Ako ste pročitali moj uvodni članak o virtualnim privatnim mrežama (VPN-i), do sada ćete vjerojatno znati kako je način rada u osnovi vrlo jednostavan.

Zadatak VPN-a je stvoriti sigurnu vezu između uređaja i podataka kojima pokušavate pristupiti, ma gdje se nalazili. U međuvremenu, VPN također mora osigurati te podatke šifriranjem.

Zvuči jednostavno, ali nije baš lako izvedivo. Ključni elementi VPN-a – sigurnost, anonimnost, brzina i stabilnost – bitni su za njegov opstanak.

Contents

Zašto VPN proširenje za Google Chrome?

Najbolja VPN proširenja za Google Chrome

No, čak i dok čitate sve informacije dostupne na VPN-u i oči vam izviruju po cijenama koje vidite, neki od vas bi se možda pitali: “Što ako samo želim ostati anoniman i siguran dok pregledavam internet?”

Ovdje dolazi dodatak ili proširenje VPN preglednika. U ovom slučaju, govorimo o proširenjima VPN-a za Google Chrome.

Pored svega toga, Google Chrome odavno je razbio Microsoftov IE (ili danas Edge) monopol i provukao se mimo Firefoxa da bi postao vodeći danas najpopularniji internetski preglednik. Ovisno o kojoj statistici vjerujete, do sad ona iznosi između 59,69% i 66,93% tržišnog udjela.

Uz takvu naredbenu korisničku bazu, ima smisla da će mnogi programeri svoje napore usmjeriti na ovoj platformi, i zaista su to učinili. Vrhunski davatelji VPN usluga, poput ExpressVPN i NordVPN, su posvetili VPN proširenja za Chrome, omogućujući vam da vaše pregledavanje ostane sigurno, sigurno i anonimno..

Proširenja preglednika VPN razlikuju se od Chrome Incognito

U prošlosti je Chrome uveo anonimni način rada u kojem korisnici mogu otvoriti karticu i pregledavati bez da nisu zabilježeni njihova povijest pregledavanja. To samo znači da tijekom pregledavanja Chrome briše vašu povijest pregledavanja, a zatim briše kolačiće koji su se nakupili tijekom te sesije, nakon što zatvorite taj prozor.

To je i rudimentarno i neučinkovito.

Zašto? Tijekom sesije pregledavanja informacije prolaze više nego samo u vašem pregledniku. Kreće se putem usmjerivača, vašeg operativnog sustava i čak može biti zabilježen na web lokacijama koje posjetite. To se posebno odnosi na one koji koriste usluge streaminga.

Chrome Incognito

Vaša IP adresa je i dalje otvorena i dostupna, što znači da svako praćenje može biti izravno povezano s vama.

Shvatite ograničenja Chrome VPN proširenja

Proširenja VPN-a nude mnogo sličnosti sa samim VPN aplikacijama. Zapravo su neke toliko slične da jednostavno proširuju značajke glavnih VPN aplikacija. Uglavnom su namijenjeni pružanju veće praktičnosti i kontrole nad vašim iskustvom pregledavanja web stranica.

Najvažnije je znati da gotovo sva VPN proširenja djeluju samo kao posrednici. To znači da oni utječu samo na promet koji prolazi kroz sam preglednik. Jedine dvije iznimke od ovoga su uređaji koji se izvode na Chromes OS-u ili proširenja koja utječu na Native Messaging.

Dovoljno je reći da su iznimke rjeđe, pa uzmite snagu bilo kojeg VPN-a temeljenog na pregledniku s prstohvatom soli.

1. Osiguran je samo vaš promet na Chromeu

Iako proširenja preglednika nude slične prednosti kao i punopravni VPN softver, postoje ključne razlike. Stoga se VPN proširenja obično jednostavno nazivaju proxy.

VPN-ove pogodnosti koje nude proxy poslužitelji primjenjuju se samo na vaš preglednik, u ovom slučaju Chrome. Ostale aplikacije na vašem računalu koje koriste vašu mrežu imat će da njihov promet podataka neće biti zaštićen.

To se odnosi i na druge preglednike koje ponekad možete koristiti. Na primjer, ako imate proxy proširenje za Chrome i pokrenete Microsoft Edge, podatkovni promet na Edgeu neće biti zaštićen vašim Chrome proširenjem.

Potpune VPN aplikacije kriptiraju promet podataka na razini cijelog sustava. To znači da će vaša pojedinačna VPN aplikacija zaštititi podatkovni promet iz svih dijelova vašeg sustava – preglednika, drugih aplikacija, pa čak i samog operativnog sustava.

2. Ograničena enkripcija

Dopustite mi da započnem ovo općom izjavom: Većina proxy poslužitelja (ne samo VPN proxyji) danas koriste samo SOCKS i HTTP / HTTPS protokole..

Da biste to unijeli na scenu proširenja preglednika, to znači da kada koristite SOCKS i HTTP, postoji nula enkripcija. Ako koristite proširenje VPN koje nudi HTTPS protokol, to je u osnovi šifriranje na razini SSL-a.

Ovo je posebno važno uzeti u obzir 100% besplatne VPN proxyje. Primijetili smo da čak i za usluge proširivanja VPN-a ne nude svi poslužitelji u zemlji HTTPS protokol.

3. Ograničena podrška

Nažalost, ovo je slično diljem svijeta, osim ako koristite proxy koji pruža potpuni pružatelj VPN usluga kao dodatnu vrijednost kao što je ExpressVPN ili TorGuard. Korisnici besplatnih VPN proširenja uglavnom moraju raditi sa FAQ-om, podrškom u zajednici ili podrškom putem e-pošte (ako imate sreće).

Budite spremni sami razmisliti o problemima za ovo.

Prednosti upotrebe VPN proširenja

Iako postoje razlike, proksiji imaju koristi od niše u nekim scenarijima.

 1. Upotreba posebnih slučajeva Zbog svoje ograničene funkcionalnosti, proxy poslužitelji su lakši kod korištenja resursa sustava. Uzmimo za primjer ako koristite Chromebook – možda a) nemate drugog izbora i b) trebate sačuvati resurse sustava.
 2. Specijalizirana kontrola rizika Postoji i argument da su internetski preglednici jedan od najčešćih ciljeva koje hakeri ciljaju. Svi su preglednici skloni sigurnosnom riziku, jedina je razlika u kojoj mjeri. Ako ne želite da potpuno razvijeni VPN preuzme resurse, možete se podmiriti za obranu svojih podataka i skrivanje identiteta pomoću ekstenzije proxy VPN-a..
 3. Blokiranje oglasa Neka VPN proširenja dolaze u paketu s drugim uslugama kao što su blokiranje oglasa, izbjegavanje praćenja ili upravljanje kolačićima. Ovo pomaže ukloniti smeće s mreže prije nego što dođe do vas, ali može rezultirati i nekim čudnim web-stranicama (ponekad).
 4. Sprječavanje WebRTC-a LeaksFirefox i Chrome imaju sigurnosnu ranjivost koja može rezultirati propuštanjem vaše IP adrese. To bi se, naravno, moglo prevladati pomoću cjelovite VPN aplikacije, ali neki davatelji VPN proširenja sada su u svoje proširenje ugradili prevenciju propuštanja WebRTC-a..

Kako odabrati VPN za Chrome?

Iako su Chrome VPN proširenja uglavnom proxy proširenja, osjećam da bi se oni, u najvećem dijelu, trebali dobro slagati s ključnim načelima VPN-ova. Ključ ostaje isti: privatnost, sigurnost, i ubrzati.

Ako niste uvjereni da je postupak odabira zvučan i da će bilo koji stari VPN nastavak učiniti, dopustite mi da podijelim s vašim nečim na što sam naišao neki dan: Hoxx VPN. Dok sam pregledavao njihovu dokumentaciju, na kraju sam se zapitao zašto bi se na zemlji netko mogao prijaviti za njihovu službu, čak i na besplatan račun.

hoxx pravila o privatnosti

Ova VPN prikuplja podatke dnevnika, blokira SMTP portove, prikuplja osobne podatke, podatke o uređajima, koristi tehnologije praćenja, navodi da se korisnici moraju složiti s razmjenom informacija s agencijama za provođenje zakona ili vladama … lista se nastavlja.

Ako ste do sad užasnuti kao i ja, znat ćete koliko je vaš izbor VPN partnera važan. Dakle, uz to, pogledajmo nekoliko najboljih Chrome VPN proširenja.

Najbolja 3 plaćena Chrome VPN proširenja

Iako kažem da je plaćeno, moram napomenuti i da je većinu proširenja VPN preglednika koje ćete pronaći na mreži besplatno instalirati. No nekima će biti potrebna stvarna plaćena pretplata na uslugu prije nego što vam omoguće da koristite ta proširenja (u suštini, čineći ih produženim plaćenim). Bez dodatnog divljanja, evo naših najboljih 3 plaćenih izbora za proširenje.

1. NordVPN

https://nordvpn.com/

NordVPN

Sveukupna izvedba

Vrlo dobro

Naša ocjena

Ocijenjeno 4 od 5Ocijenjeno 4 od 5Ocijenjeno 4 od 5Ocijenjeno 4 od 5

Cijena

6,99 $ / mj

Glavne značajke

 • 4,400+ poslužitelja
 • Dvostruki DNS
 • 6+ uređaja
 • PGP za komu. privatnost
 • Više protokola

"Nord dolazi zajedno u vrlo lijepom paketu & nudi solidne performanse kroz tisuće VPN poslužitelja."

NordVPN Chrome proširenje pomalo je neobična patka. Sjećate se gdje sam rekao da je ExpressVPN odličan za one koji vole iskustvo klikanja i prijenosa? Pa, NordVPN ekstenzija je slična, ali uzima malo predaleko.

Zapravo, vrlo malo možete manipulirati u aplikaciji. Što se tiče odabira poslužitelja, sve što možete odabrati je zemlja. Na primjer, pri pokušaju povezivanja s američkim poslužiteljem čak je neriješeno na kojem ću državnom poslužitelju biti spojen. Malo neugodno.

Premda sam se brzo povezao s američkim poslužiteljem, veza je bila toliko loša da test brzine nije mogao ni odabrati poslužitelj za mene. Brzina priključenja u Maleziji bila je nevjerojatna, a ja sam konačno uspio pročitati brzinu iz Singapura.

NordVPN proširenje

Dobro

 • Čisto i jednostavno sučelje
 • Veoma brze veze s poslužiteljem

Loš

 • Nema izbora lokacije za pojedine države
 • Neki poslužitelji imaju strašne veze

2. ExpressVPN

https://www.expressvpn.com/

ExpressVPN

Sveukupna izvedba

izvrstan

Naša ocjena

Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5

Cijena

8,32 $ / mj

Glavne značajke

 • Jednostavan za korištenje
 • Global VPN mreža
 • VPN prekidač
 • DNS zaštita od curenja
 • Blokiranje WebRTC-a

"Snažna kombinacija sigurnosti, anonimnosti & performanse na svim glavnim platformama."

Kao i kod svojih aplikacija, ExpressVPN Chrome proširenje je bez problema i jednostavno za korištenje. Postoje postavke koje možete prilagoditi, poput podmetanja lokacije i blokiranja WebRTC-a, ali za one koji vole kliknuti i otići, ovo je izvrsno proširenje za vas.

Postoji mogućnost da konfigurirate svoju Windows aplikaciju u proširenju, ali klikom na to pokreće se Windows aplikacija i tamo napravite promjene konfiguracije – ne baš impresivno. Brzina u produžetku poštena je i do srednjeg, što bi moglo biti i gore.

Iako pomalo cvilim o proširenju koje otvara aplikaciju na nekim promjenama konfiguracije, iako neugodno, ovo produžava snagu proširenja. Fantastično za one koji traže apsolutnu privatnost i sigurnost, dok istovremeno rade za one koji traže istinsko lagano proširenje preglednika.

Općenito, volim ekstenziju ExpressVPN-a jer je podržana punom VPN uslugom tvrtke. Korisnicima mogu otvoriti nove svjetove kroz specijaliziranu mrežu od preko 2.000 poslužitelja širom svijeta i do sada su ocijenjeni vrhunskim dijelom u našim VPN testovima..

Izraziti VPN proširenje

Dobro

 • Jednostavan za korištenje
 • Ima HTTPS posvuda
 • Prilične brzine poslužitelja

Loš

 • Spora veza s poslužiteljem
 • Slaba brzina prijenosa

3. Surfshark

https://surfshark.com/

Surfshark

Sveukupna izvedba

izvrstan

Naša ocjena

Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5Ocijenjeno 5 od 5

Cijena

1,99 $ / mj

Glavne značajke

 • 1040+ poslužitelja
 • Multi-Hop veza
 • Podržava mnoge platforme
 • Nema trupaca

"Surfshark je bez nabora i dosljedan u izvedbi, a svoje ime postaje snažni nadolazeći kandidat."

Kao i njihove Windows i Mobile aplikacije, Surfshark Chrome proširenje prilično je ugodno za korištenje. Osjeća se vrlo lagano i vrlo reagira na naredbe. Veze se uspostavljaju brzo i jednostavno, bez potrebe da se bavite postavkama ili bilo čim drugim.

U osnovi – jednostavno se odradilo izvan okvira. Jedino što trebate učiniti je kliknuti da biste ga uključili i zatim odaberite na koji poslužitelj se želite povezati. Testovi brzine pokazuju da je uspješan jednako kao i potpuna Windows aplikacija.

Osobno nikad nisam bio ljubitelj proširenja Chromea. Osjećam da oni dodaju većini onog što je već sada memorijska svinja, ali Surfshark Chrome proširenje jednostavno se čini ispravnim. Naravno, trebat će vam postojeći račun da biste radili s njim.

surfshark test brzine u SAD-u

Dobro

 • Radi samostalno
 • Sasvim lagan
 • Velike brzine

Loš

 • Ograničene značajke

Kako su BESPLATNA Chrome VPN proširenja?

Rekao sam to iznova i iznova prije, kada je u pitanju dobavljač VPN-a, i opet ću ponoviti ovdje: nemojte se pretjerano zavaravati oznakom “besplatno”. Tvrtke koje pružaju besplatne usluge moraju nekako nadoknaditi prihod.

Prilikom puštanja “besplatnih” ponuda često postavljate rizik – bilo zbog privatnosti ili gubitka kontrole nad svojim podacima. Neke usluge čak idu tako daleko da pribjegavaju zlonamjernom softveru ili preusmjeravanju web mjesta kako bi zaradili novac. Uzmite u obzir ovo pošteno upozorenje.

1. TunnelBear

https://www.tunnelbear.com/

TunnelBear

Sveukupna izvedba

Pravedan

Naša ocjena

Ocijenjeno 3 od 5Ocijenjeno 3 od 5Ocijenjeno 3 od 5

Cijena

Besplatno

Glavne značajke

 • 256-bitna enkripcija AES-a
 • Više uređaja
 • Mreža širom svijeta
 • Budni način rada

"U vlasništvu je McAfee-a koji može potvrditi njegove sigurnosne standarde, TunnelBear može vas čuvati dok lažno otkriva svoju lokaciju."

Osobno mislim da TunnelBear VPN proširenje ima fantastičan postupak prijave. Nakon što instalirate proširenje, prikazat će se stranica za prijavu koja traži da registrirate korisničko ime i lozinku.

Ulov je da će vam besplatni račun mjesečno pripisati samo 500 MB šifrirane propusnosti. Obično većini ljudi nije dovoljno blizu. Njihove se brzine poslužitelja prividno razlikuju, a iako sam od njihovih američkih servera postigao tek osrednju brzinu, Singapur je munjevito radio!

Tunelbear VPN proširenje

Dobro

 • Bezbolna prijava i veza
 • Neke nevjerojatne brzine na odabranim poslužiteljima

Loš

 • Različite brzine na različitim poslužiteljima u državama
 • Besplatna mjesečna kvota od 500 MB nije dovoljna za čak i e-poštu

2. PureVPN

https://www.purevpn.com/

PureVPN logotip

Sveukupna izvedba

Dobro

Naša ocjena

Ocijenjeno 3,5 od 5Ocijenjeno 3,5 od 5Ocijenjeno 3,5 od 5

Cijena

Besplatno

Glavne značajke

 • 2.000+ poslužitelja
 • Više uređaja
 • Neograničen prijenos podataka
 • Split tuneliranje

"PureVPN je dostupan na više platformi, kao i vlastiti Chrome dodatak za vrhunsku udobnost."

PureVPN je zapravo pružatelj cjelovitih VPN usluga, što znači da ima svoje aplikacije temeljene na OS-u, a nudi i PureVPN Chrome proširenje besplatno. Po mom mišljenju, kromirani dodatak prilično je dobar kao i svaki slobodnjak.

Prije svega, korisnicima nudi vrlo osnovnu uslugu anonimnosti za apsolutno ništa, sve što trebate je prijaviti se na račun. Međutim, ova usluga dolazi s nekoliko ograničenja za koja smatram da su fer za cijenu koju plaćate (a to je ništa).

Nećete moći odabrati s kojom ćete se državom povezati osim Rumunjske, Australije i Švedske. Većina aplikacija za blokiranje geo-mreže, kao što su Netflix US, Hulu US ili BBC-ov iPlayer neće raditi ako se ne prijavite za premium račun.

S druge strane, osnovno surfanje web-om dobro funkcionira, a tu je i zaštita od WebRTC-a. Zapravo, uz PureVPN-ovo proširenje za Chrome, brzine pregledavanja koje sam pronašao bile su veće nego inače, posebno za besplatne usluge.

PureVPN proširenje

Dobro

 • Velika brzina pretraživanja
 • Nema kvote propusnosti

Loš

 • Osim osnovnog pregledavanja web stranica, gotovo sve ostalo zahtijeva premium nadogradnju

3. ZenMate

https://zenmate.com/

ZenMate logotip

Sveukupna izvedba

Pravedan

Naša ocjena

Ocijenjeno 3 od 5Ocijenjeno 3 od 5Ocijenjeno 3 od 5

Cijena

Besplatno

Glavne značajke

 • Spajanje jednim klikom
 • Više uređaja
 • Nema trupaca
 • Zaštita od 360 °
 • 30+ globalnih lokacija

"Kombinirajte ZenMate s vlastitim Chrome dodatkom & u potpunosti iskoristiti njegovu vrhunsku enkripciju."

Što se tiče Chrome VPN proširenja, ZenMate je prilično dobar. Brzina je pristojna, postoje brojne dodatne mogućnosti i stvari koje obično ne vidite u besplatnim proširenjima. Međutim, to traje samo tjedan dana.

Vidite, ZenMate djeluje na principu ‘namamiti ih’, što znači da se prilikom prijave automatski pokrenete s njihove premium usluge. Nakon tjedan dana ovog suđenja, vratit ćete se na njihov besplatni model.

Nije baš loše, ali neugodno. U svakom slučaju, nude snažne i stabilne veze s poslužiteljem velike brzine, tako da se malo žalim.

ZenMate VPN proširenje

Dobro

 • Vrlo brzo i stabilno
 • Neograničena propusnost

Loš

 • Dosadni natpisi u proširenju

Zaključak: Trebam li dobiti VPN proširenje?

Na kraju dana osjećam da opet moram naglasiti ključnu razliku između VPN aplikacija i Chrome VPN proširenja (ili VPN proširenja za sve preglednike, zapravo). VPN aplikacije osiguravaju sav mrežni promet s uređaja, a proširenja samo sigurni promet temeljen na pregledniku.

Budući da danas većina uređaja, uključujući prijenosna računala, pametne telefone i tablete, na njih imaju instalirane brojne aplikacije koje koriste mrežni promet, samo osiguravanje prometa temeljenog na vašem pregledniku nije gotovo ni dovoljno za anonimnost.

Evo dva ključna postupka koja bih htio da razmislite:

 1. Da biste u potpunosti zaštitili sav mrežni promet, potrebna vam je VPN aplikacija.
 2. Korištenje besplatnog dodatka ili proširenja za preglednik vjerojatno plaćate privatnošću.

Ako želite samo anonimno pregledavati, onda je možda proširenje preglednika Chrome za vas. No, s obzirom na to da su vam najbolja VPN proširenja potrebna da biste se pretplatili na njihov servis za rad, toplo preporučujem da umjesto njega instalirate VPN aplikaciju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me