Na vašo spletno stran se lahko izgubi na tisoče potencialnih strank. Naokoli hodijo po krogih in iščejo informacije in odgovore.

Zaradi tega ljudje opustijo vaše spletno mesto, kar upočasni vaše stopnje konverzije. Kaj je odgovor? Ustvarite preprost zemljevid potovanja uporabnikov, ki jih bo vodil naravnost do vašega svetega grala (brez motenj).

Kaj je uporabniški zemljevid potovanja?

Ko drugi odkrije vaše spletno mesto, začne svojo pot uporabnika. To potovanje lahko sledi več poti. Morda bodo prebrali enega od vaših blogov, ga objavili na Twitterju in nato izginili.

Če boste imeli srečo, bodo prebrali spletni dnevnik ali dva, se prijavili na vaš poštni seznam in nato kupili vaš izdelek. To je odlično potovanje uporabnika!

A raje, če bi to prepustili naključju, kaj pa, če bi lahko začrtali popolno pot od odkritja do pretvorbe? Kaj če bi jih lahko vodili naravnost do svetega grala?

Zato potrebujete zemljevid potovanja uporabnika.

Kakšen naj bi izgledal moj zemljevid?

Obstajata dve glavni vrsti zemljevida potovanja uporabnikov. Ravna časovna karta, ki uporabnika popelje iz ene točke v drugo. Oglejmo si primer zemljevida potovanja Starbucks. Začne se s stranko, ki vstopi v kavarno, in konča z odhodom. Upoštevajte, da ob poti upoštevajo možne misli in čustva stranke. (To bomo podrobneje pojasnili pozneje).

Zemljevid naravnost časovne premice

Drugi primer je krožni zemljevid. To je dobro za spletne trgovine, ki želijo, da se uporabniki vedno znova vračajo, tudi po doseganju cilja (nakupu). Ne pozabite, da ni vsaka izkušnja strank linearna. Naslednji primer se začne z odkritjem (zgoraj levo), vendar se nadaljuje po pretvorbi z nizom nagrad. Vse je zasnovano tako, da jih spet pripelje do začetka.

Krožni zemljevid

(Kliknite za večjo sliko)

Prepričan sem! Kako začnem izdelati zemljevid potovanja svojega uporabnika?

Začeli bomo s preprostim linearnim zemljevidom časovnice. Če želite narediti najbolj natančen in zanesljiv zemljevid, morate vedeti dve stvari:

Številka 1. Izhodišče (odkritje)
Kje pričakujete, da bodo uporabniki prvič odkrili vašo storitev? To je začetna točka vašega zemljevida potovanja uporabnikov. Če vodite oglaševalsko kampanjo, bo uporabnik prvič videl vaš oglas. Lahko, ko bodo na družbenih medijih videli povezavo do vašega spletnega mesta.

Številka 2. Destinacija (vaš končni cilj)
V svoji prejšnji objavi sem vam pokazal, kako določiti končni cilj konverzije za svoje spletno mesto. To je lahko nakup izdelka ali naročanje na vašo storitev. Ta končni cilj bo na poti vašega uporabniškega zemljevida deloval kot “cilj”. Tu vodite svoje stranke.

Postavite jih na nasprotne konce svojega zemljevida; zdaj ste pripravljeni, da ga izpolnite.

Korak 1. Narišite ravno črto med odkritjem in končnim ciljem.

Seveda želite, da je vaša pot uporabnika čim krajša. Hitreje, ko gredo od odkritja do vašega končnega cilja, tem bolje.

Toda kot smo izvedeli v 1. delu te serije, ne morete takoj vprašati svojega obiskovalca za končno konverzijo.

Korak 2. Dodajte nekaj točk dotika.

Če bi se vozili iz New Yorka v LA, ne bi vsega naredili v enem potovanju, kajne? Morali bi ga razstaviti in na poti nekaj ustaviti. Pomaga prekiniti potovanje navzdol in gradi pričakovanje cilja.

Enako se mora zgoditi na vašem spletnem mestu. Morate jih držati na pravi poti z različnimi točkami dotika. Te kontaktne točke jim dajo informacije o vašem izdelku in blagovni znamki. Obiskovalcem dajo navdih in jih prepričajo, da se končno spreobrnejo.

Vendar bodite previdni tukaj. Ne dodajajte preveč točk za dotik ali pa vas bodo frustrirali, motili ali dolgčas. Premalo in se bodo na poti izgubili.

Tu je nekaj preprostih točk za dotik, ki jih lahko uporabljajo vse spletne trgovine:

  1. Ogled predstavitvenega videoposnetka (za predstavitev novih obiskovalcev vaše blagovne znamke)
  2. Oglejte si “najnovejše trende” ali “najbolje prodajane izdelke”
  3. Preberite ocene ali ocene
  4. Dodaj izdelek v košarico
  5. Ustvarite račun in se prijavite na glasilo
  6. Oglejte si in kupite izdelek

Za nelinearne časovnice lahko dodate tudi vi

  1. Kupec prejme 20 nagradnih točk
  2. Stranka prejme nadaljnje e-poštno sporočilo, v katerem jih povabi k ogledu nove ponudbe
  3. Stranka se vrne na vaše spletno mesto

Korak 3. Nastavite časovnico.

Če se odpravite na potovanje po cesti, bi postavili realistično časovnico za pot. Za vsako točko dotika in končni cilj določite ocene.

To lahko storite tudi za svoj zemljevid potovanja uporabnikov. V zgornjem primeru naše spletne trgovine lahko pričakujete, da bo časovnica zelo kratka; v nekaj minutah.

Če ponujate svetovalno storitev, boste morali te dotične točke raztegniti več kot mesec dni. Za ustvarjanje zaupanja morate uporabiti vsako dotično točko (branje bloga, prenos e-knjige, brezplačno preskusno različico). Šele nato lahko obiskovalce usmerite do končnega cilja.

Nastavite si realistično časovnico za zemljevid potovanja uporabnika.

Korak 4. Na poti dodajte uporabniška čustva.

Na koncu morate predvideti misli in čustva uporabnika na poti. Na spodnjem zemljevidu potovanja uporabnikov opazite, kako se čustva in misli širokopasovnega kupca spreminjajo po celotnem zemljevidu.

Čustva in misli kupca se spreminjajo na celotnem zemljevidu

Na svojem spletnem mestu morate predvideti, da bodo novi obiskovalci takoj spletki, pa tudi zmedeni. Še nikoli niso bili tukaj, spomnite se. Če dodate to čustvo v svoj zemljevid, veste, da jim morate dati zelo hitro informacijsko točko. Potrebujete razlagalec, vrednostni predlog, sliko ali besedilo, ki jim natančno pove, kaj počnete.

Nato morate dodati točko, ki jih navdihuje. Navdih je močno čustvo za motivacijo uporabnikov. Navdihujoča objava v spletnem dnevniku ali videoposnetek o vašem izdelku je lahko samo točka, s katero boste morali nadaljevati.

Med postopkom odjave bo vaša stranka morda razočarana (zakaj je tako zapletena? Zakaj moram dati toliko informacij?), Tako da veste, da morate svoje kontaktne točke narediti preprosto in hitro.

Če razumete, kaj čutijo vaši uporabniki, lahko ustvarite boljši zemljevid potovanja.

S podrobnim zemljevidom potovanja uporabnikov lahko držite roko svojih strank od prvega trenutka, ko pristanejo na vašem spletnem mestu.

Torej, pojdite jih na preprosto potovanje informacij, navdiha in – končno – vzemite jih naravnost do svoje spreobrnitve.

Kako bi izgledal vaš zemljevid potovanja uporabnikov?

Zdaj nadaljujte s 3. delom – Kako sestaviti prodajni tok, ki pretvori (& priključite puščanje!)

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me