og WordPress har tusenvis av tredjepartskomponenter, selv om jeg synes at WordPress har kanten i den forbindelse. Det er mye mer valg av plugins med WordPress for sikker. Det er også mye mer informasjon tilgjengelig, så i den forbindelse tror jeg at WordPress har en fordel.

Ja, vi har funnet ut at det stemmer. Så det er en veldig individuell beslutning?

Ja. Hver bruker må ta et valg basert på det nåværende prosjektet han eller hun jobber med. Det er ikke et klart valg for hvert prosjekt. Du må velge Joomla, WordPress (eller hvilken som helst annen CMS) basert på kravene til hvert spesifikt prosjekt du jobber med.

La oss bare si at du vil bygge et nettsted for e-handel. Du vet at det finnes utvidelser for nettbutikker for både WordPress og Joomla. Du vil også vite at nettstedet for e-handel kan være din livslinje, så du må sørge for at nettstedet du bygger er FULLT fokusert på netthandel. I den grad, selv om WordPress og Joomla kan ha løsninger for en netthandel, ville jeg være mer tilbøyelig til å bruke et CMS som er bygget spesielt for netthandel som Magento. Det er mer sannsynlig å oppfylle de fulle kravene til et netthandel.

La oss gå for et enklere eksempel. La oss bare si at du vil bygge et enkelt nettsted med mange bloggefunksjoner. Du vil sannsynligvis finne at WordPress er mye mer egnet enn Joomla for en blogg. Selv om Joomla har muligheter for blogging, er det ikke det som er et sterkt poeng, og du må kanskje gå for en bloggutvidelse for å få alle funksjonene WordPress måtte tilby ut av boksen.

Joomla har også sterke poeng. Den er fullt mobilaktivert, inkludert back-end, naturlig. Du trenger ikke apper eller noe for å få tilgang til og legge ut.

Til syvende og sist koker det virkelig ned til detaljene i hvert prosjekt.

Med alle sikkerhetsbrudd over hele kloden de siste årene, er sikkerhet et stort tema. Etter din mening er WordPress eller Joomla sikrere?

Dette er en tøff.

Jeg tror at WordPress har hatt flere høyprofilerte sårbarheter oftere enn Joomla har, men Joomla har hatt sin rettferdige andel av sårbarhetene også. For å holde Joomla og WordPress trygt, må du ta en rekke forebyggende trinn, for eksempel:

 • Passer på å installere oppdateringer regelmessig
 • Bruker nettverkssikkerhet
 • Bruke komplekse passord
 • Bruker bare anerkjente tredjepartsutvidelser og plugins
 • Utføre vanlige sikkerhetskopier

Lær mer @ Dart-Creations:

 1. Topp 10 sikkerhetsproblemer i Joomla (og hvordan du løser dem)
 2. 17 måter å forhindre WordPress-hacking: Den essensielle sjekklisten for å sikre WordPress

Hver CMS kan virkelig være veldig sikker og veldig sårbar. Alle CMS som ikke holdes oppdatert med ALLE de nyeste rettelsene, vil bli sårbare. Det er det virkelig. Det er bare et spørsmål om tid før nettstedet ditt blir sårbart hvis det ikke har:

 • Siste kjerneoppdateringer
 • Siste tredjepartskomponentoppdateringer
 • Siste temaoppdateringer

Det er andre ting du må ta i betraktning, for eksempel et vertsfirma som bryr seg om sikkerheten til nettstedet ditt. Det er veldig viktig.

Webhotellfirmaet gjør en stor forskjell, som vi kan vitne til her på Bitcatcha. Hva med SEO? Synes du WordPress eller Joomla er mer SEO-vennlige?

Mer og mer blir SEO uavhengig av faktorer på siden, og mer om innhold av høy kvalitet og off-side faktorer som gode autoritative tilbakekoblinger. Valget av CMS for SEO har for det meste blitt irrelevant i mine øyne, så lenge du kan gjøre det grunnleggende.

Du trenger en SEO-plugin uavhengig av hvilken CMS du bruker, for å sikre at du tar vare på alle SEO-faktorene på siden. Forresten, vi har omfattende artikler om hvordan du gjør Joomla SEO, og en full sjekkliste for WordPress onpage SEO.

Kan du vennligst gå inn litt mer detaljert om styrkene og svakhetene ved hver CMS når det gjelder SEO?

Jeg synes at WordPress har SEO dekket veldig, veldig fint gjennom Yoast SEO-pluginen, fordi det guider deg til SEO-faktorer på siden du skriver innholdet ditt..

Dessverre er ikke WordPress generelt i stand til å opprette en nettsteds-URL-struktur som favoriseres av Google, for eksempel nettsted / emne / underemne / søkeordtittel.html.

Interne lenker er heller ikke noe som kommer ut av boksen.

Begge disse er veldig sterke rangeringssignaler.

Joomla er derimot i stand til å opprette en anbefalt Google-struktur på nettet med struktursiden / emnet / underemnet / søkeordtittelen.html som opprettes gjennom kategorier og underkategorier. Interne lenker er også veldig enkle å lage. Bare koble fra menyene til kategorier og underkategorier. Dette har fungert veldig veldig bra for nettstedet mitt så langt.

SEO-plugins for Joomla er virkelig, veldig bra, men de er fremdeles ikke så raffinerte som dem for WordPress.

Så når det gjelder SEO-plugins, er WordPress vinneren! David, kan du forklare mer om årsakene til det?

Husk at markedet for WordPress-plugins er mye mer lukrativt, slik at du kan forvente at plugins generelt blir mer raffinert for WordPress. Husk å gå etter velprøvde, populære og pålitelige plugins. Populariteten til WordPress bringer også mange plugins av lav kvalitet.

Når vi snakker om plugins, må vi nevne at hver plugin har en økt sikkerhetsrisiko (flere komponenter som må holdes oppdatert).

Og hvis du vil ha et raskt nettsted, må du holde plugins på et absolutt minimum.

Merk : 

Vi oppfordrer leserne våre til å sjekke hastigheten på serveren deres ved å bruke vårt gratis serverhastighets testverktøy.

Alle disse faktorene, hastighet, SEO, sikkerhet, er veldig viktige for et bedriftsnettsted. Hvilken CMS vil du anbefale for et netthandelssted?

Spørsmålet man må stille er dette: Hva er nettstedets primære funksjon? Er det butikken, eller er det annet innhold som informasjon om selskapet, blogger osv.

Hvis butikken ikke er den primære funksjonen til nettstedet, kan du bruke WordPress med en netthandel-plugin som Woocommerce, eller Joomla med en nettbutikkutvidelse.
Husk at du også bør velge et tema som er fullt kompatibelt med den valgte nettbutikk-pluginen, dette vil spare deg for mye hjertesorg senere.

Hvis nettstedet ditt først og fremst er basert på nettbutikken, ville jeg våge meg utenfor Joomla og WordPress og gå for noe sterkere innen netthandel som Magento.

Er det visse typer online virksomheter som passer best for det ene eller det andre?

Jeg tror ikke det er spesifikke nisjer som passer best for Joomla eller WordPress.

Jeg starter aldri et prosjekt med valg av CMS på forhånd med mindre det er en spesifikk grunn til å gjøre det.

Det er ingen harde og raske regler for å velge et CMS for en bestemt type online virksomhet. Hvert prosjekt har sine egne særegenheter, og de fleste ganger kan både Joomla og WordPress gjøre en god jobb.

Et av våre nylige prosjekter var for eksempel IntentMultimedia. Klienten var allerede komfortabel med å bruke Joomla, så hvorfor har klienten gått gjennom hele læringskurven for å lære WordPress? De var glade for å fortsette å bruke Joomla, så vi oppgraderte nettstedet deres, gjorde det responsivt og de var mer enn glade.

En annen gang, og jobbet for nettstedet Malta Climbing Club, valgte vi Joomla. Klienten var ikke begeistret for det, og designerne vi jobbet med hatet ideen om å bruke Joomla i motsetning til WordPress. Få dager på rad, snudde vi beslutningen og gikk med Joomla. Du må virkelig se hva som best tjener kundene dine på slutten av dagen, ikke dine egne preferanser. Du kan ikke tvinge ting ned menneskers hals, bare fordi du foretrekker det på den måten selv. Etter hvert vil en feilvurdert beslutning komme tilbake til å hjemsøke deg og skade deg.

Ethvert råd for å hjelpe noen med å bestemme hva som er best for nettstedet deres for e-handel?

Måten jeg anbefaler å gjøre et valg på er ved å svare på følgende spørsmål.

 • Har du erfaring med Joomla eller WordPress?
 • Vil du spesifikt veksle fra gjeldende CMS?
 • Kan du oppnå funksjonaliteten du ønsker med Joomla, eller må du stole på hacks for å oppnå ønsket sluttresultat? (Jeg pleier å holde hacking av kode til et minimum for å sikre at jeg følger med på ALLE siste oppdateringer av sikkerhetsgrunner)
 • Er det spesifikke grunner til at Joomla vil fungere bedre for dette nettstedet?
 • Er det temaer for Joomla som er gode nok for designideene dine?

Når du har klargjort svarene i hodet, kan du gjøre en utdannet og undersøkt dom over hvilken CMS du skal gå etter.

Hvis du for eksempel planlegger å bygge mange tilpassede sider, vil du oppdage at WordPress pagebyggere som Divi er mye mer produktive og modne enn i Joomla.

Jeg vil ikke si at WordPress BØR brukes til denne typen virksomheter. Du må veie fordeler og ulemper ved å jobbe med begge deler. Du vil også ganske enkelt oppleve at noen mennesker er mer komfortable eller partiske med å jobbe med en bestemt CMS. Hvis de er i stand til å oppnå gode resultater med CMS-en deres valg, så rettferdige nok, hvem er vi til å krangle og prøve å overbevise dem ellers?

David, du har vært en enorm hjelp for leserne våre til å sortere gjennom forskjellene og fordelene ved å bruke Joomla eller WordPress. Lesere, for ytterligere informasjon og detaljer om dette emnet, må du huske å besøke Dart Creations.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me