ProtonVPN

ProtonVPN

https://protonvpn.com/

tl; dr

ProtonVPN har eksistert i noen tid, og selskapet har også sikre e-posttjenester. Kvaliteten og funksjonene du finner her er en blandet veske, som ikke er ille – bare sørg for at den kan gjøre det du vil før du registrerer deg for en langsiktig plan. Lære mer.

ProtonVPN anmeldelse: 9 Pros & 6 Cons of ProtonVPN

ProtonVPN er ikke den mest etablerte Virtual Private Network (VPN) leverandøren rundt, og startet faktisk med å tilby sikre e-posttjenester i 2014.

Hovedkvarter i Genève, Sveits, gir de forsikring til brukerne delvis ved å stole på de stramme personvernbestemmelsene i vertslandet.

Hva vi liker med ProtonVPN

1. Basert i Sveits

Sveits er hjemmet til Alpene, god melkesjokolade, den berømte Swiss Army Knife og mange flere ting. Imidlertid er det også kjent for den raserige surocity den beskytter personvernet med. Retten til personvern garanteres i henhold til den sveitsiske føderale grunnloven (artikkel 13):

“Hver person har rett til privatliv i sitt private og familieliv og i sitt hjem, og i forhold til sin post og telekommunikasjon.”

Dette gjør det til et ideelt sted for et selskap som spesialiserer seg i personvern og sikkerhet å basere hovedkvarteret i. ProtonVPN er et av disse selskapene, med deres forretningsbase sikker i Genève.

2. Sterk kryptering & protokoller

Kryptering er et av kjennetegnene til VPN-tjenesteleverandører siden hele deres tilstedeværelse dreier seg om premisset for privatliv og sikkerhet. Det er forskjellige protokoller og krypteringsnivåer som de kan tilby. Noen VPN-tjenesteleverandører tillater brukere å velge krypteringsnivået de ønsker, men ProtonVPN har bestemt seg for å gå hele svin og bare velge det beste.

Den tilbyr bare den beste protokollen som er tilgjengelig for enheten du bruker. For eksempel støtter Windows-applikasjonen deres bare OpenVPN (både TCP og UDP), mens du bare kan bruke IKEv2 for mobile enheter. Kryptering er også satt til høyest mulig nivå – AES-256.

Nøkkelutveksling oppnås med 4096-bit RSA mens meldingsgodkjenning skjer via HMAC med SHA384. Dette er omtrent så sikkert som du kan få til personlig bruk.

Som en merknad av interesse er disse innstillingene, selv om de er optimale for sikkerhet, kanskje ikke de beste for alle. Ulike mennesker bruker VPN-er til forskjellige formål, og protokoll / kryptering er en av måtene som kan brukes til å modulere ytelse på noen måte.

Hvis jeg for eksempel bare ønsker å bruke VPN til å omgå geo-låser på innhold, vil jeg sannsynligvis ønske muligheten til å redusere kryptering for å presse så mye hastighet ut av tilkoblingen som jeg kunne få.

3. Ingen lekkasjer, ingen logger

En del av testene mine inkluderer alltid grunnleggende lekkasjetester som inkluderer DNS-lekkasjer og WebRTC-lekkasjer. ProtonVPN er så sikker som de sier, og det ble ikke funnet lekkasjer under evalueringsprosessen. Selskapet har også en streng policy for ikke-logger.

Mens mange VPN-leverandører oppgir dette, har ProtonVPN gått et skritt videre og opprettet en åpenhetsrapport der den lister opp forespørsler om informasjon som den har mottatt fra myndigheter og hvilke tiltak den har gjort i forhold til disse forespørslene.

Selv om informasjonen der er ganske rudimentær og ikke egentlig forteller oss så mye, er den en positiv strep fremover. Tross alt må selskaper balansere på en fin linje, spesielt VPN-selskaper når det gjelder loven.

4. Sikre kjernetjenere

protonvpn sikre flere kjernetjenere

‘Secure Core’ -konseptet fra ProtonVPN er faktisk det de fleste VPN-leverandører ganske enkelt kaller en ‘multi-hop-løsning’..

Dette betyr at forbindelsen din blir dirigert gjennom en serie VPN-servere for ytterligere personvernpotensial. Når det gjelder ProtonVPN, består deres ‘Secure Core’ av servere i tre land – Sveits, Island og Sverige.

Hvis du aktiverer alternativet ‘Secure Core’ i VPN-klienten din, vil forbindelsen bli dirigert gjennom et av disse tre landene før du drar mot landet du har valgt som VPN-serverplassering.

5. Akseptable hastigheter

Hastighet er en av de mest sensitive problemene når det gjelder VPN-tjenester, og det er alltid et kontinuerlig argument mellom kunder og tjenesteleverandører. Kunder klager normalt over ‘treg hastighet’ mens tjenesteleverandører sliter med å forklare at hastigheten er avhengig av så mange faktorer.

For testformål må jeg avklare noen få ting før du bare tar resultatene mine til pålydende. Den første er at enheten betyr noe – kryptering tar opp prosessorkraft og mulighetene til enheten din kan være en faktor.

Det andre er avstanden fra den valgte VPN-serveren – jo lenger bort en server du har valgt, desto tregere vil forbindelsen din være (når det gjelder latenstid). Med det i bakhodet kjører jeg disse testene på en stasjonær PC fra et fysisk sted i Malaysia.

Grunnhastigheten til Internett-tilkoblingen min (teoretisk) er 500Mbs, men på testtidspunktet klarte jeg bare å oppnå litt mindre enn 300 Mbps:

protonvpn hastighetstest malaysia

Basishastighetstestresultat fra Malaysia.

Med det i tankene, la oss se hvordan ProtonVPN klarer seg mens du kobler til forskjellige andre servere på strategiske steder rundt om i verden:

protonvpn hastighetstest australia

Hastighetstestresultat som kobles til Australia.

protonvpn hastighetstest singapore

Hastighetstestresultat som kobles til Singapore.

protonvpn hastighetstest Storbritannia London

Hastighetstestresultat som kobles til London.

protonvpn hastighetstest USA

Hastighetstestresultat som kobles til USA.

protonvpn hastighetssikker kjerne USA

Hastighetstestresultat som kobles til USA ved hjelp av Secure Core (Island).

Som du kan se, er hastighetene som tilbys av ProtonVPN for det meste anstendig. De fleste av disse hastighetene er nok til nesten hva som helst, til og med strømmer du 4k-video av høy kvalitet om nødvendig. Den eneste gangen du sannsynligvis vil legge merke til at du er på VPN, er hvis du prøvde å laste ned en enorm fil – som kan ta litt mer tid.

I det endelige testresultatet, mens de brukte deres Secure Core-server på Island, var det et synlig fall i både latenstid og hastighet, noe som kan forventes. Likevel, til og med disse prisene, var nettopp opplevelsen ikke så dårlig. Det er ganske enkelt prisen du må betale for å holde personvernet ditt på Internett.

6. Til stede i 41 land

Som hos de fleste gode VPN-tjenesteleverandører, har ProtonVPN en god tilstedeværelse rundt om i verden – i 41 land, der de har mer enn 500 servere. Selv om det ikke er det største antall land og servere rundt, er det fremdeles et anstendig antall.

Infrastruktur (både maskinvare og båndbredde) koster en bombe, og som bruker ville jeg være veldig skeptisk til en tjenesteleverandør som hevder å tilby enorme antall servere for prisene på bunnen. Noen kan gjøre det, men ikke så mange.

7. Strømmer Netflix & BBC iPlayer

Personlig er en av mine viktigste årsaker til å bruke en VPN at jeg vil ha tilgang til Netflix USAs regioninnhold. Dette er en faktor som er viktig for meg. Kjører ProtonVPN Jeg var i stand til å strømme Netflix amerikansk innhold jevnt til de fleste ganger, så jeg vil gi dem et pass på denne.

Vær imidlertid oppmerksom på at det har vært noen tilfeller av at ProtonVPN-servere ikke klarer å koble til Netflix. Jeg har ikke vært i stand til å teste alle 500-odde servere, men de jeg har fungert bra så langt.

Tilsvarende, for de som vil se BBCs iPlayer, kan vi høre at det fungerer helt fint.

8. Støtter Tor-nettleser & P2P

For ultra-paranoid, hvis du ikke er fornøyd med å sikre forbindelsen din med bare en VPN-tjeneste, vil du være glad for å merke at Tor Browser også fungerer med den.

Men vær oppmerksom på at ikke alle ProtonVPN-servere støtter Tor (Klikk her for en liste over deres servere og hva de tillater på hver).

P2P er også tilgjengelig, men på lignende måte bare begrenset til visse servere.

9. Variabel prissetting

BasicPlusVisionary
Pris / mo $ 4 $ 8 $ 24
Antall enheter2510
Sikre CoreNoYesYes

Noe av det bedre med ProtonVPN er at det gir kundene et valg av hva de vil betale. Noen brukere vil ha et grunnleggende servicenivå for en bedre pris, og det kan du få med ProtonVPN. Faktisk har de en gratis plan også.

Gratisplanen er veldig begrenset både i hastighet og serverplassering, men den hobbler ikke brukere med begrenset båndbredde. Du kan også velge andre planlegginger som åpner for tilgang til flere servere, antall enheter som støttes og ekstra funksjoner.

Så langt VPN-er går, vil jeg si at planene deres i lavere nivå tjener et kundesegment som ikke mange tjenesteleverandører er villige til å imøtekomme. Deres høyere nivåplaner er mer i tråd med industristandarder, men kan betraktes som kostbare sammenlignet med noen få toppleverandører som Surfshark og NordVPN.

Hva vi ikke likte med ProtonVPN

1. Begrensede Asia-regionservere

Selv om ProtonVPN-servere spenner over 41 land, la jeg merke til at bare noen få av dem tjener Asia-regionen. Du får noen få viktige steder som Singapore og Hong Kong, men for de som trenger støtte på landsnivå i denne regionen, vil du bli skuffet.

Selv om dette kan være akseptabelt for generell bruk, vil kunder som kan ha spesifikke behov, for eksempel en lokal forbindelse for forretningsformål eller på annen måte være heldige.

2. Utsatt for VPN-blokker

Under testingen fant jeg ut at ProtonVPN er utsatt for å bli blokkert av flere nettsteder enn de fleste VPN-er jeg har prøvd. Dette tar form av enten servere som gjenkjenner VPN-tilkoblingen eller direkte blokkerer den for noen som vil ende opp med tilfeldige feil som CSS-uregelmessigheter..

Dessverre var problemene jeg møtte ikke løsbare selv etter at jeg kontaktet deres kundesupport.

Selv om jeg erkjenner at det er nesten umulig for en VPN-tjenesteleverandør å jobbe med en suksessrate på 100%, ble problemene som kom opp med ProtonVPN merkbar – mye mer enn de fleste andre jeg har brukt til nå.

3. Har en tendens til å være litt gimmicky

Hvert selskap bruker en form for markedsføringsstrategi, men grunnen til at jeg rett og slett måtte legge dette inn som en ulempe for ProtonVPN, er at markedsføringsgimmikkene deres kan påvirke potensielle kunder negativt på noen måte.

Ta for eksempel forutsetningen deres for ‘Secure Core’ servere som de bruker som et viktig salgsargument for å markedsføre sine tjenester. Kjernen består av Sveits, Island og Sverige, men Sverige er faktisk medlem av samfunnet med fem øyne.

Det gjør at jeg føler meg litt ukomfortabel og vil bringe oss tilbake til å stole på ProtonVPNs ord om at de ikke holder noen logger, og at de har konfigurert alle serverne sine på riktig måte for å sikre at.

Andre salgspunkter som serverne deres i tidligere underjordiske militære installasjoner, selv om de er interessante, har ikke veldig stor innvirkning på personvernet ditt.

4. Begrenset P2P-tilgjengelighet

Som en stor P2P-fan var jeg veldig skuffet over å finne ut at ProtonVPN av alle serverne bare støtter torrenting fra en håndfull land; Sveits, Sverige, Singapore og Nederland. Dette betyr at hvis du vil se Netflix US og torrent samtidig, er du ute av hell.

Det eneste alternativet ditt vil være å bruke delt tunneling og unnta torrentklienten fra VPN-tjenesten. Det kan ikke være en mulig løsning for brukere i noen land med ekstremt undertrykkende lov om opphavsrett.

5. Bare e-poststøtte

Da jeg ble møtt med vanskeligheter med å nå nettsteder, ønsket jeg å søke hjelp, bare for å finne at ProtonVPN ikke har noen live support tilgjengelig. Din viktigste støttevei er via e-post – og det tar litt tid å svare.

Det tok dem 24 timer å svare på den første e-posten min (ikke telle automatisk svar), og etter det tok hver utveksling rundt en halv dag eller så å få svar på. Tidsforsinkelsen var imidlertid ikke det største problemet, svarene var.

Det underliggende temaet jeg fikk fra svarene var at: “Vi har mange servere, hvis en ikke gjør det du vil, kan du prøve dem alle en etter en til du er heldig.” Du kan si at det økte blodtrykket mitt ganske mange poeng.

6. Kan være vanskelig å konfigurere

De fleste VPN-er i dag prøver å gjøre det så enkelt for deg å bruke programvaren deres som mulig. Som det er, gjør VPN-naturen dem til et stort hinder for de som ikke er veldig teknisk tilbøyelige.

For det meste har ProtonVPN et veldig elegant Windows-brukergrensesnitt. Faktisk, jeg elsker det kule, gamle skolegrønne, neonfôrede verdenskartet.

Når det gjelder delt tunneling, skjer det imidlertid noe rart. Split tunneling er et alternativ mange tilbydere har som lar deg ekskludere visse applikasjoner eller nettsteder fra VPN-tunnelen. For å gjøre dette, er det vanligvis enten ved å legge til en app eller en nettsteds-URL.

protonvpn delt tunneling

Vil du legge til IPv4-adresse? Hvorfor ikke bare godta et domenenavn?

Av en eller annen ukjent grunn må du finne IP-adressen til nettstedet for å ekskludere et nettsted fra ProtonVPN-appen. Som et eksempel på dette, la oss si at du vil ekskludere google.com fra VPN-tunnelen. I stedet for å skrive inn domenenavnet, må du finne IP-adressen til Google (som er 172.217.3.100).

For å være ærlig, lukter dette meg av lathet på utviklingsfronten og for et selskap som har vært i virksomhet i så mange år, ganske enkelt unnskyldelig.

Konklusjon: Er ProtonVPN verdt prisen?

Som du ser er det rundt samme mengde argumenter både for og mot ProtonVPN som jeg kan tenke på. På slutten av dagen vil imidlertid mye avhenge av hva du bruker tjenesten til. Hvis du for eksempel bare er interessert i å sikre forbindelsen din, koble til en nærliggende VPN-server og glemme noe annet – vil ProtonVPN sannsynligvis være bra for deg.

Hvis du trenger en veldig fleksibel løsning som lar deg gjøre mange ting på en gang (surfe, torrent, stream, etc.), kan det hende du må søke etter en alternativ leverandør. I kjernen er ProtonVPN helt fint, men prisen det betaler brukere for Plus-planen (for tilgang til Secure Core og flere servere) – $ 8 per måned, er litt bratt.

Nybegynnere til VPN-er og lette brukere bør imidlertid være bra, spesielt ultralette brukere som kan leve med sine gratis- eller grunnleggende planer.

Nøkkelegenskaper

  • ✓ Ingen logging
  • ✓ Kill Switch
  • ✓ Secure Core Server
  • ✓ P2P & Netflix-støtte

Anbefalt for

  • • Topp hakk sikkerhet
  • • Bruker med flere plattformer
  • • USA- & EU-baserte brukere

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me