Webhosting heeft vaak één groot probleem:

Slechte gebruikerservaring.

Vooral voor beginners kan het ingewikkeld, ontmoedigend en frustrerend zijn om de technische aspecten te achterhalen.

U merkt dit het meest wanneer u het standaard “cPanel” laadt dat bij de meeste webhosts wordt geleverd. Dit is de console of het dashboard dat wordt gebruikt om de server en instellingen te beheren.

Je kent degene waar ik het over heb. Degene die eruit ziet alsof het is ontworpen in de jaren negentig:

cPanel Oud ontwerp

Als je een beginner bent in webhosting, is het configuratiescherm een ​​ontmoedigende plek. Niet alleen is de taal en het jargon ingewikkeld, er is geen logische plaats om te beginnen.

Wordt het niet eens tijd dat een van de grote webhosts iets actuelers heeft gemaakt? Gebruiksvriendelijker?

Voer HostGator Cloud in

HostGator staat doorgaans bekend om zijn budget shared hosting. Maar we hebben onlangs hun nieuwe cloudhostingservice in handen gekregen.

De voorstelling blies ons weg. We hebben een testsite opgezet en de snelheid en uptime van HostGator Cloud gecontroleerd. Het registreerde 100% uptime en enkele van de hoogste snelheden die we hier op Bitcatcha hebben getest.

(Bekijk onze volledige recensie over de prestaties van HostGator Cloud.)

Maar dit is waar we er echt van hielden: het nieuwe dashboard!

HostGator Cloud heeft het lelijke oude cPanel weggegooid en vervangen door een nieuw, stijlvol, intuïtief dashboard. Het ziet er zo uit:

HostGator Cloud cPanel-ontwerp

Veel beter.

Speciale aanbieding : 

Bitcatcha-lezers krijgen 30% korting op HostGator Cloud. Voer gewoon “bitcatcha” in bij de HostGator Cloud-kassa.

In dit bericht zullen we alle unieke functies doornemen en u helpen het dashboard en het configuratiescherm van HostGator een beetje beter te leren kennen.

Vanaf de top

Het dashboard van HostGator Cloud bestaat uit twee delen. En het helpt om ze als beginners- en geavanceerde opties te beschouwen.

  1. Klantendashboard
    Waar we facturen en algemene webhostinstellingen beheren. (Beginner).
  2. Het Configuratiescherm
    Waar we meer technische serverinstellingen beheren. (Gemiddeld – gevorderd)

Laten we beginnen met het klantendashboard.

Het klantendashboard van HostGator Cloud

Stap 1: Log in

Stap 2: Accountgegevens bewerken en beheren

In het eerste scherm bewerk je alle gebruikelijke account- en factuurgegevens. U kunt hier ook uw wachtwoorden en voorkeuren wijzigen.

Pagina Algemene instellingen

Maar laten we meteen doorgaan naar het gedeelte ‘hosting’. In tegenstelling tot sommige andere hosts, kunt u uw website opzetten, de instellingen beheren en uw statistieken direct vanaf hier bekijken.

Website-instellingenpagina

Stap 3: Installeer WordPress en maak een website (met één klik)

Beginners zullen zeker waarderen hoe gemakkelijk het is om via HostGator een snelle website te maken. Begin met navigeren naar het tabblad “Hostingdashboard” en klik op “WordPress 1 Click Installer”.

Installeer WordPress in 1 klik

Hier wordt u gevraagd om het domein te kiezen waarmee u WordPress wilt instellen.

Stel WordPress in

Bevestig het domein en voer uw beheerdersgegevens in. Klik vervolgens op ‘nu installeren’.

Technisch gezien zijn het dus twee klikken, maar het is nog steeds supergemakkelijk!

Je hebt nu een zeer rudimentaire website in gebruik. Het enige dat u hoeft te doen, is de aanwijzingen volgen om het ontwerp te bewerken en inhoud toe te voegen.

Stap 4: Zie uw wereldwijde servers in actie

Met uw website nu gehost op HostGator, kunt u een momentopname zien van de statistieken van uw webhost. Laten we overschakelen naar ‘serverprestaties’.

Globale serverinstellingen

Het eerste dat u ziet, is een kaart die precies laat zien waar in de wereld uw datacenters zijn gevestigd.

Met HostGator Cloud ziet u dat er vier servers zijn verspreid over de hele wereld. (Op een typische ‘shared host’ krijg je maar één serverlocatie.) Dit betekent dat je hoge laadsnelheden krijgt, ongeacht waar je publiek zich bevindt.

serverprestaties

Stap 5: Zie de momentopname van uw website-analyse

U krijgt ook een snelle momentopname van de hits en bezoekers van uw website. Het is geen vervanging voor een gedetailleerd Google Analytics-dashboard, maar het is geweldig als een snelle blik.

Verkeersanalyse

Stap 6: Gebruikt u te veel bronnen?

U kunt ook uw CPU- en RAM-gebruik zien. Deze eenvoudige en gemakkelijk te lezen wijzerplaten laten u weten of u veel bronnen gebruikt. (We hebben veel verschillende webhosts gebruikt en vertrouw ons, deze informatie is niet altijd gemakkelijk te vinden!)

HostGator Cloud stelt voor om te proberen deze wijzerplaten onder de 70% te houden. Meer dan dat, en het is misschien tijd om te upgraden. Zoals u kunt zien op onze kleine testsite, zitten we ruim binnen de marge van 70%.

Controleer uw CPU- en RAM-gebruik

Stap 7: bekijk de toegevoegde extra’s en freebies

HostGator Cloud wordt ook geleverd met een handvol extra’s die u hier in het dashboard kunt ontgrendelen. In het bijzonder $ 100 gratis adverteren bij Bing en Google.

Extra's en freebies toegevoegd

Stap 8: maak een e-mailaccount aan

Het instellen van een e-mail om uw website te begeleiden (d.w.z. [e-mail beveiligd]) is vaak lastiger dan het zou moeten zijn. Maar niet met HostGator. Klik gewoon op het e-mailtabblad en klik vervolgens op deze enorme knop:

Maak een e-mailadres aan

Voer het nieuwe e-mailadres in dat u wilt maken en voeg een wachtwoord toe. Je bent klaar om te gaan.

Stap 9: Integreer Google Analytics

Als u een gedetailleerder inzicht in uw websiteverkeer wilt, kunt u Google Analytics hier in het dashboard integreren.

Integreer Google Analytics

Stap 10: Beheer uw bestanden en mappen

Hier kunt u bestanden rechtstreeks naar uw server uploaden (zoals een zip-bestand met een WordPress-thema bijvoorbeeld). Dit is een beetje geavanceerder en techneuten kunnen dit liever in plaats daarvan beheren via het volledige configuratiescherm. (Daarover later meer)

Beginners willen het simpel houden en het eerder genoemde WordPress-installatieprogramma met één klik gebruiken.

Beheer bestanden en mappen

Stap 11: Voeg nieuwe domeinen of subdomeinen toe

HostGator Cloud biedt u een supergemakkelijke manier om addon-domeinen (om extra domeinen van uw account te hosten) en subdomeinen te creëren. Subdomeinen zijn gewoon URL’s die naar verschillende delen van uw website leiden.

Je ziet deze optie niet vaak zo duidelijk en eenvoudig als die van HostGator.

Domeinnaam beheren

Stap 12: Ontgrendel het SSL-certificaat als u een online winkel heeft

HostGator Cloud geeft u gratis toegang tot een SSL-certificaat. (Dit is een veilige codering voor uw site – essentieel voor online winkels of iedereen die klantgegevens verwerkt).

Notitie : 

Als je het ‘Hatchling Cloud’ pakket (het instapniveau) gebruikt, moet je upgraden naar ‘Baby Cloud’ of ‘Business Cloud’ om toegang te krijgen tot het SSL-certificaat.

SSL-certificaat

Stap 13: Verhoog uw beveiliging en maak er een back-up van!

Er is niets erger dan gehackt te worden of al uw websitegegevens te verliezen. Daarom staan ​​beveiliging en back-ups bovenaan mijn lijst voor essentiële webhosts.

Het dashboard van HostGator maakt het gemakkelijk om de controle te behouden. Schakel de SiteLock-beveiliging in en HostGator zal regelmatig (en automatisch) scannen op malware. Schakel vervolgens dagelijkse back-ups in om ervoor te zorgen dat u uw harde werk nooit verliest.

Beheer websitebeveiliging

Het dashboard van HostGator is hier geweldig omdat je kunt zien dat de beveiliging en back-ups werken. Het is gemoedsrust.

Stap 14: Eenvoudig ondersteuningstickets indienen en volgen

Wanneer u een website beheert, moet u weten dat er een goed ondersteuningsteam is om u te helpen. Voor het geval er iets misgaat. Het HostGator-dashboard biedt een eenvoudige en intuïtieve manier om een ​​probleem in te dienen.

Supportticket indienen en volgen

Sterker nog, het bevat al uw open en eerdere ondersteuningsvragen, zodat u de voortgang kunt volgen en indien nodig kunt achtervolgen.

Oordeel tot nu toe: Dus dat dekt alle essentiële zaken in het klantendashboard van HostGator Cloud. Zoals je kunt zien, kun je alle belangrijke dingen beheren vanuit dit eenvoudige dashboard. Geen jargon, geen technische knowhow nodig.

HostGator heeft geweldig werk geleverd om de ervaring zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Als u een beginner bent of niet met de geavanceerde functies wilt spelen, kunt u (vrijwel) alles beheren vanaf dit ene klantendashboard.

Maar als u wat meer controle en een handvol geavanceerde functies wilt, wilt u het cPanel laden. Laten we kijken.

HostGator Cloud Control Panel

Het configuratiescherm van HostGator bevat de meeste van de hierboven genoemde functies, maar het breidt ook uw opties uit voor meer geavanceerde gebruikers.

Stap 1: Controleer de zijbalkstatistieken

Aan de rechterkant zie je alle essentiële statistieken in één oogopslag. Hoogtepunten zijn onder meer webverkeer van gisteren, vorige week en de afgelopen maand.

verkeersstatistieken

Daarna ontvang je een update over je back-ups. Dit is een van onze favoriete functies van het dashboard omdat het u direct de zekerheid geeft dat uw website veilig is.

back-up

Stap 2: bewerk uw WordPress-thema en voeg plug-ins toe

Alles wat u nodig heeft om uw website te ontwerpen en te verbeteren, vindt u hier in het configuratiescherm. Aan de linkerkant ziet u een handvol keuzes, waaronder ‘thema’s’, ‘plug-ins’ en andere installaties met één klik.

WordPress-thema's en plug-ins

Stap 3: Geavanceerd bestandsbeheer

U herinnert zich dat we het hadden over het uploaden van bestanden op het klantendashboard. Welnu, hier kunt u de geavanceerde functies verkennen.

Geavanceerd bestandsbeheer

Nogmaals, u kunt websitebestanden (zoals een WordPress-thema-zipbestand) uploaden, evenals plug-inbestanden of afbeeldingen. U kunt ook de optie ‘directoryprivacy’ gebruiken om een ​​wachtwoord aan alle bestanden toe te voegen. Ideaal voor extra beveiliging.

Als u liever een FTP (File Transfer Protocol) gebruikt om uw bestanden veilig naar de server over te zetten, kunt u dat ook doen. U kunt eenvoudig uw webschijven maken en categoriseren (waar uw bestanden zijn opgeslagen).

En ten slotte kunt u met één klik op de knop een back-up maken van al uw websitebestanden.

Stap 4: Geavanceerde database-opties

Het databasegedeelte op het configuratiescherm van HostGator is voornamelijk voor gevorderde gebruikers. Als u alleen een blog of kleine website via WordPress gebruikt, hoeft u zich daar waarschijnlijk geen zorgen over te maken.

(Het enige dat u moet weten, is dat in de database al uw bestanden worden opgeslagen en opgehaald, en MySQL de programmeertaal is die wordt gebruikt om de database te beheren of te bewerken).

Database-opties

Maar voor gevorderde gebruikers geeft het dashboard van HostGator u eenvoudig toegang om uw database-instellingen aan te passen aan uw programmeerbehoeften.

Stap 5: Geavanceerde e-mailinstellingen

Het instellen van een eenvoudig e-mailadres op uw webhost kan worden gedaan op het klantendashboard, zoals eerder uitgelegd. Als u echter de instellingen wilt aanpassen, filters, autoresponders en codering wilt instellen, vindt u hier al deze opties.

Email instellingen

U kunt deze ruimte ook gebruiken om ‘G Suite’ te installeren, waarmee u Gmail, gedeelde Google-agenda’s en Google Drive-functies kunt integreren in uw website. (Opmerking: dit brengt meestal extra kosten met zich mee).

Stap 6: Verhoog uw beveiliging nog verder

Naast de standaard HostGator-beveiligingsfuncties, kunt u uw eigen instellingen aanpassen. U kunt met name IP-adressen blokkeren (bijvoorbeeld als een bepaald IP-adres uw website spamt).

beveiligingshulpmiddelen

Je kunt ‘hotlinking’ ook blokkeren. Dit is wanneer andere sites uw afbeeldingen of bestanden op hun site weergeven, gebruikmakend van uw bandbreedte en middelen om dit te doen.

Ten slotte hebben geavanceerde programmeurs toegang tot SSH (Secure Socket Shell), waarmee u op een veilige manier toegang krijgt tot een externe computer (als u bijvoorbeeld veilig bestanden wilt uploaden die zich elders bevinden).

Stap 7: Installeer de programmeersoftware van uw voorkeur

Dit is een andere geavanceerde optie voor programmeurs. Als u bijvoorbeeld een website wilt bouwen met Ruby on Rails, kunt u de software hiervoor snel installeren.

Installeer Programming Language Pack

In deze sectie vindt u ook alternatieve software voor WordPress, waaronder Weebly en Joomla.

In wezen biedt het programmeurs en webmasters een grote keuze en flexibiliteit om een ​​website in elke taal te maken en de architectuur te gebruiken die ze leuk vinden.

HostGator Cloud Hosting Dashboard: oordeel

BONUS: 

Bitcatcha-lezers hebben recht op 30% korting op HostGator Cloud. Voer gewoon “bitcatcha” in bij de HostGator Cloud-kassa.

HostGator Cloud is niet alleen snel en betrouwbaar, maar ook gebruiksvriendelijk. Het klantendashboard en het configuratiescherm zijn misschien wel het meest intuïtieve en ongecompliceerde dat we ooit hebben gebruikt.

En ze hebben geen technische of geavanceerde functies opgeofferd om dit mogelijk te maken.

Krachtige gebruikers zullen nog steeds alle gewenste programmeertools en servercontrole vinden. Maar tegelijkertijd zullen beginners zich veel comfortabeler voelen.

Lees vervolgens onze uitgebreide beoordeling over de prestaties van HostGator Cloud.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me