VPN nybegynnerguide – Avgjørende spørsmål du må stille før du får VPN

Velkommen til Virtual Private Network (VPN) 101. Som en kort introduksjon har jeg brukt VPN-er i relativt kort tid – faktisk mindre enn et år. Før det hadde jeg imidlertid sittet på gjerdet en god stund.

Over en periode på mer enn to år kom mange spørsmål inn i tankene mine, noen av dem vakte enda flere spørsmål. Den første hindringen som ble overvunnet var i begynnelsen:

Hva er en VPN?

En VPN kobler PC, Mac, Tablet eller annen enhet til Internett via en annen datamaskin. Du kobler deg til Internett via en annen datamaskins internettforbindelse, i stedet for direkte via din egen. Bortsett fra det krypterer VPN også dataene du sender, slik at de holdes sikre.

Hvorfor skulle jeg trenge en VPN?

VPN-er maskerer plasseringen din

I sin mest grunnleggende form tilbyr en VPN brukere en måte å koble seg til Internett på en sikker og privat måte. Ved å koble til en VPN-tjeneste først før du blir rutet til Internett-adressen du er på vei til, er plasseringen din bare kjent for VPN-leverandøren.

La oss se hva dette er nyttig for:

 1. Tilgang til innhold
  De fleste VPN-er har flere lokasjoner du kan velge å vise posisjonen din fra, slik at det i noen tilfeller hjelper deg å omgå geografiske begrensninger. Noen tjenesteleverandører på Internett begrenser ting fra bestemte steder. Ta for eksempel Netflix, som har forskjellige filmer for forskjellige geografiske soner.

  Naturligvis hjelper det deg også å komme rundt sensur av innhold i forskjellige land (listen over dem vokser).

 2. Personvern
  Hvis du noen gang har lurt på om regjeringer eller Internett-leverandører som snoopet etter alt du gjorde på nettet, er en VPN absolutt noe for deg. Visste du at Internett-leverandøren din i mange land kan selge surfeloggen til markedsførings- og reklamebyråer? Og at hvis mange regjeringer ber om det, er de lovlig forpliktet til å overlevere logger om din online aktivitet?

Hvordan fungerer en VPN?

Hvordan fungerer VPN

* Dette er et grunnleggende diagram over hvordan dataflyten går hvis du bruker en VPN. Bildet er fra ExpressVPN, men alle VPN-tilkoblinger med enkelt sprett fungerer på samme måte.

Når du prøver å få tilgang til et nettsted på Internett i en vanlig Internett-tilkobling, ruter datamaskinen din forespørselen gjennom Internett-leverandørens server, som deretter kobler deg til nettstedet. I en VPN-tilkobling kobler du deg direkte til VPN-serveren, ved å omgå ISP-serveren.

Hvis du har hørt om en brannmur før, fungerer VPN på en lignende måte og beskytter og beskytter Internett-tilkoblingen din ved hjelp av private servere og krypterte datastrømmer.

Vil bruke VPN holde informasjonen min trygg?

Et av nøkkelelementene i en VPN som gjør det så ønskelig er sikkerhet. I en VPN-forbindelse er alle dataene du sender og mottar kryptert. Så hvis noen skulle prøve å avskjære dataene du sender, vil krypteringen holde deg trygg (eller i det minste tryggere enn om den ble overført uten kryptering).

Tenk på disse scenariene; Du handler på nettet og skal gjøre et kjøp – kredittkortinformasjonen din må kanskje sendes til selgeren. Du er på kafé og prøver å få tilgang til e-postkontoen din – passordet ditt må sendes til e-postserveren din for bekreftelse. Dette er bare to enkle tilfeller der en VPN kan holde deg og dine data trygge.

Er jeg virkelig ikke sporbar med en VPN?

En VPN IP-adresse og kryptert trafikk alene er ikke nok til at du kan forbli umulig å spore. Riktig nok gjør det deg vanskeligere å spore, men for noen med de rette tekniske ferdighetene, kan det være måter rundt dette.

IP-adressen din er ikke det eneste som identifiserer deg på nettet. Faktisk har det også vært tilfeller hvor VPN-er har vært kjent for å lekke faktiske IP-adresser.

Andre metoder for å spore deg inkluderer doxing, bruk av malware, vanlig gammel uforsiktighet og mer.

Jeg vil si at hvor anonym og ikke-sporbar du vil være (eller hvor paranoid du er) ville påvirke den eksakte kombinasjonen av tjenester du bruker sammen.

For eksempel kan du bruke en VPN kombinert med en anonym nettleser som TOR, pluss et Internet Security-program i tillegg til å utøve litt hjernekraft i det du gjør på nettet, spesielt med tanke på informasjonsdeling.

Så det korte svaret her vil være nei, du er ikke helt sporbar.

Hvordan VPN-er beskytter din informasjon

1. Kryptering

Når du er koblet til en VPN-tjeneste, går all Internett-trafikk og kommunikasjon gjennom en sikker tunnel. Det er det som holder informasjonen din privat og trygg.

Hver VPN bruker forskjellige protokoller for dette som har forskjellige sikkerhetsnivåer. Her er noen eksempler;

 • Internet Protocol Security (IPSec)
  IPSec autentiserer Internett-økten og krypterer data under tilkoblingen. Den har to modus, Transport og tunnel, så data er trygt under overføring mellom forskjellige nettverk. IPSec kan kombineres med andre sikkerhetsprotokoller for å gjøre økter enda tryggere.
 • Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP)
  L2TP er en av de andre protokollene som kan brukes med IPSec. Det skaper en tunnel mellom to punkter som IPSec håndterer krypteringen av dataene som sendes mellom dem.
 • Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP)
  PPTP er en alt-i-ett-protokoll som både lager tunnelen og krypterer data. Det er veldig ofte brukt og støttet, selv på Mac- og Linux-systemer.

2. Ingen loggpolicy

Dette er noe som må tas til etterretning, siden ikke alle VPN-er har ingen loggføringsprinsipper. Logger er historiefiler som registrerer Internett-trafikkhistorikken din. Hvis logger ikke oppbevares, kan åpenbart ikke VPN-tjenesteleverandøren selge den eller overlate den til noen myndigheter eller rettshåndhevingsbyrå, ikke sant?

Hvis en VPN ikke har noen loggføringspolicy, angis dette ofte veldig tydelig på deres hjemmeside. Ta for eksempel PureVPN, en av mange som ikke fører logger.

vpn-tjeneste uten å logge

Hvordan bruke en VPN?

De fleste VPN-er vil ha sine egne prosesser, men den grunnleggende teorien er at du installerer VPN-programvaren på en enhet (for eksempel din ruter, PC eller smarttelefon). Konfigurasjon kan være så enkel som å oppgi VPN-brukernavn og passord når du starter programvaren, men det er noen VPN-er som gir deg flere alternativer.

Dette kan innebære å velge sikkerhetsprotokollen du vil bruke, eller manuelt velge hvilken serverplassering du foretrekker å koble til.

Hvilke enheter fungerer en VPN på?

Det er tre hovedkategorier av elementer som VPN-er vanligvis kan fungere på (avhengig av tjenesteleverandør): Desktop-maskiner, bærbare datamaskiner, smarttelefoner / nettbrett og rutere. Mer spesifikt vil de vanligvis jobbe på plattformer som tilbyr Windows, Mac OS, iOS, Android og Linux (De fleste rutere er Linux-baserte).

Vær oppmerksom på at ikke alle rutere støtter bruk av VPN-er. Hvis du bruker en av de bedre, populære merkene og modellene, er det sannsynlig at du kan bruke en VPN, men det ville være bedre å ta kontakt med produsenten eller bare dele ut et forum og spørre. Jeg bruker en TP-Link Archer C7, som gjør det.

expressvpn konfigurasjonsside

* VPN vil vanligvis ha en guide du kan følge for å hjelpe deg med å konfigurere på flere enheter

Jeg vet at det er noen nettsteder der ute som vil si at du trenger tilpasset firmware som DD-WRT eller Tomato, men det er rett og slett ikke sant. Imidlertid, hvis ruteren din IKKE støtter en VPN, kan det å blinke den til en av disse hjelpe deg.

Neste gang kommer advarselen: Selv om du bruker en VPN på mobiltelefonen, er det mange mobilapper (som du kanskje har installert) som har mye mer informasjon enn IP-adressen din. Husker du de irriterende tillatelsene du måtte gi når du installerte dem? Vel, dette betyr at selv med VPN kan dataene dine fortsatt sendes til utviklerne av disse appene.

Hvor vanskelig er det for meg å bruke?

Veldig enkelt sagt; ikke egentlig. Nesten alle VPN-leverandører har omfattende tutorials om hvordan du konfigurerer applikasjonene sine på flere enheter. Jeg har gått gjennom en god del av dem, og noen går til og med så langt som å ha trinnvise videoer om hvordan du konfigurerer.

Ta en titt på ExpressVPNs hvordan du installerer siden som et eksempel.

expressvpn vpn steup med instruksjoner

De fleste VPN-leverandører vil ha noe som dette som har ekstremt detaljerte instruksjoner. Faktisk er noen så enkle å konfigurere at alt du trenger å gjøre etter at du har installert appen, er å oppgi brukernavn og passord, og velg deretter en server.

Vil en VPN bremse internettforbindelsen min?

Svaret på dette ville være kanskje. På grunn av tjenestens art vil det vanligvis være en svak nedgang. Imidlertid, med nesten alle anerkjente VPN-tjenester, vil denne nedgangen ofte ikke merkes.

Imidlertid, hvis Internett-leverandøren struper Internett-hastigheter noen ganger av en eller annen grunn, kan det å bruke en VPN forbedre hastighetene dine. Mange VPN-leverandører på toppnivå har utmerkede nettverk som benytter seg av tier-1 båndbreddeleverandører.

Som tommelfingerregel vil hastighetsfall du merker være litt større jo lenger borte serveren du velger å koble til.

Teknisk merknad om hastighet

Maskinvaren din spiller en avgjørende rolle i tilkoblingshastigheten. Når VPN krypterer dataene dine, krever prosessen mye datakraft. Hver enhet har en mikroprosessor i hjertet som påvirker hastigheten som enheten gjør tingene på. Denne hastigheten er vurdert i gigahertz (GHz).

Jo høyere GHz, jo raskere er krypteringen og derfor raskere tilkoblingshastighet.

Den gjennomsnittlige ruteren varierer i prosessorhastighet fra 800 MHz til 1,2 GHz (selv om det er modeller med høyere ende som gir en hastighet på 1,8 GHz eller mer). Den gjennomsnittlige bærbare datamaskinen går rundt 1,6 GHz til 2,2 GHz, mens den gjennomsnittlige PCen går mellom 2,6 og 3,4 GHz.

VPN-tilkoblingshastighet

Når du kjører en VPN-tjeneste på en ruter med en prosessor som er vurdert til 1 GHz, blir VPN-linjens hastighet redusert betydelig. I følge TorGuard teknisk support som jeg konsulterte med, er maksimal hastighet jeg kan få via en ruterdistribusjon her rundt 17 Mbps. Å kjøre samme VPN på en bærbar datamaskin ved 1,8 GHz vil gi deg en hastighet på rundt 150 Mbps.

Poenget her er at det er mange bevegelige deler til ytelsen til en VPN, så for å nyte maksimale fordeler med en rask VPN-tilkobling, er ditt eget utstyr også integrert.

Hvordan velge riktig VPN-leverandør?

VPN-tilbydere

Det er bokstavelig talt flere titalls (hundrevis hvis du teller mindre tilbydere) av VPN-tjenester tilgjengelig. Noen av dem er mainstream VPN-leverandører som spesialiserer seg i det, men det er også mange Internett-sikkerhetsselskaper i dag som F-Secure, Kaspersky og Avira som har forgrenet seg til VPN-spillet.

Så med det, hvordan skal du velge den riktige, siden det sannsynligvis vil bli bombardert daglig med ‘VPN Deals’ når du skriver det søkeordet i Google? Å finne riktig VPN for DEG, koker ned til bare noen få viktige elementer:

1. Kostnader kontra sikkerhet

Dette er den gamle “du kan ikke ha alt” -bestemmelsen. Jo mer den koster, jo bedre vil sannsynligvis tjenesten bli. Ikke ALLTID, men som en tommelfingerregel. De fleste VPN-leverandører kan belaste deg kanskje noen få dollar i måneden, men hvis du virkelig er paranoid om personvernet og sikkerheten din, vil du virkelig snakke om litt ekstra for trygghet? Velg balansen som passer din sinnsstil, og hold deg klar over hovedmålene dine med å abonnere på en VPN-tjeneste.

2. Holder det logger?

Dette er veldig viktig. Uansett hva ditt budsjett eller formål er, er en VPN-leverandør som fører logger bare en enorm boks med ormer som venter på å bli åpnet. Og du vet hva som skjer når den boksen åpnes. Bare å ha loggene ber bare om problemer – tjenesteleverandørene har vært kjent for å spenne seg under press fra myndighetene mange ganger før. Velg en leverandør som er veldig streng for retningslinjene uten logger.

3. Antall og plassering av servere

Dette er mer aktuelt for personer som bruker VPN-er rundt geografiske begrensninger. Hvis du for eksempel vil ha tilgang til Netflix-innhold fra USA, trenger du en … US-server på VPN-en! Jo flere serverplasseringer en leverandør har, jo flere alternativer har du. Jo større antall servere de har, jo mer sannsynlig vil forbindelsen din være jevn og rask.

4. Hvor mye for hvor mange forbindelser

Dagens gjennomsnittlige husholdning har blitt gal på enheter. Se for deg bare et par som hver har en bærbar PC, nettbrett og smarttelefon – det er seks enheter under ett tak. Forsikre deg om at antall tilkoblinger VPN-leverandøren du registrerer deg med, passer for livsstilen din.

5. IP lekker

Dette er et spørsmål som kommer mer og mer til for sent på slutten. Tilsynelatende hadde noen VPN-leverandører små tekniske problemer, og de virkelige IP-ene til kundene deres lekket, noe som betyr at de betalte for en tjeneste som ikke fungerte. For å løse dette problemet tilbyr mange VPN-er en prøveperiode du kan registrere deg på. Forsikre deg om at du kontrollerer forbindelsen din godt i løpet av den prøveperioden, og hvis IP-en lekker, vet du hva du skal gjøre – Kjør.

6. Brukergrensesnitt

Jeg diskuterte om jeg skulle legge til dette elementet eller ikke, men til slutt overvant OCD meg. Noen VPN-er har så crappy grensesnitt som det ganske enkelt er AWFUL å bruke. Bare … ta en titt før du snylter på den treårige rabatterte planen, ok?

Hvordan kan jeg si om VPN-en er bra?

VPN-tjenester baserer selvfølgelig salget på personvern og sikkerhet. Så hvordan vet du om den du har valgt presterer som den skal? Vet du om IP-en din holdes trygg? Hva med de lekkasjene du har hørt om?

Disse bekymringene skyldes noen ganger det jeg kalt “ødelagte funksjoner” i noen VPN-leverandører. Dette betyr at de ikke fungerer som annonsert, noe som betyr at identiteten din kan være i faresonen.

Her er noen enkle tess som kan hjelpe deg.

 • Besøk IPLeak og les informasjonen som blir presentert for deg der. Hvis VPN-en din fungerer som den skal, vil du se på VPN-serverinformasjonen i stedet for din reelle info. DNSLeakTest kan også gjøre noe lignende hvis du ønsker et alternativ.
 • For å teste VPN-hastigheten din, besøk SpeedTest eller TestmyNet og kjør testene der. Du kan kjøre dem før og etter at du har koblet til VPN-serveren din for å teste forskjellen i hastighet og latenstid.

test vpn-hastighet

* SpeedTest viser hastigheten for opplasting og nedlasting, samt forsinkelse til nærmeste server.

Det er selvfølgelig mer avanserte tester som du kan utføre, men de er litt mer detaljerte å ta med.

Selv om du er fornøyd med VPN-tjenesten du bruker, er det en god idé å kjøre tester fra tid til annen for å sikre din egen trygghet.

Er VPN-er lovlige?

Dette kan synes å være et merkelig spørsmål for noen å stille, siden det er så mange VPN-leverandører rundt, men husk at Internett ikke har en eneste regjering som kontrollerer det. DU er imidlertid begrenset av lovene i landet du bor i, så sørg for at en VPN er lovlig i landet ditt før du kjøper et abonnement.

Før du håner, la meg fortelle deg at det er noen veldig tette land der ute. Ta for eksempel De forente arabiske emirater (UAE). Å bli fanget ved å bruke en VPN-tjeneste i UAE kan lande deg med en enorm bøte på mellom USD 100 til 500 000 dollar..

Overraskende at Kina også nylig har vedtatt regulering som bare tillater bruk av myndigheter godkjente VPN-tjenester. Angivelig er dette for å “regulere VPN-er som ulovlig driver grenseoverskridende operative aktiviteter”, men som vi alle vet, er det bare en utvidelse av den store brannmuren i Kina.

Og til slutt – Hvis du tenker på å bruke en VPN bare for å komme deg rundt en sensurbrannmur på arbeidsplassen din eller på skolen din, kan du få sparken eller bli utvist (avhengig av din stilling). Kapish?

Hvorfor er VPN-er ulovlige noen steder?

Det avhenger egentlig, men for det meste har land som forbyr VPN-er en tendens til å ha strengere kontroll over sine borgerliv. Ved å forby VPN-er, er de lettere i stand til å overvåke all online bevegelse deres innbyggere gjør.

Her er noen av hovedårsakene;

 • Moralske grunner (f.eks. Singapore)
 • Politisk stabilitet (f.eks. Jordan, Libya)
 • Nasjonal sikkerhet (f.eks. India, Russland)
 • Alt over (f.eks. Nord-Korea, Kina)

Kan VPN-tjenesten min bli blokkert?

Noen land som virkelig er tette med sin sensur på Internett, har gått til å blokkere VPN-tjenester. Selv om de ikke kan dekryptere dataene, har VPN-blokkering i disse landene vist seg å ha blokkert VPN-tilgang ved å stoppe tilgangen til porter som vanligvis brukes av vanlige VPN-protokoller..

Ta for eksempel den store brannmuren i Kina, som er en liten del av landets samlede innsats for å opprettholde offentlig sikkerhet ved nøye overvåking av informasjonssystemer.

Kan jeg torrent med en VPN?

Peer-to-Peer-fildeling eller Torrenting er ikke ulovlig, men har vært kjent for å heve flagg siden statusen til filene som deles ikke alltid er kjent. For eksempel kan det å dele visse videofiler krenke Digital Millennium Copyright Act. Noen copyright-programvare har også blitt kjent for å ha piratkopierte versjoner sirkulert via Torrenting.

Imidlertid har torrenting også vært kjent for å konsumere høy båndbredde, så det er noen VPN-leverandører som enten ikke vil tillate å torrenting på tjenestene sine, eller vil ha båndbreddebegrensninger på plass for disse scenariene..

Hvis du er ute etter en VPN-tjeneste som er torrentvennlig, må du sørge for at det også eksplisitt er oppgitt på nettstedene deres.

Her er noen VPN-er som er torrentvennlige:

 • ExpressVPN
 • IpVanish
 • Gjem meg
 • CyberGhost
 • PrivateVPN

Hva er en “kill switch”?

De fleste bruker VPN-er for å sikre deres personvern, noe som er viktigst for dem. Det er grunnen til at mange VPN-tjenester introduserte konseptet om en ‘kill switch’. Disse er ment å hjelpe til med å kutte forbindelsen din umiddelbart hvis tjenesten din til VPN-serveren blir avbrutt av en eller annen grunn.

Dette forhindrer at din faktiske IP blir utsatt mens VPN-tjenesten ikke er tilgjengelig.

Hvis du foretrekker at forbindelsen blir på i stedet for å slippe, kan du selvfølgelig i mange tilfeller bare velge å slå avbryteren av.

Vil bruk av VPN påvirke online spill?

Spillere er ofte veldig kritiske til å introdusere nye elementer i nettverkene sine siden de alltid er veldig redde for at tillegget muligens kan forårsake ekstra forsinkelse. Latency er en morder for online spill, og jeg har personlig sett spillere skrike på skjermer når de møter uvanlig lang pingetid.

Noen har sett på VPN-er kritisk, siden de lurer på hvordan det er at å legge til et ekstra lag mellom dem og spillserveren muligens kan redusere ventetiden. Husk at du kan velge hvilken server på VPN du vil koble til.

Ved å koble deg til serverposisjonen nærmest spillserveren din, er det sannsynlig at du vil se forbedrede ping-timinger.

Bortsett fra det, betyr flere serverplasseringer også at du kan spille servere fra land / regioner som du normalt ikke kunne.

Kan jeg bruke en gratis VPN?

Det er ganske mange gratis å bruke VPN-tjenester der ute, faktisk, noen av dem drives av god tro internett-sikkerhetsselskaper som Kaspersky. Imidlertid er det ofte små tekniske problemer når du vurderer disse.

 1. Mange av de gratis VPN-ene tilbyr begrenset båndbredde
 2. Det er vanligvis svært begrensede steder og / eller servere tilgjengelig
 3. Sikkerheten til dine data kan være tvilsom
 4. Tjenestens kvalitet kan være tvilsom
 5. Det er vanligvis begrensninger på plass

Tenk på dette:

Gratis tjenesteleverandører må tjene inntekter fra SOMMELT, og disse selskapene håndterer dataene dine.

Hvor mye vil en VPN-tjeneste koste?

Ekskluderer gratis VPN-tjenesteleverandører, kan du sannsynligvis forvente å betale hvor som helst mellom $ 2- $ 10 i måneden, avhengig av forskjellige faktorer. Planfunksjoner og betalingsperioder inngår ofte i prisen. Jo lenger en periode du velger å betale for på forhånd, jo lavere blir prisen vanligvis.

Ta saken om NordVPN, som priser etter hvor lang periode du velger. Ved å betale månedlig er prisen $ 11,95, men hvis du betaler årlig, synker prisen til $ 5,74 i måneden. Hvis du velger treårsplanen, faller det ned til så lite som $ 2,75 per måned, noe som er en utmerket pris.

nordvpn pris

Vei fordelene ved å være bundet til en tjeneste i to eller tre år kontra sparing du vil oppnå sammenlignet med å betale månedlig. Nøyaktig hvilket tidspunkt søtstedet er, avhenger av alles individuelle preferanser.

Kan jeg betale uten kredittkort?

Kredittkort gjør våre digitale liv så enkle, siden de er et sikkert brannmiddel for å overføre betaling til leverandører. Når det gjelder VPN-tjenester, kan det imidlertid virke litt rart å betale for anonymitet ved å bruke en metode som er sikker på å identifisere deg selv.

Heldigvis for sent har noen tjenesteleverandører begynt å akseptere Bitcoin eller annen cryptocurrency som betaling. Hvis du vil vite om tjenesteleverandøren du velger å godta Bitcoin, må du se etter Bitcoin-tegnet på siden om aksepterte betalingsmetoder på VPNs nettsted.

flere betalingsalternativer

Selvfølgelig, hvis du velger Bitcoin-betalingsmetoden, er det ingen automatisk fornyelse, og du må gå gjennom betalingsprosessen hver gang du fornyer tjenesten.

Pakk opp: Skal jeg virkelig få en?

Den digitale verden i dag er full av fare. Mellom regjeringen snooping til hackere og svindlere, bør holde din digitale aktivitet skjult være en norm og ikke et hensyn. Dette gjelder spesielt for offentlige nettverk – for eksempel mobiloperatørens GSM- eller LTE-bånd – så vær smart og bruk en VPN.

La meg dele et veldig enkelt scenario med deg om en personlig opplevelse jeg hadde før jeg kjøpte inn til VPN-historien. Jeg satt på en kafé med denne unge damen etter en hendelse, og vi snakket om online sikkerhet. Hun overrasket meg da hun nevnte at hun brukte VPN selv på mobiltelefonen, så jeg spurte henne om sikkerheten hennes virkelig var i faresonen.

Hun viste meg appen på telefonen sin som viste en logg med over 30 avlyttingsforsøk akkurat den dagen alene og forklarte at antallet gikk opp eller ned avhengig av hvor hun var. Nå er det bare helt skremmende.

Hvis du vurderer å legge til et VPN til listen over sikkerhetsverktøy, anbefaler jeg at du gjør det. Hvis du ikke er det, anbefaler jeg deg fortsatt å gjøre det. Som det nylige Krack-angrepet har vist oss, er en VPN-tjeneste en nødvendighet i dag. Hold deg trygg og ikke angrer.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map