Weebly

Weebly

https://www.weebly.com/

tl; dr

Weebly adalah pembangun laman web yang sangat bersih yang memasuki ruang laman web eCommerce. Walaupun tidak sesuai untuk laman web eCommerce yang besar, ia memberi pemain yang lebih kecil cara yang sangat menjimatkan untuk memasuki arena ini. Juga bagus untuk laman web peribadi dan pada tahap yang lebih rendah – blog kerana ada rancangan percuma yang tersedia.

Ulasan Weebly – 7 Kelebihan dan 4 Kekurangan Dedahkan!

Walaupun secara teknikal menjenamakan dirinya sebagai hos web, Weebly lebih dari itu. Ia bergabung dengan peringkat ke atas pembuat laman web teratas seperti Wix dalam menawarkan kemampuan membangun pantas untuk laman web. Sebenarnya, jumlah fungsi yang boleh anda bina ke laman web Weebly sesuai untuk eCommerce.

Bagi yang belum tahu, pembuat laman web menawarkan pengguna satu set alat, biasanya seperti blok bangunan yang boleh mereka gunakan untuk memasang laman web secara visual. Namun apa yang menjadikan Weebly sedikit lebih istimewa adalah hakikat bahawa walaupun dengan ciri hebat seperti itu, sesiapa sahaja yang menginginkan laman web dapat menggunakannya dan bahkan menerbitkan laman web mereka secara percuma. Dengan beberapa peringatan, tentu saja.

Ini bermaksud membina laman web menjadi semakin umum, dengan banyak pembuat laman web tumbuh di seberang jaring. Ada yang bagus, ada yang hebat – jadi apa yang menjadikan Weebly istimewa, jika ya? Bermula pada tahun 2007, Weebly berkembang menjadi tuan rumah sekitar 50 juta laman web di seluruh dunia sebelum ia diperoleh dengan harga $ 365 juta pada tahun 2018 oleh Square, sebuah syarikat pemprosesan pembayaran.

Ini menunjukkan dua perkara kepada saya – bahawa Weebly berkembang dan eCommerce akan semakin besar di platform ini. Sudah tentu, pembelian itu juga bermaksud bahawa Square akan dapat mengungguli dunia perniagaan eCommerce global juga.

Mari kita terokai beberapa kebaikan dan keburukan Weebly seperti sekarang.

Apa yang Kami Suka Mengenai Weebly

1. Kelajuan Tapak Padat

Weebly mencatatkan penilaian A yang kukuh dalam ujian kelajuan BitCatcha. Tidak disangka-sangka kerana ia bertujuan untuk menjadi tuan rumah laman web eCommerce. Kadar respons hebat di AS tetapi cenderung terus meningkat dari zon itu.

Walaupun ini agak normal memandangkan pelayan mereka kemungkinan besar berpusat di AS, kadar tindak balas dari Asia seperti yang ditunjukkan oleh hasil dari pelayan Jepun sedikit mengganggu.

Hasil Ujian Laman Web Weebly

Weebly: Tapak dimuat dalam 3.912 saat – Lihat hasil penuh

Walaupun menunjukkan Time to First Byte (TTFB) yang baik dalam hasil WebPageTest, beberapa kelemahan dinyatakan dalam pemampatan gambar dan cache kandungan yang mungkin menyumbang kepada tindak balas yang buruk dari beberapa pelayan.

Namun secara keseluruhan, ini adalah hasil yang cukup baik.

2. Templat Untuk Dimulakan

Beberapa bulan yang lalu, Weebly mempunyai banyak templat untuk dipilih tetapi atas sebab tertentu mereka memotongnya menjadi 35 yang lebih terkawal. Saya akan jujur ​​di sini dan mengatakan bahawa saya sedikit di atas pagar mengenai jumlah keseluruhan benda templat.

Di satu pihak, terasa seolah-olah pengurangan jumlahnya mengurangkan kos entah bagaimana. Ini mungkin disebabkan oleh keperluan memangkas templat lama yang tidak sesuai untuk respons mudah alih.

Secara keseluruhan, saya merasakan bahawa templat yang ditawarkan memberikan pengguna spektrum yang cukup luas untuk bertindak sebagai landasan pelancaran dalam merancang laman web mereka sendiri tanpa mengubahnya menjadi zombi tanpa akal yang mengharapkan satu ukuran sesuai untuk semua.

3. Editor Mudah dan Mudah Digunakan

Pembangun Laman Web Seret dan Lepas Weebly

Setelah memilih templat anda, anda kemudian boleh beralih ke editor seret dan lepas. Dengan beberapa pembuat laman web yang cepat, istilah ‘drag and drop’ adalah kiasan, tetapi dengan Weebly secara harfiah ia adalah editor drag and drop.

Untuk membina halaman yang anda mahukan, semua mesti anda lakukan untuk menyeret objek dari bar alat di sebelah kiri skrin dan menjatuhkannya ke kawasan halaman di lokasi yang anda mahukan. Terdapat banyak perkara yang boleh anda tambahkan, dari kotak teks biasa hingga blok penyenaraian produk yang kompleks.

Anda sudah bersedia untuk melakukan yang betul pada masa anda menekan editor – tidak memerlukan muat turun tambahan, tidak ada masa memuat yang tidak masuk akal atau langkah tambahan yang diperlukan. Sekiranya anda mahukan laman web asas, semuanya ada sejak awal.

Memandangkan kesederhanaan tata letak dan kemudahan penggunaan, saya akan mengatakan bahawa sukar untuk tidak dapat menggunakan editor Weebly untuk membina laman web biasa. Ini menjadikannya pilihan tepat untuk pemula mutlak untuk membina laman web.

Ciri Penyunting Tambahan

 • Kod yang disesuaikan
  Untuk pengguna yang lebih maju, anda dapat menyesuaikan perkara dengan lebih jauh dengan fail HTML dan CSS anda sendiri. Ini bermaksud Weebly juga sesuai untuk pembangun yang memerlukan kawalan yang lebih besar terhadap susun atur laman web mereka.
 • Integrasi SEO
  Walaupun tidak begitu luas, ciri-ciri SEO yang telah dibina oleh Weebly ke dalam sistem memungkinkan masuknya kod header dan footer, kawalan Search Engine Indexing serta pengalihan. Ini lebih daripada apa yang saya lihat setakat ini dalam banyak kes.
 • Membolehkan Penyumbang
  Dari halaman tetapan, anda juga dapat mengundang orang untuk berkolaborasi dengan anda di laman web anda. Ini mungkin baik jika anda mahukan input pereka, atau penulis atau seseorang yang pakar dalam bidang yang berbeza.

4. Aplikasi Mudah Alih Weebly (Sekarang Pada Versi 5.0)

Aplikasi Mudah Alih Weebly

Terdapat banyak perincian pada Aplikasi Mudah Alih Weebly, jadi jangan dedahkannya hanya kerana istilah ‘mudah alih’

Ini adalah sesuatu yang belum saya lihat, selain dengan Weebly. Jangan tertipu dengan istilah ‘mudah alih’. Aplikasi Mudah Alih Weebly adalah maksud keseluruhan istilah – Weebly mempunyai aplikasi yang akan berfungsi pada peranti mudah alih anda dan membolehkan anda mengedit laman web anda di sana.

Dunia beralih ke telefon bimbit dan bahkan di laman web saya sendiri, saya melihat pengguna mudah alih jauh melebihi jumlah pelawat yang datang dari desktop. Jadi mengapa tidak mengalihkan pengalaman pengembangan ke telefon bimbit juga?

Aplikasi Mudah Alih Weebly tersedia di kedua platform popular – iOS dan Android. Ini bermakna anda boleh menggunakannya di iPhone, iPad, telefon Android atau tablet Android. Anda bukan sahaja dapat memeriksa statistik laman web anda dan data lain, tetapi anda juga dapat mengedit laman web anda juga.

Ia menawarkan pengguna drag and drop screen touchscreen yang sebenarnya yang tidak hanya berfungsi dengan asas, tetapi bahkan membolehkan anda menguruskan tugas backend yang kompleks seperti pemprosesan pesanan, pemenuhan, pemeriksaan inventori, penerimaan pembayaran dan sebagainya.

Sekiranya anda mahu, anda boleh bekerja di luar talian dan dapat menyegerakkan sebarang perubahan yang dibuat semasa anda tersambung kembali ke Internet. Ini adalah aplikasi yang benar-benar hebat dan secara serius memperluas kemampuan Weebly.

Selain membina laman web, inilah perkara lain yang boleh anda lakukan di Aplikasi Mudah Alih Weebly;

 • Data Jejak
  Kaji statistik laman web anda dan lihat bagaimana keadaannya pada bila-bila masa, di mana sahaja.
 • Manfaatkan Dapatan
  Melalui tab ini, anda dapat memperoleh maklumat terperinci mengenai masalah kecerdasan perniagaan, seperti dari mana kebanyakan lalu lintas anda berasal, jenis produk apa yang paling laris dan sebagainya.
 • Gambaran Keseluruhan Tapak
  Sekiranya anda menguruskan lebih dari satu laman web, anda dapat melihat semuanya dari Tab Laman Web. Atau kembangkan rangkaian anda dengan membeli domain baru dan menambahkan lebih banyak laman web langsung di aplikasi.

Semua ciri ini dalam satu aplikasi mudah alih menjadikan Weebly benar-benar menonjol dari persaingan. Dari persembahan mereka, saya melihat tumpuan yang tinggi pada laman eCommerce yang lebih kecil dan aplikasi ini hanya memantapkan kepercayaan saya. Ia sangat sesuai untuk pengusaha berskala kecil yang berkemungkinan banyak bekerja di mana sahaja.

5. Pusat Aplikasi Weebly

Pusat Aplikasi Weebly

Jangan keliru dengan Aplikasi Mudah Alih Weebly, Pusat Aplikasi memberi anda pilihan tambahan untuk meningkatkan kemampuan laman web anda. Ini adalah sesuatu yang saya percaya setiap pembuat laman web harus ada, kerana ia memastikan perniagaan inti dan fungsi yang luas terpisah.

Dengan cara ini, pengguna yang hanya memerlukan fungsi asas tidak akan mendapat antara muka yang disekat dengan banyak tambahan yang kemungkinan besar tidak akan mereka gunakan. Pada masa yang sama, pengguna yang memerlukan ciri tambahan dapat memilihnya sesuai dengan keperluan mereka.

Pusat Aplikasi Weebly merangkumi lima kategori utama aplikasi – eCommerce, Communication, Marketing, Social dan Site Tools. Mereka hadir dalam campuran sama ada percuma, percuma untuk dicuba atau premium, jadi tidak setiap ciri yang diperpanjang akan memerlukan banyak wang.

Walaupun begitu, harga sangat berbeza, jadi perhatikan jika anda berhasrat untuk menggunakannya. Mereka mungkin bermula dari serendah $ 3 + sebulan atau harganya lebih dari $ 100 sebulan bergantung pada aplikasi yang Anda pilih.

Berikut adalah beberapa Aplikasi yang saya rasa dapat membantu beberapa laman web eCommerce menonjol dengan kos yang sangat sedikit;

 • Bar Promosi
  Alat ini menetapkan bar promosi yang responsif dan disesuaikan di laman web anda yang boleh anda gunakan untuk menonjolkan penjualan atau produk unggulan tertentu. Anda bahkan boleh menawarkan kod diskaun atau maklumat lain yang ingin anda perhatikan.
 • MarketGoo
  Salah satu Aplikasi yang perlu anda pasang sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan ciri analisis SEO Weebly. Ini dapat membantu melakukan pemeriksaan di laman web anda dan memberitahu anda apa yang perlu anda perbaiki untuk mengoptimumkan SEO anda, sesuatu yang sangat diperlukan untuk laman web eCommerce.

Walaupun terdapat banyak aplikasi dari pihak ketiga, Weebly juga mempunyai beberapa aplikasi yang dibina sendiri. Sebahagian daripadanya menarik, seperti aplikasi Code Block. Aplikasi ini membolehkan anda menunjukkan kod berformat kepada pengguna – bagus jika anda mungkin menjalankan laman web tutorial pengaturcaraan.

Bahkan ada aplikasi untuk membantu anda membina ciri laman web yang lebih maju seperti jadual dan tab!

6. Tambahan Bonus

Selain dari ciri utama mereka yang merupakan pembuat laman percuma, Weebly hadir dengan beberapa tambahan bonus;

 • Domain percuma
  Ini berlaku untuk setiap rancangan, malah yang percuma. Sudah tentu, rancangan berbayar menjadikan anda domain sebenar, tetapi rancangan percuma boleh dihoskan di subdomain Weebly melainkan anda memutuskan untuk mendapatkan sendiri.
 • Laporan SEO Percuma
  Sekiranya anda memasang Aplikasi MarketGoo, anda boleh mendapatkan laporan analisis SEO percuma di laman web anda jika anda menerbitkannya. Ini dapat membantu pengguna baru mengubah tetapan SEO mereka untuk pengoptimuman yang lebih baik.
 • Mudah dinaik taraf
  Semua rancangan Weebly dapat ditingkatkan, yang bermaksud bahawa jika anda membeli rancangan dan mendapati bahawa anda memerlukan rancangan yang lebih baik, anda dapat meningkatkannya setiap saat. Ia mudah dan membolehkan anda menguji sistem bermula dari tahap yang anda selesa.

7. Anda BOLEH Jauhkan Daripada Weebly

Terdapat banyak sebab mengapa anda ingin menjauh dari penyedia perkhidmatan – kenaikan harga, tawaran yang lebih baik di tempat lain, tidak dapat menyesuaikan diri dengan platform atau bahkan memutuskan untuk berpindah ke platform baru seperti WordPress. Tidak kira sebabnya, selalu ada pilihan.

Ini adalah sesuatu yang saya rasa tidak realistik mengenai Wix kerana ia mengunci penggunanya dan menghendaki mereka ‘melakukan atau mati’ dengan platform.

Syukurlah, Weebly lebih realistik dan membolehkan penggunanya mengeksport laman web mereka dan bahkan mempunyai tutorial untuk mengajar anda bagaimana melakukannya.

Sebilangan besar pembangun laman web mengunci anda ke dalam ekosistem mereka dan tidak membiarkan anda bergerak. Satu-satunya cara adalah dengan memadam laman web anda dan memulakannya dari awal. Anda mungkin tidak perlu berbuat demikian jika anda berpuas hati dengan Weebly, tetapi sekurang-kurangnya anda boleh jika anda mahu.

Perkara Yang Tidak Kami Suka Tentang Weebly

1. Freeloaders Terpaku Di Domain Weebly

Isu Nama Domain Weebly

Sudah tentu, saya tidak boleh menyalahkan Weebly kerana ini memerlukan wang untuk memberikan domain (dan mengapa mesti memberikannya secara percuma?!). Walau bagaimanapun, fakta adalah fakta dan pengguna rancangan percuma harus berpuas hati untuk mempunyai laman web mereka yang bernama www.something.weebly.com.

Terdapat juga masalah teknikal kecil yang lain jika anda adalah pengguna pelan percuma dan pada dasarnya anda terjebak dengan subdomain Weebly walaupun anda memiliki domain anda sendiri. Weebly hanya membenarkan domain khusus jika anda melakukan pembelian melalui mereka atau pengguna pelan berbayar.

Anda juga terjebak dengan penjenamaan Weebly di laman web anda.

2. Alat Blogging Terhad

Alat Blog Weebly

Walaupun anda boleh mempunyai bahagian blog di Weebly, ia sedikit berbeza berbanding WordPress yang lebih khusus untuk kandungan dan membolehkan fungsi yang lebih luas di sana. Catatan blog Weebly dibuat seperti pembina laman web mereka di mana anda menyeret dan menjatuhkan potongan ke kanvas.

Pengalamannya agak pelik, tetapi itu mungkin hanya saya sejak saya terbiasa dengan persekitaran WordPress. Terdapat had bagaimana anda boleh membina setiap catatan blog – formatnya tetap seperti tajuk dan isi.

Memandangkan sebilangan besar blogger mengambang di web dan bagaimana Weebly mempunyai rancangan percuma, saya merasakan bahawa ini adalah satu bidang di mana mereka boleh memberikan lebih banyak fokus. Bagaimanapun, seolah-olah mereka hanya membatasi laman web eCommerce sahaja.

3. Anda Lebih Baik Digunakan Untuk Menyunting Foto Luar Talian

Tidak ada cara untuk meletakkannya dengan rapi, jadi saya akan jelaskan – anda hanya dapat melakukan beberapa perkara dengan editor foto bawaan Weebly – Zoom, Blur, Darken atau gunakan penapis warna. Saya tidak pasti mengapa, tetapi saya mempunyai perasaan yang sangat aneh mengenai penyunting gambar yang tidak akan membiarkan anda memangkasnya.

Itu adalah sesuatu yang sangat asas dan memandangkan skop apa yang telah dicapai oleh Weebly, saya benar-benar bingung untuk menjelaskan mengapa mereka melumpuhkan penyuntingan gambar dengan cara ini.

4. Bayar Lebih Banyak Bantuan

Saya faham bahawa untuk menyokong pelanggan memerlukan wang, tetapi Weebly mengambilnya lebih jauh daripada yang diperlukan. Tahap bantuan / sokongan anda bergantung pada rancangan yang anda beli. Secara semula jadi, ia mempunyai barang asas yang tersedia untuk semua orang. Ini termasuk asas pengetahuan, FAX dan bahkan beberapa tutorial video.

Ia juga mempunyai saluran sokongan lain – sembang langsung, telefon atau e-mel. Kecuali anda menggunakan apa-apa selain rancangan percuma atau permulaan, anda tidak akan mendapat akses ke sokongan telefon atau sokongan keutamaan mereka.

Komuniti Weebly

Komuniti Weebly – Bukan betul-betul pusat aktiviti

Walaupun ia mempunyai forum komuniti, saya melayari kawasan itu sebentar dan nampaknya tidak begitu aktif. Terdapat beberapa topik, tetapi interaksi sangat sedikit. Saya tidak pasti sama ada anda boleh bergantung pada komuniti Weebly untuk mendapatkan bantuan.

Pelan dan Harga Weebly

SambungPro
Storan500MBTidak terhad
Tanpa IklanNoYa
Keranjang BelanjaNoYa
Terima Pembayaran melalui SquareNoYes
Pengoptimuman Enjin Carian Ya
Statistik Laman LanjutanNoYa
Sokongan TelefonTidak
Kos $ 4 / bln * $ 12 / bln *

* Harga sebulan ditagih setiap tahun.

Di peringkat kemasukan, Weebly mempunyai rancangan percuma yang dilengkapi dengan banyak sekatan. Namun itu diharapkan, dan sangat mengejutkan bahawa mereka menawarkannya sepenuhnya percuma dan bukan percubaan. Ini adalah sesuatu yang tidak banyak yang sanggup dilakukan hari ini dan saya memuji Weebly kerana memilikinya.

Sekiranya anda sedikit lebih serius mengenai laman web anda, maka rancangan bermula dari $ 4 sebulan dan seterusnya hingga $ 25 sebulan.

The Pelan percuma memberi anda ruang simpanan, subdomain Weebly dan SSL percuma tetapi tidak lebih dari itu. Ini tetap bagus untuk beberapa penggunaan – misalnya laman web peribadi, blog atau portfolio. Ini boleh menjadi asas dan tidak perlu terlalu santai.

The Pelan Permulaan pada harga $ 4 sebulan tidak jauh lebih baik tetapi termasuk nama domain percuma yang nilai Weebly pada $ 19 (walaupun .com di tempat lain akan membuat anda kembali lebih rendah). Pelan ini tidak merangkumi ciri eCommerce.

Sebaik sahaja anda berada di atas itu, Pro dan Rancangan Perniagaan adalah untuk mereka yang bermaksud perniagaan. Pelan ini membolehkan anda menyenaraikan produk yang akan dijual dan mengubah laman web anda menjadi kedai dalam talian. Terdapat tangkapan walaupun anda membayar lebih banyak dan itu adalah yuran transaksi 3% yang dikenakan oleh Weebly pada penjualan anda.

Sejujurnya, kadar ini adalah wajar kerana anda boleh menggunakan ciri pembayaran dan keranjang belanja mereka. Sekiranya anda melakukannya sendiri, anda mungkin perlu membayar lebih banyak untuk memproses pembayaran secara dalam talian melalui pihak ketiga.

Jumlah produk yang boleh anda senaraikan bergantung pada rancangan yang anda pilih dan hanya Rancangan Perniagaan yang paling mahal yang membolehkan anda menjual barang digital seperti lesen perisian atau perkara seperti itu. Ini juga memberi anda akses kepada kupon dan pengurusan inventori.

Keputusan: Adakah Weebly adalah Pembelian yang Baik?

Saya suka Weebly kerana tidak perlu menindas pelanggan melalui pembelian wajib dan kadar pemerasan. Sebenarnya, walaupun untuk Rancangan Perniagaan dengan harga $ 25 sebulan, anda mendapat ciri yang akan menelan belanja lebih tinggi daripada jika anda melaksanakannya sendiri di host web lain.

Walaupun editornya bagus dan spiffy, ia memang mempunyai beberapa kekurangan – tetapi saya boleh hidup dengan itu. Sekiranya saya membandingkannya dengan pembangun laman web yang berorientasikan eCommerce, pemikiran saya adalah bahawa ia akan muncul juara di kawasan tertentu.

Tampaknya ia dibina untuk kedai eCommerce peringkat awal, dan sesiapa sahaja yang memerlukan katalog produk yang besar mungkin perlu berbelanja di tempat lain. Malangnya, pada masa yang sama mereka kelihatan lemah di zon blogosfera.

Hasil akhirnya membuat saya tertanya-tanya apakah Weebly benar-benar berharap dapat bersaing semata-mata di laman web e-commerce kecil hingga sederhana sahaja.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me