Torrent-encryptie 101

Wat is torrent-encryptie? Moet je je torrents versleutelen? Wat is het voordeel en wat is de beste methode om je torrents te versleutelen?

Als je deze (of vergelijkbare) gedachten eerder hebt gehad, ben je niet de enige. Torrent-encryptie is een van de krachtigste (en minst begrepen) torrenttechnieken. Het gebruik van versleuteling is dramatisch gestegen en alle grote bittorrent-clients bieden nu een vorm van ingebouwde versleuteling.

Deze gids laat zien hoe je het leert:

 1. Wat is torrent-encryptie en waarom is het belangrijk?
 2. Waarom het gebruik van de ingebouwde codering van uw torrent-software NIET de beste optie is
 3. Uw ingebouwde codering gebruiken (de gratis methode)
 4. Hoe een VPN te gebruiken voor sterkere torrent-encryptie & houd 100% van uw collega’s

Klaar? Laten we dit doen.

Wat is versleuteling

U gebruikt elke dag codering op internet, hoewel u zich dit misschien niet realiseert. Elke keer dat u de website van uw bank of creditcardmaatschappij bezoekt of een aankoop doet op Amazon; uw webbrowser gebruikt codering. Versleuteling voorkomt dat derden uw overgedragen gegevens kunnen lezen.

Dit voorkomt identiteitsdiefstal bij het verzenden van gevoelige gegevens via internet, zoals creditcardnummers, adressen en wachtwoorden.

Zonder codering kan iedereen die hetzelfde netwerk deelt als jij, mogelijk je volledige datastroom lezen (denk aan openbare wifi-netwerken). Ook kan uw ISP (internetprovider) diepgaande pakketinspectie gebruiken om al uw overgedragen gegevens te lezen, uw downloads te controleren en uw webgeschiedenis vast te leggen.

Versleuteling vervormt / beschermt de gegevens die u verzendt, zodat alleen de website / server waarmee u communiceert deze kan lezen.

Waarom je torrents versleutelen

Er zijn slechts twee woorden nodig om uit te leggen waarom u uw torrent-verkeer moet versleutelen:

 1. Snelheid
 2. Privacy


Snelheid:
Uit dit driemaandelijkse wereldwijde internetrapport bleek dat bittorrent in 2014 de nummer 1 gebruiker was van upstream-bandbreedte in Noord-Amerika, vóór grote bedrijven zoals YouTube, Netflix en Skype. Het mag dus geen verrassing zijn dat veel grote ISP’s ervoor kiezen om (trage) torrent-uploads / downloads te vertragen.

Om een ​​specifieke software / service te vertragen, moet uw ISP uw verkeer kunnen lezen en deze kunnen scheiden van ander niet-belemmerd gebruik. Versleuteling voorkomt dat uw internetprovider dit doet. Lees onze volledige gids over het beperken van torrents voor meer informatie.

Privacy: Standaard zijn uw torrent-downloads volledig niet-versleuteld. Dit betekent dat uw ISP precies kan zien welke bestanden u zaait / downloadt en hoeveel gegevens u overzet via bittorrent. Als u de codering correct gebruikt, kan uw internetprovider uw downloads niet controleren.

2 versleutelingsopties: VPN versus ingebouwd

Alle desktop torrent-clients beschikken nu over optionele ingebouwde codering, maar deze methode heeft zijn beperkingen en zal de beschikbaarheid van peers (en snelheden) drastisch verminderen. Een beter alternatief is om een ​​tool te gebruiken die een VPN wordt genoemd (Virtueel prive netwerk). Een VPN biedt een nog sterkere codering, vermindert het aantal beschikbare peers niet en heeft het extra voordeel dat het je IP-adres verbergt in torrentzwermen.

Ingebouwde versleutelingsoptie

Dit is een volledig gratis coderingsmethode waarmee u de gegevensoverdracht tussen andere peers kunt versleutelen, zolang ze ook versleuteling hebben ingeschakeld.

Als de peer geen versleuteling heeft ingeschakeld, afhankelijk van uw instellingen:

 1. Uw gegevens worden onversleuteld gedownload
 2. U kunt niet downloaden van die peer (als u de geforceerde coderingsmodus gebruikt)

uTorrent-coderingsinstellingen

uTorrent-encryptie-instellingen

Om een ​​volledige codering met de ingebouwde methode te garanderen, moet de coderingsmodus zijn ingesteld op ‘Geforceerd’ (of het equivalent van uw eigen torrent-software, die we later in de stapsgewijze instellingen zullen bespreken). Het nadeel hiervan is dat je alleen dan verbinding kunt maken met collega’s die ook codering hebben ingeschakeld. Dit kan uw beschikbare peers met maar liefst 95% verminderen.

Belangrijke notitie: Als u deze methode gebruikt, worden alleen uw torrent-downloads versleuteld. Het versleutelt uw browsen niet of verbergt het feit dat u torrent-websites bezoekt. Het zal ook het downloaden van het oorspronkelijke .torrent-bestand van het web niet versleutelen, maar alleen de overdracht van de onderliggende bestanden. Deze methode verbergt ook niet uw torrent IP-adres.

VPN-coderingsoptie

Het gebruik van een VPN om je torrent-activiteit te verbergen is uiterst eenvoudig. Het vereist 4 stappen:

 1. abonneer je op een torrent-vriendelijke vpn-service
 2. download de VPN-software
 3. Maak verbinding met de VPN-serverlocatie van uw keuze (zo eenvoudig als 1 muisklik)
 4. Download torrents anoniem.

Dat is het!

Maak verbinding met een VPN-server

Het serverkeuzescherm van IPVanish VPN

Het gebruik van een VPN geeft je meerdere voordelen bij het downloaden van torrents. We zullen deze in de volgende sectie bekijken…

Waarom een ​​VPN de beste coderingsoptie is

Het gebruik van een VPN heeft 3 duidelijke voordelen ten opzichte van het gebruik van de ingebouwde codering van uw torrent-client.

 1. VPN-encryptie is veel VEEL sterker
 2. Het gebruik van een VPN zal uw aantal beschikbare peers niet verminderen
 3. Een VPN verbergt ook je echte IP-adres in torrents (waardoor je downloads anoniem / moeilijk te traceren zijn)

Versleutelingssterkte

De ingebouwde coderingsoptie gebruikt over het algemeen een 64-bits coderingssterkte. De beste torrent-VPN’s gebruiken daarentegen 256-bit OpenVPN-codering.

Dit lijkt misschien niet veel verschil (het ziet er maar 4x uit) maar vanwege de manier waarop de wiskunde van encryptie werkt, is 256-bit encryptie eigenlijk 2 ^ 192 keer zo sterk (dat is 2 tot de macht van 192. Dat is een echt groot aantal).

Dat is het verschil tussen versleuteling die gemakkelijk kan worden verbroken via brute force-aanvallen, en het gebruik van 256-bits versleuteling, dezelfde kracht die door het Amerikaanse leger wordt gebruikt voor geheime communicatie. (Ter vergelijking: de Amerikaanse regering gebruikt alleen 128-bits codering voor algemene communicatie). Met andere woorden, 256-bit encryptie is extreem sterk.

Peer beschikbaarheid

Om de versleuteling van je torrent-client te laten werken, moeten de peers waarmee je verbinding maakt ook versleuteling hebben ingeschakeld. Een VPN kent dergelijke beperkingen niet. Omdat de VPN-server uw volledige gegevensstroom codeert (ongeacht de coderingsinstellingen van uw collega’s), krijgt u 100% peer-beschikbaarheid (en hogere snelheden) zonder ooit een niet-versleutelde verbinding te riskeren.

Anoniem IP-adres (bescherm uw identiteit)

Vergis je niet, een anoniem IP-adres is het grootste voordeel van het gebruik van een VPN.

Wanneer u een torrent downloadt, is uw IP-adres (dat uw unieke internetverbinding kan identificeren) openbaar zichtbaar voor elke andere peer in die torrentzwerm.

Afbeelding

Peerlijst van een Linux-torrent

Veel mensen realiseren zich niet dat de meeste torrent-monitoring wordt gedaan door IP-adressen in torrent-zwermen te loggen, niet door uw ISP die uw verkeer controleert. Sites zoals scaneye houden een database-torrents bij die zijn gedownload door elk IP-adres dat ze hebben gecontroleerd.

Als u een niet-loggende VPN gebruikt, is het IP-adres dat in uw torrent-zwermen verschijnt, een adres dat bij uw VPN-service hoort. Als het VPN-bedrijf geen logboeken bijhoudt (zoals deze), kan uw torrent-IP-adres niet worden herleid tot uw echte IP.

3 Geweldige niet-loggende VPN’s

 • IPVanish (Snelste VPN die we hebben getest)
 • Verstop me (inclusief VPN- en SOCKS-proxyservice. Beperkt gratis abonnement beschikbaar)
 • Torguard (Een van de oudste niet-loggende VPN’s voor torrent-gebruikers)

Ingebouwde Torrent-codering configureren (gratis optie)

Oké, nu laten we je stap voor stap zien hoe je codering inschakelt in je favoriete torrent-client. Dit is een functie die is ingebouwd in elke grote torrent-client.

Onthoud dat het gebruik van codering in uw torrent-client de volgende beperkingen heeft:
U kunt een 100% gecodeerde verbinding hebben of 100% peer-beschikbaarheid. Je kunt niet allebei hebben. Door geforceerde (fulltime) codering te gebruiken, wordt het aantal beschikbare peers verkleind.

Versleutelingsmodi

Elke torrent-client gebruikt zijn eigen terminologie / instellingen als het gaat om het activeren van codering. Welke woorden ze ook gebruiken, er zijn eigenlijk maar 3 primaire versleutelingsmodi:

 • Versleuteling uitgeschakeld (geen encryptie)
 • Optionele codering (Zal encryptie gebruiken met peers die het hebben ingeschakeld, maar ook verbinding maken met niet-versleutelde peers)
 • Gedwongen codering (maak alleen verbinding met peers met encryptie. 100% versleutelde downloads)

Oké, laten we versleuteld worden. De torrent-clients staan ​​in alfabetische volgorde.

Deluge: encryptie-instellingen

Stap 1: Open het voorkeurenmenu door naar te gaan Bewerk > Voorkeuren (of druk op ‘Ctrl + P)
Stap 2: Selecteer ‘Netwerk’ op het tabblad Categorieën aan de linkerkant van het voorkeurenmenu

Je ziet een venster dat er ongeveer zo uitziet:

Afbeelding

Let op het gedeelte ‘Codering’ onder aan het venster. De instellingen die we kiezen, zijn afhankelijk van uw voorkeuren en risicotolerantie.

Dit zijn de instellingen voor elke modus:

# 1: Versleuteling uitgeschakeld (niet aanbevolen)

Stel Inkomend en Uitgaande naar: ‘Uitgeschakeld’

# 2: optionele codering (gebruikt codering indien beschikbaar)

Deze modus gebruikt de sterkst beschikbare coderingsoptie. Je hebt toegang tot alle peers, maar niet alle verbindingen worden versleuteld.

Uw instellingen zouden er precies zo uit moeten zien –>

Deluge Encryption (optionele modus)

Optionele encryptie (100% peers beschikbaar)

# 3: 100% versleuteling (alleen downloaden vanaf versleutelde verbindingen)

Dit is de veiligste modus (en helpt torrent-beperking te voorkomen), maar u kunt slechts van een klein percentage van de totale peers downloaden.

Zolang je goed geplaatste torrents downloadt, zouden de snelheden goed moeten zijn.

Instellingen voor gedwongen codering

Geforceerde versleuteling (100% versleutelde overdracht)

uTorrent: coderingsinstellingen

Stap 1: Ga vanuit het uTorrent-menu naar Opties > Voorkeuren (Of druk op ‘Ctrl + P’)
Stap 3: Ga naar het tabblad ‘Bittorrent’ in het menu aan de linkerkant

Je zou zoiets als dit moeten zien:

uTorrent Encryption instellingenmenu

Versleutelingsinstellingen (opties > Voorkeuren > Met Bittorrent

We veranderen de instellingen onder de ‘Protocolversleuteling’ sectie onderaan. Dit zijn de instellingen voor elk van de 3 versleutelingsmodi:

Gehandicapt

Stel Uitgaand in op Uitgeschakeld zoals weergegeven in de afbeelding hierboven.

Optionele codering

Uw instellingen moeten er precies zo uitzien:

uTorrent Optionele versleuteling

uTorrent-encryptie (optionele modus)

Geforceerde encryptie (100% encryptie)

Deze modus maakt alleen verbinding met collega’s met versleuteling ingeschakeld. Instellingen moeten zijn:

uTorrent 'Forced' encryptie

uTorrent-encryptie (geforceerde modus)

Vuze: coderingsinstellingen

Om de versleutelingsinstellingen in Vuze aan te passen, moet je in de ‘geavanceerde’ gebruikersmodus zijn. Ga hiervoor om:
Hulpmiddelen > Opties > Modus

Wijzig vervolgens de gebruikersvaardigheidsmodus in: ‘Geavanceerd’

Vuze geavanceerde gebruikersmodus

Stel de gebruikersmodus in op ‘Geavanceerd’ (Tools > Opties > Modus)

Vervolgens gaan we, nog steeds in het scherm Opties, naar de TOGGLE links van ‘Verbinding’ om de ‘Transportversleuteling’Instellingen…

Afbeelding

Hier zijn de optimale instellingen voor elk van de 3 modi:

Versleuteling uitgeschakeld

Verwijder het vinkje uit het vakje ‘Gecodeerd transport vereisen’. Alle onderstaande opties moeten grijs worden weergegeven (zoals in de afbeelding hierboven)

Optionele codering

Om optionele (niet geforceerde) encryptie in vuze mogelijk te maken, zet je in essentie de vereiste encryptie aan, maar wijs je fallback-opties aan voor het geval de peer geen versleutelde verbindingen toestaat.

Uw instellingen moeten zijn:

Vuze 'Optionele' versleutelingsmodus

‘Optionele’ coderingsinstellingen

Geforceerde versleuteling (100% versleutelde overdracht)

Dit is de veiligste modus en zal de beste verdediging zijn tegen ISP-torrent-beperking. Je hebt minder beschikbare peers (daarom kun je beter een torrent-vriendelijke VPN gebruiken)

Uw instellingen moeten zijn:

Vuze 'Forced' encryptie: aanbevolen instellingen

Vuze ‘Forced’ Encryption-instellingen

In principe ‘vereist gecodeerd transport’ zonder enige terugvalopties toe te staan. Dit zorgt ervoor dat Vuze alleen verbinding maakt met peers met versleuteling ingeschakeld.

Samenvatting en andere nuttige artikelen

Hopelijk zijn je torrent-downloads nu volledig gecodeerd, met behulp van een VPN of de ingebouwde transportencryptie.

Dit is wat we tot nu toe hebben geleerd:

 1. Wat encryptie is en waarom het nuttig is (Hint: voorkom beperking / monitoring van uw torrent-downloads)
 2. Waarom een ​​VPN de beste coderingstool is (Veel sterkere encryptie + geen peer-verlies + anoniem IP-adres)
 3. Hoe de ingebouwde codering te gebruiken voor uw favoriete torrent-client (elke codering is beter dan geen)

Hier zijn nog enkele artikelen om u te helpen op uw reis naar volledig anonieme torrents:

Gids

UTorrent anoniem gebruiken (VPN / Proxy-instellingen)
Vuze anoniem gebruiken (VPN / Proxy-configuratie)
Hoe Deluge anoniem te gebruiken
VPN versus proxy. Welke torrents beter verbergt?

Recensies / artikelen

De beste Torrent-VPN’s (voor anonieme downloads)
Private Internet Access Review (beste goedkope VPN)
IPVanish Review (snelste niet-loggende vpn)
Privé-internettoegang versus IPVanish

Heel erg bedankt voor het lezen, ik hoop dat dit artikel een grote hulp was! Deel het met vrienden of volgers via de deelbalk aan de linkerkant. Gelukkig torrenting!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me