Преглед ПротонВПН: 9 предности и 6 недостатака ПротонВПН

ПротонВПН


ПротонВПН

хттпс://протонвпн.цом/

тл; др

ПротонВПН постоји већ неко време, а компанија такође има сигурне услуге е-поште. Квалитет и карактеристике које ћете овде наћи су мешовите торбе, што и није све лоше – само се уверите да може радити оно што желите пре него што се пријавите за дугорочни план. Сазнајте више.

ПротонВПН преглед: 9 професионалаца & 6 контра ПротонВПН

ПротонВПН није најцјењенији провајдер виртуелне приватне мреже (ВПН) који је започео пружање сигурних услуга е-поште у 2014. години.

Са седиштем у Женеви, Швајцарска, делимично дају кориснику сигурност, ослањајући се на строге прописе о приватности своје земље домаћина..

Шта нам се свиђа код ПротонВПН-а

1. Сједиште је у Швицарској

Швајцарска је дом Алпа, сјајна млечна чоколада, чувени швајцарски војни нож и још много тога. Међутим, познато је и по бестидној грозници којом чува приватност. Право на приватност загарантовано је савезним Уставом Швајцарске (члан 13):

„Свака особа има право на приватност у свом приватном и породичном животу и у свом дому, иу вези са пошту и телекомуникацијама.“

То га чини идеалном локацијом за компанију специјализовану за приватност и сигурност да оснују своје седиште. ПротонВПН је једна од тих компанија, чија је база пословања сигурна у Женеви.

2. Јака енкрипција & Протоколи

Шифрирање је једно од обележја добављача ВПН услуга јер се њихово целокупно присуство врти око премисе приватности и сигурности. Постоје различити протоколи и нивои енкрипције који могу понудити. Неки добављачи ВПН услуга омогућавају корисницима да одаберу ниво шифрирања који желе, али ПротонВПН је одлучио да прође читаву свињу и одлуче се само за најбоље.

Нуди само најбољи протокол на располагању за уређај који користите. На пример, њихова Виндовс апликација подржава само ОпенВПН (и ТЦП и УДП), док ИКЕв2 можете да користите само за мобилне уређаје. Шифровање је такође постављено на највишем могућем нивоу – АЕС-256.

Размјена кључева врши се с 4096-битним РСА-ом док је провјера аутентичности поруке преко ХМАЦ-а са СХА384. Ово је отприлике сигурно колико можете добити за личну употребу.

Као занимање, ове поставке, иако оптималне за сигурност, можда нису свима најбоље. Различити људи користе ВПН-ове у различите сврхе, а протокол / енкрипција један је од начина на који се може на неки начин модулирати перформансе.

На пример, ако бих желео само да користим ВПН за заобилажење гео-закључавања на садржају, вероватно бих волео да могућност смањења енкрипције избаци максималну брзину из везе коју могу да добијем.

3. Нема пропуштања, нема записивања

Дио мојих тестова увијек укључује основне тестове пропуштања који укључују цурење ДНС-а и ВебРТЦ-а. ПротонВПН је сигуран као што кажу, а током процеса моје процене није нађено цурења. Компанија такође има строгу политику записивања без дневника.

Иако многи добављачи ВПН-а то наводе, ПротонВПН је отишао корак даље и основао Извештај о транспарентности у којем наводи захтеве за информацијама које је примио од власти и које мере је предузео у вези с тим захтевима.

Иако су тамошње информације прилично рудиментарне и не говоре нам баш пуно, то је позитиван помак напријед. На крају крајева, компаније се морају уравнотежити по финој линији, посебно ВПН компаније када је у питању закон.

4. Сецуре Цоре сервери

протонвпн сецуре цоре више сервера

Концепт „Сецуре Цоре“ компаније ПротонВПН је у ствари оно што већина ВПН провајдера једноставно назива „мулти-хоп решење“.

То значи да је ваша веза проведена кроз низ ВПН сервера за додатни потенцијал приватности. У случају ПротонВПН-а, њихов „Сецуре Цоре“ чине сервери у три државе – Швајцарској, Исланду и Шведској.

Ако у ВПН клијенту омогућите опцију „Сецуре Цоре“, веза ће бити преусмерена кроз једну од ове три земље пре него што кренете ка земљи коју сте одабрали за локацију свог ВПН сервера..

5. Прихватљиве брзине

Брзина је једно од најосјетљивијих питања када је ријеч о ВПН услугама и увијек постоји непрекидна свађа између купаца и пружатеља услуга. Купци се обично жале на „мале брзине“, док се пружаоци услуга труде да објасне да брзина зависи од толико много фактора.

У сврху тестирања, морам да разјасним неколико ствари пре него што једноставно узмете моје резултате по номиналној вредности. Прво је да је уређај важан – шифровање заузима моћ обраде и могућности вашег уређаја могу бити фактор.

Друго је растојање од изабраног ВПН сервера – што даље сервер који сте одабрали, вероватнија ће бити ваша веза (у смислу кашњења). Имајући то у виду, изводим ове тестове на десктоп рачунару са физичке локације у Малезији.

Основна брзина моје интернетске везе (теоретски) је 500Мбс, али у вријеме тестирања успио сам постићи нешто мање од 300Мбпс:

протонвпн тест брзине Малезија

Резултат теста основне брзине из Малезије.

Имајући то у виду, погледајмо како ПротонВПН ради док се повезује на разне друге сервере на стратешким локацијама широм света:

протонвпн тест брзине аустралија

Резултат испитивања брзине спајања са Аустралијом.

протонвпн тест брзине Сингапур

Резултат испитивања брзине спајања са Сингапуром.

протонвпн тест брзине УК Лондон

Резултат испитивања брзине спајања на Лондон.

протонвпн тест брзине САД

Резултат испитивања брзине спајања са САД-ом.

протонвпн брзина сигурна језгра САД

Резултат испитивања брзине повезивања са САД-ом помоћу Сецуре Цоре-а (Исланд).

Као што видите, брзине које нуди ПротонВПН су већином пристојне. Већина ових брзина довољна је за готово све, чак и за стреаминг висококвалитетног 4к видеа ако је потребно. Једини пут кад ћете вероватно приметити да се налазите на ВПН-у јесте ако покушавате да преузмете огромну датотеку – што би могло да потраје мало више времена.

У коначном резултату теста, током коришћења њиховог Сецуре Цоре сервера на Исланду, приметан је пад и латенције и брзине, што је и за очекивати. Па ипак, ни при овим стопама искуство претраживања није било лоше. То је једноставно цена коју морате да платите за задржавање приватности на Интернету.

6. Присутна у 41 земљи

Као и код већине добрих добављача ВПН услуга, ПротонВПН има добро присуство широм света – у 41 земљи где одржава преко 500 сервера. Иако није највећи број земаља и сервера у околини, то је још увек пристојан број.

Инфраструктура (и хардверски и пропусни опсег) кошта бомбу, а као корисник, био бих врло скептичан према провајдеру услуга који тврди да нуди огроман број сервера за цене најнижих цена. Неки то могу учинити, али не толико.

7. Стреамс Нетфлик & ББЦ иПлаиер

Лично, један од мојих главних разлога за коришћење ВПН-а је тај што желим да приступим садржају регије Нетфлик УС. Ово је важан фактор за мене. Покретање ПротонВПН-а био сам у стању да несметано преносим садржај Нетфлик УС-а у већини случајева, тако да ћу им препустити овај.

Имајте на уму да је било случајева да се ПротонВПН сервери нису могли повезати на Нетфлик. Нисам успео да тестирам свих 500 необичних сервера, али оне на којима сам до сада добро радио.

Слично томе, они који желе да гледају ББЦ-ев иПлаиер могу схватити да он функционише сасвим у реду.

8. Подржава Тор претраживач & П2П

За ултра-параноичност, ако нисте задовољни осигуравањем своје везе само ВПН услугом, тада ћете радо приметити да Тор Бровсер ради и са тим.

Али имајте на уму да нису сви ПротонВПН сервери подржавају Тор (Кликните овде за списак својих сервера и шта они дозвољавају на сваком од њих).

П2П је такође доступан, али на сличан начин ограничен само на одређене сервере.

9. Варијабилне цене

БасицПлусВисионари
Цена / месечно $ 4 $ 8 $ 24
Бр. Уређаја2510
Осигурајте ЦореНоИесИес

Једна од бољих ствари у вези с ПротонВПН-ом је та што он пружа својим купцима избор онога што желе да плате. Неки корисници желе основни ниво услуге ради боље цене и то можете добити помоћу ПротонВПН-а. У ствари, имају и бесплатан план.

Бесплатни план је врло ограничен и на брзини и на локацији сервера, али не кочи кориснике са ограниченом пропусном ширином. Можете се одлучити и за друге слојеве планова који отварају приступ већем броју сервера, броју подржаних уређаја и додатним функцијама.

Што се тиче ВПН-ова, рекао бих да њихови планови нижег нивоа служе сегменту корисника за који није много пружатеља услуга спремно да се задовољи. Њихови виши нивои планова су више у складу са индустријским стандардима, али се могу сматрати скупим у поређењу с неколико врхунских провајдера попут Сурфсхарк и НордВПН.

Шта ми нисмо волели у вези с ПротонВПН-ом

1. Ограничени сервери за регион Азије

Иако се ПротонВПН сервери протежу у 41 земљи, примијетио сам да само неколицина њих служи азијски регион. Добијате неколико кључних локација попут Сингапура и Хонг Конга, али за оне којима треба подршка на нивоу државе у овој регији бит ћете разочарани..

Иако је ово можда прихватљиво за општу употребу, купци који могу имати специфичне потребе, као што је локална веза у пословне сврхе или на неки други начин, неће имати среће.

2. склони ВПН блоковима

Током тестирања установио сам да је ПротонВПН склон блокирању од већег броја веб локација од већине ВПН-а које сам пробао. Ово поприма облик било сервера који препознају ВПН везу или их потпуно блокира на неким који ће на крају имати случајне грешке, попут ЦСС неправилности.

Нажалост, питања на која сам наишла нису била решива ни након контактирања њихове службе за кориснике.

Иако признајем да је готово немогуће да ВПН сервис који ради са стопостотном успехом, проблеми који су се појавили са ПротонВПН били су приметни – много више од већине других на које сам навикао.

3. Има тенденцију да буде помало хировит

Свака компанија користи неки облик маркетиншке стратегије, али разлог због којег сам то једноставно морао додати као недостатак ПротонВПН-а је тај што њихови маркетиншки трикови могу на неки начин негативно утицати на потенцијалне купце.

Узмимо за пример њихову премису „Сецуре Цоре“ сервера које користе као кључно продајно место за промоцију својих услуга. Језгро се састоји од Швајцарске, Исланда и Шведске, али Шведска је заправо члан заједнице са пет очију.

Због тога се осећам мало нелагодно и вратиће нас да се ослањамо на реч ПротонВПН-а да не воде евиденције и да су правилно конфигурисали све своје сервере како би се осигурало да.

Остала продајна места попут њихових сервера у претходним подземним војним инсталацијама, иако су занимљива, немају баш велики утицај на вашу приватност.

4. Ограничена доступност П2П

Као велики обожаватељ П2П, био сам јако разочаран када сам сазнао да од свих сервера које ПротонВПН подржава само торрентинг из неколицине земаља; Швајцарска, Шведска, Сингапур и Холандија. То значи да ако желите истовремено да гледате Нетфлик УС и бујицу, немате среће.

Ваша једина опција биће коришћење подељеног тунелирања и изузети вашег торрент клијента из ВПН услуге. То можда није изведиво решење за кориснике у неким земљама са изразито опресивним законима о ауторским правима.

5. Само подршка путем е-поште

Када сам се суочио са потешкоћама у приступу веб локацијама, хтео сам да се обратим за помоћ, само да откријем да ПротонВПН нема доступну подршку уживо. Ваша главна подршка је путем е-поште – и треба вам времена да одговорите.

Требало им је 24 сата да одговоре на мој почетни емаил (не рачунајући аутоматизовани одговор) и након тога, свака размена трајала је отприлике пола дана или тако нешто да би добили одговор. Међутим, временски размак није био највећи проблем, одговори су били.

Темељ који сам добио од одговора био је: „Имамо пуно сервера, ако један не ради оно што желите, испробајте их све по један док не будете имали среће.“ Можете рећи да ми је повисио крвни притисак на неколико бодова.

6. Може бити тешко конфигурисати

Већина ВПН-а данас покушава и олакшава вам употребу њиховог софтвера што је више могуће. Као што је то, природа ВПН-а чини их великом препреком за оне који нису технички склони.

ПротонВПН углавном има врло гладак кориснички интерфејс за Виндовс апликације. У ствари, волим ту цоол зелену неону обложену мапу света.

Међутим, када је у питању подијељени тунелирање, догађа се нешто необично. Подијељење тунела је опција коју имају многи пружатељи услуга која вам омогућава да изузете одређене апликације или чак и веб странице из ВПН тунела. Да бисте то учинили, обично је додавањем УРЛ-а апликације или веб локације.

протонвпн сплит тунелирање

Додати ИПв4 адресу? Зашто једноставно не прихватите име домена?

Из неког непознатог разлога, да бисте искључили веб локацију из ПротонВПН апликације, морате пронаћи ИП адресу те веб локације. Као пример тога, рецимо да желите да изузмете гоогле.цом из ВПН тунела. Уместо да унесете то име домена, мораћете да пронађете Гоогле адресу (која износи 172.217.3.100).

Да будем искрен, ово ми мирише на лењост на развојном фронту и за компанију која послује толико година, једноставно неопростиво..

Закључак: Да ли је ПротонВПН вредан цене?

Као што видите, постоји приближно једнака количина аргумената за и против ПротонВПН-а о којима могу да се сетим. Међутим, на крају дана много ће овисити о томе за шта користите услугу. На пример, ако сте само заинтересовани да обезбедите везу, повежете се са оближњим ВПН сервером и заборавите на било шта друго – ПротонВПН ће вам вероватно бити у реду..

Ако вам треба веома флексибилно решење које ће вам омогућити да радите многе ствари одједном (сурф, бујица, стреам, итд.), Можда ћете требати потражити алтернативног добављача. У основи, ПротонВПН је у реду, али цена коју наплаћују корисници за Плус план (за приступ Сецуре Цоре и више сервера) – 8 УСД месечно, мало је стрма..

Новопридошли ВПН-и и лагани корисници требали би бити у реду, поготово ултра-лагани корисници који могу живјети са својим Фрее или Басиц плановима.

Кључне карактеристике

 • ✓ Нема евидентирања
 • ✓ Прекидач
 • ✓ Сецуре Цоре Сервер
 • ✓ П2П & Подршка за Нетфлик

Препоручује се за

 • • Врхунска сигурност
 • • Корисник више платформи
 • • САД- & Корисници са сједиштем у ЕУ

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map