Benvingut a la xarxa privada virtual (VPN) 101. Com a breu introducció, he estat utilitzant VPN des de fa relativament poc temps, de fet, menys d’un any. Tot i això, abans d’això, ja feia temps que estava assegut a la tanca.

Durant un període de més de dos anys, em van venir al cap moltes preguntes, algunes de les quals van plantejar encara més qüestions. El primer obstacle que es va superar va ser al principi:

Què és una VPN?

Una VPN connecta el vostre PC, Mac, tauleta o un altre dispositiu a Internet mitjançant un altre equip. Us connecteu a Internet mitjançant la connexió a Internet d’un altre ordinador, més que directament mitjançant el vostre propi. A part d’això, la VPN també xifra les dades que envieu, de manera que es mantingui segura.

Per què necessitaria una VPN??

Les VPN emmascaren la vostra ubicació

En la seva forma més bàsica, una VPN ofereix als usuaris una manera de connectar-se a Internet de forma segura i privada. En primer lloc, connectant-vos a un servei VPN abans de ser dirigit a l’adreça d’Internet a la qual dirigiu, el proveïdor VPN només coneix la vostra ubicació..

Anem a veure per a què serveix això:

 1. Accés al contingut
  La majoria de VPN tenen diverses ubicacions de les quals podeu triar la vostra ubicació. És a dir, que en alguns casos us ajudaran a evitar les restriccions geogràfiques. Alguns proveïdors de serveis d’Internet restringeixen les coses de determinades ubicacions. Prenguem per exemple Netflix, que té pel·lícules diferents per a zones geogràfiques diferents.

  Naturalment, també us ajuda a evitar la censura de contingut a diversos països (la llista està creixent).

 2. Privacitat
  Si mai us heu preguntat sobre els governs o els proveïdors de serveis d’Internet (ISP) que expliquen tot allò que fèieu en línia, aleshores una VPN és absolutament per a vosaltres. Sabíeu que, en molts països, el vostre ISP pot vendre el vostre historial de navegació a agències de màrqueting i publicitat? I que si molts governs ho sol·liciten, tenen obligació legalment de lliurar els registres de la vostra activitat en línia?

Com funciona una VPN?

Com funciona la VPN

* Aquest és un diagrama bàsic de com va el flux de dades si utilitzeu una VPN. La imatge és d’ExpressVPN, però totes les connexions VPN d’un rebot funcionen de la mateixa manera.

En una connexió normal a Internet, quan intenteu accedir a un lloc web a Internet, el vostre ordinador dirigeix ​​la sol·licitud a través del servidor del vostre ISP, que després us connectarà al lloc web. En una connexió VPN, us connecteu directament al servidor de la VPN, obviant el servidor del vostre ISP.

Si abans havíeu sentit a parlar d’un tallafoc, la VPN actua de manera similar, protegint i protegint la vostra connexió a Internet mitjançant servidors privats i fluxos de dades xifrades..

Si utilitzar una VPN mantindrà la meva informació segura?

Un dels elements clau d’una VPN que el fa tan desitjable és la seguretat. En una connexió VPN, totes les dades que envieu i rebeu es xifren. Per tant, si algú tractés d’interceptar les dades que envies, aquest xifrat et mantindrà segur (o almenys més segur que si es transmetés sense xifratge).

Considereu aquests escenaris; Compres en línia i realitzaràs una compra, és possible que la informació de la targeta de crèdit sigui necessària per a la transmissió al comerciant. Et trobeu a una cafeteria i intenteu accedir al vostre compte de correu electrònic. La vostra contrasenya haurà de ser enviada al servidor de correu electrònic per verificar-la. Aquests són només dos casos senzills en què una VPN us pot protegir i les vostres dades.

És realment intraceable amb una VPN?

Una adreça IP VPN i el trànsit xifrat per si sols no són suficients perquè es pugui mantenir inassegible. És cert que et fa més difícil rastrejar, però per a algú amb les habilitats tècniques adequades hi pot haver maneres.

La vostra adreça IP no és l’única cosa que t’identifica en línia. De fet, també hi ha hagut casos en què se sap que les VPN filtren adreces IP reals.

Entre els altres mètodes de rastreig que inclou el doxing, l’ús de programari maliciós, l’antic descuidi i molt més.

Jo diria que com d’anònim i intratable t’agradaria ser (o el paranoic que ets) afectaria la combinació exacta de serveis que fas servir junts.

Per exemple, podeu utilitzar una VPN combinada amb un navegador anònim com TOR, a més d’un programa de seguretat d’Internet a més d’exercir una mica de poder cerebral en allò que feu en línia, sobretot pel que fa a compartir informació..

Per tant, la resposta breu aquí seria que no, no sereu completament intratables.

Com salvaguarden la vostra informació les VPN

1. Xifrat

Quan esteu connectat a un servei VPN, tot el vostre trànsit i comunicació per Internet passa per un túnel segur. Això és el que manté la vostra informació privada i segura.

Cada VPN utilitza diversos protocols per a això que tenen diferents nivells de seguretat. A continuació en presentem alguns exemples;

 • Seguretat del protocol d’Internet (IPSec)
  IPSec autentica la sessió d’Internet i xifra les dades durant la connexió. Té dos modes, Transport i Tunneling, de manera que les dades són segures durant la transferència entre diferents xarxes. IPSec es pot combinar amb altres protocols de seguretat per fer les sessions encara més segures.
 • Protocol de tunnelatge de capa 2 (L2TP)
  L2TP és un dels altres protocols que es poden utilitzar amb IPSec. Crea un túnel entre dos punts que IPSec gestiona el xifrat de les dades que es passen entre ells.
 • Protocol de canalització puntual (PPTP)
  PPTP és un protocol tot en un que alhora crea el túnel i xifra les dades. S’utilitza i admet molt sovint, fins i tot en sistemes Mac i Linux.

2. Sense política de registre

Això és necessari tenir en compte, ja que no totes les VPN no tenen cap política de registre. Els registres són fitxers d’historial que registren l’historial de trànsit d’Internet. Si no es mantenen els registres, òbviament, el proveïdor de serveis VPN no el pot vendre ni lliurar a cap govern o agència d’aplicació de la llei, no sigui correcte?

Si una VPN no té cap política de registre, sovint s’indica amb claredat al seu lloc web. Prenguem per exemple PureVPN, un dels molts que no guarda els registres.

servei vpn sense registre

Com utilitzar una VPN?

La majoria de VPN tindran els seus propis processos, però la teoria bàsica és que instal·leu el programari VPN en un dispositiu (com el vostre enrutador, ordinador o telèfon intel·ligent). La configuració pot ser tan senzilla com introduir el vostre nom d’usuari i contrasenya VPN quan s’inicia el programari, però hi ha algunes VPN que us ofereixen més opcions.

Això podria implicar la selecció del protocol de seguretat que voldríeu utilitzar o l’elecció manual de la ubicació del servidor que preferiu connectar.

En quins dispositius funciona una VPN?

Hi ha tres categories principals d’elements que poden treballar habitualment les VPN (depenent del proveïdor de serveis): Escriptoris / ordinadors portàtils, telèfons intel·ligents / tauletes i encaminadors. Més concretament, normalment treballaran en plataformes que ofereixen Windows, Mac OS, iOS, Android i Linux (la majoria dels encaminadors estan basats en Linux).

Tingueu en compte que no tots els routers admeten l’ús de VPN. Si utilitzeu una de les millors marques i models populars, és probable que pugueu utilitzar una VPN, però seria millor consultar amb el fabricant o simplement fer un fòrum i preguntar. Utilitzo un TP-Link Archer C7, que sí.

Pàgina de configuració expressvpn

* La VPN normalment tindrà una guia que podeu seguir per ajudar-vos a configurar-vos en diversos dispositius

Sé que hi ha alguns llocs per aquí que diran que necessiteu un firmware personalitzat com DD-WRT o Tomato, però això no és cert. Tanmateix, si el vostre enrutador NO suporta de forma nativa una VPN, és possible que el feu servir a un d’aquests indicadors.

A continuació, ve la nota de precaució: fins i tot si utilitzeu una VPN al vostre telèfon mòbil, hi ha moltes aplicacions mòbils (que potser heu instal·lat) que tenen molta més informació que la vostra adreça IP. Recordeu aquells permisos molestos que havíeu d’atorgar en instal·lar-los? Bé, això vol dir que, fins i tot amb la VPN, les vostres dades encara es poden enviar als desenvolupadors d’aquestes aplicacions.

Què difícil em fa servir?

En poques paraules; no realment. Gairebé tots els proveïdors de VPN disposen de tutorials extensius sobre com configurar les seves aplicacions en diversos dispositius. He passat per un bon nombre d’ells i alguns fins i tot arriben fins a tenir vídeos pas a pas sobre com configurar-ho.

Consulteu com a exemple la pàgina Com configurar ExpressVPN.

expressvpn vpn steup amb instruccions

La majoria de proveïdors de VPN tindran una cosa així, que té instruccions extremadament detallades. De fet, n’hi ha que són tan fàcils d’instal·lar que només hauríeu de fer després d’instal·lar l’aplicació és introduir el vostre nom d’usuari i contrasenya, després seleccionar un servidor i desactivar-vos..

Una VPN retardarà la meva connexió a Internet?

La resposta a això seria potser. A causa de la naturalesa del servei, normalment es produirà una petita desacceleració. No obstant això, amb gairebé tots els serveis VPN de bona reputació, aquesta desacceleració sovint no es notaria.

Tanmateix, si el vostre ISP accelera velocitats d’Internet de vegades per qualsevol motiu, l’ús d’una VPN pot millorar la seva velocitat. Molts proveïdors de VPN de primer nivell tenen xarxes excel·lents que utilitzen proveïdors d’ample de banda de primer nivell.

Per regla general, les baixades de velocitat que observeu seran lleugerament majors, més lluny estigui el servidor al qual escolliu connectar-se.

Nota tècnica sobre velocitat

El vostre maquinari té un paper crucial en la velocitat de connexió. Quan la VPN xifra les dades, el procés requereix molta potència informàtica. Tots els dispositius tenen un microprocessador al cor, que afecta la velocitat amb la qual el dispositiu funciona. Aquesta velocitat es calcula en Gigahertz (GHz).

Com més gran sigui la GHz, més ràpid serà el xifrat i, per tant, la velocitat de connexió.

El router mitjà oscil·la en la velocitat del processador des dels 800 MHz fins als 1,2 GHz (encara que hi ha models de gamma alta que valoren 1,8 GHz o més). El portàtil mitjà funciona entre 1,6 GHz i 2,2 GHz, mentre que el PC mitjà oscil·la entre 2,6 i 3,4 GHz.

Velocitat de connexió VPN

Quan s’executa un servei VPN en un encaminador amb un processador de 1GHz, la velocitat de la línia VPN es redueix significativament. Segons el suport tècnic de TorGuard que he consultat, la velocitat màxima que puc obtenir mitjançant un desplegament d’encaminadors aquí és d’uns 17Mbps. Si utilitzeu la mateixa VPN en un portàtil a 1,8 GHz, us oferireu una velocitat d’uns 150Mbps.

La qüestió aquí és que hi ha moltes parts mòbils al rendiment d’una VPN, de manera que per gaudir dels màxims beneficis d’una connexió VPN ràpida, el vostre propi equip és també integral..

Com triar el proveïdor VPN adequat?

proveïdors de vpn

Hi ha literalment desenes (centenars si comptem amb menys proveïdors) de serveis VPN disponibles. Alguns són proveïdors de VPN principals que s’especialitzen en això, però també hi ha moltes companyies de seguretat d’internet com F-Secure, Kaspersky i Avira que s’han distribuït al joc VPN..

Aleshores, amb això, com escollireu la forma adequada, ja que és probable que us bombardegin diàriament amb “Ofertes VPN” un cop escriviu aquest terme de cerca a Google? Trobar la VPN adequada per a TU, es basa en alguns elements clau:

1. Cost versus seguretat

Aquesta és la clàusula de “no es pot tenir tot” que té una antiguitat. Com més costi, millor serà el servei. No SEMPRE, però per regla general. La majoria dels proveïdors de VPN poden cobrar-te potser uns quants dòlars al mes, però si realment ets paranoic sobre la teva privadesa i seguretat, realment hauràs de canviar una mica més per tranquil·litat? Trieu l’equilibri que s’adapti al vostre ritme d’ànim, mantenint clar els vostres objectius principals de subscripció a un servei VPN.

2. Guarda els registres?

Això és molt important. No importa quin sigui el vostre pressupost o propòsit, un proveïdor de VPN que conserva els registres és només una enorme llauna de cucs que s’obren. I ja sabeu què passa quan s’obri això. El fet de tenir els registres només demana problemes, se’ls ha sabut que els proveïdors de serveis pressionen sota la pressió del govern moltes vegades abans. Trieu un proveïdor que sigui molt estricte sobre una política sense registres.

3. Nombre i ubicació dels servidors

Això és més aplicable a les persones que utilitzen VPN topant-se amb les restriccions geogràfiques. Per exemple, si voleu accedir al contingut de Netflix des de la regió dels Estats Units, haureu de tenir un … servidor americà a la vostra VPN! Com més ubicacions del servidor tingui un proveïdor, més opcions tens. Com més gran sigui el nombre de servidors, més probable és que la vostra connexió sigui ràpida i ràpida.

4. Quant per a quantes connexions

La llar mitjana d’avui s’ha tornat boja amb els dispositius. Imagineu-vos fins i tot una sola parella, que tenen cadascun un ordinador portàtil, una tauleta i un smartphone: els sis dispositius que hi ha sota un terrat. Assegureu-vos que el nombre de connexions del proveïdor VPN amb què us registreu és adequat per al vostre estil de vida.

5. Fuga d’IP

Aquest és un problema que cada cop arriba més al final. Aparentment, alguns proveïdors VPN tenien problemes tècnics lleus i les IP reals dels seus clients es filtraven, cosa que significava que pagaven per un servei que no funcionava. Per solucionar aquest problema, moltes VPN ofereixen un període de prova al qual us podeu inscriure. Assegureu-vos que comproveu bé la vostra connexió durant aquell període de prova i, si la vostra IP es filtra, ja sabeu què fer: RUN.

6. Interfície d’usuari

Vaig debatre sobre si afegir aquest element o no, però al final el meu TOC em va superar. Algunes VPN tenen interfícies tan intrèpides que simplement són prou fàcils d’utilitzar. Simplement … feu un cop d’ull abans de xapar en aquest pla de tres anys amb descompte, d’acord?

Com puc dir si la meva VPN és bona?

Els serveis VPN, per descomptat, basen la seva venda en la privacitat i la seguretat. Llavors, com sabeu si el que heu decidit funciona com hauria de fer-ho? Sabeu si la vostra IP es manté segura? Què passa amb les filtracions que heu sentit?

De vegades, aquestes preocupacions es deuen al que en alguns proveïdors VPN he anomenat “funcions trencades”. Això significa que no funcionen com a publicitat, cosa que significa que la vostra identitat pot estar en risc.

A continuació, es mostren alguns teixits senzills que us poden ajudar.

 • Visiteu IPLeak i llegiu la informació que us presentem. Si la vostra VPN funciona com cal, estaràs buscant la informació del servidor VPN en lloc de la informació real. DNSLeakTest també pot fer alguna cosa similar si voleu una alternativa.
 • Per provar la vostra velocitat VPN, visiteu SpeedTest o TestmyNet i executeu-ne les proves. Podeu executar-les abans i després de connectar-vos al servidor VPN per provar la diferència de velocitat i latència.

prova de velocitat vpn

* SpeedTest mostrarà la vostra velocitat de càrrega i descàrrega, així com la latència al servidor més proper.

Per descomptat, podríeu realitzar proves més avançades, però són molt més detallades.

Encara que estigui satisfet amb el servei VPN que estàs utilitzant, executar proves de tant en tant és una bona idea, només per garantir la teva tranquil·litat..

Les VPN són legals?

Pot semblar que és una pregunta estranya a alguns a fer-se, ja que hi ha tants proveïdors de VPN al voltant, però recordeu que Internet no té un govern únic que el controli. No obstant això, TU està restringit per les lleis del país on resideix, així que assegureu-vos que una VPN sigui legal al vostre país abans de comprar una subscripció.

Abans de renyar, deixa’m dir que hi ha països molt verticals. Prenem per exemple els Emirats Àrabs Units (Emirats Àrabs Units). Ser atrapat mitjançant un servei VPN als Emirats Àrabs Units, us pot generar una multa que oscil·la entre els 100.000 i els 500.000 dòlars americans..

No és sorprenent que la Xina també ha aprovat recentment una regulació que permet només l’ús de serveis VPN aprovats pel govern. Suposadament, es tracta de “regular les VPN que duen a terme activitats il·legalment operatives transfrontereres”, però com tots sabem, és només una extensió del Gran Firewall de la Xina..

I, finalment, si penseu en utilitzar una VPN només per obtenir un tallafoc de censura al vostre lloc de treball o escola, podríeu ser acomiadat o expulsat (segons la vostra posició). Kapish?

Per què en alguns llocs són il·legals les VPN?

Depèn realment, però, en la seva majoria, els països que prohibeixen les VPN solen tenir un control més estricte sobre la vida dels seus ciutadans. Al prohibir les VPN, poden controlar més fàcilment tots els moviments en línia que realitzen els seus ciutadans.

A continuació, es detallen algunes de les raons principals;

 • Raons morals (per exemple, Singapur)
 • Estabilitat política (per exemple, Jordània, Líbia)
 • Seguretat nacional (per exemple, Índia, Rússia)
 • Tots els altres (per exemple Corea del Nord, Xina)

El meu servei VPN es pot bloquejar?

Alguns països que tenen una gran visió de la censura a Internet han estat fins al punt de bloquejar els serveis VPN. Tot i que no poden desxifrar les dades, s’ha demostrat que el bloqueig de VPN en aquests països ha bloquejat l’accés VPN amb èxit aturant l’accés als ports normalment utilitzats per protocols comuns de VPN.

Prenguem per exemple el Gran tallafoc de la Xina, que és una petita part dels esforços generals del país per mantenir la seguretat pública mitjançant un seguiment proper dels sistemes d’informació.

Puc torrent amb una VPN?

L’intercanvi de fitxers Peer-to-Peer o Torrenting no és il·legal, però se sap que pujava banderes ja que no sempre es coneix l’estat dels fitxers compartits. Per exemple, compartir determinats fitxers de vídeo pot violar Digital Millennium Copyright Act. També es coneix que alguns programes amb drets d’autor disposen de versions piratades a través de Torrenting.

No obstant això, també se sap que el torrenting consumeix gran amplada de banda, per la qual cosa hi ha alguns proveïdors de VPN que, o bé, no permetran torrentar els seus serveis o bé tindran restriccions d’amplada de banda al seu lloc..

Si busqueu un servei VPN que sigui eficaç per al torrent, assegureu-vos que també s’indiqui explícitament als seus llocs.

A continuació, es detallen algunes VPN que són fàcils de generar

 • ExpressVPN
 • IpVanish
 • Amagar.me
 • CyberGhost
 • PrivateVPN

Què és un “interruptor de matar”?

La majoria de les persones utilitzen VPN per ajudar a assegurar la seva privadesa, que és el més important per a ells. És per això que molts serveis VPN van introduir el concepte de “switch switching”. Estan pensats per ajudar a tallar la connexió immediatament si el servei al servidor VPN s’interromp per qualsevol motiu.

D’aquesta manera, s’evita que es pugui exposar la vostra IP real mentre el servei VPN no estigui disponible.

Per descomptat, si preferiu que la connexió continuï en lloc de deixar-se caure, en molts casos només podeu optar per desactivar el desactivador..

L’ús d’una VPN afectarà els meus jocs en línia?

Els jugadors sovint són molt crítics amb l’introducció de nous elements a les seves xarxes, ja que sempre tenen molta por d’afegir-los possiblement la seva latència addicional. La latència és un assassí per als jocs en línia i personalment he vist que els jugadors criden als monitors quan s’enfronten a un temps de ping inusualment llarg..

Alguns han mirat les VPN de manera crítica, ja que es pregunten com és que afegir una capa addicional entre ells i el servidor de jocs possiblement pugui reduir la seva latència. Recordeu-vos que podeu triar amb quin servidor de la vostra VPN voleu connectar-vos.

En connectar-vos a la ubicació del servidor més propera al servidor de jocs, és probable que vegeu calendaris de ping millorats.

A més d’això, diverses ubicacions de servidors també vol dir que podreu jugar servidors de països / regions que normalment no podreu.

Puc utilitzar una VPN gratuïta?

De fet, hi ha molts serveis gratuïts per utilitzar VPN, de fet, alguns són gestionats per companyies de seguretat d’Internet de bona fe, com Kaspersky. No obstant això, hi ha sovint problemes tècnics lleugers a l’hora de considerar-los.

 1. Moltes de les VPN gratuïtes ofereixen un ample de banda limitat
 2. Normalment hi ha ubicacions i / o servidors molt limitats
 3. La seguretat de les vostres dades pot ser discutible
 4. La qualitat del servei pot ser discutible
 5. Normalment hi ha restriccions al seu lloc

Considereu això:

Els proveïdors de serveis gratuïts han d’aconseguir ingressos per ALGÚNCIA i aquestes empreses gestionen les vostres dades.

Quant costaria un servei VPN?

Exclosos els proveïdors de serveis VPN gratuïts, probablement haureu d’esperar pagar entre 2 i 10 dòlars al mes, segons diversos factors. Les característiques del pla i els períodes de pagament sovint condicionen el preu. Com més llarg es prefereixi pagar per avançat, generalment serà més baix.

Prenguem el cas de NordVPN, que tindrà un preu segons el període de temps que opteu. Si pagueu mensualment, el preu és de 11,95 dòlars, però si pagueu anualment, el preu baixa fins a 5,74 dòlars al mes. Optar pel pla de tres anys baixa fins a uns 2,75 dòlars mensuals, cosa que és un excel·lent preu.

preu nordvpn

Peseu els avantatges d’estar vinculat a un servei durant dos o tres anys davant l’estalvi que obtindreu respecte al pagament mensual. El punt més dolç de la qual és el punt dolç dependria de les preferències individuals de tots.

Puc pagar sense targeta de crèdit?

Les targetes de crèdit faciliten la nostra vida digital, ja que són un mitjà de seguretat segur per passar el pagament als venedors. No obstant això, quan es tracta de serveis VPN, pot semblar una mica estrany pagar l’anonimat mitjançant un mètode que segur que t’identifiquis.

Per sort, alguns proveïdors de serveis han començat a acceptar Bitcoin o una altra criptocurrency com a pagament. Per saber si el proveïdor de serveis per al qual opta per accepta Bitcoin, busqueu el signe de Bitcoin a la pàgina de mètodes de pagament acceptats al lloc de la VPN.

múltiples opcions de pagament

Per descomptat, si opteu pel mètode de pagament de Bitcoin, no hi ha cap renovació automàtica i haureu de passar pel procés de pagament cada vegada que renoveu el servei..

Afegeix-ho: en deuria aconseguir-ne un?

El món digital d’avui està ple de perill. Entre els governs que piulen els pirates informàtics i els defraudadors, mantenir l’activitat oculta digital hauria de ser una norma i no una consideració. Això és especialment cert a les xarxes públiques, com ara la banda GSM o LTE del proveïdor de serveis de telefonia mòbil, de manera que sigueu intel·ligents i utilitzeu una VPN.

Permeteu-me compartir un escenari molt senzill amb vosaltres d’una experiència personal que he tingut abans d’adquirir la història de VPN. Jo estava asseguda a un cafè amb aquesta jove després d’un esdeveniment i parlàvem de seguretat en línia. Em va sorprendre quan va mencionar que utilitzava una VPN fins i tot en el seu telèfon mòbil, així que li vaig preguntar si la seva seguretat estava en risc.

Ella em va mostrar l’aplicació al seu telèfon que mostrava un registre de més de 30 intents d’escapament de raons només aquell dia i va explicar que el número anava o baixava depenent d’on es trobava. Ara és molt temible.

Si teniu en compte afegir una VPN a la vostra llista d’eines de seguretat, us recomano que ho feu. Si NO ho és, encara us recomano fer-ho. Tal com ens ha demostrat el recent atac de Krack, un servei VPN és avui dia una necessitat. Mantingueu-vos segur i no lamenteu-vos.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me