Как да създадете блог – 5 лесни стъпки за стартиране на блог през 2020 г.

Всички готини деца, които познавате, създават блогове, блогват и печелят доста добри пари. Защо да не влезете в играта и да си вземете парче от онзи сладко-сладък блог за плащане, нали??


Работата е, че ако сте на тази страница и четете това парче, вероятно не знаете как да създадете блог.

Е, имаш късмет, приятелю, защото ние сме достатъчно любезни, за да отделим време от натоварените си графици, за да напишем това ръководство, така че да можете да започнете да работите със собствен блог за нула време!

Вярвате или не, създаването на блог не е нито трудно, нито се нуждаете от много технически познания. За частите, които изискват техническо ноу-хау, ще ви преведем през тях, за да ви помогнем да се чувствате по-сигурни и сигурни.

Какво е блог?

Какво ще кажете за това какво точно представлява блогът?

Блогът всъщност е просто още един уебсайт, който се фокусира върху писмено съдържание, обикновено представено по не толкова официален начин на писане.

Когато блоговете за пръв път се превърнаха в нещо, хората го използваха главно като онлайн дневник, преграждайки мислите си, за да четат света.

Днес блогосферата се разви, породила много подкатегории като фитнес блогъри, фотоблогери, мама блогъри … ако можете да го мислите, най-вероятно има блогър за това.

Защо хората започват блогове

Хората имат много мотивации да стартират свои собствени блогове.

Някои искат да практикуват уменията си за писане. Някои го намират за катарзисен, когато се изразяват онлайн. Някои са просто страстни за избраната от тях ниша.

Не мога да говоря за всички тях, но един мотиватор, който привлича повечето хора към красивия свят на блоговете, е способността да печелят пари от своите блогове.

Тъй като блогърите пишат за своите лични преживявания, те споделят много лична връзка с читателите си, връзка, която марките с висок профил са готови да платят само така, че блогърът одобрява продукта им (при условие, че блогърът има прилично следване).

Независимо от какви мотивации трябва да стартирате блога си, най-важното е, че блоговете са едно невероятно хоби и ако се прави правилно, можете да си изкарате много добре.

Забележка

Изглежда, че много хора имат погрешното схващане, че трябва да бъдеш добър писател, за да започнеш блог. Въпреки че притежавате добри умения за писане, можете да помогнете да представите блога си по-професионално, съдържанието на блога ви се продава. Винаги можете да подобрите блоговите си постове по-късно. Ако искате да подобрите писането си, разгледайте това ръководство за писане на съдържание.

Как да създадете блог – 5 стъпки за стартиране на блогове

Стъпка 1: Изберете ниша

Тази вълнуваща първа стъпка към стартиране на блог ще оформи начина, по който вие блогвате до края на кариерата си в блогове, така че това е проста, но много важна стъпка: Трябва да решите своята ниша.

Ще бъдеш ли фото блогър? Предпочитате ли да блог за пътуванията си? Може би сте в технологията. Може би храната е вашето сладко.

Без значение какви са вашите страсти или интереси, избраната от вас ниша ще ви помогне да измисли път за вашите теми за блогове в бъдеще. Това не е трудно и бързо правило (някои блогъри навън постоянно пресичат теми с голям успех), но е ръководство, което помага да поддържате блога си фокусиран и подходящ.

Затова изберете своята ниша. Изберете име. Дръжте го просто и кратко.

Стъпка 2: Изберете платформа за блогове

Има много безплатни блог платформи, които можете да изберете от там, като Wix, Blogger, Tumblr и WordPress, за да посочите няколко.

Нашата платформа за избор би била WordPress, защото това е една от най-мощните блог платформи, захранваща 33,9% от уебсайтовете в интернет днес.

33,9% уебсайт използва WordPress

Източник: w3techs.com

Освен това е SEO приятелски, много лесен за използване и има много плъгини, което носи допълнителна функционалност на масата, без да е необходимо много технически познания.

Можете също така да получите вашия уеб хостинг и име на домейн директно от WordPress.com напълно безплатно, но както моята скъпа баба казваше: „добрите неща не са евтини, евтините не идват добре“.

Стъпка 3: Получаване на име на домейн и уеб хостинг

За да разширим това, което казах в предишната точка, WordPress.com е абсолютно феноменален, но безплатният им уеб хостинг и име на домейн идват с много ограничения.

 1. Нямате „yourname.com“
  Макар това да не изглежда като голяма работа, това отделя любителите от професионалистите. Ако се отнасяте сериозно към своя блог и искате да го видите как расте, ще искате да получите собственото си име на домейн.
 2. Ограничения за уеб хостинг
  Безплатният WordPress.com се предлага с много малко уеб хостинг пространство (зловещи 3 GB). След като попълните това пространство, ще трябва да платите, за да надстроите и да продължите да използвате блога си.
 3. Не са разрешени добавки
  Безплатната версия не позволява плъгини, което е тъжно и разбива крехкото ми малко сърце.
 4. Реклами навсякъде
  Достатъчно лошо е, че не можете да осигурите приходи от безплатния си уебсайт wordpress.com, но те ще поставят реклами навсякъде! Не забравяйте, че „добрите неща не идват евтино, а евтините не стават добри“. Рекламното разположение е начин за WordPress да генерира приходи.
 5. Вашият блог може да бъде изтрит
  Как бихте се почувствали, ако бързате и изграждате своя блог и последователи в продължение на добра година и един ден се събудите, за да разберете, че блогът ви е изтрит, защото случайно сте нарушили едно от многото условия на WordPress? Това се е случвало и преди, и ще се случи отново. Това е риск, който не желая да поема.

Това са само няколко от проблемите, за които можем да мислим. Винаги можете да закупите вашето име на домейн и уеб хостинг отделно, така че да не се сблъсквате с нито един от тези проблеми. Ето стъпка по стъпка ръководство за това как да го направите.

Име на домейн

Има много регистратори на домейни като GoDaddy и Namecheap, но ние харесваме Namecheap, защото те са отличен регистратор и ще пуснат безплатно WhoisGuard. Това помага да запазите самоличността си в тайна, в случай че искате да правите блог анонимно.

Процесът е доста прост, просто се насочете там, регистрирайте се, изберете името на домейна си и сте готови!

Не забравяйте, че ще искате да изберете име на домейн, което е лесно и лесно за запомняне. Дръжте го закачливо, ако можете. Без забавни разширения като „.io“ или „.biz“, дръжте го на „.com“, защото това е това, което повечето хора са свикнали.

уеб хостинг

Може да мислите, че уеб хостингът е просто място за съхранение на файловете на уебсайта ви и всеки случаен уеб хост ще бъде добре, но не бихте могли да сбъркате повече. Всъщност, ако искате блогът ви да е успешен, по-добре по дяволите се уверете, че получавате услуга за уеб хостинг, която е надеждна и бърза.

Попаднахте ли на блог, който се зарежда толкова плашещо бавно, че просто не можехте да си направите труда да изчакате да изскочи съдържанието? Ако отделите време, ще видите, че 3 секунди е всичко необходимо, за да почувствате, че блогът е муден, а 5 секунди е средното количество време, необходимо за хората да отскачат.

Вашият уеб хостинг е от решаващо значение, за да се уверите, че блогът ви работи бързо и бързо, така че няма да загубите читатели поради ненужно бавно време за зареждане.

Въпреки че има много уеб хостинг услуги наоколо (щракнете тук за нашия списък с най-добрите уеб хостове), но ние препоръчваме да отидете на надеждна международна уеб хостинг марка, като SiteGround, за да хоствате вашия блог.

Разбира се, че може да има по-евтини опции, но времето за работа на SiteGround, надеждно обслужване на клиентите, списък на предимствата и безумно бързите времена за реакция на сървъра са абсолютно брилянтни. Всъщност ние им вярваме толкова много, че ние хостваме този уебсайт с тях!

Получаването на акаунт и настройването на вашия блог с SiteGround всъщност е доста просто. Ето какво трябва да направите:

 1. Отворете www.siteground.com, за да изберете вашия хостинг план.
 2. Натиснете „Първи стъпки“, за да видите какво е на разположение
 3. SiteGround планове

 4. Препоръчваме да получите план GrowBig ($ 5,95 / месец), тъй като това е добър баланс между цена и ползи, но в зависимост от това какви могат да бъдат вашите нужди, можете да отидете на StartUp ($ 3.95 / месец) или GoGeek ($ 11.95 / месец). Не се обитавайте твърде много тук, просто изберете план и продължете с него. Можете да надграждате или понижавате акаунта си по-късно, ако трябва.
 5. Сега трябва да видите страница, на която имате възможност да регистрирате домейн или да използвате свой собствен. Досега трябва да имате собствено име на домейн, ако следвате инструкциите в това ръководство, така че кликнете върху „Вече имам домейн“ и го попълнете в предоставеното поле. Кликнете върху „Продължете“.
 6. преглед и завършване

 7. Тук ще искате да попълните личните си данни, като имейл адреса си (уверете се, че е валиден! Това е мястото, на което ще изпратят вашата разписка), да зададете парола, име, фамилия, държава, телефонен номер, пощенски код и т.н. Ако искате, можете да попълните името на вашия бизнес, но това не е задължително.
 8. изберете домейн

 9. Превъртете още малко, за да намерите място, в което да попълните данните си за плащане. Въведете данните на кредитната си карта, срока на валидност на картата, името на притежателя на картата и CVV кода (Ако не знаете какво е, това са 3-те цифри в задната част на вашата карта).
 10. Информация за плащане

 11. След това ще видите секцията с информация за покупката. Трябва да избирате между 12 и 36 месеца. Изберете желания от вас план и период на плащане.

  Нямате нужда от SG Site Scanner, така че не се колебайте да го пропуснете. Ако обаче смятате, че имате нужда от допълнителна сигурност, продължете напред и поставете отметка в това поле.

  Поставете отметки в квадратчетата, за да потвърдите, че сте прочели TOS и Декларацията за поверителност. Ако новини и актуализации са вашето сладко, поставете отметка и в това квадратче. Не е нужно, но това е строго незадължително.

  Натиснете „Платете сега“.

 12. информация за покупка

 13. Voila! Вече имате нов акаунт в SiteGround! Те също трябва да изпратят разписка на посочения по-рано имейл адрес. Натиснете „Напред към клиентската зона“.
 14. нов акаунт

Инсталиране на WordPress

Този раздел е продължение на предишния раздел, но ние го разбиваме на различни части за лесно смилаемост.

Забележка

Ако се заседите по време на някоя от тези стъпки, не се колебайте да се свържете с нас по имейл или да се свържете с поддръжката на чат на живо на SiteGround. Те са супер полезни и ще ви преведат през всичко, от което се нуждаете от помощ.

 1. Сега трябва да видите раздел, озаглавен „създаване на вашия нов хостинг акаунт“. Изберете „Стартиране на нов уебсайт“ и след това кликнете върху „WordPress“ под „изберете кой софтуер да инсталирате“.

  Сега ще трябва да попълните данните си за вход в WordPress. Вашият вход в WordPress ще бъде отделен от вашия SiteGround акаунт, така че не забравяйте да запомните данните си. Продължете напред и попълнете своя имейл, потребителско име, парола и след това повторете паролата си, за да се уверите, че е правилна.

  Натиснете Потвърди.

 2. настройте wordpress

 3. SiteGround трябва да ви подкани да подобрите акаунта си с SG Site Scanner, но както споменахме по-горе, той е напълно незадължителен. След като направите своя избор, натиснете Потвърди и завършете настройката.
 4. пълна настройка на wordpress

 5. След кратко време за зареждане, трябва да видите екран, че вашият хостинг акаунт е готов за използване. Продължете напред и кликнете върху „пристъпете към клиентската зона“.
 6. пълен хостинг акаунт

 7. Вярвате или не, просто официално създадохте свой собствен блог! Подайте си потупване по гърба!
 8. Сега, когато стартирате и стартирате блога си за WordPress, трябва да се гордеете със себе си. Хубаво е и чисто. Много дзен. Също много родово. По думите на по-младите ми приятели, вашият сайт в момента е „Vanilla AF“, така че нека направим нещо по въпроса, нали??

  Стъпка 4: Проектиране на вашия блог

  В този раздел ще разгледаме какво можем да разгледаме, за да дадем на вашия блог малко повече личност.

  Ние можем ръчно да проектираме и персонализираме блога, за да се харесаме на целевите ви читатели, но това отнема много време и сериозно, в този ден и възраст …

  няма никой да има време за проектиране на вашия блог

  За щастие WordPress има хиляди безплатни теми, които са напълно адаптивни, което също изглежда високопрофесионално!

  Ето как осъществявате достъп до вашите теми в WordPress

  1. Влезте в акаунта си в WordPress. Тя трябва да бъде „www.yoursite.com/wp-admin“. Ще искате да изключите „своя сайт“ към вашия действителен URL адрес на блога. Въведете вашето WordPress потребителско име и парола, след което влезте.
  2. влизане в wordpress

  3. След като влезете, трябва да видите таблото за управление на WordPress, което изглежда така. Кликнете върху „Променете изцяло темата си“.
  4. табло за управление на wordpress

  5. След това кликнете върху теми на WordPress.org и ще намерите хиляди теми, от които да избирате! Ако те не са достатъчно добри за вас, преминете към ElegantTheme, за да закупите някои наистина добре изглеждащи теми.
  6. тема за WordPress

  важно

  Темите са страхотни, но могат да бъдат трудни. Скоростта на зареждане на сайта е от решаващо значение за класирането на вашия блог в Google, а избирането на неоптимизирани или неотговарящи теми ще се отрази неблагоприятно върху скоростта на зареждане. Не забравяйте да проверите коментарите за отрицателни отзиви и тествайте отзивчивостта на темата в секцията за визуализация. Ако темата вече не реагира в техния собствен визуализация, най-вероятно ще бъде бавна в блога ви.

  1. След като вашата тема е избрана, щракнете върху „Преглед на живо“, последвано от „Активиране & Публикувай “, за да инсталирате вашата тема.
  2. тема за преглед на живо

   (Визуализация на темата ви на живо)

   активна тема

   (Активирате & публикуване на темата)

  Темата ви вече е инсталирана, но все пак ще искате да персонализирате и добавите малко съдържание, или новият ви блог ще изглежда малко празен.

  Добавяне на страници към вашия блог

  Вашето малко бебе бебе ще бъде наистина голо, ако поне не включите в него страница „за нас“, за да информирате читателите си какво да очакват от вас.

  1. Под таблото за управление на WordPress ще трябва да преминете към „Страници“ и да кликнете върху „Добавяне на ново“
  2. добавете страница за WordPress

  3. Ще бъдете изпратени на страница, където можете да попълните заглавие и абзац. Продължете напред и напишете „За нас“ в заглавката и напишете малко нещо за вашия блог в „Параграф“. След като приключите, натиснете „Публикуване“.
  4. добавете заглавие на страницата

  Свързване на вашите страници с менюто

  Вашата страница „за нас“ няма да се покаже, освен ако не създадете връзка за нея в менюто.

  Всичко, което трябва да направите, е просто да преминете към таблото за управление на WordPress, под външния вид кликнете върху „менюто“. Списъкът ви със страници трябва автоматично да бъде добавен към структурата на менюто. Ако не, просто поставете отметки в квадратчетата „Добавяне на елементи от менюто“ и натиснете „Добавяне в менюто“.

  След като сте готови, натиснете „създаване на меню“ и вашият блог ще бъде актуализиран със страниците ви, свързани в менюто.

  меню за връзка

  Добавяне на публикации в блога

  А, хлябът и маслото на малкия ви уебсайт, самата причина, поради която сте толкова инвестирани в това. Вашите публикации в блога ще ви помогнат да бъдете уместни, ще поддържате вашия сайт класиран в търсенията с Google и да се позиционирате като авторитет във вашата ниша. Ако го правите правилно, дори ще си изкарвате прехраната!

  Но преди да преминете произволно да добавяте блогови постове към вашия сайт, нека го настроим така, че да го сортирате много по-лесно в бъдеще.

  1. В таблото за управление на WordPress натиснете „публикации“ и изберете „категории“. Трябва да видите екрана по-долу. Попълнете името на категорията си. За този случай можете просто да го наречете „блог“. Кликнете върху „добавяне на нова категория“ в долната част.
  2. добавете категории

  3. След това под „публикации“ кликнете върху „добавяне на ново“. Трябва да видите страница, на която можете да попълните заглавието и съдържанието на публикацията си. Продължете напред и направете това, ако искате. След като сте готови, потърсете лентата „категории“ от дясната страна на екрана и поставете отметка в квадратчето „блог“.
  4. добавете публикация

   Натиснете „Публикувай“ и вашата нова публикация в блога е добре! Всичко, което трябва да направите сега, е да добавите категорията в менютата си и сте готови.

  Създаване на персонализирани заглавия & фр

  Ако искате хората да открият вашия блог и да прочетат вашето съдържание, тогава определено ще искате да обърнете внимание на тази част от ръководството.

  Заглавието на вашия сайт казва на хората за какво е вашият блог, а таговете помагат в подкрепа на това, което казват заглавията. Те също така помагат на търсачките да сортират и изпращат вашия блог до съответните търсещи.

  За да персонализирате вашите заглавия и тагове, просто се надявайте да преминете към таблото за управление на WordPress, отидете на „Настройки“, след това „Общи“.

  настройка на wordpress

  Тук можете да промените заглавието на вашия сайт и маркер на каквото искате. Напред и направете това, след това натиснете „Запазване на промените“.

  Деактивиране на коментарите

  Понякога, когато споделяте лични мисли в блога си, не желаете секцията с коментари да бъде отворена за атаки на безмозъчни тролове и да ги оставите да оставят коментари за боклук.

  Всъщност можете да деактивирате коментарите напълно, така че да не давате шанс на тези тролове да правят неща с тролове.

  В таблото за управление на WordPress отидете на „настройки“ и „дискусия“. Тук отменете отметката „позволявайте на хората да публикуват коментари за нови статии“.

  настройка на коментарите

  Създайте статична начална страница

  Да, искате да водите блог, но всъщност не искате началната ви страница да изглежда като такава!

  Това, което ще ви трябва, е статична първа страница, нещо като „начална“ страница за посетителите, за да кацнат и да вземат всичко, което видят. Подобно на повечето професионални блогове, статичната първа страница не се променя и тя ще показва на вашите читатели едно и също нещо всеки път, когато посещават вашия сайт, правейки го да изглежда по-полиран.

  Ако това не е направено, WordPress ще използва най-новите ви блогпости като начална страница, което откровено изглежда просто аматьорско.

  Можете да създадете статична първа страница, като направите това:

  1. Отворете таблото си за WordPress, натиснете „Настройки“ и „Четене“.
  2. Кликнете върху „Статична страница“, след което изберете страницата, която искате като начална страница, след това „Запазване на промените“.
  3. настройка на началната страница

  Добавяне или премахване на съдържание на вашата странична лента

  Някои хора искат съдържание на страничната лента. Някои предпочитат да отидат за по-чист вид и да се справят с него. Така или иначе, всичко зависи от вас.

  Добавянето или премахването на съдържание от страничната ви лента е доста лесно.

  1. Преминете към таблото за управление на WordPress, отидете на „участия“ и кликнете върху „джунджурии“.
  2. Тук ще видите списък с налични джунджурии и страничната лента на вашия блог. Всичко, което трябва да направите, е да плъзнете и пуснете джаджите, които искате в страничната си лента, или просто да изтриете джаджите, които не искате там.
  3. настройка на страничната лента

  Стъпка 5: Използване на приставки

  Тогава, когато искахме да оптимизираме нашите блогове, да добавим функции или да създадем нови функции, трябваше да го направим ръчно (което отнема много време и болка в дупето).

  Тези дни можете да направите всичко това и повече само с няколко кликвания, благодарение на плъгини!

  По принцип можете да добавите всичко, което искате към вашия сайт. Превърнете го в онлайн магазин или портфолио на галерия. Ако можете да го мислите, вероятно има приставка за него!

  Това, което ще трябва да направите, за да инсталирате приставки, е под таблото за управление на WordPress, натиснете „Плъгини“ и „добавете нови“. Оттам просто проверете популярния раздел или препоръки за приставки, които отговарят на вашите нужди и сте готови!

  добавете плъгин

  Има безкраен списък от плъгини, от които можете да избирате, но имайте предвид, че някои плъгини може да забавят вашия блог. Направете малко проучване на плъгините и вашият блог ще работи като мечта.

  Ето някои от нашите любими приставки:

  • Йоаст SEO
   Той помага да направите блога си по-SEO оптимизиран
  • Swift Performance Lite
   Той помага да се намали времето за кеширане за WordPress, което ускорява времето за зареждане на вашия блог!
  • Google Analytics от ExactMetrics
   Този ви помага да проследявате броя посетители, които вашият блог получава. Супер полезно, за да ви помогне да зададете показатели!

  Вие сте Blogger сега!

  Поздравяваме случаен човек в блогосферата, успешно сте изградили свой собствен блог! Ние помогнахме, но вие направихте всичките тежки повдигания сами, така че наистина трябва да се потупате по гърба!

  Преди да отидете, ето бързо обновяване на нещата, които трябва да направите, за да създадете своя блог.

  1. Регистрирайте домейн и изберете уеб хостинг услуга
   • Избор на правилната уеб хостинг компания
   • Избор на вашето име на домейн
  2. Създаване на вашия блог
   • Инсталиране на WordPress като ваша платформа
  3. Проектиране на вашия блог
   • Избор на правилната тема
   • Инсталиране на вашата тема
  4. Добавяне на съдържание
   • Добавяне на публикации, менюта и редактиране на вашите страници
   • Персонализиране и настройване
   • Инсталиране на приставки

  Продължете да персонализирате!

  Имайте предвид, че WordPress е много адаптивен. Можете наистина да създадете всякакъв вид блог, който искате с WordPress, така че продължете да експериментирате и да персонализирате, докато не сте 100% доволни от това, което имате! Както винаги, оставете ни съобщение за всеки въпрос, който имате.

  Kim Martin Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map