Иако се широко перципира као првак за слободу, а самим тим и демократска држава, некима може бити изненађење да постоје широка ограничења која земља поставља на слободу Интернета и да спроводи наше активности масовног надзора над својим властитим народом.

Док сам радио своје истраживање за овај чланак, искрено сам желио да вјерујем да ће Велика Британија бити боља од осталих земаља попут Индије или Индонезије, а што се тиче слободе Интернета. Нажалост, изгледа да је иста стара, само другачија локација.

Од државног надзора до произвољног одлучивања о понашању, чини се да становници у Великој Британији нису много слободнији на мрежи од осталих места. Дозволите да вам покажем зашто вам треба ВПН овде.

Contents

Велика Британија регулише приступ садржају на Интернету

Као и у многим земљама широм света, открио сам да Велика Британија чини свој прави део у блокирању садржаја од стране корисника у земљи. Њихови интернетски провајдери забрањују им директан приступ низу веб локација.

То се врши помоћу програма за филтрирање који генерално користе сви даваоци интернетских услуга у земљи. Међутим, постоји опција да се одустане од филтрирања што блокирање сајтова у Великој Британији разликује од осталих земаља.

Ако желите да приступите садржају који је из било којег разлога блокиран према заданим поставкама, можете да се одлучите за одустајање од филтрирања садржаја! Иако то можда звучи савршено за вас, примећено је да уклањање тог филтра може довести до повећаних рањивости у безбедности података.

У овом тренутку се блокира садржај који је блокиран; порнографија, дрога, коцкање, сајбер-блуд и још много категорија. То је уствари довело до појаве познате као „оверблоцкинг“ која је довела до тога да се законити сајтови блокирају – као што су добротворне образовне веб локације за децу!

Да бисмо вам помогли да схватите који садржај спада у категорију оверблокираних, ево неколико примера;

 • Сексуална едукација & здравље
 • Услуге подршке за силовање & злостављање у породици
 • Превенција самоубистава
 • Савет о лековима

Мало ограничења овлашћења за надзор

Још једна од дугих листа владиних прекршаја откривених у Сновденовим досијеима била је да Велика Британија врши незаконит надзор. Откако су датотеке објављене у 2013. години, познато је да је Велика Британија имала неколико програма за надзор у великој мери који су помогли у прикупљању, филтрирању и анализирању интернет саобраћаја.

Ово је укључивало праћење активности компаније, ситуацију коју је Европски суд за људска права (ЕЦХР) недавно оценио и као незакониту. Веће питање пресуде било је то што влада Велике Британије није поставила заштитне мјере око метода коришћења за прикупљање таквих података.

Упркос пресуди ЕКЉП-а, влада Велике Британије изгледала је не кајајући се са портпаролком рекавши да ће влада „пажљиво размотрити“ пресуду. Изјава се може тумачити као правни „ми ћемо размислити о томе“, а не као чврсти захтев за поступањем по пресуди правног тела.

Велики брат још увек гледа.

Након ових инцидената, Велика Британија је 2016. усвојила законодавство које му омогућава законито обављање надзорних активности. Познат и као Закон о истражним овластима (Закон о ИП-у), то значи да влада сада има закон на својој страни кад жели да прикупи било које информације.

Телцос мора да задржи историју коришћења

Поред Закона о интелектуалним правима, треба напоменути да интернетски провајдери у земљи морају бити у складу и са законима о задржавању података. То значи да морају прикупљати и чувати податке о корисничкој активности, укључујући историју прегледача до 12 месеци.

Закон о ИПА-и је рађен по узору на ДРИПА, који је у Великој Британији и остатку ЕУ већ проглашен илегалним. Ови случајеви показују да влада у Великој Британији није вољна да поштује приватност корисника и да ће сваки покушај да га блокира у прикупљању података бити у складу са новим законима – законски или незаконито..

Са друге стране, могло би се помислити да би шифровање био добар начин решавања ових проблема са становишта крајњег корисника. Нажалост, и Влада је то размислила и Закон о ИП-у покрива ову одредбу. По закону, влада може приморати компаније да дешифрују садржај!

Срећом, ово је једно од главних подручја у којима су ВПН дизајнирани да се истакну, али о томе касније.

ИСП-ови активно шаљу упозорења о П2П активностима

У индустрији која вреди близу 300 милијарди долара и расте, очигледно је да филмска индустрија озбиљно штити своја ауторска права и ИП-ове. Иако се показало да бујице не утичу заиста на продају карата – оне само уклањају контролу из руку аутора.

Без обзира на њихове разлоге, филмске и музичке компаније постале су глобална дивљачка шанса за људе који се баве тужбама широм света. У Великој Британији им сада помажу даваоци интернетских услуга који су последњих година започели кампање упозоравања о пиратерији.

ИСП-ови у Великој Британији сада шаљу обавештења путем е-поште онима својих корисника који своје везе наводно користе за пиратски садржај. Наравно, то значи да надгледају све што њихови корисници раде на мрежи, ако не, не могу ухватити ове преузимаче.

Иако је теоретски, овај систем упозорења намењен је само одређеним корисницима, Уједињено Краљевство нема евиденцију о исправности филтера и било који проблем који произиђе из тога поставиће доказ о томе да то нису учинили на корисницима..

Систем ће се проширити и на апликације као што су Попцорн Тиме. Сада је овај систем упозорења управо то – да упозори кориснике. Не постоји тренутна извршна радња или на неки други начин, али не би било тешко прећи из тренутног стања у парнични поступак.

ВПН су још увек легални у Великој Британији

Као иу многим другим земљама, употреба ВПН-а је у Великој Британији легална. Не постоји тренутни судски спор изричито који каже да не можете да користите ВПН у земљи. Поново, као и обично, будите свјесни да су употреба ВПН-а и употреба ВПН-а у незаконите сврхе одвојена питања.

Ако користите ВПН за легитимна средства, попут маскирања идентитета или заштите из потребе за додатном сигурношћу, то је у реду. Употреба ВПН-а у сврху маскирања нелегалних или илегалних активности и даље је кажњива према било којим законима. Ако те ухвате.

Шта тражимо у ВПН-у за Велику Британију?

Испод је 5 критеријума који користимо за рангирање најбољег ВПН-а за читатеље из Велике Британије;

 1. Приватност & Анонимност
 2. Сигурност
 3. Геолокација споофинг
 4. П2П подршка
 5. Брзина & Стабилност

1. Приватност & Анонимност

Као што можда до сада знате, Уједињено Краљевство заиста није место где желите да сурфујете мрежом без употребе ВПН-а, било да сте држављанин или посетилац те земље. Због горе наведених фактора и озбиљности последица кршења тих прописа, добра је идеја усредсредити се на аспекте приватности и анонимности које ВПН нуди корисницима у Великој Британији..

С обзиром да и влада и приватна индустрија раде заједно, као и да самостално прате и контролишу саобраћај, ВПН мора бити у стању да обезбеди да се ваши подаци и активности могу чувати баш онако како треба – приватни.

Један од најбољих начина да се то обезбеди јесте да се пази на ВПН-ове који не само да имају стриктне политике записивања без дневника, већ се темеље и на оним земљама које су лаксе у законима о чувању података. То сигурно искључује земље у надлежности пет очију и четрнаест очију.

2. Сигурност

Сигурност на ВПН-овима је иста за кориснике са сједиштем у Великој Британији као и било гдје друго. Идеална равнотежа је позната само вама, као кориснику. Да ли се одлучите за 256-битну енкрипцију уз ризик од нижих ВПН брзина или сте вољни снизити ту траку за повећану брзину?

Лично, осећам да би за тржиште у Великој Британији било најбоље испробати и задржати висок ниво шифрирања из два главна разлога. Први је да је један од главних актера у случају о којем разговарамо влада Велике Британије, која ће вероватно имати више ресурса посвећених покушају пробијања било које шифрирања на које се нађе.

Друго је да, због нижих просечних брзина интернета у земљи, сигурно ћете одржавати нивое енкрипције што је више могуће без да угрожавате своје укупне максималне брзине..

3. Геолокацијско подметање

Када говоримо о подметању геолокације, то би био циљ приступа алтернативним садржајима од главних добављача, као што је Нетфлик УС. Међутим, корисници у Великој Британији имају много више чему да се радују подметању геолокације будући да постоји буквално много локација до којих не могу приступити.

4. П2П подршка

Чини се да је једна од категорија веб локација која је блокирана за приступ у Великој Британији бујица. Опет, ово је још једна област у којој би ВПН заиста могао да помогне. Пазите на ВПН-ове који имају П2П саобраћајне смернице јасно прецизиране у њиховим условима услуге, као што су НордВПН или ТорГуард.

5. Брзина & Стабилност

Са просечном брзином фиксне линије од само 55,88Мбпс у Великој Британији, већина ВПН-ова би требало да има нула проблема које одговарају потребама корисника. Брзина мобилних уређаја је чак нижа у просеку од 29.72Мбпс, тако да главна брига ВПН-ова у Великој Британији сигурно неће бити брзина.

Ранг: 7 најбољих ВПН-а за Велику Британију

Као и код свих мојих ВПН тестова, пре него што проценим њихову брзину, увек просудим своје. Следи моја стварна широкопојасна брзина заснована на сервисној линији од 500Мбпс, без активне ВПН везе:

базна брзина у Малезији са УК сервером

(Погледајте потпуни резултат брзине почетне брзине овде)

Како сам са седиштем у Малезији, моје брзине ће бити веће повезивање са ВПН серверима у азијској регији и спорије док се повезујем са серверима у САД или Европи. За овај тест сам се повезао са сервером за тестирање брзине са седиштем у УК како бих вам дао представу о релативној брзини преко растојања.

Као што видите, веза без локалног ВПН-а на локални сервер пружа ми пристојну брзину од 290 Мбпс. Брзина кретања ће се временом разликовати, па узмите ово са прстохватом соли.

Белешка

Користимо курс валуте 1,25 УСД за 1,25 УСД за све наведене цене.

1. НордВПН

хттпс://нордвпн.цом/

НордВПН

Брзина

Одлично

Сигурност & Приватност

Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

Цена (ГБП)

£ 5.60 / месечно

Истакнути садржаји

 • Но Логгинг
 • Килл Свитцх
 • Подржава 6 уређаја
 • 5.600+ Сервери
 • Двоструки ДНС

"Просечна британска кућа има 7 активних повезаних уређаја – помоћу НордВПН-а можете на један налог повезати до 6 уређаја."

НордВПН заузима чврсто прво место на нашој најбољој ВПН на УК листи из више разлога. Једна од првих је да се налазе у Панами, што је такође добро место за ВПН-ове. Поред тога, НордВПН има репутацију стерлинга и други је ВПН провајдер који има огроман број сервера у многим земљама.

Њихова строга политика записивања без дневника комбинује се са 256-битним шифрирањем војног ранга и сјајним плановима цена да понуде готово свакоме коме је тешко одољети.

нордвпн резултат теста брзине ук

НордВПН тест брзине УК – Лондон Сервер
(Погледајте резултат теста пуне брзине овде)

Са брзином од 34 Мбпс низводно, у овом кругу тестова НордВПН је показао врло стабилне перформансе на својим УК серверима. Оно што их чини још привлачнијим темељним је то што они то чине не само да омогућавају П2П саобраћај, већ имају посебно оптимизоване сервере за П2П саобраћај!

Погледајте нашу комплетну НордВПН рецензију да бисте сазнали зашто је наша # 1 ВПН!

2. ЕкпрессВПН

хттпс://ввв.екпрессвпн.цом/

ЕкпрессВПН

Брзина

Одлично

Сигурност & Приватност

Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

Цена (ГБП)

£ 6.70 / месечно

Истакнути садржаји

 • Заштита приватности
 • 256-битна енкрипција
 • 148 ВПН локација
 • 3,000+ сервера
 • Вишеструки протокол

"ЕкпрессВПН поседује интуитивне, матичне ВПН апликације за заштиту свих из Велике Британије на мрежи."

Због бројних тамошњих ограничења, не треба чудити да је чини се да је ЕкпрессВПН за Велику Британију поставио велике дозволе за инфраструктуру. Компанија има кључне сервере у неколико области широм Велике Британије, у распону од Берксхира до Лондона.

У просеку, ова ВПН услуга нуди одличну свеобухватну услугу од врхунских брзина па све до свеобухватних апликација и протокола – идеално за сигурност, приватност и анонимност. Њени сигурносни протоколи такође су најбољи у класи за потрошачку употребу који постоје.

Свеобухватно сам тестирао услугу и не оклијевам их препоручити као најбољег ВПН пружатеља услуга за кориснике у Великој Британији. ЕкпрессВПН је стабилан и омогућава приступ и великом броју уређаја.

екпрессвпн резултат испитивања брзине ук

ЕкпрессВПН тест брзине УК – Лондон Сервер
(Погледајте резултат теста пуне брзине овде)

Као идеју о томе колико је добра, упоредила сам задану брзину линије без ВПН-а са тестом покривен ЕкпрессВПН-ом на истој локацији. Када је ЕкпрессВПН укључен и повезан са сервером у Великој Британији, успео сам да покажем пристојну брзину од 74 Мбпс низводно.

Прочитајте нашу целу ЕкпрессВПН рецензију за више информација!

3. Сурфсхарк

хттпс://сурфсхарк.цом/

Сурфсхарк

Брзина

Одлично

Сигурност & Приватност

Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

Цена (ГБП)

£ 1,59 / мо

Истакнути садржаји

 • ЦлеанВеб
 • Ад & Трацкер Блоцкер
 • Неограничен уређај
 • Вхителистер
 • 1040+ сервери

"Да није било њиховог ограниченог броја, Сурфсхарк би био пуно озбиљнији конкурент на нашим ранг листама."

Упркос слабим курсима британске фунте, и даље је релативно јака валута широм света. Ово је посебно значајно у случају Сурфсхарка јер се ионако ниска цена своди на још атрактивнију цену.

Сурфсхарк је до сада показао примамљиве резултате успешности и велики је наш фаворит. Нажалост, они су и даље релативно нови на тржишту, што нас чини да се устручавамо да их и даље гурнемо.

Ипак, пут је дуг и конкуренција жестока. Ово је пркосно на који морате пазити, поготово ако они и даље расту тренутним темпом.

резултат брзине тестирања брзине сурфања ук

Сурфсхарк тест брзине УК – Лондон Сервер
(Погледајте резултат теста пуне брзине овде)

Наша матична база је прилично далеко од Велике Британије, што резултира већом латенцијом. То, међутим, није зауставило Сурфсхарк у прављењу неких озбиљних података о перформансама. Узводне брзине остављају мало жељених, али важна је брзина оно што долази!

Погледајте наш детаљни преглед Сурфсхарка да бисте сазнали зашто је то један од наших најбољих избора!

4. ТорГуард

хттпс://торгуард.нет/

ТорГуард

Брзина

Одлично

Сигурност & Приватност

Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

Цена (ГБП)

£ 4.00 / месечно

Истакнути садржаји

 • Изграђено за П2П
 • Стеалтх Проки
 • Подржава 5 уређаја
 • Ад & Блокирање злонамјерног софтвера
 • Неограничена пропусност

"Кориштење ТорГуарда изузетно је искуство и пружа сигурност да је интернетска веза заиста сигурна."

ТорГуард интерфејс може се чинити мало датираним када се први пут сусреће, али нема сумње да постоји један од најсигурнијих провајдера ВПН услуга. Иако нема пуно гужве на страни која је окренута према кориснику, перформансе су прилично изванредне.

Постоји једна кључна разлика између ТорГуарда и многих конкурената у томе што вам омогућава да одаберете који ниво шифровања више волите. То значи да за П2П кориснике можете било када искључити шифровање и уживати у већим брзинама бујице!

Осим тога, ТорГуард има и многе друге откупне квалитете, попут стабилних брзина, могућности мулти-платформе и могућности заобиласка ВПН блокаде..

резултат теста за брзину торгуард-а ук

ТорГуард Спеед Тест УК – Лондон Сервер
(Погледајте резултат теста пуне брзине овде)

Као један од три најбоља ВПН-а за Велику Британију, ТорГуард је, наравно, испунио одређене захтеве за брзину. Ово је показало у мом тесту за то са ВПН сервера са сједиштем у Лондону и опет, корисници у земљи би требало да постигну ову брзину са мало проблема.

Једина мана је да ће за млађе кориснике који су навикли на елегантност савремених апликација, ТорГуард интерфејс изгледати као нешто из прошлости.

Слободно погледајте нашу детаљну рецензију ТорГуарда да бисте сазнали више!

5. ЦиберГхост

хттпс://ввв.цибергхоствпн.цом/

ЦиберГхост

Брзина

Лоше

Сигурност & Приватност

Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5

Цена (ГБП)

£ 2.80 / месечно

Истакнути садржаји

 • Компресија података
 • Блокирање огласа
 • Подржава 7 уређаја

"ЦиберГхост има седиште у Румунији, али је присуствовао потребама Велике Британије повећавајући број својих сервера у земљи."

ЦиберГхостиес су задовољни с њима и сигурно су се трудили да буду брзи и бржи у свом маркетингу. Ово је још једно од познатих имена у ВПН индустрији, али лично осећам да би они могли бити мало преварени.

Специфични ЦиберГхост говори добар разговор, али након што сам прошао тест с њима, савјетујем мали прстохват соли. Имајте на уму да је ово ранг листа, тако да су моја очекивања прилично велика.

резултат теста циберхост брзине ук

ЦиберГхост тест брзине УК – Лондон Сервер
(Погледајте резултат теста пуне брзине овде)

Корисници у Великој Британији морају имати на уму да је већина ЦиберГхост сервера у зони ЕУ, али срећом, постоје и у азијском региону. Чини се да је Велика Британија укључена у зону ЕУ као што се очекивало, па је изгледа да су прешли додатну миљу да би успоставили већи број сервера.

Све у свему, успели смо да добијемо врло корисне брзине од 25 Мбпс, што је још увек довољно да упаримо медије.

Сазнајте више у нашој темељној анализи о ЦиберГхосту!

6. ИПВанисх

хттпс://ввв.ипванисх.цом/

ИПВанисх

Брзина

Поштено

Сигурност & Приватност

Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5

Цена (ГБП)

£ 5.20 / месечно

Истакнути садржаји

 • 256-битна енкрипција
 • Неограничено П2П
 • Подржава 10 уређаја

"Одлично за параноичне, али можда неће бити главни избор за кориснике са сједиштем у Великој Британији, ИПВанисх је јако маркетиншки али слабо подржан."

ИПВанисх је у последње време јако претрпео због свог уклизавања у извесним… да кажемо, несретним инцидентима. Ипак, осим тога, имајте на уму да су под новом управом и надамо се да ће такве ствари постати само брзи ударци у њиховој прошлости.

Премјештајући те инциденте у страну, они остају ВПН гигант на терену и могу се похвалити импресивним брзинама. Срећом због тога, јер ако имате било каквих притужби на њихову брзину, не можете много учинити јер они присиљавају 256-битну енкрипцију за све без изузетка.

ипванисх резултат испитивања брзине ук

ИПВанисх Спеед Тест УК – Лондон Сервер
(Погледајте резултат теста пуне брзине овде)

ИПВанисх брзином претраживања успео је да остане у корак чак и са својим ограниченим присуством у Великој Британији. Упутио сам се да успоставим низводну брзину од око 30Мбпс, што је пристојно за тамошњу инфраструктуру. За оне који су спремни да експериментишу, можете увек испробати друге сервере у региону који могу дати боље резултате. Ипак, веза је била стабилна и више него довољна за преношење медија.

Погледајте наш комплетан преглед на ИПВанисх-у за више информација!

7. НајбржиВПН

хттпс://фастествпн.цом/

НајбржеВПН

Брзина

Поштено

Сигурност & Приватност

Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5Оцењено са 3 од 5

Цена (ГБП)

£ 0.70 / мо

Истакнути садржаји

 • П2П Оптимизовано
 • Прескакање сервера
 • Подржава 10 уређаја

"Најбржи ВПН није најбржи, али сигурно нуди предлог вредности који је тешко изазвати."

Најбржи ВПН није најбржи који сам тестирао, али није ни најспорији. Нуди више ограничених земаља у којима вам недостаје веза у поређењу са многим ВПН-овима врхунског нивоа, али по ценама од чак 83 цента месечно, то је крађа. Такође поседују и П2П оптимизоване сервере што им чини и добро за то.

Ниске цене имају један озбиљан недостатак и то су ограничене перформансе у превазилажењу геоблокирања. Коначно смо открили, ФастестВПН не дозвољава вам да приступите Нетфлик САД садржају – шармеру!

Идите на нашу најбржу рецензију да бисте сазнали више!

Завршне мисли: Да ли ми заиста треба ВПН у Великој Британији?

За поновни приказ, ево три најбоље ВПН мреже за Велику Британију:

БРЗИНА

СИГУРНОСТ & ПРИВАТНОСТ

ЦЕНА (ГБП / МО)

НордВПН

Одлично

Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

£ 5.60

ПОСЕТИТЕ ВПН

ЕкпрессВПН

Одлично

Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

£ 6.70

ПОСЕТИТЕ ВПН

Сурфсхарк

Одлично

Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5Оцењено са 5 од 5

£ 1,59

ПОСЕТИТЕ ВПН

По мом мишљењу постоји само једна ствар гора од живота у земљи са опресивном Интернет регулацијом и то живјети у оној која то не само чини, већ и манипулише законом да би подржала своје активности. Изненађујуће је да Велика Британија спада у последњу категорију.

Иако вам не бих рекао да је од највеће хитности да у овом тренутку користите ВПН услугу у Великој Британији, мислим да је примерено започети неке истраживачке мере. Узмите времена да одаберете прави ВПН за вас (надам се да ће ова листа рангирања помоћи) пре него што буде прекасно.

До касно, мислим на то да је очигледно да се влада у Великој Британији нагиње врло драконским мерама надзора и контроле. Живот у таквим условима може бити стресан и добра, поуздана ВПН услуга може да пружи дуг пут до пружања мира.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me